30.11.2023 | NZS
Po 41. seji IO NZS

Na Brdu pri Kranju se je na 41. seji sestal Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije. Na prvi seji po uvrstitvi na Evropsko prvenstvo 2024, so člani obravnavali selektorsko piramido ženske in dekliških reprezentanc, mlajših moških reprezentanc in futsal reprezentanc, spremembe pravilnika o registraciji in statusu igralcev, ter spremembe pravilnika o licenciranju nogometnih klubov in finančni vzdržnosti.

Imenovanje selektoric in selektorjev

Člani izvršnega odbora so potrdili Sašo Kolmana na mesto selektorja ženske A reprezentance za obdobje do 30. novembra 2025. Dekliško reprezentanco do 19 let bo vodila Tina Kelenberger, medtem ko bo dekliško reprezentanco do 17 let v enakem obdobju vodila nekdanja kapetanka članske reprezentance, Anja Milenković. Petra Mikeln bo prevzela reprezentanco do 15 let.

Ženska A reprezentanca: Saša Kolman bo selektor od 1. decembra 2023 do 30. novembra 2025.
Dekliška reprezentanca U-19: Tina Kelenberger je imenovana za selektorico od 1. decembra 2023 do 30. novembra 2025.
Dekliška reprezentanca U-17: Anja Milenković je imenovana za selektorico od 1. decembra 2023 do 30. novembra 2025.
Dekliška reprezentanca U-15: Petra Mikeln je imenovana za selektorico od 1. decembra 2023 do 30. novembra 2025??.

Mladinske reprezentance
Mladinski reprezentanci do 18 in 19 let bo še naprej vodil Anton Žlogar, selektor reprezentance do 17 let ostaja Aleksandar Radosavljević, Mišo Brečko pa bo reprezentanco do 16 let, kot tudi Žlogar in Radosavljević, vodil do 30. novembra 2025.

Reprezentanca do 19 let: Anton Žlogar ostaja selektor do 30. novembra 2025.
Reprezentanca do 18 let: Anton Žlogar ostaja selektor do 30. novembra 2025.
Reprezentanca do 17 let: Aleksandar Radosavljević ostaja selektor do 30. novembra 2025.
Reprezentanca do 16 let: Mišo Brečko ostaja selektor do 30. novembra 2025.

Futsal reprezentance
Člani IO so potrdili podaljšanje pogodb tudi z dosedanjimi selektorji futsal reprezentanc. Tomislav Horvat ostaja selektor futsal A in U-19 reprezentance, Milivoje Simeunović bo še naprej vodil mlado futsal izbrano vrsto, žensko futsal reprezentanco pa bo še naprej vodil Drago Adamič.

Futsal A reprezentanca in mladinska futsal reprezentanca do 19 let: Tomislav Horvat ostaja selektor do 31. decembra 2025. Pogodba se lahko podaljša do januarja 2026, če se uvrstijo na EP 2026.
Futsal reprezentanca do 21 let: Milivoje Simeunovič ostaja selektor do 31. decembra 2025.
Ženska futsal reprezentanca: Drago Adamič ostaja selektor do 31. decembra 2025?

Spremembe Pravilnika o registraciji in statusu igralcev NZS

Nogometna zveza Slovenije je sprejela pomembno spremembo v Pravilniku o registraciji in statusu igralcev, ki vpliva na trajanje prestopnega roka za profesionalne nogometaše. Poletni prestopni rok se zdaj razteza od 19. junija do 7. septembra, medtem ko zimski prestopni rok ostaja nespremenjen, od 16. januarja do 15. februarja. Ta sprememba pomeni dodatnih nekaj tednov za klube, da urejajo prestope igralcev.

Namen teh sprememb je zagotoviti boljše možnosti za pridobivanje in zapolnitev igralskega kadra, predvsem za klube, ki se uvrstijo ali napredujejo v evropska tekmovanja. S podaljšanjem poletnega prestopnega roka se izboljšujejo možnosti za vse klube, ki zaposlujejo profesionalne igralce in ne zgolj za tiste, ki nastopajo v evropskih klubskih tekmovanjih.

