15.09.2020 | Futsal AA
"Slovenija premore zelo dobre igralce!"

Prvi zbor je tu. Članska futsal reprezentanca se bo zbrala v Laškem, kjer bo novi selektor Tomislav Horvat svoje varovance pričakal v četrtek, 17.9.. V soboto in nedeljo, 19.9. in 20.9., sta na sporedu tekmi s Srbijo. Sobotno boste lahko spremljali v neposrednem prenosu na spletni strani Nogometne zveze Slovenije.

Pred delovnim zaključkom tedna smo se pogovarjali s selektorjem Tomislavom Horvatom.

Pripravljalni tekmi:

19.9.
Slovenija – Srbija (19.00) (videoprenos na www.nzs.si)

20.9.
Slovenija – Srbija (17.00)

Tekmi v Laškem sta zaprti za javnost.

Uvodni tekmi bosta proti Srbiji.
„Rad bi spoznal ekipo in videl, kako reagira v zahtevnih situacijah, to nam bo koristilo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. V kvalifikacijah prostora za napake ne bo smelo biti.“

Kakšne igralce premore Slovenija?
„Zelo dobre! Premorejo veliko izkušenj z mednarodnih prizorišč. Kar nekaj jih je že nekaj časa v tujini, izkušnje pa si nabirajo naši reprezentanti tudi z igranjem v ligi prvakov, v nogah imajo številne zahtevne tekme. Sem optimist, imamo zelo dobre igralce. Časa in treningov za korenite spremembe igre je zelo malo. Zagotovo so možnosti za napredek in izboljšave na taktičnem področju; predvsem v smislu tega, kako igrati proti različnim ekipam. Ne moremo ves čas proti vsem igrati enako. Ampak se moramo prilagoditi tekmecu. Včasih bomo dominirali, spet drugič ne, tudi branili se bomo.“

Na klubski sceni, pa tudi v reprezentanci do 21 let, ste bili velik zagovornik obrambe.
„Nisem velik zagovornik obrambe, trdim pa, da je obramba predpogoj za kakršenkoli dober rezultat! Brez dobre obrambe ne gre. Ne dvomim v naše igralce, ki so zelo disciplinirani, obrambo pa radi igrajo.“

Kaj še sodi v vašo vizijo članske reprezentance?
„Zagotovo je napočil čas, da določeni igralci dobijo večjo minutažo, da prevzamejo večje breme v reprezentanci. Videli pa bomo, kako bodo reagirali in to izkoristili.“

Ni vedno lahko to izkoristiti.
„Odvisno je od karakterjev igralcev. Na nas trenerjih je, da jim naložimo breme, igralčeva naloga pa je, da si vzame minute. Potem pa se na tekmi vidi, ali je tega sposoben. Bolj ali manj je jasno, da gre predvsem za psihološki element. Bistveno je, ali so v določenem momentu sposobni prevzeti to odgovornost.“

Kako pomembno bo sodelovanje med selektorjema članov in reprezentance U21?
„Ko sem bil sam še selektor reprezentance do 21 let, je tam igralo kar nekaj fantov, ki so zdaj v članski vrsti. S trenerskim štabom smo opravili dobro delo, dobro pa so delali tudi v klubih, da so igralci napredovali. Z Miletom Simeunovićem, ki je selektor reprezentance U21, se bova veliko pogovarjala in bila pozorna, ali si kak igralec zasluži mesto med člani.“

Kako priti v člansko vrsto?
„Da bi nekdo lahko igral vidno vlogo v članski reprezentanci, mora naprej pokazati precej v svojem klubu, predvsem pa je nujna kontinuiteta. Zaradi ene dobre tekme ne more postati reprezentant.

Med vabljenimi na prvi zbor, ki bo v četrtek, 17.9., ob 17.15 v Laškem, je tudi Nejc Berzelak, ki v ekipi Silika skrbi za igro z vratarjem v polju. Je to morda napoved neke dodane vrednosti naše izbrane vrste?
„Nejc Berzelak je bil eden teh, ki so bili v ekipi U21, ki sem jo vodil. Nanj danes nisem gledal skozi prizmo te igre z vratarjem v polju. Bil je reprezentant U21, psihološko je stabilen, hkrati pa je odličen vratar. Ima kontinuiteto nastopov v 1. SFL, kjer je s Silikom prišel med štiri, bili so tudi polfinalisti pokala Terme Olimia.“

Damir Puškar, legendarni reprezentančni vratar, se je poslovil.
„To je povedal že po koncu kvalifikacij za SP 2020. Z njim sem govoril tudi po superpokalni tekmi na Vrhniki in je dejal, da je njegova odločitev dokončna. Damir Puškar je vratarska ikona v Sloveniji, veliko dobrih tekem je odigral za Slovenjo. Vedno se nekdo poslavlja. Prepričan pa sem, da imamo kvalitetne vratarje. Prepričan sem, da bodo dostojno nadomestili Damirja Puškarja.“

Kar 261 tekem

Slovenska članska vrsta je dosedaj odigrala 261 uradnih tekem, zbrala je 115 zmag, 41 remijev in 101 poraz. Dosegla je 801 golov in jih prejela 667. Igor Osredkar je rekorder po številu nastopov (156) in zadetkov (77) v dresu Slovenije.

