V polfinalu HPS Rudar in Maribor ter Šenčur in Celje

V poslovalnici Hervisa v Ljubljani sta bila izžrebana polfinalna para Hervis pokala Slovenije. Žreb je odločil, da se bosta za finale borila Rudar in Maribor, ter Garmin Šenčur in Celje.

Hervis pokal Slovenije je najštevilčnejše nogometno tekmovanje v državi. V zaključni fazi tekmovanja je letos nastopalo 26 klubov, to število pa je še precej večje, ko se klubi do zaključne faze prebijajo skozi pokalna tekmovanja v MNZjih. Kakorkoli, do predzadnje stopničke so se prebili Celje, Maribor, Rudar in Garmin Šenčur. Današnji žreb, ki sta ga opravila direktor Hervisa, Aleš Černe in vodja tekmovanj Sandi Kranjec, pa je določil, da se bosta v prvih polfinalnih tekmah v Velenju pomerila Rudar in Maribor, v Šenčurju pa Garmin Šenčur in Celje. Prve tekme bodo na sporedu 11. aprila, povratne pa teden dni kasneje, medtem ko bo finalna tekma 23. maja v Stožicah.

Sicer je v letošnjem zaključnem delu tekmovanja Hervis pokal Slovenije padlo natančno 120 zadetkov, najvišjo zmago pa so zabeležili nogometaši Rudarja, ki so v drugem krogu premagali Šentjur kar z 10:0. Med letošnjimi udeleženci polfinala so najuspešnejši Mariborčani, ki so že šestkrat osvojili naslov pokalnih prvakov, še trikrat več pa se prebili vse do velikega finala. Celjani in Velenjčani so pokal osvojili enkrat, letošnja uvrstitev v polfinale pa je največji uspeh Šenčurja.

Z NZS pri pokalnem tekmovanju sodelujemo že od leta 2004, v teh letih pa se je tekmovanje razvilo v lepo nogometo zgodbo. Naša želja je, da iz pokalnega tekmovanja naredimo čim več in ga naredimo primerljivega tovrstnim tekmovanjem drugod po Evropi,” je pred žrebom povedal direktor Hervisa, Aleš Černe, generalni sekretar NZS, Aleš Zavrl pa se je Hervisu zahvalil za partnerstvo v tekmovanju, ki ima bogato tradicijo in ki združuje ekipe iz vseh devetih nogometnih regij: “V letošnji sezoni smo bili priča nekaterim izjemnim tekmam, tudi nekaterim presenečenjem, ki pa so za pokalno obliko tekmovanja nekaj povsem običajnega in dajejo takšnemu tekmovanju še posebno draž. Lanskoletni finale med Mariborom in Domžalami je bil svojevrstni spektakel in hkrati dokaz, da se lahko tudi tekme med slovenskimi klubi vrhunske nogometne predstave na evropskem nivoju.”

Po opravljenem žrebu so besedo dobili tudi predstavniki vseh polfinalistov.  "Vse štiri ekipe, ki so se znašle v polfinalu, so si zaslužile, da so tu. Moram priznati, da smo si najmanj želeli Maribor, ampak kar je, je. Borili se bomo po najboljših močeh in poskusili presenetiti. Tekmi sta dve, prvo igramo doma, upamo na pozitiven rezultat," je po žrebu dejal predstavnik Rudarja, zmagovalca pokala v sezoni 1997/98, Miran Jalušič.

Trener šestkratnega pokalnega prvaka Maribora, Darko Milanič, pa je žreb pospremil z naslednjimi besedami: "Namen je popolnoma jasen. Želimo si igrati v finalu tega tekmovanja. Ne glede na to, da je tekmec kakovosten in da nas čakata dve zelo zanimivi tekmi, imamo jasno začrtan cilj, torej zmago. Tako kot največkrat v pokalu so to zgodbe zase, nevezane na prvenstvo. Naloga bo zahtevna, vendar smo pripravljeni nanjo."

Največje presenečenje te pokalne sezone je drugoligaš Garmin Šenčur, ki je z uvrstitvijo v polfinale dosegel največji uspeh v zgodovini kluba. Njegov strateg Branko Pavlin pravi, da pred žrebom niso imeli posebnih želja. "Tukaj smo edini drugoligaš, vsi so favoriti proti nam, vendar pokalno tekmovanje ima vedno svoj draž. Mislim, da bomo tudi proti Celju igrali dve kakovostni tekmi in se nadejamo uvrstitve v finale," pravi Pavlin.

