04.12.2009 | A
Slovenija v skupini C z Anglijo


Slovenska reprezentanca se bo v svoji prvi tekmi v Južni Afriki pomerila z Alžirijo, poleg obeh pa sta v skupini C še Anglija in Amerika. Kek in Simič o možnostih Slovenije, Kek: "Sposobni smo priti v drugi krog."

Po slabi uri od pričetka uradnega žreba so po nekaterih domačih estradnikih naposled prišle na vrsto kroglice, ki so odločale o sestavi skupin prvega svetovnega prvenstva na afriških tleh. Predsednik FIFA Joseph S. Blatter in generalni sekretar Jerome Valcke sta med drugim obljubljala eno najboljših prvenstev doslej, Haile Gebrselassie pa je tisti, ki je pričel z žrebanjem kroglic.

Slovenska delegacija je na svojo skupino čakala skoraj do konca samega žreba, saj je četrti boben, v katerem so bile preostale evropske reprezentance, na vrsto prišel kot zadnji. Najprej je Gebrselassie potegnil Francijo, sledila je Grčija, v skupino C pa je padle Slovenija. Selektor reprezentance Matjaž Kek je neposredno po žrebu povedal: “O zadovoljstvu po žrebu ne bom govoril, saj na koncu koncev moraš tekmo odigrati. Dejstvo je, da so vse ekipe višje rangirane na svetovni lestvici, z Angleži, ki so favoriti naše skupine, pa imam tako ali tako nedavne izkušnje. Odvisno je kako se bomo pripravili, v kakšnem stanju bomo, vendar sem prepričan, da bo Slovenija pustila dober vtis na SP 2010, jasno pa ostajam pri trditvi, da smo sposobni igrati v drugem krogu.”

Tudi predsednik Ivan Simič po zaključenem žrebu ni govoril o pretiranem zadovoljstvu nad nasprotniki: “Ne morem reči, da je skupina lahka. Gre za dokaj močne nasprotnike, tu so Angleži in Američani, tudi Alžirije ne gre zanemariti, zato je jasno, da bo delo težko, toda do sedaj smo pokazali, da smo najboljši takrat, ko je najtežje. Ne glede na imena nasprotnikov menim, da še vedno lahko upamo na drugi krog, sploh pa ni v naši naravi, da bi se predali vnaprej. Tudi na SP smo prišli z neverjetno borbo in verjamem, da bo tako ostalo tudi vnaprej.”

Slovenija je bila, kot nižje rangirana reprezentanca, najbrž želja marsikaterih reprezentanc, ena teh pa ni bila Anglija, ki je moč Slovenije občutila na prijateljskem srečanju na Wembleyu, ko so Angleži, po sumljivo dosojeni enajstmetrovki nad Rooneyem, slavili z 2:1. Z ZDA in Alžirijo Slovenija izkušenj še nima. Kakšni pa so bili sicer odzivi naših nasprotnikov? “Kakšnih konkretnih odzivov naših nasprotnikov na žreb zaenkrat še ni. Z angleškim predsednikom sva se pozdravila, izmenjala nekaj besed, več pogovorov pa naj bi imeli danes zvečer ali jutri.”

Eden tistih, ki so bili z žrebom bolj zadovoljni, pa je bil najboljši strelec Slovenije v kvalifikacijah, Milivoje Novakovič: “Z žrebom sem zadovoljen, saj sem prepričan, da se bomo z ZDA borili za mesto, ki vodi v drugi krog tekmovanja, kjer pa bo naša dodatna moč kolektiv, ki je res izjemen in nas še ni pustil na cedilu. V Južno Afriko gremo z namenom, da presenetimo.”

Slovenija bo prvo tekmo odigrala 13. junija proti Alžiriji v Polokwaneju, sledila bo tekma proti ZDA v Johannesburgu 18. junija, poslastica pa 23. junija v Port Elizabethu proti Angležem.

Sicer so občutki v slovenskem taboru v JAR razmeroma pozitivni, delegacja treh (Kek, Gasser, Zavrl) pa si bo jutri ogledala še bazne kampe, najprej v bližini Port Elizabetha.


