06.07.2012 | NZS
Tehnologija vendarle na nogometnih zelenicah

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je podelila zeleno luč tehničnim pripomočkom v nogometu. V prihodnje bo na posamezni tekmi pravico delilo pet sodnikov, ki jim bosta v pomoč sokolje oko (Hawk Eye) ter sistema inteligentnega gola (GoalRef). Zadevo bodo premierno preizkusili na klubskem svetovnem prvenstvu decembra letos. 

To je po uvedbi rumenih in rdečih kartonov iz leta 1970 druga velika sprememba v nogometni igri. Že prihodnja velika tekmovanja, kot sta pokal konfederacij prihodnje leto in SP leta 2014 v Braziliji bosta v znamenju tehnologije, angleška Premier league pa bo sistema preizkusila že v prihodnji sezoni. 

Sokolje oko sicer poznajo že v tenisu, kjer s pomočjo tehnologije določajo, ali je žogica v ali izven igrišča. Za razliko od igre z rumeno žogico, kjer je tehnologija na vpogled tudi gledalcem, bo ta v nogometu na voljo le sodniku. 

"Gre za moderno odločitev. Ta dan (5. julij op.p.) bo za vedno zapisan z zgodovino nogometa," je bil nad potrditvijo svojih prizadevanj zadovoljen predsednik Fife Joseph Blatter, ki velja za enega najbolj gorečih zagovornikov dodajanja tehnologije v nogometno igro. Sam se je za tehnologijo ogrel na mundialu v Južni Afriki. "Po tem, ko gol Franka Lanparda proti Nemčiji ni bil priznan, čeprav ga je nogometaš dosegel, sem vedel, da nogomet potrebuje spremembe." Sedaj vse napore vlaga v to, da se podobna situacija ne bi pripetila tudi v Braziliji. 

Ne glede na odobravanja z ene strani in kritike z druge, pa Blatter zagotavlja, da je to edina kombinacija tehnologije in nogometa. Bistvo je potrditev tega, ali žoga prečka golovo črto, ali ne. Vsakršna drugačan uporaba tehničnih novosti, pa bi po njegovem mnenju uničila nogomet. 

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: FIFA.com

SORODNE NOVICE

 • 20.05.2024 | NZS
  Licenciranje 2. in 3. SNL: 43 vlog uspešnih
  Komisija NZS za licenciranje nogometnih klubov je danes objavila rezultate licenčnega postopka za klube 2. in 3. SNL za sezono 2024/25.
 • 15.05.2024 | NZS
  Ob takšni praksi slovenskega športa in uspehov ne bi bilo
  V zadnjem času se je v javnosti pojavilo precej poskusov prikritega oglaševanja podjetij, ki niso povezana z nogometno reprezentanco ali evropskim prvenstvom. Zato smo na NZS pripravili spodnje odprto pismo.
 • 24.04.2024 | NZS
  NZS lani s skokom v številu registriranih nogometašev, prihodkih in vlaganjih
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je na današnji skupščini pregledala poslovanje. Zveza je lani zabeležila skok v številu registriranih nogometašev, teh je zdaj več kot 74.000, predvsem na račun uvrstitve na evropsko prvenstvo so zrasli prihodki zveze, ki je ob tem povečala vlaganje v razvoj nogometa in infrastrukture.
 • 19.04.2024 | NZS
  Skupaj za večjo varnost na športnih prireditvah
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in generalni sekretar NZS Martin Koželj sta se sestala z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem in njegovimi najožjimi sodelavci, skupaj pa so pregledali dosedanje aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti na športnih prireditvah in pri zaostritvi zakonodaje za odpravo huliganstva v športu in se pogovorili o možnih nadaljnjih ukrepih.
 • 15.04.2024 | NZS
  Po 46. seji IO NZS: Objavljen razpis za sofinanciranje nogometne infrastrukture
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 46. seji, ki je bila na Brdu pri Kranju, sprejel še razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2024 (SIPN-2024), v katerem bo za sofinanciranje infrastrukture v letu 2024 na voljo 350.000 EUR.
 • 21.03.2024 | NZS
  Po 45. seji IO NZS
  Na Brdu pri Kranju se je v torek na svoji 45. seji sestal Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije. Obravnavali so 16 točk dnevnega reda, ter sprejeli sklep o zasedanju redne letne Skupščine NZS, ki bo 24. aprila 2024.
 • 20.03.2024 | NZS
  Komisija za pritožbe odločila v primeru NK Maribor
  Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije je na svoji seji dne 14. marca 2024 obravnavala pritožbo NK Maribor Branik zoper sklep disciplinskega sodnika NZS št. 6021/24 z dne 26. februarja 2024. Pritožba je bila vložena zaradi kazni, izrečenih NK Maribor Branik za nešportno in neprimerno vedenje njegovih navijačev ter za spodbujanje narodnostne in etične nestrpnosti in drugega nasilja med tekmo.
 • 05.03.2024 | NZS
  Posvet NZS o varnosti na stadionih
  Nogomet, igra moči, strasti in čustev, se ne odvija samo na zelenici, temveč tudi na tribunah, kjer navijači izražajo svojo podporo in ljubezen do igre. Vendar pa se včasih ta strast prelije v nasilje, kot se je nedavno zgodilo v Fazaneriji. Incident na dogodku na tekmi med Muro in Mariborom je bil povod, da je NZS ponovno organizirala posvet na temo varnosti na nogometnih tekmah. Posvet, katerega se udelžijo predstavniki klubov in vseh deležnikov, ki skrbijo za varnost na tekmah, se je tudi letos odvil na Brdu pri Kranju.
 • 29.02.2024 | NZS
  Konstruktiven sestanek za večjo varnost na športnih prireditvah
  Predstavniki Nogometne zveze Slovenije so se s strokovnjaki iz Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in Olimpijskega komiteja Slovenije sestali na delovnem sestanku in razpravljali o dodatnih ukrepih in rešitvah za večjo varnost na športnih prireditvah.
 • 26.02.2024 | NZS
  Disciplinski sodnik NZS odločil o odgovornosti NK Maribor
  Disciplinski sodnik NZS, ki je neodvisen in avtonomen organ NZS, je v zvezi z dogodkom na tekmi med Muro in Mariborom v 21. krogu Prve lige Telemach izdal sklep o odgovornosti NK Maribor, pri čemer sklepa o odgovornosti domačega kluba pri organizaciji tekme zaradi ugotavljanja dodatnih okoliščin še ni izdal.

DELI NA