04.05.2018 | U17
Slovenija začela s porazom, a pustila dober vtis

Slovenska nogometna reprezentanca do 17 let je v Burton-on-Trentu odigrala prvo tekmo evropskega prvenstva. Tekmec izbrancev Agrona Šalje je bila Švedska, ki je zmagala z 2:0 (2:0). Slovenske upe naslednja preizkušnja na EP čaka v ponedeljek ob 16. uri proti Portugalcem v Chesterfieldu.

Evropsko prvenstvo U17:

Slovenija – Švedska (0:2)

Strelci: Hammar 9., Nygren 23.
Rumeni kartoni: Simič, Mutavčič, Urbančič; Lahne, Mujanic
Rdeči kartoni: /

Slovenija: Gril, Matko, Burin, Maher, Pečar (od 65. Repas), Urbančič, Svetlin, Simič, Kočar (od 58. Frešer), Mutavčič, Kukovec (od 58. Koritnik).
Švedska: Andersson S., Andersson H., Svensson, Hammar, Ackermann, Timossi Andersson (od 73. Stenshagen), Kusu (od 52. Mujanic), Wikstrom, Mulumba Kayembe (od 61. Lahne), Nygren, Olsson.

Slovenija je pogumno krenila v tekmo, a že v 9. minuti doživela hladen tuš. Po levem boku je prodrl Mulumba, ki je podal v kazenski prostor. Do žoge je prišel Hammar, ki je s kančkom sreče premagal Grila. Slovenija je prvič resno zapretila v 17. minuti. Takrat je Urbančič lepo poslal v ogenj Pečarja, ki je z leve strani prišel sam pred švedskega vratarja, sprožil proti bližnji vratnici, vendar je Andersson odbil žogo v kot.

Zapravljeno priložnost Slovenije so Švedi kaznovali v 23. minuti, ko je po bliskovitem protinapadu prišel do strela Nygren. Ta je sprožil proti bližnji vratnici, Gril pa je nesrečno odbil žogo v gol. Nova nevarnost je za Slovenijo sledila v 37. minuti, ko je po hitrem protinapadu pobegnil Timossi Andersson a meril tik ob desni vratnici.  Kmalu zatem bi se lahko veselili tudi Slovenci, saj sta Urbančič in Pečar izpeljala še eno zelo nevarno akcijo. Prvi je podal v globino, drugi pa je skušal obiti nasprotnega vratarja, sprožil iz težkega položaja in priigral kot.

V drugem polčasu so naši fantje zaigrali na vse ali nič in močno pritisnili proti švedskim vratom. V 44. minuti je zatresel zunanji del mreže Kukovec, dve minuti kasneje pa je Urbančič že premagal švedskega vratarja, vendar je glavni sodnik ocenil, da si je pomagal s prekrškom. Slovenski pritisk se je nadaljeval, Švedi pa so le izjemoma prihajali na slovensko polovico igrišča. Po nekaj neuspešnih poskusih je bilo zelo nevarno v 77. minuti, ko je Žiga Repas po strelu z razdalje zatresel vratnico.

Tik pred koncem tekme sta nevarno zapretila še Koritnik in Matko. Najprej je Koritnik streljal z glavo, vendar se je izkazal Andersson, zatem pa je Matko zaključil izjemen prodor s strelom tik ob desni vratnici, tako da se je srečanje končalo z zmago Švedske.

Agron Šalja, selektor Slovenije: »Odigrali smo dobro tekmo, vendar te na tem nivoju nasprotnik kaznuje za vsako napako. Dobro smo začeli, a smo hitro prejeli dva začetniška gola. Verjetno so nekateri fantje občutili ta pritisk evropskega prvenstva. Mi smo bili večino srečanja precej boljši nasprotnik, si ustvaril precej priložnosti vendar nismo zadeli. V nogometu štejejo zadetki, mi jih nismo dosegli, Švedska pač, zato je tudi zmagala. Fantje morajo preboleti ta poraz, v nogometu ne zmaga vedno boljši. Fantom sem v slačilnici povedal, da so odigrali dobro tekmo in da jim nimam kaj očitati, ker so dali vse od sebe. Pri tej starosti je normalno, da se kdaj pripetijo tudi kakšne začetniške napake

