19.10.2021 | Futsal AA
Slovenija dobila skupino za Euro 2022

Slovenska futsal reprezentanca bo med 19.1. in 6.2. 2022 igrala na svojem sedmem evropskem prvenstvu. Tekmovanje bo gostila Nizozemska, Sloveniji pa je današnji žreb namenil skupino B, kjer bodo igrali še Kazahstan, Italija in Finska.

Zbrane je uvodoma nagovoril Aleksander Čeferin, predsednik evropske nogometne zveze Uefa. »Prepričan sem, da bo to poseben turnir,« se je prvi mož Uefe ozrl proti tekmovanju na Nizozemskem, za katerega je prepričan, da bo izjemno v vseh pogledih.

Zbrane je pozdravil tudi Just Spee, predsednik nizozemske nogometne zveze. Portugalski selektor Jorge Braz pa se je z veseljem ozrl v leto 2018, ko je evropsko prvenstvo vzorno organizirala Nogometna zveza Slovenije, Portugalci so postali evropski prvaki, naslov pa bodo branili na Nizozemskem.

Pri žrebu sta pomagala Vic Hermans in John de Bever, nekdanja nizozemska reprezentanta.

Žreba sta se udeležila selektor članske reprezentance Tomislav Horvat in referent za futsal Stane Kokalj.

Sedmič na EP

Slovenija bo na evropskem prvenstvu članov igrala sedmič, dosedaj se je med evropsko elito merila v letih 2003, 2010, 2012, 2014, 2016 in 2018. Pred tremi leti je Nogometna zveza Slovenije vzorno gostila evropsko prvenstvo v športni dvorani Stožice, kjer so evropski prvaki postali Portugalci. Dosedaj sta reprezentanco na EP vodila dva selektorja: Darko Križmam (2003.) in Andrej Dobovičnik (2010., 2012., 2014., 2016., 2018.), Tomislav Horvat pa se bo v tej vlogi predstavil premierno.

Evropsko prvenstvo 2022:

skupina A:
Nizozemska, Belorusija/Srbija, Ukrajina, Portugalska

skupina B:
Kazahstan, Italija, Slovenija, Finska

skupina C:
Rusija, Poljska, Slovaška, Hrvaška

skupina D:
Španija, Gruzija, Bosna in Hercegovina, Azerbajdžan.

Izjavi po žrebu:

Tomislav Horvat, selektor:
»Žreb je vedno zanimiv. Sam pa sem zadovoljen z nasprotniki. Smo v skupini, kjer bomo lahko tekmovali. Prepričan se, da imamo kvaliteto za preboj naprej. Vem, da na to računajo tudi ostali. A verjamem v te fante, v to ekipo. Upam pa, da bomo imeli tudi to prepotrebno srečo, da se prebijemo v naslednjo rundo tekmovanja.«

Igor Osredkar, kapetan:
»Kot sem že omenil pri najavi žreba: slabih in lahkih ekip na evropskem prvenstvu ni. Dobili smo zahtevno skupino. Mora pa biti naš cilj, da se uvrstimo na prvi dve mesti in se prebijemo v četrtfinale, za kaj takega premoremo kvaliteto. Vsi trije naši tekmeci, Kazahstan, Italija in Finska so dobre ekipe. Kazahstan je igral na svetovnem prvenstvu, Finska zadnje čase napreduje, Italija pa je vedno v vrhu.«


Delitev reprezentanc v bobne pred žrebom skupin za EP 2022:

Boben 1:
Španija, Rusija, Portugalska, Kazahstan

Boben 2:
Hrvaška, Azerbajdžan, Srbija/Belorusija, Italija

Boben 3:
Ukrajina, Slovenija, BiH, Poljska

Boben 4:
Finska, Slovaška, Gruzija, Nizozemska

Terminski plan tekmovanja

Redni del tekmovanja se bo začel 19.1., končal pa 29.1. Četrtfinale bo na sporedu 31.1. in 1.2., polfinale pa 4.2. Za 3. mesto bosta poraženca obračunala 6.2., za tem pa sledi še finale.

Tekmovanje bo na sporedu v Amsterdamu in Groningenu. V Amsterdamu se bo igralo v športnem objektu Ziggo Dome, ki sprejme 10.500 gledalcev. V Groningenu bodo tekme v skupinskem delu, igralo se bo v športni dvorani MartiniPlaza.

