Niso še vrgli puške v koruzo

Je že res, da so Mariborčani z izidom 4:1, ki so ga prinesli s prve polfinalne tekme, navidez bliže nastopu v finalni preizkušnji pokalnega tekmovanja, pa vendar je pot do uspeha dolga novih 90. minut. Celjani obljubljajo trd boj za pokalno lovoriko, ki se bo začel ob 17.30 uri na njihovem stadionu.

Mejač: Nismo še v finalu

Vijoličastim se finalna vozovnica, ki jo lahko osvojijo drevi v mestu ob Savinji, nasmiha bolj kot Celjanom, ki bodo na domačem stadionu po visoki prvenstveni zmagi nad Interblockom vsekakor trd oreh za petkratne pokalne prvake. »Nismo še v finalu,« poudarja Aleš Mejač. »Ne bomo branili rezultata, saj smo v osnovi zelo napadalna ekipa. Igrali bomo po svojih najboljših močeh, predvsem je pomembno, da gremo v srečanje z glavo.«

Gostje se zavedajo, da je bila tudi prednost pred Triglavom v četrtfinalu ogromna, pa so Kranjčani na povratni tekmi kar nekajkrat zapretili vijoličastim. Izolski strateg na začasnem delu v štajerski prestolnici od svojih varovancev pričakuje popolno predanost in ponovitev tekme z Ljudskega vrta, ki pa je bila ena najboljših v njihovem hramu v tej sezoni. »Tekma v Ljudskem vrtu je bila netipična za Maribor. Nasprotnik je igral zelo odprto, kar smo z protinapadi dotolkli. To ne pomeni, da je vsaka tekma takšna,« opozarja Darko Milanič.

Nogometaši pod Kalvarijo ob neuspelem državnem prvenstvu, kjer bodo naslov po vsej verjetnosti prepustili Koprčanom, vse stavijo na pokal, ki lahko reši sezono. Pokalno trofejo so nazadnje v Ljudski vrt prinesli leta 2004, medtem ko so vmes dvakrat doživeli tudi poraz v sklepnem srečanju. Tako je ob dejstvu, da se bo finalni obračun odigral 8. maja na njihovem stadionu le še dodatni motiv za ponovitev igre izpred tedna dni. »Zmaga s Celjani v Ljudskem vrtu bi lahko bila lepa popotnica za finale,« v šali prikima eden od Mariborčanov.

Milaničeva klop bo krajša za poškodovanega Dejana Školnika ter zaradi dveh rumenih kartonov kaznovanega Elvedina Džiniča, medtem, ko brazilski nogometaš Flavio še vedno čuti bolečine v stegenski mišici, a bo do srečanja nared. »Do tekme je nekaj časa, več kot pred prvenstveno tekmo, tako da se bomo posvetili temu, da se maksimalno odpočijemo,« je po večnem derbiju načrte razkril strateg vijoličastih. Ne glede na poškodovane in odsotne, pa je, kljub poškodbi glave, razveseljiv nivo forme, ki ga kaže Rene Mihelič. Asistence za zadetek in gol proti Olimpiji so le nekatere od mojstrskih potez mladega reprezentanta, ki ga na igrišču prepoznamo s črnim trakom okoli glave.

Đuričić: Upanje ostaja

Na drugi strani zaradi kartonov na Areni Petrol ne bodo nastopili Mario Močič, Sebastjan Gobec in Dejan Urbanč, medtem ko zdravstveni kartoni ne govorijo v prid Marlonu in Maticu Kotniku. Ob peterici sta vprašljiva tudi Milan Anđelkovič in Boris Bjelkanovič, ki okrevata po poškodbah. Seznam manjkajočih nekoliko bega domačega stratega, ki pa, ne glede na vse, verjame v napredovanje. Dokler je upanje, je vse mogoče.

»Zavedamo se, da je Celje kvalitetna ekipa, ki drži visok ritem celo tekmo. Pri njih ni počitka, igrajo ofenzivno, z veliko igralci, ki se vključujejo v napad. Nenehno želijo napadati,« se pred povratno tekmo Milanič zaveda sposobnosti moštva, ki bo enajsterici stalo na sproti.

Štajerski rival med Mariborom in Celjem morda ni tako močan, kot denimo tisti s četrtfinala, ko sta se udarila Rudar in celjski nogometaši, pa vendarle imajo štajerski dvoboji vedno poseben čar. Celjani so eno od dveh domačih srečanj z vijoličastimi na svojem stadionu v tej sezoni sicer že dobili (2:1 v 7. krogu državnega prvenstva), a so ostale tri remizirali (3:3) oz. okusili poraz. Predvsem Lovrečič je tisti, na katerega je potrebno posebej paziti, saj se je na zadnjih tekmah venomer vpisal v statistiko.

