28.04.2021 | Ženska A
V pričakovanju žreba za svetovno prvenstvo

Avstralija in Nova Zelandija bosta med 10. julijem in 20. avgustom 2023 gostili deveto po vrsti svetovno prvenstvo članic. Prvič v zgodovini bo na zaključnem turnirju najboljših ženskih reprezentanc sodelovalo 32 reprezentanc, popreje 24.

Naslov prvakinj bodo branile nogometašice Združenih držav Amerike.

Kot 23. v Evropi

V petek, 30. aprila, ob 13.30 bo v Nyonu, na sedežu Evropske nogometne zveze Uefa, potekal žreb kvalifikacijskih skupin za svetovno prvenstvo za ženske 2023, kjer bo svoje tekmice v evropskemu delu kvalifikacij dobila tudi slovenska ženska reprezentanca, ki v žreb vstopa v tretjem bobnu kot 23. reprezentanca Evrope.

Evropa bo dala 11 direktnih potnic na svetovno prvenstvo, ki bo potekalo v devetih mestih in na desetih štadionih v Avstraliji in Novi Zelandiji. Žreb bo 51 članic Uefe razdelil v devet kvalifikacijskih skupin; tri skupine bodo štele po pet ekip, šest skupin pa šest. Prvič v kvalifikacijah sodeluje Ciper, v skupinskem delu kvalifikacij pa bo svoj debi doživel Luksemburg.

Tri poti do svetovnega prvenstva

Devet zmagovalk skupine se neposredno uvrsti na svetovno prvenstvo, devet najboljše drugouvrščenih ekip pa gre v dodatno razigravanje (t.i. play offs). Le-to bo na koncu dal še dve potnici za svetovno prvenstvo, tretja ekipa končnice pa si zagotovi udeležbo na dodatnih interkontinentalnih kvalifikacijah za mesto na SP 2023, kjer bodo na voljo še tri vozovnice za svetovno prvenstvo, kjer bo uvodno tekmo gostil Auckland, finale pa Sidney.

Porazdelitev reprezentanc pred žrebom:
Boben 1: Nizozemska, Nemčija, Anglija, Francija, Švedska, Španija, Norveška, Italija, Danska
Boben 2: Belgija, Švica, Avstrija, Islandija, Škotska, Rusija, Finska, Portugalska, Wales
Boben 3: Slovenija, Češka, Ukrajina, Republika Irska, Poljska, Romunija, Srbija, BiH, Severna Irska
Boben 4: Slovaška, Madžarska, Belorusija, Hrvaška, Grčija, Albanija, Severna Makedonija, Izrael, Azerbajdžan
Boben 5: Turčija, Malta, Kosovo, Kazahstan, Moldavija, Ciper, Ferski otoki, Gruzija, Latvija
Boben 6: Črna gora, Litva, Estonija, Luksemburg, Armenija, Bolgarija

Kvalifikacije za svetovno prvenstvo:
30.4. 2021 – žreb kvalifikacij
13.9. 2021 – 12.4. 2022 skupinski del kvalifikacij (1. del)
29.8. 2021 – 6.9. 2022 skupinski del kvalifikacij (2. del)
3.10. – 11.10. 2022 play-offs

„Naj me žreb pozitivno preseneti. Naša reprezentanca ima vedno jasen cilj, h kateremu stremi, temu podrejamo vse. Slovenija pa gre naprej, to šteje,“ pred žrebom pove selektor Borut Jarc, ki je v tem mesecu z reprezentanco opravil uspešno akcijo v Termah Čatež. Kvaliteten trening so naše reprezentantke kronale z izvrstno predstavo proti Slovaški. „Imamo jasen cilj, gremo pa od tekme do tekme. Ne prehitevamo zadev. Počakajmo pa naprej na žreb, potem pa sledi priprava,“ pa dodaja kapetanka Mateja Zver.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 03.05.2021 | Ženska A
  Nova lovorika za Matejo Zver
  Njen klub St. Pölten je bil v gosteh s 5:0 boljši od Dunajčank. S to zmago je St. Pölten tri kroge pred koncem lige državni prvak. Mateja Zver je to pot prispevala gol, igrala je do 74. minute. Na 3. mestu pa se nahaja Sturm Nine Predanič, ki je bil takisto v gosteh s 3:0 boljši od Bergheima.
 • 30.04.2021 | Ženska A
  Članice dobile tekmice v kvalifikacijah za SP 2023
  Žreb, ki je bil danes opravljen v Nyonu, je našo reprezentanco, ki jo vodi selektor Borut Jarc, uvrstil v kvalifikacijsko skupino I, kjer bodo ob Sloveniji igrale še Francija, Wales, Grčija, Kazahstan in Estonija.
 • 19.04.2021 | Ženska A
  Gol Lare Prašnikar, priznanje za Lano Golob
  V 17. krogu nemške lige sta Zala Meršnik in Sara Agrež odigrali vseh 90 minut ob zmagi Turbine Potsdam proti Duisburgu. Adrijana Mori je ostala na klopi na rezerve. Lara Prašnikar je v 8. minuti s 4. ligaškim golom načela mrežo ekipe SC Sand, na koncu pa je Eintracht Lare Prašnikar slavili zmago s 4:0.
 • 13.04.2021 | Ženska A
  Priprave kronale s suvereno zmago
  Slovenska ženska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi proti Slovaški v Čatežu slavila visoko zmago s 5:0 (3:0). Ob zanesljivi zmagi je kapetanka Mateja Zver dosegla "hat-trick", po gol sta dodali še Pamela Begić in Lara Prašnikar. Naslednjo prijateljsko tekmo bodo Slovenke odigrale 12. junija proti Hrvaški.
 • 12.04.2021 | Ženska A
  S tekmo proti Slovaški postaviti piko na i
  Ženska članska reprezentanca bo jutri sklenila priprave. V Čatežu ob Savi se bodo varovanke selektorja Boruta Jarca pomerile s Slovaško, prenos tekme pa bo na spletni strani Nogometne zveze Slovenije.
 • 06.04.2021 | Ženska A
  Članice le proti Slovaški
  Tekma proti Srbiji, ki bi morala biti na sporedu v petek, 9.4., je zaradi trenutnih razmer odpovedana. Na sporedu ostaja tekma s Slovaško, ki bo v torek, 13.4. ob 11.30 v Čatežu pri Brežicah (spletni prenos na www.nzs.si).
 • 04.04.2021 | Ženska A
  Lara Prašnikar zabila za finale pokala
  St. Pölten Mateje Zver je slavil zmago v gosteh, prvih treh točk se je razveselila vratarka Maja Zajc. Tina Marolt je z Luganom napredovala med osem v švicarskem pokalu.
 • 29.03.2021 | Ženska A
  Slovenski derbi Mateji Zver, prva zmaga za Tino Marolt
  Ob Mateji Zver sta se med strelki vpisali še Nina Predanič in Lana Golob. Debi v Republiki Irski je doživela Maja Zajc.
 • 26.03.2021 | Ženska A
  Dober test proti Srbiji in Slovaški
  Slovenska ženska članska reprezentanca bo aprilski termin dobro izkoristila za priprave, v tem času bo zasedba selektorja Boruta Jarca odigrala kvalitetni prijateljski tekmi. V Termah Čatež, kjer bo reprezentanca od 5. do 13. aprila, bo Slovenija gostila izbrani vrsti Srbije in Slovaške.

DELI NA