30.03.2010 | A
Prestižna nogometna trofeja na ogled v Ljubljani

Uradni pokal za zmagovalca nogometnega svetovnega prvenstva, ki je vse od leta 1974 nepogrešljivi del nogometnih mundialov, je na ogled tudi v Ljubljani. Natančno 36,8 centimetra visok pokal, ki tehta nekaj več kot šest kilogramov in je izdelan iz 18-karatnega zlata, so v ponedeljek na ogled postavili pred Vodnim mestom Atlantis v BTC Cityju.

Ob tej priložnosti sta Coca-Cola in Nogometna zveza Slovenije pripravili VIP-sprejem s pestrim zabavnim programom, po katerem so prestižno trofejo postavili na ogled javnosti. Stojalo pokala je narejeno iz dveh slojev poldragega kamna malahita, na spodnji strani pokala pa so vgravirana imena vsakega zmagovalca nogometnega SP od leta 1974 naprej. Zmagovalci ne prejmejo originala, reprezentanci se podeli pozlačen duplikat.

In prav leta 1974 je omenjeno trofejo lahko na SP v Zahodni Nemčiji v živo občudoval tudi legendarni slovenski nogometaš Branko Oblak. Na omenjenem mundialu je bila uvodna tekma SP 13. junija Brazilija - Jugoslavija (0:0), najboljši igralec tekme pa je bil prav Oblak, ki se lovorike dobro spominja.

"Spomin na leto 1974 je še živ; tudi takrat so nas peljali na ogled pokala. Ta ima dandanes neko vrednost, vendar je prava vrednost, če si prvi, ne pa sam pokal. Pokal je le neko zadovoljstvo,"je za STA dejal Oblak.

Prva svetovna turneja je bila leta 2006 pred prvenstvom v Nemčiji. Pokal je gostoval v 31 mestih 29 držav in prepotoval kar 102.570 kilometrov. Letošnja turneja pred SP v Južnoafriški republiki se je začela 21. septembra lani na sedežu Mednarodne nogometne zveze (FIFA) v Zürichu, ko sta jo skupaj odprla predsednik Fife Sepp Blatter in generalni direktor družbe Coca-Cola Muhtar Kent.

Tudi selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je prišel občudovat prestižno trofejo. Dejal je, da upa, da bo pokal moč videti tudi še kdaj v prihodnosti. "Srčno upam, da bomo ta pokal še kdaj lahko občudovali v Sloveniji. Pred osmimi leti so vsi govorili, da se je zgodila nogometna pravljica in da se čudež zgodi le enkrat. Zdaj pa vidite, da se čudeži lahko večkrat zgodijo," je povedal Kek in dodal: "Naj bo to, da je pokal tukaj, izziv vsem našim mladim nogometašem, naslednjim rodovom, ki naj zavzeto trenirajo in delajo in predvsem z veliko pozitivne energije in želje odigrajo tiste tekme, ki so jim dane."

"Izredno sem vesel, da je ta pokal prišel tudi v Slovenijo. Moramo se zavedati, da imamo nekateri od nas življenjsko priložnost videti to lovoriko v živo, saj ne vemo, kdaj oziroma če sploh kdaj bo spet pri nas. Resda sem včeraj dejal, da čez štiri leta, a nikoli ne veš. Tako da je treba to priložnost izkoristiti. Sprva sploh Slovenija ni bila na seznamu turneje, ampak je bilo predvideno, da gre pokal na Hrvaško; ampak Hrvati se na mundial niso uvrstili, mi pa smo se in upam, da nam tudi v prihodnje uspe takšen podvig," pa je dejal predsednik NZS Ivan Simič.

Turneja pokala bo potekala v 83 državah po vsem svetu; po Sloveniji, ki je vskočila namesto Hrvaške, saj se slednja ni uvrstila na SP, bo pot nadaljevala v Srbijo. Turneja se bo končala 4. maja v JAR. Zaradi strogih varnostnih ukrepov in velikega pomena se trofeje lahko dotaknejo le člani vodstva Fife, predsedniki držav in igralci tiste nogometne reprezentance, ki na prvenstvu osvoji naslov svetovnega prvaka.

