22.02.2024 | NZS
NZS z državo in OKS o ostrejših ukrepih na športnih prireditvah

Predsednik Nogometne zveze Slovenije, Radenko Mijatović, se je udeležil posveta z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem, ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom in predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije, Franjom Bobincem. Po posvetu so pristojni napovedali sprejem ostrejših ukrepov za varnost na športnih prireditvah, povod za le-te pa so bili nedeljski izgredi v Murski Soboti.

Poklukar je na novinarski konferenci povedal, da je od policije zahteval poročilo, ki ga še ni dobil, prav tako je svoj postopek začel inšpektorat za notranje zadeve, s katerim preverja, če je imetnik licence za zasebno varovanje deloval v skladu z zakoni in pravilniki. Napovedal je, da bo delovna skupina, ki jo bosta vodila državna sekretarja na notranjem ministrstvu Helga Dobrin in Dejan Židan iz ministrstva, pristojnega za šport, začela pripravljati ukrepe.

"Zaostrili bomo kazensko zakonodajo do huliganov, ki ogrožajo ljudi in premoženje, zakon o delovanju policije, ki bo vodil v prepoved vstopa na stadione tudi za tiste, ki so bili zaloteni pri uporabi pirotehničnih sredstev. Pred tem pa bodo tudi strokovnjaki za posamezna področja proučili predloge in posledice," je napovedal Poklukar. Dodal je, da bodo v prihodnje bolj sodelovali s klubi, organizatorji tekem ter verjetno poskrbeli tudi za večji video nadzor na tribunah.

Nedeljsko tekmo 21. kroga državnega prvenstva med Muro in Mariborom so prekinili zaradi metanja pirotehničnih sredstev iz sektorja mariborskih navijačev na in ob igrišče. Neznanec je ob igrišče med tekmo vrgel eksplozivno telo in poškodoval sedem ljudi, med njimi je zdravniško pomoč poiskalo pet nogometašev in član strokovnega štaba Mure. Policija je kljub temu, da je dogodek v skladu z varnostnim načrtom snemala, pozvala javnost za pomoč pri iskanju storilca, izsledila pa naj bi najmanj dva kršitelja. Poklukar na vprašanje, če so storilca že dobili, ni odgovoril.

Poklukar je po "nedopustnem dogodku v nedeljo v Murski Soboti, ko je tekmo prekinil posameznik s topovskim udarom", dejal, da se kaj takega se ne sme dogajati, ter je ranjenim zaželel čim hitrejše okrevanje ter čim manj posledic.

Han je povedal, da so že v ponedeljek, dan po incidentu, sklicali sestanek z OKS in NZS. "Videli smo, da moramo vključiti še notranje ministrstvo, da se zaostri zakonodaja, ki ureja to področje. Športne prireditve so tiste, ki nas združujejo, zato moramo doseči, da se vsi, tudi družine od najmlajših do najstarejših, počutimo varne. Torej da sprejmemo tudi ukrepe, s katerimi bi lahko tudi prepovedali huliganom vstop na prireditve do konca življenja."

Bobinac je današnje srečanje označil kot dober in operativen sestanek. "Dobili smo se in napovedali ukrepe, da bomo lahko čim prej zabili gol. Govorili smo o tem, kaj storiti na zakonodajnem delu in tudi pri dodatnem izobraževanju športnih delavcev, staršev ter drugih, da bi bile tekme športni praznik. Pa tudi, da se ne bi začeli s športnih prireditev umikati družine, mladi in sponzorji."

Mijatović je izpostavil, da tudi po Evropi in drugod po svetu prihaja do rivalstva navijaških skupin boljših ekip in iz večjih mest. "Toda če ne ukrepamo ob izgredih, potem se ta vzorec lahko začne ponavljati. Zato je bila pomembna hitre reakcija obeh ministrstev ter OKS in NZS, saj si želimo, da se šport odvija v korektni borbi za točke. Take izgrede moramo ustaviti in jih z dolgoročnimi ter smiselnimi ukrepi obvladati," je pojasnil Mijatović.

