08.02.2024 | A
Slovenija v Uefa ligi narodov z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom

Evropska nogometna zveza Uefa je v Parizu izžrebala skupine za četrto izvedbo lige narodov. Slovenija bo igrala v skupini 3 lige B skupaj z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom. Tekmovanje se bo začelo septembra.

Slovenska izbrana vrsta se je proti Avstriji nazadnje merila v kvalifikacijah za euro 2020 in obe tekmi izgubila z 0:1. Edino zmago je dosegla marca 1997 na prijateljski tekmi, ima pa še poraz s prijateljske tekme leta 2018.

Največkrat se je Slovenija pomerila z Norveško, kar enajstkrat. Nazadnje je z njo igrala prav v ligi narodov ter po enkrat remizirala in zmagala. Skupaj ima dve zmagi, trikrat se je obračun končal brez zmagovalca, Norveška pa je dobila šest tekem.

Slovenija se bo s Kazahstanom, ki je sprva pristal v skupini B2 in nato zaradi geografskega ključa končal v slovenski skupini, pomerila tretjič. Nazadnje si je proti temu tekmecu v polnih Stožicah zagotovila tudi nastop na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.

Poleg slovenske skupine B3 so v skupini B1 še Češka, Ukrajina, Albanija in Gruzija, v B2 Anglija, Finska, Irska in Grčija ter v B4 še Wales, Islandija, Črna gora in Turčija.

V najvišje rangirani ligi A bodo v skupini 1 igrale reprezentance Hrvaške, Portugalske, Poljske ter Škotske, v skupini 2 so Italija, Belgija, Francija in Izrael, v skupini C Nizozemska, Madžarska, Nemčija ter Bosna in Hercegovina, v skupini 4 pa so Španija, Danska, Švica in Srbija.

V tretjem rangu lige narodov so Švedska, Azerbajdžan, Slovaška in Estonija v skupini C1, Romunija, Kosovo, Ciper ter zmagovalec tekme Litva - Gibraltar v C2, Luksemburg, Bolgarija, Severna Irska in Belorusija v C3 ter Armenija, Ferski otoki, Severna Makedonija in Latvija v C4.

V najnižjem rangu D so poraženec tekme Litva - Gibraltar, San Marino in Lihtenštajn v skupini 1 ter Moldavija, Malta in Andora v skupini 2.

Vsaka ekipa bo igrala šest tekem, po tri doma in v gosteh. Tekme skupinskega dela bodo od 5. do 7. septembra, od 8. do 10. septembra, od 10. do 12. oktobra, od 13. do 15. oktobra, od 14. do 16. novembra ter od 17. do 19. novembra.

Tako imenovani play-off, ki je novost v tekmovanju, bo med 20. in 25. marcem 2025. V njem bodo za obstanek oziroma napredovanje iz ene v drugo ligo tretjeuvrščene ekipe iz lige A igrale proti drugouvrščenim iz lige B, tretjeuvrščene iz lige B proti drugouvrščenim iz lige C, najboljši dve četrtouvrščeni ekipi iz lige C pa proti drugouvrščenima v ligi D.

Zmagovalci skupin v ligah B, C in D sicer avtomatsko napredujejo v ligo višje, najslabši v A, B in C pa padejo v eno ligo nižje.

V ligi A bodo v četrtfinale šle prvo- in drugouvrščene ekipe, štiri zmagovalke se bodo nato merile na zaključnem turnirju, ki bo med 4. in 8. junijem 2025, gostila pa ga bo ena od udeleženk.

Matjaž Kek, selektor Slovenije: "Zelo tekmovalna skupina. Avstrija je ena najboljših reprezentanc v Evropi, potem pa sta tu še Norveška in Kazahstan, proti kateremu smo igrali tako rekoč pred nekaj dnevi. To je skupina, v kateri se bo veliko vprašalo tudi Slovenijo. Pomembnost dobrega igranja v ligi narodov se je že pokazala. Najprej smo zmagali v ligi C, nato obstali v ligi B. In prav tam se je postavil temelj generacije, ki se je zdaj uvrstila na evropsko prvenstvo. Iz mojega zornega kota je usmeritev Uefe pravilna, da včasih nepotrebne prijateljske tekme zamenja z ligo narodov. V njej se tekmuje, igra za prestiž, za to, da lahko napreduješ in konec koncev tudi uvrstiš na veliko tekmovanje. Slovenija je vsaj v zadnjih dveh izvedbah lige narodov igrala dobro.«

Žreb za Uefa ligo narodov:

Liga A:

- skupina A1: Hrvaška, Portugalska, Poljska, Škotska;
- skupina A2: Italija, Belgija, Francija, Izrael;
- skupina A3: Nizozemska, Madžarska, Nemčija, BiH;
- skupina A4: Španija, Danska, Švica, Srbija;

Liga B:

- skupina B1: Češka, Ukrajina, Albanija, Gruzija;
- skupina B2: Anglija, Finska, Irska, Grčija;
- skupina B3: Avstrija, Norveška, Slovenija, Kazahstan;
- skupina B4: Wales, Islandija, Črna gora, Turčija;

Liga C:

- skupina C1: Švedska, Azerbajdžan, Slovaška, Estonija;
- skupina C2: Romunija, Kosovo, Ciper, Litva ali Gibraltar;
- skupina C3: Luksemburg, Bolgarija, Severna Irska, Belorusija;
- skupina C4: Armenija, Ferski otoki, Severna Makedonija, Latvija;

Liga D:

- skupina D1: Litva ali Gibraltar, San Marino, Lihtenštajn;
- skupina D2: Moldavija, Malta, Andora.

 

Tekst: STA, MKo
Foto: Uefa

SORODNE NOVICE

 • 13.05.2024 | A
  Šeškovemu strelskemu pohodu ni videti konca
  En mesec pred prvim srečanjem Slovenije na evropskem prvenstvu Benjamin Šeško stopnjuje svojo strelsko formo v Bundesligi, kjer je dosegel že svoj šesti zaporedni zadetek. Med strelce se je znova vpisal tudi Žan Vipotnik. Stojanović do nove asistence.
 • 07.05.2024 | A
  Šeško nadaljuje z odlično strelsko formo
  Minuli konec tedna so bili slovenski reprezentanti znova na delu v klubskih tekmovanjih. Benjamin Šeško je v Bundesligi dosegel svoj peti zaporedni in skupno dvanajsti zadetek, v francoski Ligue 2 pa se je z novo asistenco izkazal Žan Vipotnik.
 • 30.04.2024 | A
  Pred Eurom v dobri strelski formi
  V preteklem tednu so se v svojih klubih znova dokazovali slovenski reprezentanti. Poleg Šeška in Žuglja, ki sta bila v aprilu v odlični strelski formi, so se med strelce vpisali še Balkovec, Celar in Vipotnik.
 • 23.04.2024 | A
  Šeško in Žugelj znova med strelci
  Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
 • 18.04.2024 | A
  Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
  Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
 • 16.04.2024 | A
  Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
  Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
 • 16.04.2024 | A
  Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
  Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
 • 09.04.2024 | A
  Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
  Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
 • 26.03.2024 | A
  Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
  Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
 • 26.03.2024 | A
  Slovenija danes s Portugalsko
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.

DELI NA