13.06.2010 | A
Slovenci samozavestnejši

Največja prednost moštva, ki se bo zoperstavilo afriški reprezentanci, je uigranost, ki se vleče vse od mladinskih selekcij. Ob prepoznavni igri, ki jo goji Kekova četa in nadzoru nad potekom srečanja bi Slovenija morala slaviti, so si enotni poznavalci najbolj razširjene igre na svetu. Temu v prid govori dejstvo, da so Afričani nekoliko nervozni in se je med njihove vrste neposredno pred srečanjem naselil strah.

Čeprav sta najnevarnejša Alžirca Ziani in Belhadj, ima slovenski selektor precej več adutov na svoji klopi. Pomembno je, da se vseskozi vrši pritisk na Alžirce s čimer nasprotno moštvo prisili v napake in izkoristi priložnosti, ki se ob tem pojavijo. Vsekakor nasprotnik ima nekaj pomanjkljivosti, med njimi predvsem prehod v zaključek napada, veliko pa igra tudi njihova zadnja vrsta in tu je veliko možnosti za izkušene slovenske napadalce, ki lahko to kaznujejo z zadetkom. Nenazadnje tako so že padali goli v kvalifikacijah za prvenstvo. »Pred nami je izkušen nasprotnik, ki zna igrati na domačem kontinentu. Čaka nas težka naloga, nismo favoriti, je pa želja, da zmagamo vsako tekmo, tudi jutrišnjo. Radi bi se predstavili v takšni luči, kot lanskega novembra,« so edine želje štajerskega stratega.

»Naš cilj je jasen, s ponosom moramo zastopati afriški nogomet. Gre za srečanje, na katerem ni nič za izgubiti, lahko samo pridobimo,« so prepričani v vrstah Alžirije. »Vsi smo osredotočeni na to, da bi bili kar najbolje pripravljeni na uvodno srečanje se ngometnemu svetu predstavili s formo s tekme proti Rusiji. Mislim, da smo sposobni igrati še bolje, kot novembra,« prihajajo spodbudne besede z vrst slovenskega napada.

Alžirci radi zamujajo v skoku pri dolgih podajah vratarja v sredino igrišča, prav tako imajo nekaj težav pri agresivni igri, ki jo Slovenija dobro obvlada. »Vsi že komaj čakamo, da se začne. Samozavest je na najvišjem možnem nivoju, 100 odstotno smo pripravljeni in skoncentrirani na dvoboj,« se srečanja veseli eden od štirih slovenskih napadalcev.

Za otvoritveno tekmo Slovenije konkurira celotno moštvo, enajsterica bo znana jutri malo po enajsti uri dopoldne. »Motivi in želje po dokazovanju, z novimi željami in cilji so tukaj. Kakorkoli se bo razšlo, če bodo fantje dali vse od sebe, pustili srce na igrišču, bom nanje še bolj ponosen,« je prepričana glava slovenskega orkestra, za katerega si sam še najbolj želi, da bo jutri ubrala prave note in zazvenela v igrah s konca preteklega leta. »Samo dober rezultat je za nas zmaga,« pa odgovarjajo nogometaši, ki ciljajo zgolj na zmago.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: NZS/MaK


SORODNE NOVICE

 • 21.02.2024 | A
  Kek ostaja selektor do novembra 2025
  Nogometna zveza Slovenije oziroma predsednik Radenko Mijatović je danes s selektorjem Kekom uskladil dogovor, da bo Matjaž Kek vodil nogometno izbrano vrsto Slovenije še vsaj do konca kvalifikacij za Svetovno prvenstvo 2026.
 • 20.02.2024 | A
  Balkovec natančen s prostega strela, Gorenc Stankovič zadel v Konferenčni ligi
  V preteklih dneh so bili slovenski reprezentanti ponovno na delu v svojih klubih. Z zadetkom sta se tokrat izkazala Jure Balkovec in Jon Gorenc Stankovič.
 • 13.02.2024 | A
  Slovenski reprezentanti v dobri podajalski in strelski formi
  Minuli konec tedna so se v pogon vrnili reprezentanti, ki si kruh služijo doma v Sloveniji, na Poljskem in v Avstriji. S ključnimi podajami sta se izkazala Žan Karničnik in Timi Max Elšnik, ki se je vpisal tudi med strelce. Gol so dosegli tudi Benjamin Šeško, Benjamin Verbič in Žan Vipotnik.
 • 09.02.2024 | A
  Za uvod dvakrat doma, zaključek v Avstriji
  Po včerajšnjem žrebu skupin za Uefa liga narodov so postali znani termini vseh tekem. Slovenija bo ligo B v skupini 3 odprla 6. septembra ob 20.45 pred domačimi gledalci proti Avstriji.
 • 08.02.2024 | A
  Slovenija v Uefa ligi narodov z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom
  Evropska nogometna zveza Uefa je v Parizu izžrebala skupine za četrto izvedbo lige narodov. Slovenija bo igrala v skupini 3 lige B skupaj z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom. Tekmovanje se bo začelo septembra.
 • 06.02.2024 | A
  Šeško do devetega gola, sedem reprezentantov pričenja spomladanski del sezone
  Pretekli konec tedna se je z novim zadetkom v Bundesligi izkazal Benjamin Šeško, v prihajajočih dneh pa bodo znova na delu reprezentanti, ki so v zimskem času prestajali premor. Vračajo se tisti varovanci selektorja Keka, ki si kruh služijo na Poljskem, v Avstriji ter v Prvi ligi Telemach.
 • 01.02.2024 | A
  Pred Eurom z Armenci in Bolgari
  Slovenska nogometna reprezentanca je izbrala še junijska pripravljalna partnerja za tekme evropskega prvenstva 2024. Varovanci Matjaža Keka se bodo tik pred odhodom v Nemčijo pomerili z Armenci in Bolgari.
 • 25.01.2024 | A
  Euro 2024: Danes znani rezultati žreba
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je danes pričela z obveščanjem navijačev o rezultatih žreba za nakup vstopnic za Euro 2024.
 • 24.01.2024 | A
  Pred Portugalsko Kekovi izbranci še na Malto
  Slovenska reprezentanca se bo po uspešni reprezentančni akciji v ZDA ponovno zbrala marca, ko varovance Matjaža Keka čakajo nove preizkušnje. Pet dni pred tekmo s Portugalsko v Stožicah se bodo Slovenci odpravili v Valletto, kjer bodo odigrali drugo od petih pripravljalnih tekem pred evropskim prvenstvom.
 • 22.01.2024 | A
  Mlakar stopnjuje strelsko formo
  Minuli konec tedna so bili s svojimi klubi znova na delu člani slovenske A reprezentance. Kapetan slednje je s svojim Atleticom napredoval v naslednji krog pokalnega tekmovanja, Jan Mlakar pa se je znova vpisal med strelce pri Pisi.

DELI NA