22.04.2016 | NZS
Prva Skupščina v NNC Brdo

Delegati članic Nogometne zveze Slovenije so se danes zbrali na redni letni Skupščini NZS. Ta je letos prvič potekala v športnem kompleksu Nacionalnega nogometnega centra Brdo, delegati pa so sprejeli vse točke na dnevnem redu.

Uvod v skupščino je pripadel predsedniku NZS, Aleksandru Čeferinu, ki se je v nagovoru dotaknil tudi gradnje Nacionalnega nogometnega centra Brdo: "Prvič imamo skupščino v lastnih prostorih, v domu slovenskega nogometa, NNC Brdo. Dolgoletne bitke z birokracijo so bile na koncu uspešne, in to, da v Sloveniji premagaš birokracijo je velika stvar. Ponosni smo na naš nogometni dom."

Čeferin je ob tem izpostavil še napredek na področju Prve lige Telekom Slovenije, ki dosega rekorde v gledanosti in obisku na štadionih, ni pa pozabil niti na vse tiste, ki se z nogometom ukvarjajo rekreativno in ljubiteljsko, ter vseh, ki delujejo na različnih ravneh v klubih in so v veliki meri prostovoljci, zato je predsednik NZS posebno zahvalo in hvaležnost namenil tudi njim.

Sicer pa so na skupščini delegati sprejeli program dela in finančni načrt za leto 2016. Prihodki NZS so v poslovnem letu 2015 znašali 10,8 milijona EUR, največji delež predstavljajo prihodki iz naslova medijskih pravic (31%), sledijo UEFA sredstva (19%) in prihodki od sponzoriranja in oglaševanja (19%), vstopnina (7%), v manjšem deležu tudi javni viri financiranja (4%). Med druge prihodke, ki znašajo 1,8 mio. EUR in predstavljajo 17%, sodijo predvsem finančni prihodki iz naslova dividende za finančno naložbo v Športno loterijo d.d. in prihodki uradne trgovine. 

Tudi odhodki so v poslovnem letu 2015 skupaj znašali 10,8 milijona EUR, od tega predstavlja A reprezentance 24 %, klubski nogomet 21%, delež za mladinski nogomet in mlajše reprezentance 14 %. Med drugimi odhodki, ki znašajo 900.000 EUR, so tudi finančni odhodki in amortizacija, stroški uradne trgovine in stroški stavbne pravice za Nacionalni nogometni center Brdo.

Iz računovodskih izkazov in poročil o finančnem poslovanju ter strukture odhodkov in prihodkov izhaja, da je NZS finančno stabilna organizacija z uravnoteženimi prihodki in odhodki, ki so bili v poslovnem letu 2015 realizirani v skladu s finančnimi načrti. 

V letu 2016 bodo prihodki predvidoma znašali 10,7 milijona EUR, od tega bo 31 odstotkov od medijskih pravic, 21 od Uefe, 17 od sponzoriranja in oglaševanja, le pet iz javnih virov, tri pa od Fife. Odhodki bodo prav tako znašali 10,7 milijona EUR, največ bo šlo za klubska tekmovanja, in sicer 23 odstotkov, 19 pa za člansko reprezentanco.

Razloge, da bo odstotkovno več denarja namenjenega klubskemu nogometu, pa je pojasnil prvi mož NZS: "Razlog je v tem, da se klubski nogomet zelo dviguje, da je zelo velik interes zanj in da je že ves čas naš cilj narediti boljšo slovensko ligo. Reprezentanca A bo tako ali tako igrala po svojih sposobnostih. Članski reprezentanti v glavnem igrajo v tujih klubih, mi bi pa radi, da bi čim več reprezentantov počasi prihajalo iz slovenskih klubov."

Na NZS so se spomnili tudi dogodkov iz leta 2015. Ob naštevanju uspehov so poudarili, da je imela NZS ob koncu leta 2015 registriranih 38.075 nogometašev, od tega 392 neamaterjev, kar 23.467 pa igralcev do 18. leta starosti. Ima tudi 287 klubov, 988 sodnikov in pomočnikov sodnikov ter 1440 trenerjev.

Kot pravijo pri NZS, so ponosni tudi na Prvo ligo Telekom Slovenije, saj je gledanost rekordna, obisk pa se je v primerjavi s prejšnjo povečal za več kot 22 odstotkov. Prav tako je bila v primerjavi s prejšnjim obdobjem za 34 odstotkov višja tudi televizijska gledanost tekem članske izbrane vrste v kvalifikacijah za EP 2016.

