04.12.2009 | A
Slovenija v skupini C z Anglijo


Slovenska reprezentanca se bo v svoji prvi tekmi v Južni Afriki pomerila z Alžirijo, poleg obeh pa sta v skupini C še Anglija in Amerika. Kek in Simič o možnostih Slovenije, Kek: "Sposobni smo priti v drugi krog."

Po slabi uri od pričetka uradnega žreba so po nekaterih domačih estradnikih naposled prišle na vrsto kroglice, ki so odločale o sestavi skupin prvega svetovnega prvenstva na afriških tleh. Predsednik FIFA Joseph S. Blatter in generalni sekretar Jerome Valcke sta med drugim obljubljala eno najboljših prvenstev doslej, Haile Gebrselassie pa je tisti, ki je pričel z žrebanjem kroglic.

Slovenska delegacija je na svojo skupino čakala skoraj do konca samega žreba, saj je četrti boben, v katerem so bile preostale evropske reprezentance, na vrsto prišel kot zadnji. Najprej je Gebrselassie potegnil Francijo, sledila je Grčija, v skupino C pa je padle Slovenija. Selektor reprezentance Matjaž Kek je neposredno po žrebu povedal: “O zadovoljstvu po žrebu ne bom govoril, saj na koncu koncev moraš tekmo odigrati. Dejstvo je, da so vse ekipe višje rangirane na svetovni lestvici, z Angleži, ki so favoriti naše skupine, pa imam tako ali tako nedavne izkušnje. Odvisno je kako se bomo pripravili, v kakšnem stanju bomo, vendar sem prepričan, da bo Slovenija pustila dober vtis na SP 2010, jasno pa ostajam pri trditvi, da smo sposobni igrati v drugem krogu.”

Tudi predsednik Ivan Simič po zaključenem žrebu ni govoril o pretiranem zadovoljstvu nad nasprotniki: “Ne morem reči, da je skupina lahka. Gre za dokaj močne nasprotnike, tu so Angleži in Američani, tudi Alžirije ne gre zanemariti, zato je jasno, da bo delo težko, toda do sedaj smo pokazali, da smo najboljši takrat, ko je najtežje. Ne glede na imena nasprotnikov menim, da še vedno lahko upamo na drugi krog, sploh pa ni v naši naravi, da bi se predali vnaprej. Tudi na SP smo prišli z neverjetno borbo in verjamem, da bo tako ostalo tudi vnaprej.”

Slovenija je bila, kot nižje rangirana reprezentanca, najbrž želja marsikaterih reprezentanc, ena teh pa ni bila Anglija, ki je moč Slovenije občutila na prijateljskem srečanju na Wembleyu, ko so Angleži, po sumljivo dosojeni enajstmetrovki nad Rooneyem, slavili z 2:1. Z ZDA in Alžirijo Slovenija izkušenj še nima. Kakšni pa so bili sicer odzivi naših nasprotnikov? “Kakšnih konkretnih odzivov naših nasprotnikov na žreb zaenkrat še ni. Z angleškim predsednikom sva se pozdravila, izmenjala nekaj besed, več pogovorov pa naj bi imeli danes zvečer ali jutri.”

Eden tistih, ki so bili z žrebom bolj zadovoljni, pa je bil najboljši strelec Slovenije v kvalifikacijah, Milivoje Novakovič: “Z žrebom sem zadovoljen, saj sem prepričan, da se bomo z ZDA borili za mesto, ki vodi v drugi krog tekmovanja, kjer pa bo naša dodatna moč kolektiv, ki je res izjemen in nas še ni pustil na cedilu. V Južno Afriko gremo z namenom, da presenetimo.”

Slovenija bo prvo tekmo odigrala 13. junija proti Alžiriji v Polokwaneju, sledila bo tekma proti ZDA v Johannesburgu 18. junija, poslastica pa 23. junija v Port Elizabethu proti Angležem.

Sicer so občutki v slovenskem taboru v JAR razmeroma pozitivni, delegacja treh (Kek, Gasser, Zavrl) pa si bo jutri ogledala še bazne kampe, najprej v bližini Port Elizabetha.


Skupina A
1. Južna Afrika
2. Mehika
3. Urugvaj
4. Francija

Skupina B

1. Argentina
2. Nigerija
3. Južna Koreja
4. Grčija

Skupina C
1. Anglija
2. Združene države Amerike
3. Alžirija
4. Slovenija

Skupina D

1. Nemčija
2. Avstralija
3. Srbija
4. Gana

Skupina E
1. Nizozemska
2. Danska
3. Japonska
4. Kamerun

Skupina F
1. Italija
2. Paragvaj
3. Nova Zelandija
4. Slovaška

Skupina G
1. Brazilija
2. Severna Koreja
3. Slonokoščena obala
4. Portugalska

Skupina H
1. Španija
2. Švica
3. Honduras
4. Čile

 

Tekst: NZS/MK
Foto: NZS/US

SORODNE NOVICE

 • 13.05.2024 | A
  Šeškovemu strelskemu pohodu ni videti konca
  En mesec pred prvim srečanjem Slovenije na evropskem prvenstvu Benjamin Šeško stopnjuje svojo strelsko formo v Bundesligi, kjer je dosegel že svoj šesti zaporedni zadetek. Med strelce se je znova vpisal tudi Žan Vipotnik. Stojanović do nove asistence.
 • 07.05.2024 | A
  Šeško nadaljuje z odlično strelsko formo
  Minuli konec tedna so bili slovenski reprezentanti znova na delu v klubskih tekmovanjih. Benjamin Šeško je v Bundesligi dosegel svoj peti zaporedni in skupno dvanajsti zadetek, v francoski Ligue 2 pa se je z novo asistenco izkazal Žan Vipotnik.
 • 30.04.2024 | A
  Pred Eurom v dobri strelski formi
  V preteklem tednu so se v svojih klubih znova dokazovali slovenski reprezentanti. Poleg Šeška in Žuglja, ki sta bila v aprilu v odlični strelski formi, so se med strelce vpisali še Balkovec, Celar in Vipotnik.
 • 23.04.2024 | A
  Šeško in Žugelj znova med strelci
  Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
 • 18.04.2024 | A
  Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
  Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
 • 16.04.2024 | A
  Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
  Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
 • 16.04.2024 | A
  Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
  Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
 • 09.04.2024 | A
  Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
  Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
 • 26.03.2024 | A
  Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
  Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
 • 26.03.2024 | A
  Slovenija danes s Portugalsko
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.

DELI NA