25.03.2021 | Ženska A
Pripravljene narediti korak naprej

Minila so tri leta, odkar je Borut Jarc postal selektor ženske članske reprezentance, za katero so uspešne kvalifikacije. Ni veliko manjkalo in Slovenija bi se v dodatnih tekmah med 9. in 13. aprilom borila za svoj premierni nastop na evropskem prvenstvu.

Med elito

Ko je selektor Borut Jarc v začetku leta 2018 prevzel reprezentanco, se je ta nahajala na 65. mestu na lestvici svetovne nogometne zveze Fifa. Ob prehodu iz leta 2019 v 2020 je prvič prišla na 50. mesto. Pred letom dni pa je naredila še korak naprej, ko se je dvignila na 49. mesto, leto 2021 je pričakala na visoki 48. poziciji na svetu.

Le enkrat v dodatnih kvalifikacijah

Dodatne kvalifikacije za nastop na EP je Slovenija edinkrat dosedaj igrala jeseni leta 2008, ko se je borila za nastop na evropskem prvenstvu leta 2009. Slovenske nogometašice so v svoji skupini tistikrat zasedle 3. mesto (dve zmagi in štirje porazi, ob gol razliki 14:24, pred njo sta bili Francija in Islandija). Kot ena od štirih najboljše tretjeuvrščenih ekip je Slovenija dobila priložnost v dodatnih kvalifikacijah proti Ukrajini, a je dvakrat klonila, 0:3 in 0:2.

Z dobro igro proti evropskim prvakinjam

Žreb za tokratno 13. evropsko prvenstvo, ki ga bo prihodnje leto gostila Anglija, je Sloveniji namenil skupino A na čelu z aktualnimi evropskimi prvakinjami Nizozemsko. Naša izbrana vrsta je v kvalifikacijah odigrala 10 tekem, zabeležila je šest zmag in štiri poraze. Ob tem velja izpostaviti, da poraz ni porazu enak. Proti Nizozemski je naša izbrana vrsta tako doma kot v gosteh pokazala dobro, zrelo, domiselno igro, s katero se je po robu postavila 2. reprezentanci na svetu, 1:4 in 2:4 je bilo za Nizozemsko.

Dvakratna smola proti Rusiji

Že pred začetkom kvalifikacij je bilo jasno, da bosta o potniku v dodatne kvalifikacije odločala tekmi proti Rusiji. Vsi skupaj smo lahko upravičeno žalostni, da nam je v ključnih trenutkih športna sreča obrnila hrbet v tekmah z Rusijo (na prvi tekmi številne poškodbe, na drugi pa bolezen in koronavirus), obe tekmi je Rusija dobila z minimalnim rezultatom 0:1.

Osmi napad kvalifikacij

Slovenija v kvalifikacijah ni razočarala. Z doseženimi 31 zadetki je imela drugi najbolj učinkovit napad kvalifikacijske skupine, več golov je dosegla le Nizozemska (48), Rusija, ki gre v dodatne kvalifikacije za EP 2022, je dosegla 23 golov. Ob pogledu na kvalifikacije je jasno, da je Slovenija z 31 doseženimi zadetki imela absolutno 8. najbolj učinkovit napad kvalifikacij. Več golov so dosegle le Nizozemska (48), Nemčija (46), Francija (44), Švedska (40), Italija in Belgija (po 37) in Norveška (34). Z zadetki sta v naši vrsti prednjačili Lara Prašnikar (7) in Mateja Zver (6).

Brez rdečega kartona

Slovenija se je izkazala tudi na fair play področju, tekmovanje je sklenila z 12 rumenimi kartoni in brez izključitve.

Potrjena kvaliteta

V teh treh letih so se na tujem uveljavile tudi številne naše (mlade in nadarjene) reprezentantke, ki so v izbrani vrsti pridobile samozavest in nadgradile svoje taktično-tehnično znanje, vse pa s pridom izkoristile v klubskih sredinah v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Španiji, Irski, Norveški in Švici.