Tekst: STA
Foto: Aleš Hostnik

SORODNE NOVICE

 • 09.06.2023 | A
  Vsaka tekma Slovenije kot praznik
  Slovenska nogometna reprezentanca nadaljuje s pripravami v Nacionalnem nogometnem centru Brdo. Fantje so po sredinem zboru opravili dva treninga v skoraj kompletni zasedbi, že danes pa bosta na sporedu nova dva. Vzdušje v reprezentančni bazi je odlično, k čemur sta nedvomno pripomogla tudi odličen začetek kvalifikacij in velika pričakovanja pred naslednjimi obračuni.
 • 08.06.2023 | A
  Reprezentanca pričela s pripravami
  Slovenska nogometna reprezentanca se je v sredo zbrala na Brdu pri Kranju, kjer je pričela s pripravami na prihajajoči kvalifikacijski tekmi s Finsko in Dansko.
 • 07.06.2023 | A
  Kek izbral za Finsko in Dansko
  Slovenski selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci predstavil seznam vpoklicanih reprezentantov za kvalifikacijski tekmi s Finsko in Dansko.
 • 06.06.2023 | A
  Reprezentanti opravili še zadnje klubske obveznosti pred nadaljevanjem kvalifikacij
  Slovenski reprezentanti so opravili še zadnje klubske obveznosti pred junijskima kvalifikacijskima tekmama. Za nekatere je bilo prvenstvo končano že pred tednom dni, pretekli vikend pa je klubsko sezono končalo še ducat reprezentantov. Tiskovna konferenca, na kateri bo selektor Matjaž Kek objavil seznam za prihodnji dve srečanji, bo v torek, 7. junija ob 14. uri s spletnim prenosom na strani NZS.
 • 30.05.2023 | A
  Reprezentanti pred zborom v strelski in podajalski formi
  Medtem ko je za osmerico klubska sezona že konačana, se je preostala četa reprezentantov pretekli konec tedna izkazala s štirimi zadetki in dvema ključnima podajama. Celar je sezono končal kot tretji strelec švicarksega prvenstva, Šeško se je na predzadnji tekmi prvenstva dokazal s podajo in zadetkom.
 • 23.05.2023 | A
  Za tekmo z Dansko na voljo le še 2.000 vstopnic
  Nogometna vročica ne popušča tudi po zaključku klubske sezone, saj se v ospredje vrača slovenska nogometna reprezentanca, ki jo čakata izjemno pomembni tekmi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka se bodo 16. junija v Helsinkih pomerili s Finsko, 19. junija ob 20.45 pa bodo v Stožicah gostili še Dansko.
 • 22.05.2023 | A
  Šeško avstrijski prvak, strelsko razpoložena trojica
  Minuli konec tedna so svoje klubske obveznosti opravljali tudi slovenski reprezentanti. Benjamin Šeško je z Red Bullom slavil že svoj tretji zaporedni naslov, strelsko pa so se zadnje dni izkazali tudi Balkovec, Gorenc Stankovič in Vombergar, ki je zadel dvakrat. Zajc do nove asistence.
 • 15.05.2023 | A
  Šeško ponovno zanesljiv
  Pretekli konec tedna so svoje klube ponovno zastopali slovenski reprezentanti. Medtem ko se je za slovensko četverico v Grčiji prvenstvo že zaključilo, sta Benjamin Šeško in Timi Max Elšnik oba merila v polno, Andres Vombergar pa se je tokrat izkazal z asistenco.
 • 09.05.2023 | A
  Celar stopnjuje svojo strelsko formoič in Horvat slavila v pokalu
  V zadnjih dneh so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. V švicarskem prvenstvu se je znova izkazal Žan Celar, ki je dosegel že svoj 15. prvenstveni zadetek. V vlogi podajalcev pa sta se tokrat izkazal Sandi Lovrić in Luka Zahović.
 • 01.05.2023 | A
  Gorenc Stankovič in Horvat slavila v pokalu
  V preteklem koncu tedna so svoje klubske obveznosti ponovno opravljali člani slovenske A reprezentance. Dvojica je merila v polno, Gorenc Stankovič in Horvat pa sta se svojim Sturmom veselila pokalne lovorike.

DELI NA