09.06.2010 | A
Ob Jabulaniju težave povzroča tudi igrišče

Čeprav se je zdelo, da bo največja težava evropskih ekip, med katerimi je tudi Slovenija, prilagajanje na nadmorsko višino (Johannesburg leži na nekaj več kot 1700 metri) in klimatske razmere Afriške celine, pa so se 'problemi' pojavili drugje.

Bolj kot sama žoga, ki že znano ne odgovarja večini vratarjev in s katero imajo nemalo težav tudi branilci, medtem, ko so nogometaši s konice napadov navdušeni nad njo, se igralci ubadajo s podlago. Po besedah slovenskih fantov naj bi bila le ta pretrda, zaradi česar ima težave nekaj Kekovih varovance, kljub temu pa je tri dni pred prvo tekmo povsem mirno.

O žogi je te dni manj besed. »Žoga ni narejena za to, da bi ljudje gledali dobre obrambe. Navijači želijo zadetke,« je o 'trnu v peti' 19. mundiala pred dnevi spregovoril čuvaj slovenske mreže. Je pa tudi nekoliko hitrejša in pod določenimi udarci reagira drugače, kot bi nogometaš želel. »Predvsem pri dolgih žogah je nepredvidljiva in težko je oceniti njeno pravo smer,« ocenjuje Jabulani steber slovenske obrambe, Marko Šuler.

Čeprav so bili reprezentanti pripravljeni na 'šok', jim je Afrika postregla s temperaturami in okoljem, ob katerem je adaptacija na dane razmere potekala hitro in skoraj povsem brez posledic (z izjemo Handanovičevih želodčnih težav). Nekaj besed je le o zraku, ki je na tej višini že redkejši in igralcem fizične aktivnosti predstavlja večji napor, kot so navajeni. »Drugače je, a se bo dalo optimalno pripraviti in izkoristiti dneve do same tekme,« je prepričana slovenska štirica. Pogoji bodo enaki tudi na tekmovalnih stadionih, tako da razlik med reprezentancami ni.

Z Alžirci se Kekova četa te dni še ne ukvarja, bolj so igralci osredotočeni na svojo igro in privajanje na uro, ob kateri jih čaka prvi obračun. Reprezentanca, prva po abecednem vrstnem redu, bo tudi prvi nasprotnik slovenske izbrane vrste. Ekipi si bosta nasproti stali v nedeljo ob 13.30 uri na stadionu Petra Mokabe v Polokwaneju.

»V nogometu je vedno polno neznank. Naredili bomo vse, da dobro otvorimo prva tri srečanja in proti Sloveniji poskušamo zmagati. Vsi se zavedamo pomembnosti prve tekme in nuje, da dvoboj tudi dobimo,« pravi Hassan Yebda, sicer predstavnik angleške lige.

»Slovenija ima odlično ekipo,« priznavajo v nasprotnem taboru. Ali bo to dovolj in ali lahko Kekova četa, ki je sicer po zagotovilih nekdanjega selektorja tudi boljša ekipa, osvoji prve točke ob drugem nastopu med najboljšimi nogometnimi silami na svetu, bo znano ob koncu tedna.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto:
MC NZS.si/Taka

SORODNE NOVICE

 • 04.06.2021 | A
  Slovenci v mrežo Gibraltarja pospravili šest žog
  Reprezentanca Slovenije je v Kopru dobila drugo junijsko prijateljsko tekmo. V mreži Gibraltarja je končalo šest žog, dvakrat sta bila uspešna Andraž Šporar in Josip Iličić, prvega zadetka v dresu z državnim grbom pa sta se razveselila Jan Mlakar in Jon Gorenc Stankovič.
 • 03.06.2021 | A
  Tudi z mislijo na jesenske preizkušnje
  Slovenska nogometna reprezentanca bo po torkovem remiju v Skopju proti Severni Makedoniji v petek ob 20.45 v Kopru igrala še eno prijateljsko tekmo. Tekmec bo Gibraltar, selektor Matjaž Kek pa bo najverjetneje dal priložnost kar nekaj tistim, ki je doslej niso dobili.
 • 01.06.2021 | A
  Iz Skopja z neodločenim rezultatom
  Reprezentanca Slovenije je na prijateljski tekmi s Severno Makedonijo, udeleženko letošnjega evropskega prvenstva, iztržila neodločen rezultat. V Skopju smo videli dva različna polčasa Slovencev, spodbudnemu prvemu polčasu je sledilo skromnejše nadaljevanje, poraz pa je globoko v sodniškem dodatku preprečil Domen Črnigoj.
 • 01.06.2021 | A
  Danes s Severnimi Makedonci
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 18. uri v Skopju igrala prijateljsko tekmo s Severno Makedonijo. Ta bo ob petkovi tekmi v Kopru proti Gibraltarju služila kot priprava na jesensko nadaljevanje kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022.
 • 31.05.2021 | A
  V Skopju tudi po nove rešitve
  Člansko izbrano vrsto v torek, ob 18. uri, čaka prva od dveh junijskih pripravljalnih tekem. Slovenci se bodo v Skopju pomerili s Severno Makedonijo, ki se pripravlja na krstni nastop na evropskem prvenstvu. Selektor Matjaž Kek bo dvoboj izkoristil za iskanje novih rešitev.
 • 29.05.2021 | A
  Izbrana vrsta odšteva do tekme v Skopju
  Članska reprezentanca Slovenije nadaljuje priprave na junijski tekmi s Severno Makedonijo in Gibraltarjem. Selektor Matjaž Kek bo prijateljski tekmi izkoristil tudi za preizkus novih obrazov, ki jih v razširjenem kadru 26 nogometašev ne manjka.
 • 27.05.2021 | A
  Začela se je predprodaja vstopnic za tekmo z Gibraltarjem
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 4. junija ob 20.45 v Kopru odigrala prijateljsko tekmo z izbrano vrsto Gibraltarja. Člani navijaške skupnosti Biti kot eno si lahko vstopnice že zagotovijo v predprodaji, ki traja do 30. maja do 23.59.
 • 27.05.2021 | A
  Kek: Tekmi s Severno Makedonijo in Gibraltarjem za vpogled v širši kader
  Slovenska nogometna reprezentanca se je zbrala na Bledu, kjer je začela priprave na prijateljski tekmi s Severno Makedonijo in Gibraltarjem 1. in 4. junija. V tej reprezentančni akciji je kar nekaj novih imen, kot je na Gorenjskem pojasnil selektor Matjaž Kek, si želi ti tekmi izkoristiti za vpogled v kakovost tega širšega kadra.
 • 19.05.2021 | A
  Slovenija z udeležencem Eura 2020, Kek objavil seznam
  Slovenska članska reprezentanca bo v junijskem reprezentančnem terminu odigrala dve pripravljalni tekmi, ki bodo selektorju Keku služili kot priprava na nadaljevanje kvalifikacij za SP 2022. Slovenci bodo najprej gostovali v Severni Makedoniji pri udeleženki evropskega prvenstva, nekaj dni kasneje pa v Koper prihaja še Gibraltar. Selektor Matjaž Kek je danes že objavil seznam igralcev za junijski tekmi.
 • 17.05.2021 | A
  Bajrić slovaški prvak, Belec se vrača med italijanske prvoligaše
  Sezona se bliža h koncu, med reprezentanti pa smo dobili še enega državnega prvaka. Kenan Bajrić je s Slovanom znova osvojil slovaško prvenstvo, Vid Belec pa je že v začetku tedna potrdil povratek med italijanske prvoligaše.

DELI NA

0