V prihodnje bodo na reprezentančni ravni prednjačili člani s kvalifikacijami za SP 2018, na klubski ravni pa si želijo regularnost in kredibilnost tekmovanj. Spodbujali bodo gradnjo 40 infrastrukturnih projektov, centre NZS za mlajše kategorije in veliko drugega.

NZS je ob tem podelila tudi plakete, ki so jih dobili NZS Pavel Bukovec, Bruno Perša, Ivan Smodiš, Aleksandar Mirosavljević, Janez Grandovec, Aleksander Kavčič, Bojan Erlih, Drago Balajc, Otmar Komel, Ivo Bauman in Gorazd Černila, posebni priznanji pa sta dobila 90-letnici klub Jadran Hrpelje-Kozina, za razvoj nogometa pa občina Grosuplje.

Na skupščini, na kateri je imelo 29 delegatov glasovalno pravico, je predsednik Čeferin poudaril predvsem dejstvo, da so končno to izpeljali v novih prostorih na Brdu pri Kranju, ki so po njegovem mnenju velik uspeh v bitki z birokratskimi ovirami. Navzoče je pozval tudi k obisku slavnostnega odprtja centra na Brdu, ki bo 6. maja.

Kot odposlanec Uefe je Skupščini NZS prisostvoval tudi Zoran Laković, nekdanji generalni sekretar srbske nogometne zveze, zdaj pa član Uefinega oddelka za nacionalne zveze, ki je o NZS govoril z izbranimi besedami: "Kot nekdanji generalni sekretar FSS, kjer sem deloval 10 let, moram povedati, da smo z NZS odlično sodelovali prav na vseh nivojih. Na Balkanu smo se vedno trudili, da dosegamo standarde, ki jih je na različnih področjih delovanja v nogometu postavljala Nogometna zveza Slovenije. Slovenija je vedno prednjačila na vseh nogometnih področjih, kot so infrastuktura, licenciranje, finančni fair play, grassroots in še kakšnem. Zdaj ko delujem v okviru Uefe, vidim, da vas imajo za vzor tudi nekatere druge države, saj ste postavili visoke standarde za delovanje zveze, ki se je izoblikovala kot moderna evropska organizacija. Vaše dobro delo pa se vidi tudi z zastopanostjo v različnih komisijah in drugih odborih Uefe, kjer uspešno soustvarjate evropski nogomet."

Laković si je v živo ogledal tudi tekmo med Slovenijo in Ukrajino v Mariboru, kjer ga je fascinirala predvsem borbenost slovenskih reprezentantov, izpostavil pa je, da takšnega odnosa do reprezentančnega dresa v večjem delu Evrope ne pomni. Obenem se je Laković predsedniku Čeferinu zahvalil še za vso pomoč pri volitvah za predsednika Fifa: "Prepričan sem, da bo Gianni Infantino maja, na slovestni otvoritvi tega čudovitega trening centra, izpostavil podporo Aleksandra Čeferina pri Infantinovi izvolitvi za predsednika Fife, ampak čutim, da je moja dolžnost, da se Aleksandru v svojem imenu tukaj zahvalim tudi sam, saj sem bil v tem procesu operativno udeležen."

Boro Štrumbelj, direktor direktorata za šport, je NZS čestital za uresničevanje vizije. Ta "je ena redkih v slovenskem športu, ki je jasna in ki se uresničuje". Veseli ga, da NZS ob vrhunskem športu podpira tudi šport za vse. Strokovno delo in način organizacije pomenita vzor tudi na tem področju.

Štrumbelj, kot predstavnik ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, je še opozoril, da si tako kot povsod po svetu želijo narediti korak naprej še glede integritete športa, tudi dopinga, "ki pa pri vas ni toliko prisoten". Obljubil je tudi večjo pomoč države.

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec je poudaril predvsem skupno bitko pri pisanju novega zakona o športu, izpostavil pa je odlično sodelovanje med Olimpijskim komitejem Slovenije in Nogometno zvezo Slovenije v zadnjem obdobju in željo, da bi takšno ostalo tudi v prihodnosti.

