30.03.2010 | A
Prestižna nogometna trofeja na ogled v Ljubljani

Uradni pokal za zmagovalca nogometnega svetovnega prvenstva, ki je vse od leta 1974 nepogrešljivi del nogometnih mundialov, je na ogled tudi v Ljubljani. Natančno 36,8 centimetra visok pokal, ki tehta nekaj več kot šest kilogramov in je izdelan iz 18-karatnega zlata, so v ponedeljek na ogled postavili pred Vodnim mestom Atlantis v BTC Cityju.

Ob tej priložnosti sta Coca-Cola in Nogometna zveza Slovenije pripravili VIP-sprejem s pestrim zabavnim programom, po katerem so prestižno trofejo postavili na ogled javnosti. Stojalo pokala je narejeno iz dveh slojev poldragega kamna malahita, na spodnji strani pokala pa so vgravirana imena vsakega zmagovalca nogometnega SP od leta 1974 naprej. Zmagovalci ne prejmejo originala, reprezentanci se podeli pozlačen duplikat.

In prav leta 1974 je omenjeno trofejo lahko na SP v Zahodni Nemčiji v živo občudoval tudi legendarni slovenski nogometaš Branko Oblak. Na omenjenem mundialu je bila uvodna tekma SP 13. junija Brazilija - Jugoslavija (0:0), najboljši igralec tekme pa je bil prav Oblak, ki se lovorike dobro spominja.

"Spomin na leto 1974 je še živ; tudi takrat so nas peljali na ogled pokala. Ta ima dandanes neko vrednost, vendar je prava vrednost, če si prvi, ne pa sam pokal. Pokal je le neko zadovoljstvo,"je za STA dejal Oblak.

Prva svetovna turneja je bila leta 2006 pred prvenstvom v Nemčiji. Pokal je gostoval v 31 mestih 29 držav in prepotoval kar 102.570 kilometrov. Letošnja turneja pred SP v Južnoafriški republiki se je začela 21. septembra lani na sedežu Mednarodne nogometne zveze (FIFA) v Zürichu, ko sta jo skupaj odprla predsednik Fife Sepp Blatter in generalni direktor družbe Coca-Cola Muhtar Kent.

Tudi selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je prišel občudovat prestižno trofejo. Dejal je, da upa, da bo pokal moč videti tudi še kdaj v prihodnosti. "Srčno upam, da bomo ta pokal še kdaj lahko občudovali v Sloveniji. Pred osmimi leti so vsi govorili, da se je zgodila nogometna pravljica in da se čudež zgodi le enkrat. Zdaj pa vidite, da se čudeži lahko večkrat zgodijo," je povedal Kek in dodal: "Naj bo to, da je pokal tukaj, izziv vsem našim mladim nogometašem, naslednjim rodovom, ki naj zavzeto trenirajo in delajo in predvsem z veliko pozitivne energije in želje odigrajo tiste tekme, ki so jim dane."

"Izredno sem vesel, da je ta pokal prišel tudi v Slovenijo. Moramo se zavedati, da imamo nekateri od nas življenjsko priložnost videti to lovoriko v živo, saj ne vemo, kdaj oziroma če sploh kdaj bo spet pri nas. Resda sem včeraj dejal, da čez štiri leta, a nikoli ne veš. Tako da je treba to priložnost izkoristiti. Sprva sploh Slovenija ni bila na seznamu turneje, ampak je bilo predvideno, da gre pokal na Hrvaško; ampak Hrvati se na mundial niso uvrstili, mi pa smo se in upam, da nam tudi v prihodnje uspe takšen podvig," pa je dejal predsednik NZS Ivan Simič.

Turneja pokala bo potekala v 83 državah po vsem svetu; po Sloveniji, ki je vskočila namesto Hrvaške, saj se slednja ni uvrstila na SP, bo pot nadaljevala v Srbijo. Turneja se bo končala 4. maja v JAR. Zaradi strogih varnostnih ukrepov in velikega pomena se trofeje lahko dotaknejo le člani vodstva Fife, predsedniki držav in igralci tiste nogometne reprezentance, ki na prvenstvu osvoji naslov svetovnega prvaka.

Tekst: STA
Foto: Aleš Hostnik

SORODNE NOVICE

 • 18.04.2024 | A
  Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
  Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
 • 16.04.2024 | A
  Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
  Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
 • 16.04.2024 | A
  Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
  Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
 • 09.04.2024 | A
  Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
  Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
 • 26.03.2024 | A
  Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
  Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
 • 26.03.2024 | A
  Slovenija danes s Portugalsko
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
 • 25.03.2024 | A
  Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
 • 24.03.2024 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
 • 24.03.2024 | A
  V polnih Stožicah je vse mogoče
  V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.
 • 23.03.2024 | A
  Slovenci z mislimi že pri Portugalski
  Slovenska nogometna reprezentanca je po četrtkovem remiju na Malti opravila regeneracijo in pričela s pripravami na torkov obračun s Portugalsko

DELI NA