25.01.2012 | Pokal Slovenije
V polfinalu HPS Rudar in Maribor ter Šenčur in Celje

V poslovalnici Hervisa v Ljubljani sta bila izžrebana polfinalna para Hervis pokala Slovenije. Žreb je odločil, da se bosta za finale borila Rudar in Maribor, ter Garmin Šenčur in Celje.

Hervis pokal Slovenije je najštevilčnejše nogometno tekmovanje v državi. V zaključni fazi tekmovanja je letos nastopalo 26 klubov, to število pa je še precej večje, ko se klubi do zaključne faze prebijajo skozi pokalna tekmovanja v MNZjih. Kakorkoli, do predzadnje stopničke so se prebili Celje, Maribor, Rudar in Garmin Šenčur. Današnji žreb, ki sta ga opravila direktor Hervisa, Aleš Černe in vodja tekmovanj Sandi Kranjec, pa je določil, da se bosta v prvih polfinalnih tekmah v Velenju pomerila Rudar in Maribor, v Šenčurju pa Garmin Šenčur in Celje. Prve tekme bodo na sporedu 11. aprila, povratne pa teden dni kasneje, medtem ko bo finalna tekma 23. maja v Stožicah.

Sicer je v letošnjem zaključnem delu tekmovanja Hervis pokal Slovenije padlo natančno 120 zadetkov, najvišjo zmago pa so zabeležili nogometaši Rudarja, ki so v drugem krogu premagali Šentjur kar z 10:0. Med letošnjimi udeleženci polfinala so najuspešnejši Mariborčani, ki so že šestkrat osvojili naslov pokalnih prvakov, še trikrat več pa se prebili vse do velikega finala. Celjani in Velenjčani so pokal osvojili enkrat, letošnja uvrstitev v polfinale pa je največji uspeh Šenčurja.

Z NZS pri pokalnem tekmovanju sodelujemo že od leta 2004, v teh letih pa se je tekmovanje razvilo v lepo nogometo zgodbo. Naša želja je, da iz pokalnega tekmovanja naredimo čim več in ga naredimo primerljivega tovrstnim tekmovanjem drugod po Evropi,” je pred žrebom povedal direktor Hervisa, Aleš Černe, generalni sekretar NZS, Aleš Zavrl pa se je Hervisu zahvalil za partnerstvo v tekmovanju, ki ima bogato tradicijo in ki združuje ekipe iz vseh devetih nogometnih regij: “V letošnji sezoni smo bili priča nekaterim izjemnim tekmam, tudi nekaterim presenečenjem, ki pa so za pokalno obliko tekmovanja nekaj povsem običajnega in dajejo takšnemu tekmovanju še posebno draž. Lanskoletni finale med Mariborom in Domžalami je bil svojevrstni spektakel in hkrati dokaz, da se lahko tudi tekme med slovenskimi klubi vrhunske nogometne predstave na evropskem nivoju.”

Po opravljenem žrebu so besedo dobili tudi predstavniki vseh polfinalistov.  "Vse štiri ekipe, ki so se znašle v polfinalu, so si zaslužile, da so tu. Moram priznati, da smo si najmanj želeli Maribor, ampak kar je, je. Borili se bomo po najboljših močeh in poskusili presenetiti. Tekmi sta dve, prvo igramo doma, upamo na pozitiven rezultat," je po žrebu dejal predstavnik Rudarja, zmagovalca pokala v sezoni 1997/98, Miran Jalušič.

Trener šestkratnega pokalnega prvaka Maribora, Darko Milanič, pa je žreb pospremil z naslednjimi besedami: "Namen je popolnoma jasen. Želimo si igrati v finalu tega tekmovanja. Ne glede na to, da je tekmec kakovosten in da nas čakata dve zelo zanimivi tekmi, imamo jasno začrtan cilj, torej zmago. Tako kot največkrat v pokalu so to zgodbe zase, nevezane na prvenstvo. Naloga bo zahtevna, vendar smo pripravljeni nanjo."

Največje presenečenje te pokalne sezone je drugoligaš Garmin Šenčur, ki je z uvrstitvijo v polfinale dosegel največji uspeh v zgodovini kluba. Njegov strateg Branko Pavlin pravi, da pred žrebom niso imeli posebnih želja. "Tukaj smo edini drugoligaš, vsi so favoriti proti nam, vendar pokalno tekmovanje ima vedno svoj draž. Mislim, da bomo tudi proti Celju igrali dve kakovostni tekmi in se nadejamo uvrstitve v finale," pravi Pavlin.

Njegov kolega na celjski klopi Damjan Romih razmišlja podobno: "Glede na to, da je Šenčur v drugi ligi, smo zadovoljni z žrebom. Po drugi strani pa moramo vedeti, da bo odločala dnevna forma in razpoloženje igralcev. Gre za nepredvidljiv dvoboj, si pa dejansko želimo in upamo na finale." Celjani so se doslej enkrat (2005) veselili pokalne lovorike.