Nadgradnja modela igre in sledenje strategiji

Prvo leto mandata selektorja Boruta Jarca je minilo v znamenju selektivnega procesa kvalitete in kvantitete ter preobrazbe. Postavljeni so bili trdni strokovni temelji z jasnimi smernicami oz. cilji za prihodnost, v letu 2019 pa se je začelo in uspešno nadaljevalo z nadgradnjo modela nogometne igre ženske A reprezentance. Leto 2020 je zaznamoval COVID-19, v letu 2021 pa izbrana vrsta pod taktirko selektorja in strokovnega štaba v postavi (Nuša Ladinek, Milomir Kondić, Danilo Vladimir Sergaš, Mladen Prettner, dr.med, Tina Mohar Maučec, Paola Aleksandrova Aleksieva) nadaljuje s procesom dela in ciljno usmerjenim strokovnim načrtom zapisanim v strategiji.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 10.05.2021 | Ženska A
  Pokal za Laro Ivanuša, Mateja Zver korak do kluba 100
  V Avstriji je bil na sporedu 16. krog domače lige, ekipa Mateje Zver pa je odigrala še tekmo 13. kroga. Obe tekmi je novi stari državni prvak St. Pölten odločil v svojo korist, 4:0 in 3:1 je bilo. Minuli vikend pa je kapetanka naše reprezentance dosegla že 99. zadetek na uradnih ligaških tekmah v Avstriji. St. Pölten je na vrhu lestvice, tretji pa je Sturm Nine Predanič (v zadnjem krogu podajalka ob zmagi 2:0).
 • 03.05.2021 | Ženska A
  Nova lovorika za Matejo Zver
  Njen klub St. Pölten je bil v gosteh s 5:0 boljši od Dunajčank. S to zmago je St. Pölten tri kroge pred koncem lige državni prvak. Mateja Zver je to pot prispevala gol, igrala je do 74. minute. Na 3. mestu pa se nahaja Sturm Nine Predanič, ki je bil takisto v gosteh s 3:0 boljši od Bergheima.
 • 30.04.2021 | Ženska A
  Članice dobile tekmice v kvalifikacijah za SP 2023
  Žreb, ki je bil danes opravljen v Nyonu, je našo reprezentanco, ki jo vodi selektor Borut Jarc, uvrstil v kvalifikacijsko skupino I, kjer bodo ob Sloveniji igrale še Francija, Wales, Grčija, Kazahstan in Estonija.
 • 28.04.2021 | Ženska A
  V pričakovanju žreba za svetovno prvenstvo
  V petek, 30. aprila, ob 13.30 bo v Nyonu, na sedežu Evropske nogometne zveze Uefa, potekal žreb kvalifikacijskih skupin za Svetovno prvenstvo za ženske 2023, kjer bo svoje tekmice v evropskemu delu kvalifikacij dobila tudi slovenska ženska reprezentanca, ki v žreb vstopa v tretjem bobnu kot 23. reprezentanca Evrope.
 • 19.04.2021 | Ženska A
  Gol Lare Prašnikar, priznanje za Lano Golob
  V 17. krogu nemške lige sta Zala Meršnik in Sara Agrež odigrali vseh 90 minut ob zmagi Turbine Potsdam proti Duisburgu. Adrijana Mori je ostala na klopi na rezerve. Lara Prašnikar je v 8. minuti s 4. ligaškim golom načela mrežo ekipe SC Sand, na koncu pa je Eintracht Lare Prašnikar slavili zmago s 4:0.
 • 13.04.2021 | Ženska A
  Priprave kronale s suvereno zmago
  Slovenska ženska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi proti Slovaški v Čatežu slavila visoko zmago s 5:0 (3:0). Ob zanesljivi zmagi je kapetanka Mateja Zver dosegla "hat-trick", po gol sta dodali še Pamela Begić in Lara Prašnikar. Naslednjo prijateljsko tekmo bodo Slovenke odigrale 12. junija proti Hrvaški.
 • 12.04.2021 | Ženska A
  S tekmo proti Slovaški postaviti piko na i
  Ženska članska reprezentanca bo jutri sklenila priprave. V Čatežu ob Savi se bodo varovanke selektorja Boruta Jarca pomerile s Slovaško, prenos tekme pa bo na spletni strani Nogometne zveze Slovenije.
 • 06.04.2021 | Ženska A
  Članice le proti Slovaški
  Tekma proti Srbiji, ki bi morala biti na sporedu v petek, 9.4., je zaradi trenutnih razmer odpovedana. Na sporedu ostaja tekma s Slovaško, ki bo v torek, 13.4. ob 11.30 v Čatežu pri Brežicah (spletni prenos na www.nzs.si).
 • 04.04.2021 | Ženska A
  Lara Prašnikar zabila za finale pokala
  St. Pölten Mateje Zver je slavil zmago v gosteh, prvih treh točk se je razveselila vratarka Maja Zajc. Tina Marolt je z Luganom napredovala med osem v švicarskem pokalu.
 • 29.03.2021 | Ženska A
  Slovenski derbi Mateji Zver, prva zmaga za Tino Marolt
  Ob Mateji Zver sta se med strelki vpisali še Nina Predanič in Lana Golob. Debi v Republiki Irski je doživela Maja Zajc.

DELI NA