Tekst: STA
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 22.05.2024 | NZS
  Licenčna komisija za pritožbe odločila v primeru NK Rogaška
  Licenčna komisija NZS za pritožbe je danes objavila odločitev o pritožbi NK Rogaška zoper odločbo Komisije NZS za licenciranje nogometnih klubov, s katero je le ta zavrnila vlogo NK Rogaška za pridobitev UEFA / 1. SNL licence za tekmovalno leto 2024/2025.
 • 20.05.2024 | NZS
  Licenciranje 2. in 3. SNL: 43 vlog uspešnih
  Komisija NZS za licenciranje nogometnih klubov je danes objavila rezultate licenčnega postopka za klube 2. in 3. SNL za sezono 2024/25.
 • 15.05.2024 | NZS
  Ob takšni praksi slovenskega športa in uspehov ne bi bilo
  V zadnjem času se je v javnosti pojavilo precej poskusov prikritega oglaševanja podjetij, ki niso povezana z nogometno reprezentanco ali evropskim prvenstvom. Zato smo na NZS pripravili spodnje odprto pismo.
 • 24.04.2024 | NZS
  NZS lani s skokom v številu registriranih nogometašev, prihodkih in vlaganjih
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je na današnji skupščini pregledala poslovanje. Zveza je lani zabeležila skok v številu registriranih nogometašev, teh je zdaj več kot 74.000, predvsem na račun uvrstitve na evropsko prvenstvo so zrasli prihodki zveze, ki je ob tem povečala vlaganje v razvoj nogometa in infrastrukture.
 • 19.04.2024 | NZS
  Skupaj za večjo varnost na športnih prireditvah
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in generalni sekretar NZS Martin Koželj sta se sestala z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem in njegovimi najožjimi sodelavci, skupaj pa so pregledali dosedanje aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti na športnih prireditvah in pri zaostritvi zakonodaje za odpravo huliganstva v športu in se pogovorili o možnih nadaljnjih ukrepih.
 • 15.04.2024 | NZS
  Po 46. seji IO NZS: Objavljen razpis za sofinanciranje nogometne infrastrukture
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 46. seji, ki je bila na Brdu pri Kranju, sprejel še razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2024 (SIPN-2024), v katerem bo za sofinanciranje infrastrukture v letu 2024 na voljo 350.000 EUR.
 • 21.03.2024 | NZS
  Po 45. seji IO NZS
  Na Brdu pri Kranju se je v torek na svoji 45. seji sestal Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije. Obravnavali so 16 točk dnevnega reda, ter sprejeli sklep o zasedanju redne letne Skupščine NZS, ki bo 24. aprila 2024.
 • 20.03.2024 | NZS
  Komisija za pritožbe odločila v primeru NK Maribor
  Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije je na svoji seji dne 14. marca 2024 obravnavala pritožbo NK Maribor Branik zoper sklep disciplinskega sodnika NZS št. 6021/24 z dne 26. februarja 2024. Pritožba je bila vložena zaradi kazni, izrečenih NK Maribor Branik za nešportno in neprimerno vedenje njegovih navijačev ter za spodbujanje narodnostne in etične nestrpnosti in drugega nasilja med tekmo.
 • 05.03.2024 | NZS
  Posvet NZS o varnosti na stadionih
  Nogomet, igra moči, strasti in čustev, se ne odvija samo na zelenici, temveč tudi na tribunah, kjer navijači izražajo svojo podporo in ljubezen do igre. Vendar pa se včasih ta strast prelije v nasilje, kot se je nedavno zgodilo v Fazaneriji. Incident na dogodku na tekmi med Muro in Mariborom je bil povod, da je NZS ponovno organizirala posvet na temo varnosti na nogometnih tekmah. Posvet, katerega se udelžijo predstavniki klubov in vseh deležnikov, ki skrbijo za varnost na tekmah, se je tudi letos odvil na Brdu pri Kranju.
 • 29.02.2024 | NZS
  Konstruktiven sestanek za večjo varnost na športnih prireditvah
  Predstavniki Nogometne zveze Slovenije so se s strokovnjaki iz Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in Olimpijskega komiteja Slovenije sestali na delovnem sestanku in razpravljali o dodatnih ukrepih in rešitvah za večjo varnost na športnih prireditvah.

DELI NA