24.04.2010 | NZS
NZS v letu 2009 poslovala uspešno

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je svoj 90. rojstni dan praznovala na redni letni skupščini na Brdu pri Kranju. Osemindvajset njenih delegatov je obravnavalo devet točk, med drugim je sprejelo finančno poročilo za leto 2009 in finančni načrt 2010, oba je predstavil Dane Jošt, nekdanji generalni sekretar NZS, zdaj pa vodja finančnega sektorja.

Uvodni govor je imel predsednik Ivan Simič, ki je poudaril, da za praznovanje rojstnega dneva zaenkrat še ni časa, saj je pred NZS veliko pomembnega dela, med katerimi so glavne priprave na svetovno prvenstvo. "Glavno praznovanje bo konec leta," je bolj praznične čase napovedal Simič, ki je tudi pozdravil posebnega gosta Janeza Kocijančiča in mu tudi predal priložnostno darilo, srebrnik. Priznanja v obliki plaket je dobilo tudi deset zaslužnih nogometnih delavcev ter kluba Tišina in Dravinja, ki v nogometu delujeta 50 oziroma 75 let.

Generalni sekretar Aleš Zavrl je predstavil poročilo o uspešnem delu v letu 2009 in načrt za leto 2010, za bolj občutljivo temo o financah pa je bil zadolžen Jošt. Njegovo poročilo pravi, da so v letu 2009 ustvarili 363.000 evrov presežka med dohodki in odhodki. Prihodkov je bilo 13.833.983, odhodkov pa 13.470.590 evrov. "Sam presežek bi bil še večji, če ne bi zavestno šli v nove stroške," je dejal Jošt in dodal, da bi bili prihodki nekoliko nižji tudi zaradi porazdelitve TV pravic na naslednja leta.

Uvrstitev na svetovno prvenstvo je NZS prinesla 5,5 milijona evrov prihodka (ker denarja za uvrstitev na SP še niso prejeli, se lahko na račun višje vrednosti dolarja nagrada poviša) in 4,2 milijona odhodka, pri odhodku so vštete tudi nagrade nogometašem, ki znašajo približno 50 odstotkov od 5,5 milijonov evrov.

V načrtu za letošnje leto so odhodki višji od prihodkov, znašali naj bi 8.850.600 evrov, prihodkov pa naj bi bilo za 295.000 evrov manj, izpad naj bi nadomestili v naslednjih letih. Delno je za to kriv projekt svetovnega prvenstva v Južnoafriški republiki, ki bo stal 1,46 milijona evrov. V to postavko spadajo priprave v Sloveniji in Italiji naj bi stale 110.000, hotelski stroški na prizorišču 446.000 evrov, prevozni stroški 324.000 evrov, delo strokovnih služb reprezentance 83.000 evrov, medijski center, publikacije, pisarna 41.000 evrov, nadomestila udeležencem 39.000 evrov, plačati pa bo treba še aranžmaje sponzorjev, oblačila, reklamiranje, oglaševanje, prispevek navijačem in drugo.

Tekst: STA
Foto: TAKA

SORODNE NOVICE

 • 29.02.2024 | NZS
  Konstruktiven sestanek za večjo varnost na športnih prireditvah
  Predstavniki Nogometne zveze Slovenije so se s strokovnjaki iz Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in Olimpijskega komiteja Slovenije sestali na delovnem sestanku in razpravljali o dodatnih ukrepih in rešitvah za večjo varnost na športnih prireditvah.
 • 26.02.2024 | NZS
  Disciplinski sodnik NZS odločil o odgovornosti NK Maribor
  Disciplinski sodnik NZS, ki je neodvisen in avtonomen organ NZS, je v zvezi z dogodkom na tekmi med Muro in Mariborom v 21. krogu Prve lige Telemach izdal sklep o odgovornosti NK Maribor, pri čemer sklepa o odgovornosti domačega kluba pri organizaciji tekme zaradi ugotavljanja dodatnih okoliščin še ni izdal.
 • 22.02.2024 | NZS
  NZS z državo in OKS o ostrejših ukrepih na športnih prireditvah
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije, Radenko Mijatović, se je udeležil posveta z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem, ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom in predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije, Franjom Bobincem. Po posvetu so pristojni napovedali sprejem ostrejših ukrepov za varnost na športnih prireditvah, povod za le-te pa so bili nedeljski izgredi v Murski Soboti.
 • 19.02.2024 | NZS
  Disciplinski sodnik uvedel disciplinski postopek
  Za uvedbo disciplinskega postopka je pristojen disciplinski sodnik NZS, ki je samostojen in neodvisen organ, vezan na disciplinske predpise NZS. Disciplinski sodnik je že prejel poročila uradnih oseb (delegat, sodniki in vodja varnosti) in je uvedel disciplinski postopek, v skladu z običajnim postopkom pa bo oba kluba pozval k posredovanju izjav v povezavi s sinočnjim dogodkom.
 • 18.02.2024 | NZS
  Razpis za odprto delovno mesto Hišnik
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 08.02.2024 | NZS
  Čeferin: Leta 2027 ne bom več kandidiral za predsednika Uefe
  Predsednik Evropske nogometne zveze Uefe Aleksander Čeferin je po kongresu v Parizu, na katerem so potrdili spremembo statuta glede podaljšanja predsedniškega mandata, razkril, da čez tri leta ne bo več kandidiral za prvega moža evropske zveze.
 • 08.02.2024 | NZS
  Na kongresu Uefe sprejeli spremembo statuta
  Evropska nogometna zveza Uefa je na 48.rednem kongresu v Parizu z veliko večino potrdila spremembo statuta, ki potencialno omogoča, da bi zdajšnji predsednik krovne evropske zveze Aleksander Čeferin lahko kandidiral tudi za predsedniško mesto v obdobju od leta 2027 do 2031.
 • 03.02.2024 | NZS
  Delegatski seminar na Brdu pri Kranju
  V soboto, 3.2.2024, je na Brdu pri Kranju, v okviru usposabljanja delegatov NZS, potekal delegatski seminar.
 • 15.01.2024 | NZS
  Razpis za delo trenerja v dekliškem nogometnem oddelku NZS
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 13.01.2024 | NZS
  Po 43. seji IO NZS
  Na sedežu NZS se je odvila 43. seja Izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije.  V uvodu seje so izvršniki najprej potrdili zapisnikoe prejšnjih sej, potem pa obravnavali točko o imenovanju selektorjev mlajših reprezentanc, razpravljali o UEFA solidarnostnih sredstvih, pravilih za UEFA Pokal regij, strategiji "Nogomet za vse 2024-2028", spremembah vrednotenja programov "Nogomet za vse" in pravilniku o nogometnih agentih. 

DELI NA