Tekst: NZS/MaK, STA
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 24.04.2024 | NZS
    NZS lani s skokom v številu registriranih nogometašev, prihodkih in vlaganjih
    Nogometna zveza Slovenije (NZS) je na današnji skupščini pregledala poslovanje. Zveza je lani zabeležila skok v številu registriranih nogometašev, teh je zdaj več kot 74.000, predvsem na račun uvrstitve na evropsko prvenstvo so zrasli prihodki zveze, ki je ob tem povečala vlaganje v razvoj nogometa in infrastrukture.
  • 19.04.2024 | NZS
    Skupaj za večjo varnost na športnih prireditvah
    Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in generalni sekretar NZS Martin Koželj sta se sestala z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem in njegovimi najožjimi sodelavci, skupaj pa so pregledali dosedanje aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti na športnih prireditvah in pri zaostritvi zakonodaje za odpravo huliganstva v športu in se pogovorili o možnih nadaljnjih ukrepih.
  • 15.04.2024 | NZS
    Po 46. seji IO NZS: Objavljen razpis za sofinanciranje nogometne infrastrukture
    Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 46. seji, ki je bila na Brdu pri Kranju, sprejel še razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2024 (SIPN-2024), v katerem bo za sofinanciranje infrastrukture v letu 2024 na voljo 350.000 EUR.
  • 21.03.2024 | NZS
    Po 45. seji IO NZS
    Na Brdu pri Kranju se je v torek na svoji 45. seji sestal Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije. Obravnavali so 16 točk dnevnega reda, ter sprejeli sklep o zasedanju redne letne Skupščine NZS, ki bo 24. aprila 2024.
  • 20.03.2024 | NZS
    Komisija za pritožbe odločila v primeru NK Maribor
    Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije je na svoji seji dne 14. marca 2024 obravnavala pritožbo NK Maribor Branik zoper sklep disciplinskega sodnika NZS št. 6021/24 z dne 26. februarja 2024. Pritožba je bila vložena zaradi kazni, izrečenih NK Maribor Branik za nešportno in neprimerno vedenje njegovih navijačev ter za spodbujanje narodnostne in etične nestrpnosti in drugega nasilja med tekmo.
  • 05.03.2024 | NZS
    Posvet NZS o varnosti na stadionih
    Nogomet, igra moči, strasti in čustev, se ne odvija samo na zelenici, temveč tudi na tribunah, kjer navijači izražajo svojo podporo in ljubezen do igre. Vendar pa se včasih ta strast prelije v nasilje, kot se je nedavno zgodilo v Fazaneriji. Incident na dogodku na tekmi med Muro in Mariborom je bil povod, da je NZS ponovno organizirala posvet na temo varnosti na nogometnih tekmah. Posvet, katerega se udelžijo predstavniki klubov in vseh deležnikov, ki skrbijo za varnost na tekmah, se je tudi letos odvil na Brdu pri Kranju.
  • 29.02.2024 | NZS
    Konstruktiven sestanek za večjo varnost na športnih prireditvah
    Predstavniki Nogometne zveze Slovenije so se s strokovnjaki iz Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in Olimpijskega komiteja Slovenije sestali na delovnem sestanku in razpravljali o dodatnih ukrepih in rešitvah za večjo varnost na športnih prireditvah.
  • 26.02.2024 | NZS
    Disciplinski sodnik NZS odločil o odgovornosti NK Maribor
    Disciplinski sodnik NZS, ki je neodvisen in avtonomen organ NZS, je v zvezi z dogodkom na tekmi med Muro in Mariborom v 21. krogu Prve lige Telemach izdal sklep o odgovornosti NK Maribor, pri čemer sklepa o odgovornosti domačega kluba pri organizaciji tekme zaradi ugotavljanja dodatnih okoliščin še ni izdal.
  • 22.02.2024 | NZS
    NZS z državo in OKS o ostrejših ukrepih na športnih prireditvah
    Predsednik Nogometne zveze Slovenije, Radenko Mijatović, se je udeležil posveta z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem, ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom in predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije, Franjom Bobincem. Po posvetu so pristojni napovedali sprejem ostrejših ukrepov za varnost na športnih prireditvah, povod za le-te pa so bili nedeljski izgredi v Murski Soboti.
  • 19.02.2024 | NZS
    Disciplinski sodnik uvedel disciplinski postopek
    Za uvedbo disciplinskega postopka je pristojen disciplinski sodnik NZS, ki je samostojen in neodvisen organ, vezan na disciplinske predpise NZS. Disciplinski sodnik je že prejel poročila uradnih oseb (delegat, sodniki in vodja varnosti) in je uvedel disciplinski postopek, v skladu z običajnim postopkom pa bo oba kluba pozval k posredovanju izjav v povezavi s sinočnjim dogodkom.

DELI NA