10.02.2023 | NZS
Seminar za zdravnike v znamenju športnih poškodb

Prvi vikend v februarju se je na sedežu Nogometne zveze Slovenije zbralo več kot 30 nogometnih zdravnikov, ki delujejo v slovenskih reprezentancah ter klubih prve in druge nogometne lige.

Gre za enega iz sklopa treh licenčnih seminarjev programa izobraževanja zdravnikov v nogometu (Football Doctor Education Programme), ki poteka v kaskadni obliki – in ga na mednarodnem nivoju organizira UEFA. Tečaj, ki ga mora na krovni organizacije opraviti zdravnik vsake države, le-ta organizira tudi v svoji državi in skrbi za diseminiranje znanj in nadaljnjo licenciranje v svoji državi. Celotno izobraževanje z namenom dviga standardov zdravstveno oskrbe v nogometu je sestavljeno iz treh sklopov, ki se izmenjujejo vsako leto: urgentna stanja na igrišču, športne poškodbe ter športna prehrana in antidoping. Epidemija je v kontinuiteto izvajanja sicer posegla z nekaj letnim premorom tako na mednarodnem, kot domačem nivoju, a so se v zadnjih mesecih z aktivnosti vrnile na običajen nivo.

Medtem, ko je prvi seminar na temo urgentnih stanj v Sloveniji potekal leta 2019, je tokrat pod vodstvom petih licenciranih strokovnjakov beseda tekla o športnih poškodbah  Dr. Matjaž Vogrin je na dvodnevnem seminarju nagovoril kolege udeležence in poučeval o mišičnih poškodbah v nogometu. Le-te so med vsemi najpogostejše, predvsem s pravo takojšnjo obravnavo in skrbno načrtovano vrnitvijo v nogomet pa lahko njihove ponovitve tudi učinkovito preprečimo. Dr. Robi Kelc je govoril o poškodbah kolena – vezi, meniskov in hrustanca, ter načinih zdravljenja tudi v specifičnih situacijah. Udeleženci so o poškodbah kolena v manjših skupinah razpravljali tudi o naprej pripravljenih primerih, nato pa svoje znanja preizkusili in nadgradili tudi praktično, ob kliničnem pregledu kolena in izvajanju specifičnih testov za poškodbe kolenskih struktur. Kot inštruktorja sta sodelovala tudi dva gosta iz tujine; dr. Vlahović iz hrvaške nogometne zveze je s svojimi bogatimi izkušnjami govoril o zapleteni problematike dimeljske regije. Vzrok bolečini v tem delu je pri nogometaših najpogosteje draženje adduktornih mišic na medeničnem prirastišču, a je veliko tudi manj pogostih vzrokov, ki jih mora zdravnik v nogometu poznati. Dr. Aleksandrić iz srbske nogometne zveze je predaval in vodil delavnice na temo poškodb gležnja. Pogosti zvini terjajo natančno obravnavo rehabilitacijo, čeprav zaradi pogostnosti utegnejo delovati trivialno. Predvsem pa utegnejo biti vzrok težjim notranjim poškodbam struktur, kroničnim težavam in degeneraciji.

Pri vseh vsebinskih sklopih so udeleženci v manjših skupinah pod vodstvom inštruktorjev diskutirali o specifičnih scenarijih in ob kliničnih pregledih tudi praktični trenirali. Dogodek je potekal sproščeno, čemur je zagotovo pripomogel tudi lep ambient NNC Brdo. Nekoliko manj sproščen je bil sam zaključek, saj je za vse udeležence potekal izpit, v katerem so morali izkazati visok nivo tako teoretičnega, kot praktičnega poznavanja problematike športnih poškodb. Le-to bo slehernemu zdravniku prišlo prav na terenu že v dneh po seminarju, med tem, ko se čez leto dni ponovno snidemo.