Tamar Svetlin, kapetan Slovenije: »Vsi smo razočarani zaradi poraza. Prvi polčas smo slabo začeli, prejeli nesrečen zadetek, v drugem polčasu pa smo bili precej boljši nasprotnik. Tekmo je potrebno analizirati, vendar je kar nekaj stvari, ki smo jih počeli dobro. Pred nami sta še dve tekmi, ki jih lahko zmagamo, tako da je še vedno vse odprto. Napake bo potrebno odpraviti, je pa zelo pomembno, da smo pokazali pravi odnos in karakter že na tekmi Švedsko.«

Jošt Urbančič, vezist Slovenije: »Švedi so sicer zmagali, vendar tega niso potrdili z igro. Prejeli smo dva zadetka po nesrečnih napakah, medtem ko smo mi dobivali duele in narekovali tempo igri. Trener nas je vseeno pohvalil za prikazano, mi moramo gledati naprej in že proti Portugalski iskati tri točke.«

Tekst: MKO
Foto: Uefa

SORODNE NOVICE

  • 29.08.2024 | U17
    V drugem polčasu potrdili visoko zmago
    Kadetski reprezentanci Slovenije in Črne Gore sta po torkovi tekmi na Ptuju odigrali še drugo pripravljalno srečanje, tokrat v Limbušu. Slovenci so v drugem polčasu je dosegli štiri gole in zmagali z izidom 5:0.
  • 27.08.2024 | U17
    Po šestih zadetkih brez zmagovalca
    Kadetski reprezentanci Slovenije in Črne Gore sta na Ptuju odigrali prvo od dveh pripravljalnih tekem. Slovenci so v dvoboju šestih doseženih zadetkov povedli kar trikrat, a so se Črnogorci vselej rešili in iztržili neodločen rezultat.
  • 20.08.2024 | U17
    Kadeti dvakrat s Črno Goro
    Slovenska reprezentanca do 17 let se bo konec avgusta v sklopu priprav na jesenske kvalifikacije za evropsko prvenstvo dvakrat pomerila z izbrano vrsto Črne gore. Obe tekmi bosta v prenosu na kanalih NZS.
  • 26.03.2024 | U17
    Kadeti za konec klonili proti Norveški
    Slovenska kadetska izbrana vrsta je odigrala še zadnje srečanje elitnega kroga kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo do 17 let. Varovanci Muamerja Vugdalića so proti Norveški izgubili z 2:1. Edini zadetek je dosegel Žužek.
  • 23.03.2024 | U17
    Kadeti nemočni proti Španiji
    Slovenska kadetska izbrana vrsta je odigrala še drugo srečanje elitnega kroga kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo do 17 let. Varovanci Muamerja Vugdalića so morali priznati premoč Španiji, ki je v polno merila petkrat.
  • 20.03.2024 | U17
    Kadeti na uvodni tekmi elitnega kroga brez točk
    Kadetska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024 začela s porazom. Varovanci Muamerja Vugdalića, so na uvodni tekmi morali priznati premoč gostiteljici turnirja Avstriji.
  • 19.03.2024 | U17
    Kadetska reprezentanca uvodoma proti Avstriji
    Slovenska izbrana vrsta do 17 let je pred dnevi odpotovala v Avstrijo, kjer bo v prihodnjih dneh tekmovala v elitnem krogu kvalifikacij za UEFA evropsko prvenstvo do 17 let. V skupini 7 se bo pomerila z Avstrijo, Norveško in Španijo. Vse tekme slovenske kadetske reprezentance bodo v prenosu na kanalih NZS.
  • 11.03.2024 | U17
    Vugdalić izbral za elitni krog
    Slovenska reprezentanca do 17 let bo med 20. in 26. marcem sodelovala v elitnem krogu kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 17 let, ki se bo letos odvilo na Cipru. Slovenski selektor izbrane vrste U17 Muamer Vugdalić je objavil seznam nogometašev, ki se bodo na kvalifikacijskem turnirju ob Avstriji, Španiji in Norveški borili za uvrstitev na zaključni turnir. Vse tekme tudi na kanalih NZS.
  • 07.03.2024 | U17
    Kadeti se iz Srbije vračajo z zmago in remijem
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Stari Pazovi odigrala še drugo pripravljalno tekmo z vrstniki iz Srbije. Izbranci Muamerja Vugdalića so po torkovi zmagi tokrat remizirali. Sedaj je na vrsti elitni krog za preboj na EP, ki se bo pričel 20. marca. 
  • 05.03.2024 | U17
    Slovenija pred elitnim krogom premagala Srbijo
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Stari Pazovi odigrala prvi pripravljalni obračun z vrstniki iz Srbije. Izbranci Muamerja Vugdalića so slavili z zadetkoma Beljkaša in Šunte.

DELI NA