Skupina A
1. Južna Afrika
2. Mehika
3. Urugvaj
4. Francija

Skupina B

1. Argentina
2. Nigerija
3. Južna Koreja
4. Grčija

Skupina C
1. Anglija
2. Združene države Amerike
3. Alžirija
4. Slovenija

Skupina D

1. Nemčija
2. Avstralija
3. Srbija
4. Gana

Skupina E
1. Nizozemska
2. Danska
3. Japonska
4. Kamerun

Skupina F
1. Italija
2. Paragvaj
3. Nova Zelandija
4. Slovaška

Skupina G
1. Brazilija
2. Severna Koreja
3. Slonokoščena obala
4. Portugalska

Skupina H
1. Španija
2. Švica
3. Honduras
4. Čile

 

Tekst: NZS/MK
Foto: NZS/US

SORODNE NOVICE

 • 26.03.2023 | A
  Slovenci po Kazahstanu premagali še San Marino
  Reprezentanca Slovenije je kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024 odprla z dvema zmagama, po slavju v Kazahstanu je v Stožicah premagala še San Marino. Gostitelji dvoboja so prevladovali od prve minute, ob zadetku Benjamina Šeška pa so si gostje drugi gol zabili po predložku Žana Vipotnika.
 • 25.03.2023 | A
  Kek si ob novi zmagi želi tudi dobro zasedenih tribun
  Reprezentanca Slovenije se na Brdu pri Kranju pripravlja na nedeljsko tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti San Marinu. Slovenci so po uvodnem uspehu v Kazahstanu favoriti tudi na drugem obračunu kvalifikacij, ki se bo začel ob 18. uri. Tri točke so tako jasen cilj.
 • 25.03.2023 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s San Marinom
  Pred prvo domačo tekmo Slovenije v Stožicah, kjer v nedeljo gostuje San Marino, vlada veliko zanimanje, zato vsem navijačem priporočamo, da se seznanijo s pomembnimi informacijami pred tekmo.
 • 24.03.2023 | A
  Po zmagovalnem uvodu po uspešno nadaljevanje v Stožice
  Slovenska reprezantanca je kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024 odprla s tremi točkami. Bijol, Vipotnik, Brekalo in Oblak, ki so stopili pred novinarske mikrofone, so se strinjali, da je zmaga v Kazahstanu dober začetek, a je potrebno uvodu že v nedeljo dodati uspešno nadaljevanje.
 • 23.03.2023 | A
  Prvenca Brekala in Vipotnika za preobrat in zmago Slovenije
  Reprezentanca Slovenije je kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024 odprla z zmago. Slovenci so v oddaljeni Astani po preobratu ugnali Kazahstan, tri točke sta s strelskim prvencem v dresu izbrane vrste priigrala David Brekalo in Žan Vipotnik.
 • 23.03.2023 | A
  Slovenija danes pričenja kvalifikacije
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 16. uri po slovenskem in 21. uri po lokalnem času v Astani začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024.
 • 22.03.2023 | A
  Kek: Igramo za Slovenijo
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v četrtek ob 16. uri po slovenskem in 21. uri po lokalnem času v Astani začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka, med katerimi manjkata Andraž Šporar in Jasmin Kurtić, nekaj pa je še načetih igralcev, imajo za obračun s Kazahstanom tri točke.
 • 22.03.2023 | A
  Slovenci prispeli v Astano, popoldan uradni trening
  Slovenska nogometna reprezentanca je včeraj po sedem ur dolgem letu nekaj čez 22.00 po slovenskem času prispela v Astano, ki je naše fante pričakala z desetimi stopinjami pod ničlo. Reprezentanci se je pridružil tudi Vanja Drkušić, ki je v kazahstansko prestolnico priletel iz Sočija.
 • 21.03.2023 | A
  Bijol: Ne bežimo od vloge favorita
  Slovenska nogometna reprezentanca se intenzivno pripravlja na uvodni kvalifikacijski tekmi proti Kazahstanu in San Marinu. Fantje so včeraj trenirali na igrišču z umetno podlago v Kranju, danes pa na naravni zelenici v Nacionalnem nogometnem centru Brdo
 • 20.03.2023 | A
  Slovenska reprezentanca pričela s pripravami na uvodna kvalifikacijska obračuna
  Slovenska nogometa reprezentanca se je zbrala na Brdu pri Kranju, kjer se bo pripravljala na uvodni tekmi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka bodo v četrtek ob 16.00 gostovali v Kazahstanu, medtem ko jih v nedeljo, 26. marca čaka še obračun s San Marinom v ljubljanskih Stožicah.

DELI NA