05.06.2010 | A
Samozavestno v Afriko

Zadnje dejanje pred tako pričakovanim SP je postreglo z dvobojem 25. in 78. reprezentance sveta. Nova Zelandija je bila pravšen nasprotnik, ki je selektorju dal v potrditev trdo delo zadnjih nekaj tednov, fantom pa potrebno samozavest pred največjim nogometnim spektaklom na svetu. Kekovi varovanci so znova dokazali, da zasluženo potujejo na jug afriške celine in generalko opravili z odliko (3:1). Blestel je Novakovič, ki je oba prosta strela spremenil v zadetek.  

Tekmo je začela selektorjeva udarna enajsterica, ki smo jo na zelenicah videvali že skozi celotno kvalifikacijsko obdobje, z izjemo Zlatka Dediča, ki je zaradi lažje poškodbe stegenske mišice nekoliko počakal na svojo priložnost. Je pa kljub temu hitro zamenjal Zlatana Ljubijankiča, ki so ga že v 12. minuti odpeljali z igrišča, a je že med polčasom prišla razveseljiva novica, da je s 26-letnim napadalcem vse v redu.  

Nasprotnik iz Oceanije, ki slovi kot taktično discipliniran in močan, se je sicer skušal zoperstaviti slovenskim fantom, a so bili ti pripravljeni na vsak njihov poizkus. Gostitelji so se veselili tudi ponovnega srečanja z navijači, ki so znova dokazali, da jim srce bije za Slovenijo. Dobro zapolnjen Ljudski vrt – prišlo je slabih 11 tisoč navijačev, je znova užival v nogometni predstavi.

Kiviji niso imeli veliko možnosti za veselje, saj je razpoloženi Milivoje Novakovič že v sedmi minuti Slovenijo popeljal v vodstvo. Po prekršku nad Ljubijankičem je napadalec Kölna z dobrih 20 metrov mojstrsko ciljal desni zgornji kot vratarja Pastona in dosegel svoj jubilejni 15 reprezentančni zadetek. Gostje so dobrih 13 minut zatem po neodločnem posredovanju domačih branilcev in izgubljenem zračnem dvoboju Brečka z Woodom, preko Fallona izenačili, a je v 30. minuti Novakovič znova odgovoril. Ob skoraj identičnem prekršku se je nov prosti strel pretopil v prednost Slovenije z 2:1. Tokrat je zadel spodnji levi kot, ob tem pa se izenačil s Sašem Udovičem na večni lestvici reprezentančnih strelcev.

Kiviji so pritiskali in skušali znova izenačiti, a je Samir Handanovič žoge spretno izbijal iz vrat. Posebej nevaren je bil Woodov strel iz neposredne bližine, a je slovenski čuvaj mreže žogo uspel izbiti nad prečko. Končni izid srečanja je ob koncu prvega dela igre postavil Andraž Kirm, ki je v mrežo pospravil odbito žogo Valterja Birse.

Tudi v drugem polčasu so gostitelji napadali vrata oceanskega čuvaja mreže in si priigrali kar nekaj zrelih priložnosti, tako Dedič, Birsa, Nejc Pečnik kot tudi Robert Koren so imeli malce smole ob zaključnem strelu, gostje pa posebej nevarni niso bili. Kek je ob zaključku srečanja opravil vseh šest menjav in tako skupaj preizkusil sedemnajsterico, svoj debi v reprezentančnem dresu pa je dočakal tudi mladi Tim Matavž. Igra po pravilih fair playa je minila brez resnejših poškodb in z zgolj dvema dosojenima rumenima kartonoma, v slovenski vrsti je porumenel Boštjan Cesar.

Nasprotnik, ki je nazadnje z 1:0 sredi Celovca presenetljivo ugnal srbsko izbrano vrsto, se ni uspel zoperstaviti Kekovim varovancem, ki so vnovič potrdili svoje kvalitete in zasluženo slavili kar s 3:1. Dve pripravljalni tekmi, dve visoki zmagi (3:0 in 3:1) ter zdrava klop so več kot obetavna statistika pred 19. mundialom.

A časa za radost ni, fante po sobotnem prostem dnevu čaka naporna pot na južno poloblo, s slovenskih tal se bodo poslovili v nedeljo ob 17. uri in že slabo uro zatem odleteli novim zmagam naproti.

Matjaž Kek, selektor Slovenije: »Čestitke fantom za zmago, ki je zaslužena. V nekaterih fazah igre je bilo 'to to', nekaj pa je še za popraviti. Nasprotnik ni bil niti malo naiven. S to tekmo smo dobili to, kar smo potrebovali. Poln Ljudski vrt, fantastično popotnico. Na svetovno prvenstvo gremo lahko samozavestni. Vesel sem, da tudi poškodba Zlatana Ljubijankića ni težja. Milivoje Novaković se je vrnil z goli, čestitke.«

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig - TAKASORODNE NOVICE

 • 02.12.2023 | A
  Euro 2024: Odmevi po žrebu
  Slovenska delegacija na čelu s selektorjem Matjažem Kekom in predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem je v Hamburgu žreb skupin za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji ocenila za težak. Kot pa je poudaril selektor, tekmece poznajo in bodo na EP šli tekmovat, ne zgolj sodelovat.
 • 02.12.2023 | A
  V skupini C z Dansko, Srbijo in Anglijo
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto potekalo v Nemčiji, v skupini C pomerila proti Danski, Srbiji in Angliji. Tako je določil današnji žreb v hamburški koncertni dvorani.
 • 02.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 02.12.2023 | A
  Slovenski nogometaši bodo danes dobili tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.

DELI NA