08.12.2021 | Futsal AA
Prihodnjo jesen Slovenija v lov na SP 2024

Litva je letos gostila 9. po vrsti svetovno prvenstvo, naslov svetovnega prvaka je osvojila Portugalska. Leta 2024 bo potekalo že deseto jubilejno svetovno prvenstvo. Gostitelj še ni znan, je pa bil opravljen žreb skupin za predkvalifikacije, ki bodo med 4.4. in 13.4. 2022.  Kvalifikacije se bodo sklenile aprila 2024, Slovenija se v kvalifikacije vključi v glavnem delu.

Pojdimo po vrsti: v predkrogu (med 4. in 13. aprilom 2022) bo sodelovalo 24 držav, ki so deljene v šest skupin, v vsaki pa štiri reprezentance.

Predkrog kvalifikacij za SP 2024:
skupina A: Črna gora, Nemčija*, San Marino, Gibraltar
skupina B: Norveška*, Danska, Ciper, Malta
skupina C: Kosovo, Armenija, Bolgarija*, Škotska
skupina D: Turčija, Izrael, Litva*, Severna Irska
skupina E: Albanija, Švedska*, Andora, Avstrija
skupina F: Moldavija*, Grčija, Švica, Estonija

Po dve najboljši ekipi iz šestih skupin si bosta zagotovili napredovanje v glavni del kvalifikacij, kjer je že 24 držav, tudi Slovenija, ki leto 2021 končuje visoko - kot 9. reprezentanca v Evropi.

V glavnem delu žreba so:
Španija, Rusija, Portugalska (vsi trije nosilci), Kazahstan, Hrvaška, Srbija, Azerbajdžan. Italija, Češka, Ukrajina, Slovenija, BiH, Poljska, Finska, Romunija, Slovaška, Gruzija, Belorusija, Nizozemska, Madžarska, Francija, Belgija, Latvija in Severna Makedonija.

Žreb za osrednji del kvalifikacij bo na sporedu 6.7. 2022, kjer bo sodelovalo 36 reprezentanc. V glavnem delu kvalifikacij bodo ekipe deljene v 12 skupin, kjer se bodo reprezentance merile med sabo po sistemu tekem doma in v gosteh. 12 prvakov skupin in štiri najboljše drugouvrščene zasedbe se bodo uvrstile v elitni del kvalifikacij direktno, ostalih osem drugouvrščenih pa se bo v dodatni končnici (med 10. in 19.4. 2023) na izločanje (iz štirih parov gredo naprej zmagovalci) merilo še za dodatna štiri mesta v elitnem delu kvalifikacij.

Sedem ali šest mest za evropske države

Elitni del kvalifikacij (končal se bo decembra 2023) bo tako štel 20 reprezentanc, žreb pa bo reprezentance delil na pet skupin po štiri, ekipe pa se bodo spet merile po sistemu doma in v gosteh. Pet zmagovalcev skupin si bo zagotovilo vozovnico za SP 2024, dve oz. štiri najboljše drugouvrščene reprezentance elitnega dela pa se bosta oz. bodo pomerile za še eno ali dve vozovnici. Če bo evropska država gostila svetovno prvenstvo, bo v dodatnih kvalifikacij na voljo le ena dodatna vozovnica. Če pa svetovno prvenstvo ne bo v Evropi, pa bosta v dodatnih kvalifikacijah (med 8. in 17.4. 2024) na voljo še dve mesti.