Njegov kolega na celjski klopi Damjan Romih razmišlja podobno: "Glede na to, da je Šenčur v drugi ligi, smo zadovoljni z žrebom. Po drugi strani pa moramo vedeti, da bo odločala dnevna forma in razpoloženje igralcev. Gre za nepredvidljiv dvoboj, si pa dejansko želimo in upamo na finale." Celjani so se doslej enkrat (2005) veselili pokalne lovorike.

Kot že v preteklih letih, bodo moštva za uspeh v pokalnem tekmovanju tudi letos prejela denarne nagrade. Tako bo med četrtfinaliste razdeljenih 30.000 evrov, od tega bo 12.000 evrov prejel zmagovalec, pol manj finalist, preostali del nagrade pa se bo razdelil med med polfinaliste in četrtfinaliste.

Tudi v letošnji sezoni se bo pred finalno tekmo odvijala akcija “12. igralec”, kjer bosta dva srečneža dan finalne tekme preživela skupaj s finalisti. Novost v letošnji sezoni pa je tekmovanje dečkov “Hervis Junior Cup U-12”, kjer bo NZS pod pokroviteljstvom Hervisa za najmlajše ekipe pripravila dodatne turnirje in jih na primeren način vključila v dogodke ob finalni tekmi Hervis pokala Slovenije, 23. maja v Stožicah.

Tekst: NZS/MaK
Foto: NZS/LS

SORODNE NOVICE

  • 08.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Pokal Pivovarna Union: Mura z Rogaško, Gorica proti Beltincem
    Po žrebu sta znana polfinalna para Pokala Pivovarna Union. Mura bo v Fazaneriji gostila Rogaško, Gorica se bo na svojem igrišču merila z Beltinci.
  • 04.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Beltinčani po podaljšku do mesta v polfinalu
    Beltinci so se kot zadnji uvrstili v polfinale Pokala Pivovarna Union, v podaljšku sta mrežo Ilirije zatresla Alan Kaučič in Jan Bruno Kralj.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Na Bonifiki odločali kazenski udarci, veselili so se Prekmurci
    Črno-beli iz Murske Sobote so se na Bonifiki razveselili preboja v polfinale Pokala Pivovarna Union. Dvoboj Kopra in Mure je bil odločen po strelih z bele točke, Prekmurce pa je z nekaj odličnimi posredovanji v igri držal Klemen Mihelak.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V polfinalu dva drugoligaša, Goričani po preobratu izločili Radomljane
    V polfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bosta zaigrala vsa dva drugoligaša, saj je Gorica izločila prvoligaškega tekmeca. Radomlje so sicer povedle z golom Nina Kukovca , a so Primorci po zaslugi Harisa Kadrića, Luke Baruce in Luke Marjanca prišli do preobrata in visoke zmage.
  • 02.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Slatinčani s tesno zmago v Kranju do mesta v polfinalu
    Nogometaši Rogaške so prvi polfinalisti Pokala Pivovarne Union. Slatinčani so v Kranju z izidom 3:2 premagali ekipo Triglava, ki je po zaostanku dvakrat izničila prednost gostov. Za zmago je v 72. minuti zadel Thalisson.
  • 01.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Še osmerica v igri za pokalno lovoriko
    Aprilsko nogometno dogajanje na sončni strani Alp bodo kot prvi odprli četrtfinalisti Pokala Pivovarna Union. Med torkom in četrtkom bomo dobili štiri polfinaliste.
  • 11.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Izžrebali pare četrtfinala Pokala Pivovarna Union, na Bonifiki obračun dveh nekdanjih prvakov
    Po žrebu v prostorih Nogometne zveze Slovenije so znani četrtfinalni pari Pokala Pivovarna Union.
  • 07.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Radomljani slavili v Ljudskem vrtu, Koprčani izločili branilce naslove
    Iliriji in Triglavu so se v sredo v četrtfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union pridružili še nogometaši Beltincev, Gorice in Radomelj, ki so v Ljudskem vrtu po preobratu izločili Maribor.
  • 05.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Med torkom in četrtkom za četrtfinale vstopnice
    Kdo si bo zagotovil mesto med osmerico? Med torkom in četrtkom bodo odigrane tekme osmine finala Pokala Pivovarna Union, prav vse dvoboje pa si boste lahko ogledali v prenosu Sportkluba ali na spletni strani NZS.
  • 29.11.2023 | Pokal Pivovarna Union
    V osmini finala tudi dva prvoligaška obračuna
    V prejšnjem tednu smo na tekmah tretjega kroga dobili šestnajsterico udeležencev osmine finala Pokala Pivovarna Union, danes pa so bili na sedežu NZS izžrebani pari osmine finala pokalnega tekmovanja.

DELI NA