Kot že v preteklih letih, bodo moštva za uspeh v pokalnem tekmovanju tudi letos prejela denarne nagrade. Tako bo med četrtfinaliste razdeljenih 30.000 evrov, od tega bo 12.000 evrov prejel zmagovalec, pol manj finalist, preostali del nagrade pa se bo razdelil med med polfinaliste in četrtfinaliste.

Tudi v letošnji sezoni se bo pred finalno tekmo odvijala akcija “12. igralec”, kjer bosta dva srečneža dan finalne tekme preživela skupaj s finalisti. Novost v letošnji sezoni pa je tekmovanje dečkov “Hervis Junior Cup U-12”, kjer bo NZS pod pokroviteljstvom Hervisa za najmlajše ekipe pripravila dodatne turnirje in jih na primeren način vključila v dogodke ob finalni tekmi Hervis pokala Slovenije, 23. maja v Stožicah.

Tekst: NZS/MaK
Foto: NZS/LS

SORODNE NOVICE

 • 22.09.2021 | Pokal Slovenije
  Znani četrtfinalni pari
  Na sedežu Nogometne zveze Slovenije je danes potekal žreb 2. četrtfinalnih parov Pokala Pivovarna Union
 • 16.09.2021 | Pokal Slovenije
  Koper po preobratu slavil v Kidričevem
  Koper je zadnji četrtfinalist Pokala Pivovarna Union. Primorci so po preobratu slavili v Kidričevem. Aluminij je povedel z golom Harisa Kadrića, Koprčani pa so izid preobrnili še pred odmorom. Za napredovanje vodilne ekipe Prve lige Telemach sta zadela Kaheem Parris in Matej Palčič.
 • 16.09.2021 | Pokal Slovenije
  Bravo v Novi Gorici do četrtfinala
  V četrtfinalu Pokala Pivovarna Union bo zaigral tudi Bravo. Ljubljančani so bili z goloma v prvem polčasu, ko sta v razmaku dobre minute zadela Loren Maružin in Sandi Ogrinec, boljši od Gorice.
 • 15.09.2021 | Pokal Slovenije
  Dvoboj lanskoletnih drugoligašev dobile Radomlje
  Pokalni dvoboj prvouvrščenih klubov minule sezone 2. SNL je pripadel aktualnemu prvoligašu. Radomlje sta v četrtfinale Pokala Pivovarna Union popeljala Oliver Kregar in Marko Božić, v dresu Krke je v prvem polčasu izenačil Ivan Pranjić.
 • 15.09.2021 | Pokal Slovenije
  Celjani v Sežani potrdili pokalni četrtfinale
  V četrtfinalu Pokala Pivovarna Union bodo zaigrali nogometaši Celja, ki so z goloma ob koncu obeh polčasov strli odpor Tabora. Grofe je v vodstvo popeljal Ester Sokler, zmago je potrdil Tjaš Begić.
 • 14.09.2021 | Pokal Slovenije
  Osmerica v boj za pokalno lovoriko
  Letos se bo za pokalno lovoriko borila dvanajsterica klubov. V prvem krogu bo zaigralo osmerica, v sredo se bodo za četrtfinale udarili Tabor in Celje ter Radomlje in Krka, v četrtek pa še Gorica in Bravo ter Aluminij in Koper.
 • 01.07.2021 | Pokal Slovenije
  Znani pari prvega kroga Pokala Pivovarna Union
  Pokal Pivovarna Union bo s sezono 2022/23 doživel veliko prenovo, v letošnji sezoni pa bo izvedba tekmovanja prilagojena trenutnim razmeram. V prostorih NNC Brdo so danes izžrebali pare prvega kroga, v katerem bo zaigralo osem klubov.
 • 25.05.2021 | Pokal Slovenije
  Pokalni finale pripadel Olimpiji
  Celjani ostajajo osmoljenci pokalnih finalov. V desetem nastopu so doživeli še deveti poraz, pokalne krone se veselijo v taboru Olimpije. Zmaje je v vodstvo popeljal Đorđe Ivanović, po izenačenju Ivana Božića pa je za slavje zmajev zadel Nik Kapun.
 • 24.05.2021 | Pokal Slovenije
  Celje in Olimpija za pokalno krono
  Kdo bo na koprski Bonifiki slavil naslov pokalnega prvaka? V igri za lovoriko Pokala Pivovarna Union so ostali le še nogometaši Celja in Olimpije, grofje lovijo drugi naslov pokalnega prvaka, zmaji pa tretjega.
 • 23.05.2021 | Pokal Slovenije
  Celje in Olimpija želita na zadnjo lovoriko sezone
  Ekipi ljubljanske Olimpije in Celja se bosta v torek ob 20.45 v Kopru merili v finalu pokala Pivovarne Union. V obeh taborih si želijo lovorike, ki bo za odtenek pomembnejša za Celjane, saj je to njihova edina možnost za nastope v evropskih tekmovanjih.

DELI NA