Vsi selektorji Futsal A reprezentance (obdobje, število tekem)
Željko Pijetlovič (obdobje imenovanja: 18.11. 1994 – 31.7. 1995) 0 tekem
Dušan Razboršek (15.9. 1995 – 29.10. 2000) 44 tekem, 12 zmag, 8 remijev, 24 porazov
Darko Križman (13.2. 2001 – 31.1. 2005) 38 tekem, 19 zmag, 6 remijev, 13 porazov
Andrej Dobovičnik (20.12. 2005 – 5.2. 2020) 179 tekem, 84 zmag, 27 remijev, 68 porazov

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

 • 28.10.2020 | Futsal AA
  Generalka z BiH pred začetkom kvalifikacij
  V soboto, 7.11., in v nedeljo, 8.11., se bodo varovanci selektorja Tomislava Horvata pomerili z izbrano vrsto Bosne in Hercegovine.
 • 25.10.2020 | Futsal AA
  Fetiću slovenski derbi, točka za Lovrenčiča
  Sredi novembra, točneje 14.11., s tekmovanjem, državnim prvenstvom, v Avstriji začne Irnes Škorič, ki bo v torek dobil tekmece v kvalifikacijah za ligo prvakov. Škorič je član avstrijskega moštva Allstars Wiener Neustadt.
 • 15.10.2020 | Futsal AA
  Generalka proti Bosni in Hercegovini
  Ti dve tekmi bosta zadnji test pred skorajšnjim začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2022. Slovenija bo uvodno tekmo odigrala 8. decembra doma, tekmec pa boljša ekipa iz para Švica/Nemčija, ki ju čakajo predkvalifikacije, ki bodo med 2.11. in 11.11.
 • 11.10.2020 | Futsal AA
  Začela Fetić in Bizjak, 2. gol Osredkarja
  Vse več je slovenskih reprezentantov, ki se merijo na tujem. Za Igorjem Osredkarjem je v dresu Makarske 2. krog hrvaške lige. Osredkar je prispeval gol (tisti peti po vrsti za zmago ekipe v Osijeku), 2:5 je bilo.
 • 05.10.2020 | Futsal AA
  Osredkar sezono začel z zadetkom in zmago
  Prihodnji teden bosta s tekmami v italijanski ligi začela Dejan Bizjak (Signor Pestito CMB Matera) in Alen Fetić (AcquaeSapone Unigross). V nadaljevanju meseca sezono v Italiji začeli tudi Tjaž Lovrenčič, Nejc Hozjan, Nejc Kovačič in Žan Koren.
 • 21.09.2020 | Futsal AA
  Z optimizmom zrejo v prihodnost
  „Moram spet pohvaliti ekipo, ki izpolnjuje prvotni plan: to je agresivna obramba in napad v pravem trenutku. Zelo smo neugodni za ekipe, ki si podajajo žogo. Moram reči, da fantje prav uživajo igrati na tak način. Čestitke še enkrat,“ je po uspešnem vikendu in pripravah povedal selektor Tomislav Horvat, njegova zasedba pa je dvakrat porazila Srbijo.
 • 20.09.2020 | Futsal AA
  Še v drugo porazili Srbijo
  Slovenija je danes odigrala 263. uradno tekmo – izkupiček pa tak: 117 zmag, 41 remijev in 101 poraz. Dosegla je 815 golov in jih prejela 668. Igor Osredkar je rekorder po številu nastopov (158) in zadetkov (78) v dresu Slovenije.
 • 19.09.2020 | Futsal AA
  Prepričljivo boljši od Srbije
  Slovenska futsal reprezentanca je v prijateljski tekmi v Laškem navdušila z igro in s 4:0 porazila Srbijo. Ekipi se bosta pomerili vnovič jutri, tekma bo v Laškem, a zaprta za javnost.
 • 18.09.2020 | Futsal AA
  Selektor Horvat zbral igralce v Laškem
  Na četrtkovem treningu je vse zbrane uvodoma pozdravil Vlado Močnik, član izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije in tehnični koordinator futsal reprezentanc.

DELI NA