Tekst: D.P.
Foto: Uefa.com

SORODNE NOVICE

 • 05.12.2021 | Futsal AA
  Fideršek in Bizjak zadela, Koren in Tušar debitirala
  V Italiji je bil na sporedu 11. krog Seria A. Na vrhu nič novega bi lahko rekli oz. zapisali. Ekipa Alena Fetića je v 11. tekmi sezone zabeležila 11. zmago, Alen pa je začel v prvi postavi na gostovanju, ki se je končalo s kar 1:7 v korist Petrarce.
 • 21.11.2021 | Futsal AA
  Slovenska šesterica do zmag v Italiji
  V italijanski Serie A je bil na sporedu 9. krog. Do devete zmage je prišla ekipa Petrarce, kjer uspešno igra Alen Fetić, ki je bil z ekipo doma z 2:1 boljši od Pescare. Treh točk se je veselil tudi Napoli Nejca Hozjana, ki je bil uspešen od moštva Todis Lido di Ostia. Hozjanovi so na 7. mestu. Za njimi je na 8. poziciji Meta Catania Bricocity Benjamina Tušarja.
 • 17.11.2021 | Futsal AA
  Pokazali več in bili nagrajeni
  Varovanci selektorja Tomislava Horvata so v Brežicah remizirali s Hrvaško (3:3), ki je bila dan prej boljša s 4:0. Gole za tokratni vzpodbuden remi so prispevali Matej Fideršek, Teo Turk in Gašper Vrhovec. Reprezentanca s pripravami na EP nadaljuje decembra, ko se bo doma dvakrat pomerila s Poljsko.
 • 17.11.2021 | Futsal AA
  Fetić in Koren zmagovito in učinkovito
  Pomembno zmago v gosteh je zabeležila Sampdoria Denisa Totoškoviča in Mateja Fiderška, ki je bila z 2:0 boljša od neposrednega konkurenta za sam vrh. Sampdoria s to zmago zaseda 3. mesto s skupini B Serie A2. Verona Žana Korena je skočila na 4. mesto skupine A v Serie A2. Korenovi so doma slavili zmago s 5:1, Koren pa je dosegel svoj 3. gol v Serie A2.
 • 17.11.2021 | Futsal AA
  Danes vnovič proti Hrvaški
  Slovenska futsal reprezentanca nadaljuje z delom in igranjem pripravljalnih tekmah. Po sinočnjem gostovanju v Zagrebu se bodo varovanci selektorja Tomislava Horvata nocoj v Brežicah (ob 18. uri) še enkrat pomerili s Hrvaško, ki je sinoči slavila s 4:0.
 • 16.11.2021 | Futsal AA
  Uvodna preizkušnja sosedom
  Hrvaška je na prvi od dveh medsebojnih pripravljalnih tekem s 4:0 premagala oslabljeno vrsto Slovenije. Ekipi se bosta jutri, v sredo, 17.11., ob 18. uri pomerili še v Brežicah, odkoder bo tudi neposredni prenos tekme.
 • 16.11.2021 | Futsal AA
  Prvi test s sosedi
  V Zagrebu je vse nared, da se danes na prvi od dveh pripravljalnih tekem pomerita Hrvaška in Slovenija, 6. in 11. reprezentanca aktualne Uefine lestvice, obe udeleženki prihodnjega evropskega prvenstva, v minulem desetletju obe državi tudi gostiteljici evropskega prvenstva.
 • 15.11.2021 | Futsal AA
  V pričakovanju prve tekme v Zagrebu, v sredo v Brežicah
  Moška futsal reprezentanca je včeraj že trenirala v Brežicah, kjer se je izbrana vrsta zbrala pred torkovo in sredino pripravljalno tekmo proti Hrvaški. Jutri se bosta ekipi pomerili v Zagrebu, v sredo pa v Brežicah, kjer je Slovenija dosedaj edinkrat igrala 22.9. 2015, ko je bila Srbija boljša s tesnih 4:5.
 • 14.11.2021 | Futsal AA
  Hrvaška pravi test za Slovenijo
  »Pred nami sta dve izredno zahtevni tekmi. Vemo, kako kvalitetna je Hrvaška, kateri igralci igrajo za to vrhunsko ekipo,« se tekem proti sosedom veseli izkušeni 30-letni Alen Fetić, ki je za Slovenijo zbral 115 nastopov, dosegel je 48 golov.
 • 11.11.2021 | Futsal AA
  Korak naprej v igri, v Brežicah z jasnimi navodili
  V nedeljo, 14.11., se bo v Termah Čatež zbrala moška članska reprezentanca, ki pospešeno nadaljuje s pripravo na skorajšnje evropsko prvenstvo, ki se januarja začne na Nizozemskem. Pred njo sta dve tekmi proti Hrvaški.

DELI NA