Spremembe Pravilnika o licenciranju nogometnih klubov in finančni vzdržnosti NZS

Nogometna zveza Slovenije je v skladu z nedavnimi spremembami pravilnika UEFA o licenciranju nogometnih klubov in finančni vzdržnosti sprejela nove dopolnitve in spremembe svojega pravilnika. Spremembe, ki stopijo v veljavo 1. januarja 2024, prinašajo ključne posodobitve v skladu z mednarodnimi standardi in zahtevami UEFA.

Glavni namen teh sprememb je uskladitev nacionalnih licenčnih pravil s pravilnikom UEFA, ki je bil sprejet junija 2023. Poseben poudarek je na krepitvi računovodske obravnave prestopov igralcev in zagotavljanju doslednega izvajanja zahtev za stabilnost in nadzor stroškov.

Poleg tega so bile narejene spremembe v finančnih kriterijih, ki so zdaj v skladu z nacionalno zakonodajo in UEFA predpisi. Te spremembe določajo, da se finančne obveznosti iz naslova prestopov igralcev v izkazu poslovnega izida izkazujejo kot strošek in se ustrezno razmejujejo za čas trajanja pogodbe, z omejitvijo časovne razmejitve na največ pet let.

Spremembe vključujejo tudi zahtevo po predložitvi poročila revizorja, ki potrjuje izpolnjevanje računovodskih zahtev za trajni in začasni prestop igralcev, za spodbude in bonuse zaposlenih, odpravnine zaposlenih in odvisnih oseb, prihodke od sezonskih vstopnic, medijske pravice, sponzorstva in komercialne prihodke, donacije ter podpore.

Te spremembe so pomembne, saj omogočajo večjo transparentnost in finančno odgovornost nogometnih klubov, hkrati pa zagotavljajo skladnost s sodobnimi mednarodnimi standardi v nogometu??.

Razpis za novoustanovljene klube v letu 2024

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je objavila razpis za sofinanciranje novoustanovljenih nogometnih in futsal klubov v letu 2024, s ciljem spodbujanja razvoja nogometa in futsala na nacionalni ravni. Ta razpis je del prizadevanj NZS za širjenje nogometa po Sloveniji in podporo mladim, nastajajočim klubom.

Do prijave na razpis so upravičeni klubi, ustanovljeni med 1. januarjem in 31. decembrom 2024 in še niso prejeli podpore NZS. Pogoji za prijavo vključujejo registracijo kluba pri MNZ, vpis v register klubov NZS, vzdrževanje najmanj dveh ekip v različnih starostnih kategorijah ter udeležbo vsaj ene mlajše ekipe v uradnih ligaških tekmovanjih pod okriljem NZS.

Razpis predvideva sofinanciranje v višini 1.000 EUR za vsak novoustanovljeni nogometni klub, od tega 500 EUR v obliki športne opreme. Za novoustanovljene futsal klube je na voljo sofinanciranje v višini 500 EUR na klub, pri čemer 250 EUR predstavlja sofinanciranje v obliki športne opreme.

S tem razpisom NZS podpira in spodbuja rast in razvoj novoustanovljenih klubov, ki so ključni za prihodnost nogometa in futsala v Sloveniji, obenem pa zagotavlja potrebno opremo in finančno podporo za njihov začetek in razvoj??.

Razpis za priznanja NZS za leto 2023

Izvršniki so potrdili objavo razpisa za priznanja NZS za leto 2023, namenjenih izjemnim prispevkom k nogometu v Sloveniji. S tem priznanjem NZS želi počastiti izjemne zasluge in dosežke posameznikov, nogometašev, športnih delavcev in organizacij, ki so se izkazali v razvoju in delovanju nogometa v državi.

V okviru razpisa lahko članice NZS predložijo predloge za naslednja priznanja:

  • Častni član NZS: To priznanje se podeljuje posameznikom za njihov izjemen prispevek k nogometu.
  • Plaketa NZS: Plaketa je priznanje za dolgoletno delo in predanost nogometu.
  • Medalja NZS: Medalja se podeljuje za posebne dosežke v nogometu.

Poleg tega so medobčinske nogometne zveze pozvane k predlaganju nogometnih klubov iz svojih območij za priznanja, ki odražajo dolgoletno zgodovino in tradicijo klubov:

  • Plaketa NZS z zlatim vencem za 100 let delovanja
  • Plaketa NZS s srebrnim vencem za 75 let delovanja
  • Plaketa NZS za 50 let delovanja

Rok za oddajo pisnih predlogov z obrazložitvami je 31. januar 2024.

