18.10.2023 | A
Samo en cilj je, za tega se je potrebno žrtvovati

Slovenska nogometna reprezentanca je tudi oktobrski cikel v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024 opravila po načrtih. Zanesljiva zmaga proti Fincem in prigarana pri Severnih Ircih sta prinesli novih šest točk. Tako bo Slovenija v zadnja kroga šla kot prva v skupini H, z lepim izhodiščem, a za uvrstitev na EP manjka še pika (ali dve) na i.

Slovenija ima v skupini po osmih krogih 19 točk, toliko kot Danska, obenem pa štiri več od Kazahstana, ki je še edini ob omenjenih v igri za prvi dve mesti. Slovenijo v zadnjih dveh krogih čaka najprej 17. novembra gostovanje pri Dancih, za konec pa 20. novembra domači obračun s Kazahstanom.

Slednji pa se bo meril še s San Marinom, Danci pa na gostovanju v Belfastu s Severnimi Irci. Najbolj enostavna pot do zanesljivega preboja do EP v Nemčiji je za Slovenijo zmaga vsaj na eni od preostalih tekem. Ob tem pa je še kopica drugih scenarijev za njeno prvo veliko tekmovanje po svetovnem prvenstvu 2010.

Velja omeniti, da v primeru enakega točkovnega izkupička v skupini najprej odloča število točk, doseženih na medsebojnih tekmah vpletenih reprezentanc, zatem razlika v zadetkih na medsebojnih tekmah, tretji osnovni kriterij pa je več doseženih golov na medsebojnih tekmah. Slovenija je z Dansko doma igrala 1:1, Kazahstan pa v gosteh premagala z 2:1.

Pomembno zmago je dosegla tudi v torek v Belfastu s - kot jo je orisal selektor Matjaž Kek - pragmatično igro. To je še en kamenček v mozaiku uspehov v zadnjem obdobju, h katerim so doprinesli še številni drugi vidiki - od razigranosti v napadu na krilih Benjamina Šeška in Andraža Šporarja (prvi je dosegel štiri, drugi tri gole v teh kvalifikacijah, medsebojno pa sta dobro sodelovala tudi s podajami) do čvrstosti v sredini in obrambi, kjer poveljujeta vratar Jan Oblak in srednji branilec Jaka Bijol.

Vse to pomeni skupno 17 doseženih golov Slovenije in le šest prejetih (na štirih tekmah ni prejela zadetka), kar je najboljše razmerje v skupini. Ob tem pa izstopa tudi podatek, da je slovenska vrsta na zadnjih 14 tekmah izgubila zgolj enkrat, na petih zaporednih je neporažena.

Kljub vsemu naštetemu pa potrebuje še vsaj točko proti Kazahstanu za uvrstitev na EP. "Odločali bosta zadnji dve tekmi. Še vedno smo prvi v skupini. Če bi kdo pred začetkom dejal, da bomo imeli v tem obdobju 19 točk in bomo prvi v skupini, bi verjetno podpisali. Ampak skupina se je malce zapletla, tako da bo na žalost in hkrati srečo bržčas odločilna prav tekma s Kazahstanom pred polnimi Stožicami," je po tekmi v Belfastu dejal Žan Karničnik.

Poudaril je, da seveda lahko že prej dosežejo želeno, "saj Danska ni bila prepričljiva v San Marinu, proti slednjemu pa na koncu koncev mora igrati tudi še Kazahstan, tako da je vse še odprto". Dodal pa je, da je zelo pomembno to, da s soigralci odločajo sami o sebi.

To je večkrat izpostavil tudi selektor Kek. "Samo en cilj je, za tega se je treba žrtvovati," je dejal. Priznal je, da je "začelo dišati po nečem", vendar za zdaj velja: "Osredotočenost na Koebenhavn, Dansko in nič drugega."

Sodeč po dosedanjih pripravah na te kvalifikacijske obračune, se ni bati, da strokovni štab ne bi primerno pripravil igralcev tudi za zadnji tekmi. Različnost pristopov je namreč tudi vrlina. Kot je pojasnil Kek, so v zadnjem ciklu proti Finski poskusili izkoristiti (napadalno) kakovost, ki jo imajo (prvi polčas ob zmagi s 3:0 je bil eden boljših sploh te reprezentance), proti borbenim Severnim Ircem pa narediti tisto, kar je bilo treba. To je bila trda in sploh prva zmaga v Belfastu za Slovenijo.

"Hočem, da fantje uživajo tudi na takšni tekmi. Ko vedo, da ni bilo vse idealno, da razmišljajo o tem in se o tem pogovarjajo. To me zelo veseli. Zadovoljen sem, da imam take fante okoli sebe," je varovance pohvalil selektor in dodal, da ima mlado ekipo, ki dozoreva. Delajo na tem, da ne bo odvisna zgolj od določenega posameznika.

Eden teh posameznikov, ki se je znašel v uspešnem kolektivu, je vezist Adam Gnezda Čerin, strelec odločilnega gola proti Severni Irski. Poudaril je, da so res sestavili odlično ekipo in da je užitek igrati. "Ampak velike ekipe zmagujejo, tudi ko igrajo slabo. In to smo naredili v Belfastu."

Svoje morajo narediti še novembra in potem se bodo lahko pridružili udeleženkam EP. Te so ob gostiteljici Nemčiji še Španija, Škotska, Francija, Anglija, Turčija, Belgija, Avstrija in Portugalska.

Tekst: STA, MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 13.05.2024 | A
    Šeškovemu strelskemu pohodu ni videti konca
    En mesec pred prvim srečanjem Slovenije na evropskem prvenstvu Benjamin Šeško stopnjuje svojo strelsko formo v Bundesligi, kjer je dosegel že svoj šesti zaporedni zadetek. Med strelce se je znova vpisal tudi Žan Vipotnik. Stojanović do nove asistence.
  • 07.05.2024 | A
    Šeško nadaljuje z odlično strelsko formo
    Minuli konec tedna so bili slovenski reprezentanti znova na delu v klubskih tekmovanjih. Benjamin Šeško je v Bundesligi dosegel svoj peti zaporedni in skupno dvanajsti zadetek, v francoski Ligue 2 pa se je z novo asistenco izkazal Žan Vipotnik.
  • 30.04.2024 | A
    Pred Eurom v dobri strelski formi
    V preteklem tednu so se v svojih klubih znova dokazovali slovenski reprezentanti. Poleg Šeška in Žuglja, ki sta bila v aprilu v odlični strelski formi, so se med strelce vpisali še Balkovec, Celar in Vipotnik.
  • 23.04.2024 | A
    Šeško in Žugelj znova med strelci
    Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.

DELI NA