04.09.2023 | A
Slovenci pričeli s pripravami, vpoklican Matko

Slovenska nogometna reprezentanca je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo pričela s pripravami na prihajajoči kvalifikacijski tekmi s Severno Irsko in San Marinom, ki bosta 7. in 10. septembra. Slovenski selektor Matjaž Kek je na prvem treningu pozdravil vse fante z izjemo Mihe Zajca, ki je tokratno reprezentančno akcijo primoran izpustiti zaradi poškodbe. Na mesto njega je v reprezentančni tabor prispel Aljoša Matko, ki na začetku letošnje sezone blesti v dresu Celja.

Po daljšem premoru si je reprezentančno opremo znova nadel Jasmin Kurtić, ki je po težavah s poškodbo in menjavi klubskih barv znova pripravljen na reprezentančne napore. »Zelo sem srečen, da sem spet nazaj. Počutim se dobro, komaj čakam da pričnemo s treningi, tekmami in ostalimi obveznostmi. Imel sem kar nekaj težav s poškodbo, kar je verjetno posledica tudi dejstva, da sem bil nekaj časa brez kluba. Opravil sem čiščenje hrustanca, tako da je za mano zelo napornih 6 mesecev, tako iz psihičnega, kot tudi iz fizičnega vidika,« je obrazložil minule težave izkušeni vezist in po mnenju selektorja eden izmed vodij slovenske reprezentance.

»Podpora selektorja je zame izjemno pomembna. Res sem vesel, da v selektorju ne vidimo zgolj našega vodjo, ampak osebo, ki rada pomaga, se z nami pogovarja in nam prihaja nasproti z razmišljanjem. Mislim, da je vse to zelo pozitivno in po mojem mnenju bi tako moralo biti povsod. Marsikateri trener bi se lahko od njega naučil, kako se je potrebno ukvarjati s svojimi igralci,« z izbranimi besedami o Matjažu Keku Kurtič, ki je pozitivno presenečen nad novim klubom, romunskim prvoligašem U. Craiovo.

Kljub tekmovalnim izzivom v klubskem okolju, pa so osrednji cilji Črnomaljca povezani z reprezentančnimi izzivi in prihajajočo tekmo s Severno Irsko. »Za zmago bo potrebno dati en gol več od nasprotnika. Pomembne bodo t.i. druge žoge, skok v igri, agresivnost in izkoristek priložnosti, ki se nam bodo ponudile,« pravi Kurtič in doda: »Vedno bomo dali vse od sebe, za grb, ki ga nosimo na dresu. To je najbolj pomembno. V reprezentanco prideš s ponosom in željo, da daš vse od sebe. O možnostih za uvrstitev na evropsko prvenstvo je težko govoriti, je pa pomembno, da se dokazujemo na vsakem treningu ter med sabo stopnjujemo pritisk, ki nam pomaga napredovati.«

V zadnjem obdobju je resen napredek storil David Brekalo, ki je sprožil zanimanje številnih evropskih klubov. » Bil sem že prepričan, da sem odigral zadnjo tekmo za Viking, ampak na koncu ni bilo nič iz tega. Ne obremenjujem se s prestopom, saj vem, dobro delam. Prepričan sem, da bom slej kot prej naredil korak naprej v svoji karieri,« je odločen osrednji branilec, ki so mu norveški navijači posvetili celo posebno pesem. »To mi pomeni ogromno, saj sem edini tujec v ekipi s tako podporo. To pomeni, da dobro delam, da dajem ekipo pred sebe. To so očitno prepoznali tudi navijači in ljudje v klubu.«

Brekalo pri Vikingu predstavlja tudi enega izmed konkretnejših napadalnih adutov svoje ekipe, saj pogosto zabija zadetke. Bo svoj visok skok unovčil tudi proti Severni Irski? »Upam, vsako tekmo si želim zadeti in na ta način pomagati ekipi. To so t.i. lahki goli, ki jih lahko ekipa zabije. Je pa jasno, da je prioriteta dobra, čvrsta obramba, s katero želimo obdržati mrežo nedotaknjeno

Slovenska reprezentanca se je doslej petkrat pomerila s Severno Irsko in vknjižila samo eno zmago, pri tem pa kar na štirih medsebojnih tekmah doslej ni uspela doseči zadetka. Je prišel čas za novo zmago? »Mislim, da smo že proti skandinavskim reprezentancam pokazali, da smo jim lahko kos v vseh segmentih igre. Kondicijsko jim lahko konkuriramo, kvalitete pa imamo dovolj, da naredimo določen višek na igrišču,« je samozavesten Brekalo, ki se zaveda, da bo tokratna reprezentančna akcija izjemno pomembna z vidika celotnih kvalifikacij. »Vsi skupaj se zavedamo, da bi na prejšnjih akcijah lahko iztržili še kakšno točko več. Tega sedaj žal ne moremo spremeniti, tako da smo osredotočeni na naslednje tekme. Po mojem mnenju moramo na naslednjih dveh tekmah osvojiti vseh šest točk,« zaključi Brekalo.

Tekst: MKo
Foto: m24.si, MAl

SORODNE NOVICE

 • 02.12.2023 | A
  Euro 2024: Odmevi po žrebu
  Slovenska delegacija na čelu s selektorjem Matjažem Kekom in predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem je v Hamburgu žreb skupin za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji ocenila za težak. Kot pa je poudaril selektor, tekmece poznajo in bodo na EP šli tekmovat, ne zgolj sodelovat.
 • 02.12.2023 | A
  V skupini C z Dansko, Srbijo in Anglijo
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto potekalo v Nemčiji, v skupini C pomerila proti Danski, Srbiji in Angliji. Tako je določil današnji žreb v hamburški koncertni dvorani.
 • 02.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 02.12.2023 | A
  Slovenski nogometaši bodo danes dobili tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.

DELI NA