10.02.2023 | NZS
Seminar za zdravnike v znamenju športnih poškodb

Prvi vikend v februarju se je na sedežu Nogometne zveze Slovenije zbralo več kot 30 nogometnih zdravnikov, ki delujejo v slovenskih reprezentancah ter klubih prve in druge nogometne lige.

Gre za enega iz sklopa treh licenčnih seminarjev programa izobraževanja zdravnikov v nogometu (Football Doctor Education Programme), ki poteka v kaskadni obliki – in ga na mednarodnem nivoju organizira UEFA. Tečaj, ki ga mora na krovni organizacije opraviti zdravnik vsake države, le-ta organizira tudi v svoji državi in skrbi za diseminiranje znanj in nadaljnjo licenciranje v svoji državi. Celotno izobraževanje z namenom dviga standardov zdravstveno oskrbe v nogometu je sestavljeno iz treh sklopov, ki se izmenjujejo vsako leto: urgentna stanja na igrišču, športne poškodbe ter športna prehrana in antidoping. Epidemija je v kontinuiteto izvajanja sicer posegla z nekaj letnim premorom tako na mednarodnem, kot domačem nivoju, a so se v zadnjih mesecih z aktivnosti vrnile na običajen nivo.

Medtem, ko je prvi seminar na temo urgentnih stanj v Sloveniji potekal leta 2019, je tokrat pod vodstvom petih licenciranih strokovnjakov beseda tekla o športnih poškodbah  Dr. Matjaž Vogrin je na dvodnevnem seminarju nagovoril kolege udeležence in poučeval o mišičnih poškodbah v nogometu. Le-te so med vsemi najpogostejše, predvsem s pravo takojšnjo obravnavo in skrbno načrtovano vrnitvijo v nogomet pa lahko njihove ponovitve tudi učinkovito preprečimo. Dr. Robi Kelc je govoril o poškodbah kolena – vezi, meniskov in hrustanca, ter načinih zdravljenja tudi v specifičnih situacijah. Udeleženci so o poškodbah kolena v manjših skupinah razpravljali tudi o naprej pripravljenih primerih, nato pa svoje znanja preizkusili in nadgradili tudi praktično, ob kliničnem pregledu kolena in izvajanju specifičnih testov za poškodbe kolenskih struktur. Kot inštruktorja sta sodelovala tudi dva gosta iz tujine; dr. Vlahović iz hrvaške nogometne zveze je s svojimi bogatimi izkušnjami govoril o zapleteni problematike dimeljske regije. Vzrok bolečini v tem delu je pri nogometaših najpogosteje draženje adduktornih mišic na medeničnem prirastišču, a je veliko tudi manj pogostih vzrokov, ki jih mora zdravnik v nogometu poznati. Dr. Aleksandrić iz srbske nogometne zveze je predaval in vodil delavnice na temo poškodb gležnja. Pogosti zvini terjajo natančno obravnavo rehabilitacijo, čeprav zaradi pogostnosti utegnejo delovati trivialno. Predvsem pa utegnejo biti vzrok težjim notranjim poškodbam struktur, kroničnim težavam in degeneraciji.

Pri vseh vsebinskih sklopih so udeleženci v manjših skupinah pod vodstvom inštruktorjev diskutirali o specifičnih scenarijih in ob kliničnih pregledih tudi praktični trenirali. Dogodek je potekal sproščeno, čemur je zagotovo pripomogel tudi lep ambient NNC Brdo. Nekoliko manj sproščen je bil sam zaključek, saj je za vse udeležence potekal izpit, v katerem so morali izkazati visok nivo tako teoretičnega, kot praktičnega poznavanja problematike športnih poškodb. Le-to bo slehernemu zdravniku prišlo prav na terenu že v dneh po seminarju, med tem, ko se čez leto dni ponovno snidemo.

Tekst, foto: RKe

SORODNE NOVICE

 • 04.03.2023 | NZS
  Odziv NZS na zadnje dogodke
  S strani NK Kalcer Radomlje smo bili obveščeni o napadu na člane njihove navijaške skupine Mlinarji. Dogodek se je zgodil po zadnji domači tekmi na parkirišču, ko so se navijači že vračali domov. V incidentu je prišlo do hujših poškodb nekaterih domačih navijačev.
 • 02.03.2023 | NZS
  Podkast NZS: Radenko Mijatović o vlogi predsednika NZS
  Po selektorju članske reprezentance Matjažu Keku je kot drugi gost v podkastu Nogometne zveze Slovenije gostoval prvi mož NZS Radenko Mijatović. 
 • 23.02.2023 | NZS
  Po 31. seji IO NZS
  Na Brdu pri Kranju so se na 31. seji sestali člani Izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije. Potem ko so prisluhnili poročilom selektorjev in selektoric reprezentanc za leto 2022 in pregledali izvršitev sklepov organov NZS v letu 2022, so sprejeli še nekaj pomembnih sklepov.
 • 09.02.2023 | NZS
  Razpis za odprta delovna mesta v 11teamsports SI, trgovini s športnimi oblačili d.o.o.
  V novo odprti trgovini s športnimi oblačili 11teamsports SI d.o.o. se razpisujejo prosta delovna mesta na področju poslovodenja, prodaje, potiska opreme, logistike in podpore v pisarni.
 • 07.02.2023 | NZS
  Licenčni seminar za klube PLT
  V ponedeljek so se predstavniki klubov Prve lige Telemach na Brdu pri Kranju udeležili licenčnega seminarja Nogometne zveze Slovenije.
 • 04.02.2023 | NZS
  Izveden delegatski seminar
  V soboto je na Brdu pri Kranju, v okviru usposabljanja delegatov NZS, potekal delegatski seminar, ki se je zaradi izbruha pandemije prvič po februarju 2020 izvedel v fizični obliki.
 • 01.02.2023 | NZS
  Poslovil se je Mahmut Kapidžić
  V 85. letu se je poslovil Mahmut »Šoja« Kapidžić. Nekdanji odlični branilec je po nogometni upokojitvi v osedmesetih letih deloval pod okriljem NZS, kjer je deloval kot vodja inštruktorske službe, selektor in koordinator mlajših selekcij Zahvaljujoč predanemu delu je zaslužen za razvoj prenekaterih mladih nogometašev.
 • 25.01.2023 | NZS
  Uefa potrdila spremembe v ligi narodov in kvalifikacijah za EP
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je na današnji seji izvršnega odbora potrdila nekatere manjše spremembe v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo in ligi narodov, s katerimi želi zagotoviti več odločujočih tekem v teh dveh tekmovanjih po letu 2024. V ligi narodov se bodo reprezentance srečale tudi v tekmah za napredovanje.
 • 07.01.2023 | NZS
  Intervju: Igor Benčič - Čine
  Ob omembi največjih uspehov v zgodovini slovenske nogometne reprezentance pogosto pomislimo na Srečka Katanca, Zlatka Zahovića ali Matjaža Keka, pri tem pa pozabljamo na vse ostale junake, ki so dali svoj kamenček v mozaiku nepozabnih športnih zgodb. Če so prvi blesteli bodisi na igrišču bodisi na trenerski klopi, pa je nekje drugje pustil svoje srce Igor Benčič - Čine.

DELI NA