Protinapadi so bili tisti, ki so potolkli rumeno-modre, čeprav se v obeh taborih zavedajo, da se da popraviti še marsikaj. »Napake v ožji liniji, tudi realizacijo določenih momentih,« našteva 27-letni vijolični vezist, Saša Bakarič, ki se je v tekoči sezoni uveljavil v prvi enajsterici domačega moštva pa priznava: »Problem v prvem srečanju je bil v tem, da smo igrali s tremi v liniji, kar je pustilo priložnost nasprotniku, da je prišel do protinapadov. Potrebno se bo boljše postaviti in nasprotniku onemogočiti, da bi se razigral.« Nogometaši s štajerske prestolnice so namreč preveč izkušeni, da ne bi kaznovali vsake nasprotnikove napake in žogo spravili za vratarjev hrbet. »Če smo odkriti, nimamo kaj za izgubiti. Igramo proti državnemu prvaku, kar bo zagotovo težko, a s samozavestjo, s katero smo vstopili v zadnjo prvenstveno tekmo, se lahko zgodi marsikaj,« še dodaja celjski branilec.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Vid Ponikvar

 

SORODNE NOVICE

  • 08.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Pokal Pivovarna Union: Mura z Rogaško, Gorica proti Beltincem
    Po žrebu sta znana polfinalna para Pokala Pivovarna Union. Mura bo v Fazaneriji gostila Rogaško, Gorica se bo na svojem igrišču merila z Beltinci.
  • 04.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Beltinčani po podaljšku do mesta v polfinalu
    Beltinci so se kot zadnji uvrstili v polfinale Pokala Pivovarna Union, v podaljšku sta mrežo Ilirije zatresla Alan Kaučič in Jan Bruno Kralj.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Na Bonifiki odločali kazenski udarci, veselili so se Prekmurci
    Črno-beli iz Murske Sobote so se na Bonifiki razveselili preboja v polfinale Pokala Pivovarna Union. Dvoboj Kopra in Mure je bil odločen po strelih z bele točke, Prekmurce pa je z nekaj odličnimi posredovanji v igri držal Klemen Mihelak.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V polfinalu dva drugoligaša, Goričani po preobratu izločili Radomljane
    V polfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bosta zaigrala vsa dva drugoligaša, saj je Gorica izločila prvoligaškega tekmeca. Radomlje so sicer povedle z golom Nina Kukovca , a so Primorci po zaslugi Harisa Kadrića, Luke Baruce in Luke Marjanca prišli do preobrata in visoke zmage.
  • 02.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Slatinčani s tesno zmago v Kranju do mesta v polfinalu
    Nogometaši Rogaške so prvi polfinalisti Pokala Pivovarne Union. Slatinčani so v Kranju z izidom 3:2 premagali ekipo Triglava, ki je po zaostanku dvakrat izničila prednost gostov. Za zmago je v 72. minuti zadel Thalisson.
  • 01.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Še osmerica v igri za pokalno lovoriko
    Aprilsko nogometno dogajanje na sončni strani Alp bodo kot prvi odprli četrtfinalisti Pokala Pivovarna Union. Med torkom in četrtkom bomo dobili štiri polfinaliste.
  • 11.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Izžrebali pare četrtfinala Pokala Pivovarna Union, na Bonifiki obračun dveh nekdanjih prvakov
    Po žrebu v prostorih Nogometne zveze Slovenije so znani četrtfinalni pari Pokala Pivovarna Union.
  • 07.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Radomljani slavili v Ljudskem vrtu, Koprčani izločili branilce naslove
    Iliriji in Triglavu so se v sredo v četrtfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union pridružili še nogometaši Beltincev, Gorice in Radomelj, ki so v Ljudskem vrtu po preobratu izločili Maribor.
  • 05.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Med torkom in četrtkom za četrtfinale vstopnice
    Kdo si bo zagotovil mesto med osmerico? Med torkom in četrtkom bodo odigrane tekme osmine finala Pokala Pivovarna Union, prav vse dvoboje pa si boste lahko ogledali v prenosu Sportkluba ali na spletni strani NZS.
  • 29.11.2023 | Pokal Pivovarna Union
    V osmini finala tudi dva prvoligaška obračuna
    V prejšnjem tednu smo na tekmah tretjega kroga dobili šestnajsterico udeležencev osmine finala Pokala Pivovarna Union, danes pa so bili na sedežu NZS izžrebani pari osmine finala pokalnega tekmovanja.

DELI NA