Tekst: NZS/MaK
 

SORODNE NOVICE

  • 04.07.2024 | NZS
    Četrta izvedba Fifa izpita za nogometne agente
    Po razpravah med člani delovne skupine FIFA Football Agent Working Group junija 2024 se je FIFA odločila skrajšati obdobje, v katerem je mogoče oddati prijave na posamezen izpit za FIFA Agenta na 45 dni in od leta 2025 izvajati zgolj po en izpit na leto.
  • 21.06.2024 | NZS
    Poslovil se je dr. Marko Ilešič
    V 77. letu starosti je umrl nekdanji nogometni funkcionar in eden zadnjih predsednikov Nogometne zveze Jugoslavije, v zadnjih letih pa sodnik sodišča EU, dr. Marko Ilešič. Globok pečat v nogometu je pustil kot nepogrešljiv del pri osamosvajanju Nogometne zveze Slovenije in njenem vključevanju pod okrilje Fife in Uefe.
  • 30.05.2024 | NZS
    Izvršni odbor odločil o popolnjevanju lig
    Izvršni odbor NZS na seji dne 30. 5. 2024 sprejel način izpadanja in popolnjevanja članskih lig za tekmovalno leto 2024/2025. Sklepi za tekmovanja v organizaciji NZS v članskih kategorijah določajo sistem tekmovanja v 1.,  2. in 3. SNL, kakor tudi način izpadanja in popolnjevanja lig.
  • 28.05.2024 | NZS
    Izvršni odbor tokrat gostoval v Cankovi
    Izvršni odbor NZS se je sestal na svoji 47. seji. Tokrat je seja potekala v občini Cankova, mali prekmurski vasici na meji z Avstrijo. Izvršniki so tokrat obravnavali 12 točk dnevnega reda, med drugim tudi o razdelitvi finančnih sredstev klubom zaradi uvrstitve reprezentance na UEFA EURO 2024.
  • 22.05.2024 | NZS
    Licenčna komisija za pritožbe odločila v primeru NK Rogaška
    Licenčna komisija NZS za pritožbe je danes objavila odločitev o pritožbi NK Rogaška zoper odločbo Komisije NZS za licenciranje nogometnih klubov, s katero je le ta zavrnila vlogo NK Rogaška za pridobitev UEFA / 1. SNL licence za tekmovalno leto 2024/2025.
  • 20.05.2024 | NZS
    Licenciranje 2. in 3. SNL: 43 vlog uspešnih
    Komisija NZS za licenciranje nogometnih klubov je danes objavila rezultate licenčnega postopka za klube 2. in 3. SNL za sezono 2024/25.
  • 15.05.2024 | NZS
    Ob takšni praksi slovenskega športa in uspehov ne bi bilo
    V zadnjem času se je v javnosti pojavilo precej poskusov prikritega oglaševanja podjetij, ki niso povezana z nogometno reprezentanco ali evropskim prvenstvom. Zato smo na NZS pripravili spodnje odprto pismo.
  • 24.04.2024 | NZS
    NZS lani s skokom v številu registriranih nogometašev, prihodkih in vlaganjih
    Nogometna zveza Slovenije (NZS) je na današnji skupščini pregledala poslovanje. Zveza je lani zabeležila skok v številu registriranih nogometašev, teh je zdaj več kot 74.000, predvsem na račun uvrstitve na evropsko prvenstvo so zrasli prihodki zveze, ki je ob tem povečala vlaganje v razvoj nogometa in infrastrukture.
  • 19.04.2024 | NZS
    Skupaj za večjo varnost na športnih prireditvah
    Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in generalni sekretar NZS Martin Koželj sta se sestala z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem in njegovimi najožjimi sodelavci, skupaj pa so pregledali dosedanje aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti na športnih prireditvah in pri zaostritvi zakonodaje za odpravo huliganstva v športu in se pogovorili o možnih nadaljnjih ukrepih.
  • 15.04.2024 | NZS
    Po 46. seji IO NZS: Objavljen razpis za sofinanciranje nogometne infrastrukture
    Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 46. seji, ki je bila na Brdu pri Kranju, sprejel še razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2024 (SIPN-2024), v katerem bo za sofinanciranje infrastrukture v letu 2024 na voljo 350.000 EUR.

DELI NA