11.06.2010 | A
V boju za vrh več imen
Kljub ugibanju o tem, ali je najboljši nogometaš še ne 23-letni Argentinec Messi ali dve leti starejši Portugalec Ronaldo (slednji je večkrat tresel nasprotnikovo mrežo, a je prvi uspešneje končal klubsko sezono), bo tokratno SP postreglo s številnimi boji reprezentanc, ki kotirajo v sam vrh svetovnega nogometa. Zdi se, da je imen, ki bi lahko prevzele prestol, vsak mundial več, tokrat lahko najboljšim 'meša štrene' tudi Slovenija.

Največji proti najmanjšim

Pričakovali bi, da bodo imele Združene države Amerike, glede na 307 milijonov prebivalcev, najlažjo nalogo pri sestavi moštva, a kaj, ko nogomet onstran luže nima toliko privržencev kot na Stari celini. Na repu tega seznama je ravno Slovenija s pičlima dvema milijonoma prebivalcev. Tako se bosta prihodnji petek ob 16.00 uri v Johannesburgu 'udarili' največja in najmanjša udeleženka.

Med tistimi, od katerih se pričakuje največ, je reprezentanca Brazilije, ki je nastopila prav na vseh mundialih doslej, skupno je odigrala 92 tekem na SP, prav toliko, kot tudi nemška izbrana vrsta. In kaj lahko pričakujemo drevi? Rekord zadetkov na otvoritveni tekmi nosi dvoboj Italije in ZDA iz leta 1934, ki so ga dobili naši zahodni sosedje s 7:1. Kako bosta razpoloženi Južna Afrika in Mehika oz. kako dobro pripravljena vratarja, bomo izvedeli v prihajajočih urah. Če verjamemo statistiki, bodo slavili gostitelji, ki na dosedanjih otvoritvenih srečanjih še niso izgubili.

Najvišje kotirajo Španci

Kako pa je s tistimi, od katerih se pričakuje, da bodo na v Johannesburgu na zelenici tudi 11. julija? Če pogledamo na stavnice, nam le-te razkrijejo, da najvišje kotirajo evropski prvaki z Iberskega polotoka, Brazilci in Angleži. Sodeč po imenih ima najboljšo ekipo ravno Vicente del Bosque, ki se lahko pohvali z imeni kot so Fernando Torres, David Villa, Xavi Hernandez, Andres Iniesta, Sergio Ramos, Cesc Fabregas, Gerard Pique, Iker Casillas in še bi lahko naštevali. Reprezentanca skoraj da nima anonimneža, igra, ki jo lahko občudujemo ljubitelji nogometa, pa je privlačna na oko.

Brazilci na drugi strani s Carlosom Dunga na čelu zmagujejo z nekoliko manj atraktivno igro, a kljub temu so v žep pospravili pokal konfederacij in južnoameriški naslov. Tretja v vrsti reprezentanc, ki lahko ogrozi vrh je hkrati tudi slovenski nasprotnik. Otočani so ob trdi roki Fabia Capella, kljub nekaj poškodbam pripravljeni, da po 24 letih znova osvojijo nogometni prestol. Ob Waynu Rooneyju, kot gonilni sili te reprezentance, le-to krasijo tudi bogate izkušnje in znanje Franka Lamparda, Stevena Gerrarda, Johna Terryja in druščine.

Tu je še Argentina, ki sili v ospredje zavoljo čudežnega Lionela Messija, Gonzala Higuaina, Diega Milito, Sergia Agüera in Carlosa Teveza, je pa res, da se Diego Armando Maradona na trenerskem stolčku doslej ni posebej izkazal. Velikokrat veliki pokleknejo ravno na takšnih preizkusih, kot v preteklosti Zinedine Zidane ali Ronaldinho, ki sta v preteklosti povsem razočarala. V kolikor Maradona in Messi ujameta pravi ritem, pa je lahko to 'ubijalska' kombinacija.

Klopi krajše  že pred pričetkom

Morda bo nogometašem, ne glede na dolgo pot in navajanje na afriški zrak ter razmere na zelenici, odgovarjala zima, ki v času našega poletja kraljuje na južni polobli. Tokrat neznosne sparine ne bo, z izjemo adaptacije na nadmorsko višino pa fantje nimajo posebnih problemov.

Se je pa seznam poškodovanih polnil še preden so reprezentance prispele v Afriko. Tako v angleškem dresu ne bomo videli Beckhama, v nemški izbrani vrsti bo manjkal Ballack. Proti Japonski si je podlahtnico zlomil Drogba, ki pa ni osamljen primer Chelseajevih nogometašev, ki ne bodo oblekli državnega dresa. Poškodba levega ramena je Naniju preprečila pot na južno poloblo, vprašljiv je tudi nastop Pepeja. Tudi oranžni bodo nastopili v okrnjeni zasedbi. Manjkal bo Robben, ob poškodbi gležnja je vprašljiv tudi Boulahrouz. Prav tako na zelenicah ne bo moč občudovati 'vragolije' Ferdinanda in Pirle. In s tem spiska še ni konec …

Kje je tu Slovenija?


Poškodovanih ni, zvezdnikov, zaradi katerih bi se lahko kresale iskre, tudi ne. Složnost in čvrstost sta kvaliteti, s katerima lahko na kratko opišemo timski duh in podrejenost skupnemu cilju tokratne potnike na SP. Sicer nam bodo v skupini C družbo delale eminentna Anglija, številčno močna Amerika in pravkar pomiloščena (rdečih kartonov) Alžirija, a ob morebitnem preboju v osmino finala, so dovoljene tudi sanje. Jedro ekipe se v zadnjih dveh letih ni spremenilo, ob tem pa ima Kek nekaj jokerjev tudi na klopi - za trenutke, ko bo potrebno poživiti igro in iz ritma spraviti nasprotnika.

Ne le prijateljstvo, ki druži fante, tudi na desetine tekem, ki so jih skupaj odigrali vse od mlajših selekcij, klubskih sredin, so tisto, kar daje ekipi kakovost in enotnost. Morda še največji dosežek je 'preživeti' tekmovanje, ki nemalokrat pusti posledice na moštvih.

Naj zmaga najboljši!

Tekst: Andreja Potočnik

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.
  • 23.03.2024 | A
    Slovenci z mislimi že pri Portugalski
    Slovenska nogometna reprezentanca je po četrtkovem remiju na Malti opravila regeneracijo in pričela s pripravami na torkov obračun s Portugalsko

DELI NA