Slovenija dosedaj na svetovnem prvenstvu še ni zaigrala. Bo pa naša reprezenztanca od 19.1. 2022 naprej še sedmič igrala na evropskem prvenstvu, ki bo to pot na Nizozemskem.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 11.05.2022 | Futsal AA
  Bukovec z dvema goloma v postavi kroga
  V 28. krogu je ob porazu dosegel en gol, v derbiju začelja proti Manfredoniji pa je dosegel dva gola. Prvič je zabil že v 19. sekundi tekme, za nameček pa je dve sekundi pred koncem tekme s svojim 2. golom tudi odločil zmagovalca za končnih 4:5. Bukovec je tako že pri desetih golih, ki jih je dosegel v 2. polovici sezone.
 • 02.05.2022 | Futsal AA
  Jeremy Bukovec zabil še sedmič v Italiji
  V slovenskem derbiju proti Napoliju Nejca Hozjana (počival je zaradi rdečega kartona) je poskrbel za hitro vodstvo gostov. Svoj 7. gol v Serie A je zabil v 2. minuti, na koncu pa je tretjeuvrščeni Napoli prišel do 16. zmage v sezoni, kar ga uvršča na visoko 3. mesto.
 • 26.04.2022 | Futsal AA
  Primorski trojec napredoval v Italiji
  Do konca rednega dela v italijanski Serie A so ostali še štirje krogi. Po 26 odigranih kolih je Napoli Nejca Hozjana (tokrat je ob porazu svoje ekipe počival zaradi rdečega kartona) na 4. mestu. Na 5. mestu se je povzpel Sandro Abate z Dejanom Bizjakom. Bizjakovi so na zadnjih sedmih tekmah zbrali kar pet zmag, v tem krogu pa so klonili proti vodilni zasedbi Pesara (2:4).  Na dnu lestvice ostaja Cormar Polistena z Jeremyjem Bukovcem.
 • 13.04.2022 | Futsal AA
  Pozitivna ocena za turnir članov in NZS futsal center
  Minuli teden sta obeležila nastop članov na turnirju v Franciji ter uvodni dvodnevni NZS Futsal center U17. Članska reprezentanca je v pomlajeni zasedbi zaigrala proti Franciji (1:2) in Braziliji (0:8), z igro so naši mladci navdušili.
 • 05.04.2022 | Futsal AA
  Brazilija boljša od Slovenije
  Naša moška futsal reprezentanca je s porazom proti Braziliji (0:8) sklenila nastop na turnirju v Franciji, kjer se bosta za konec jutri, v sredo, pomerili še Francija in Brazilija.
 • 05.04.2022 | Futsal AA
  Odločno proti petkratnemu svetovnemu prvaku
  Današnji dan je namenjen dobri regeneraciji in analizi odigranega ter pripravi na večerno tekmo. Z jasno željo, da se to popravi že nocoj, ko bo na drugi strani Brazilija. »O Braziliji ne gre izgubljati besed: so ena najboljših, če ne kar najboljša na svetu. V njej igrajo vrhunski igralci, ki so v glavnih vlogah v španski ligi,« se selektor ozre na današnjega tekmeca.
 • 04.04.2022 | Futsal AA
  Pomlajena Slovenija navdušila proti Franciji
  Slovenija je odigrala prvo od dveh tekem na turnirju v francoskem Toulonu. Proti  Franciji je navdušila. Čeprav je izgubila z rezultatom 1:2. Francozi so povedli in na koncu slavili (2:1), na 1:1 je izenačil kapetan Igor Osredkar. Slovenija se bo jutri ob 21.05 pomerila z Brazilijo.
 • 04.04.2022 | Futsal AA
  Nocoj proti Franciji
  Moška članska futsal reprezentanca je včeraj prispela v Francijo, kjer se bo danes ob 21.05 pomerila z domačini. Jutri jo ob 21.05 čaka še tekma z Brazilci. Francija na Fifini lestvici zaseda 21. mesto, Slovenija je 19., Brazilija pa je številka ena.
 • 03.04.2022 | Futsal AA
  Selektor verjame v pomlajeno ekipo
  »Naša ekipa na tem turnirju je mlada, ti fantje so prihodnost slovenskega futsala. Vesel sem, ker bodo fantje spoznali najvišji evropski in svetovni nivo futsala, kar Francija in Brazilija sta. Tu bodo dobili prepotrebne izkušnje za naprej,« selektor Tomislav Horvat o pomenu turnirja za pomlajeno slovensko izbrano vrsto.
 • 02.04.2022 | Futsal AA
  Futsal reprezentanca potuje v Francijo
  Omenjeni turnir služi kot priprava na skorajšnji začetek kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki bo leta 2024. Slovenija bo prvo tekmo kvalifikacij odigrala jeseni letos, nasprotnike pa bo dobila na žrebu 6. julija.

DELI NA