Tekst, foto: RKe

SORODNE NOVICE

 • 05.06.2023 | NZS
  Mijatović: Superliga bi uničila nogomet
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović je po koncu domače sezone v pogovoru z STA izrazil zadovoljstvo z njenim potekom. Na zvezi sicer še preučujejo težave z navijači na finalu pokala. Trend navijaškega divjanja, ki ga je zaznati širše v Evropi, po Mijatovićem mnenju terja širšo družbeno razpravo.
 • 02.06.2023 | NZS
  Nogometna zveza nadaljuje s sofinanciranjem ženskega in dekliškega nogometa
  Izvršni odbor NZS je na svoji 35. seji potrdil tudi predlog o sofinanciranju ženskih klubov v tekmovanjih v tekmovalni sezono 2023/24, na podlagi katerega NZS nadaljuje s sofinanciranjem nadomestil vodij mladinskega programa ter trenerskega kadra v mlajših kategorijah v ženskih klubih.
 • 31.05.2023 | NZS
  Sprememba formata Pokala Pivovarna Union
  V začetku maja zaključena sezona Pokala Pivovarna Union je bila zadetek v polno. V sezoni 2022/23 je po spremembi formata v tekmovanju sodelovalo 186 klubov, zaradi česar se bo ta sezona zapisala v zgodovino slovenskega nogometa kot sezona z največjim številom udeležencev v pokalnem tekmovanju. V prihodnji sezoni pa bomo v pokalnem tekmovanju videli še eno pomembno novost.
 • 29.05.2023 | NZS
  Izvršni odbor potrdil strateški projekt sofinanciranja trenerjev mlajših ekip
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na svoji 35. seji obravnaval in potrdil izvedbo strateškega projekta NZS, ki želi v svojem temelju dvigniti nivo tistega dela stroke, ki skrbi za največje število perspektivnih igralcev, obenem pa izboljšati pogoje za delo trenerjev in igralcev do 13. leta starosti. 
 • 08.05.2023 | NZS
  Odziv NZS po sobotnem finalu
  Nogometna zveza Slovenije je v soboto organizirala finalni dogodek slovenskega pokalnega tekmovanja, Pokala Pivovarna Union v ženski in moški konkurenci.
 • 24.04.2023 | NZS
  V prihodnjih letih v ospredju infrastruktura
  Nogometna zveza Slovenije je na Brdu pri Kranju izvedla redno letno skupščino NZS, delegati in prisotni gostje pa so podrobneje spoznali delo NZS v preteklem letu, kakor tudi glavne usmeritve v prihodnje. Proračun NZS je uravnotežen, poudarek na seji Skupščine pa je bil tokrat na vložkih v infrastrukturo, enakopravnosti žensk v vodstvenih strukturah in sprejetju Etičnega kodeksa NZS.
 • 21.04.2023 | NZS
  Razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2023
 • 05.04.2023 | NZS
  Čeferinu nov mandat na čelu Uefe
  Aleksander Čeferin je bil na današnjem kongresu Uefe v Lizboni izvoljen za nov mandat na čelu evropske nogometne zveze. Petinpetdesetletni slovenski odvetnik, ki je prvi mandat dobil 14. septembra 2016, bo po današnji izvolitvi krovno celinsko zvezo vodil do leta 2027.
 • 30.03.2023 | NZS
  Vrata odpira 11teamsports Ljubljana
  Nogometna zveza Slovenije in 11teamsports, uradni opremljevalec reprezentance, sta združila moči in v Ljubljani odpirata največjo nogometno trgovino v Sloveniji, 11teamsports Ljubljana. Ta bo vrata v Hali A nakupovalnega središča BTC odprla jutri ob 10.uri, obiskovalci pa bodo prva dva dneva lahko izkoristili 20% otvoritveni popust.
 • 30.03.2023 | NZS
  Nogometna zveza Slovenije uspešno izvedla poslovni dogodek za spodbujanje ESG
  Pred prvo domačo tekmo kvalifikacij za Euro 2024 v Nemčiji proti reprezentanci San Marina, ki je potekala na največjem slovenskem stadionu Stožice v Ljubljani, je Nogometna zveza Slovenije organizirala poslovno druženje za največje partnerje reprezentance. Na dogodku so bili prisotni glavni predstavniki sponzorjev, minister za gospodarstvo, turizem in šport, g. Matjaž Han, ter gostitelj dogodka, predsednik Nogometne zveze Slovenije, g. Radenko Mijatović.  

DELI NA