09.06.2010 | A
Ob Jabulaniju težave povzroča tudi igrišče

Čeprav se je zdelo, da bo največja težava evropskih ekip, med katerimi je tudi Slovenija, prilagajanje na nadmorsko višino (Johannesburg leži na nekaj več kot 1700 metri) in klimatske razmere Afriške celine, pa so se 'problemi' pojavili drugje.

Bolj kot sama žoga, ki že znano ne odgovarja večini vratarjev in s katero imajo nemalo težav tudi branilci, medtem, ko so nogometaši s konice napadov navdušeni nad njo, se igralci ubadajo s podlago. Po besedah slovenskih fantov naj bi bila le ta pretrda, zaradi česar ima težave nekaj Kekovih varovance, kljub temu pa je tri dni pred prvo tekmo povsem mirno.

O žogi je te dni manj besed. »Žoga ni narejena za to, da bi ljudje gledali dobre obrambe. Navijači želijo zadetke,« je o 'trnu v peti' 19. mundiala pred dnevi spregovoril čuvaj slovenske mreže. Je pa tudi nekoliko hitrejša in pod določenimi udarci reagira drugače, kot bi nogometaš želel. »Predvsem pri dolgih žogah je nepredvidljiva in težko je oceniti njeno pravo smer,« ocenjuje Jabulani steber slovenske obrambe, Marko Šuler.

Čeprav so bili reprezentanti pripravljeni na 'šok', jim je Afrika postregla s temperaturami in okoljem, ob katerem je adaptacija na dane razmere potekala hitro in skoraj povsem brez posledic (z izjemo Handanovičevih želodčnih težav). Nekaj besed je le o zraku, ki je na tej višini že redkejši in igralcem fizične aktivnosti predstavlja večji napor, kot so navajeni. »Drugače je, a se bo dalo optimalno pripraviti in izkoristiti dneve do same tekme,« je prepričana slovenska štirica. Pogoji bodo enaki tudi na tekmovalnih stadionih, tako da razlik med reprezentancami ni.

Z Alžirci se Kekova četa te dni še ne ukvarja, bolj so igralci osredotočeni na svojo igro in privajanje na uro, ob kateri jih čaka prvi obračun. Reprezentanca, prva po abecednem vrstnem redu, bo tudi prvi nasprotnik slovenske izbrane vrste. Ekipi si bosta nasproti stali v nedeljo ob 13.30 uri na stadionu Petra Mokabe v Polokwaneju.

»V nogometu je vedno polno neznank. Naredili bomo vse, da dobro otvorimo prva tri srečanja in proti Sloveniji poskušamo zmagati. Vsi se zavedamo pomembnosti prve tekme in nuje, da dvoboj tudi dobimo,« pravi Hassan Yebda, sicer predstavnik angleške lige.

»Slovenija ima odlično ekipo,« priznavajo v nasprotnem taboru. Ali bo to dovolj in ali lahko Kekova četa, ki je sicer po zagotovilih nekdanjega selektorja tudi boljša ekipa, osvoji prve točke ob drugem nastopu med najboljšimi nogometnimi silami na svetu, bo znano ob koncu tedna.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto:
MC NZS.si/Taka

SORODNE NOVICE

 • 01.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.
 • 21.11.2023 | A
  Kek po preboju na evropsko prvenstvo: Slovenija je spet dihala kot eno
  Po zadnji kvalifikacijski tekmi za nogometno evropsko prvenstvo 2024, na kateri je Slovenija danes v Stožicah premagala Kazahstan in se uvrstila na Euro 2024, je selektor Matjaž Kek poudaril, da morajo biti v ospredju nogometaši, ki so si res zaslužili ta velik dosežek.
 • 21.11.2023 | A
  Hvala, navijači - slavje se nadaljuje na Kongresnem trgu
  Nogometna reprezentanca Slovenije je z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo 2024 poskrbela za novo evforijo med navijači, primerljivo s tistimi ob prebojih na velika tekmovanja v preteklosti. Reprezentanti so se v družbi navijačev veselili že po tekmi, slavje pa se ob 16. uri nadaljuje na Kongresnem trgu.
 • 21.11.2023 | A
  Navijaj ponosno za Slovenijo
  Naša srca so družno utripala za reprezentante Slovenije, ki se je v odločilnem obračunu s Kazahstanom uvrstila na evropsko prvenstvo 2024.

DELI NA