24.04.2010 | NZS
NZS v letu 2009 poslovala uspešno

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je svoj 90. rojstni dan praznovala na redni letni skupščini na Brdu pri Kranju. Osemindvajset njenih delegatov je obravnavalo devet točk, med drugim je sprejelo finančno poročilo za leto 2009 in finančni načrt 2010, oba je predstavil Dane Jošt, nekdanji generalni sekretar NZS, zdaj pa vodja finančnega sektorja.

Uvodni govor je imel predsednik Ivan Simič, ki je poudaril, da za praznovanje rojstnega dneva zaenkrat še ni časa, saj je pred NZS veliko pomembnega dela, med katerimi so glavne priprave na svetovno prvenstvo. "Glavno praznovanje bo konec leta," je bolj praznične čase napovedal Simič, ki je tudi pozdravil posebnega gosta Janeza Kocijančiča in mu tudi predal priložnostno darilo, srebrnik. Priznanja v obliki plaket je dobilo tudi deset zaslužnih nogometnih delavcev ter kluba Tišina in Dravinja, ki v nogometu delujeta 50 oziroma 75 let.

Generalni sekretar Aleš Zavrl je predstavil poročilo o uspešnem delu v letu 2009 in načrt za leto 2010, za bolj občutljivo temo o financah pa je bil zadolžen Jošt. Njegovo poročilo pravi, da so v letu 2009 ustvarili 363.000 evrov presežka med dohodki in odhodki. Prihodkov je bilo 13.833.983, odhodkov pa 13.470.590 evrov. "Sam presežek bi bil še večji, če ne bi zavestno šli v nove stroške," je dejal Jošt in dodal, da bi bili prihodki nekoliko nižji tudi zaradi porazdelitve TV pravic na naslednja leta.

Uvrstitev na svetovno prvenstvo je NZS prinesla 5,5 milijona evrov prihodka (ker denarja za uvrstitev na SP še niso prejeli, se lahko na račun višje vrednosti dolarja nagrada poviša) in 4,2 milijona odhodka, pri odhodku so vštete tudi nagrade nogometašem, ki znašajo približno 50 odstotkov od 5,5 milijonov evrov.

V načrtu za letošnje leto so odhodki višji od prihodkov, znašali naj bi 8.850.600 evrov, prihodkov pa naj bi bilo za 295.000 evrov manj, izpad naj bi nadomestili v naslednjih letih. Delno je za to kriv projekt svetovnega prvenstva v Južnoafriški republiki, ki bo stal 1,46 milijona evrov. V to postavko spadajo priprave v Sloveniji in Italiji naj bi stale 110.000, hotelski stroški na prizorišču 446.000 evrov, prevozni stroški 324.000 evrov, delo strokovnih služb reprezentance 83.000 evrov, medijski center, publikacije, pisarna 41.000 evrov, nadomestila udeležencem 39.000 evrov, plačati pa bo treba še aranžmaje sponzorjev, oblačila, reklamiranje, oglaševanje, prispevek navijačem in drugo.

Tekst: STA
Foto: TAKA

SORODNE NOVICE

 • 07.12.2023 | NZS
  Spletna aplikacija Etrening
  V okviru Tehničnega sektorja NZS je Inštruktorska služba v skladu s strateškimi usmeritvami Nogometne zveze Slovenije in z namenom nadgradnje sistema izobraževanj ustvarila novo spletno aplikacijo za načrtovanje športne vadbe pod imenom Etrening.
 • 30.11.2023 | NZS
  Po 41. seji IO NZS
  Na Brdu pri Kranju se je na 41. seji sestal Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije. Na prvi seji po uvrstitvi na Evropsko prvenstvo 2024, so člani obravnavali selektorsko piramido ženske in dekliških reprezentanc, mlajših moških reprezentanc in futsal reprezentanc, spremembe pravilnika o registraciji in statusu igralcev, ter spremembe pravilnika o licenciranju nogometnih klubov in finančni vzdržnosti.
 • 28.11.2023 | NZS
  Usposabljanje trenerjev pod okriljem NZS
  Vsak zadetek več, vsak meter, vsak delček sekunde prednosti pri odzivu na dani položaj oziroma vsak napredek, ki pomaga, da si boljši od tekmeca, ima temelje v strokovnem gradivu in znanju, v dojemanju znanstvenih uvidov in ob enem sposobnosti prenašanja tega znanja tistim, ki jim je namenjeno, na vseh nivojih, v vseh sredinah. 
 • 12.10.2023 | NZS
  Sofinanciranje klubov za vzgojo reprezentantov
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na torkovem izvršnem odboru sprejel pomembno spremembo v povezavi s sofinanciranjem klubov z reprezentanti v tekmovalni sezoni 2023/24. Poleg višje vsote razpoložljivih sredstev bodo le-ta zdaj na voljo tudi slovenskim klubom, kateri so vzgojili reprezentante, ki sedaj igrajo v tujini.
 • 11.10.2023 | NZS
  Komisija za pritožbe NZS odločila o pritožbi NK Rogaška
  Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije je sprejela končno odločitev v primeru pritožbe NK Rogaška zoper prvostopenjsko odločitev o registraciji tekme Prve lige Telemach med Koprom in Rogaško v korist FC Koper s 3:0 potem, ko gostujoči klub ni izpolnjeval pogoja doma vzgojenih igralcev. Pritožba Rogaške je bila zavrnjena kot neutemeljena.
 • 10.10.2023 | NZS
  39. seja Izvršnega odbora NZS: Pomoč klubom po poplavah v središču pozornosti
  Danes je na sedežu Nogometne zveze Slovenije na Brdu pri Kranju potekala 39. seja Izvršnega odbora NZS za mandatno obdobje 2020-2024. Med ključnimi točkami dnevnega reda je bila pomoč klubom zaradi škode na nogometni infrastrukturi ob avgustovskih poplavah. Izvršni odbor NZS je izrazil globoko sočutje vsem klubom, ki so bili prizadeti zaradi naravne nesreče in se zavezal k aktivnemu pristopu pri iskanju rešitev za obnovo infrastrukture. Poleg tega je bilo na seji obravnavanih še več drugih pomembnih točk, med drugim finančne spodbude klubom, katerih igralci sodelujejo v aktivnostih slovenskih nogometnih reprezentanc, predlog o ukinjanju pravila gola v gosteh v tekmovanjih pod okriljem NZS ter črpanje UEFA HatTrick sredstev za infrastrukturo.
 • 16.09.2023 | NZS
  V Stožicah na dobrodelni nogometni tekmi zbrali 3,5 milijona evrov za žrtve poplav
  Nogometni zvezdniki na čelu s predsednikom Evropske nogometne zveze Uefe Aleksandrom Čeferinom, ki je bil pobudnik akcije, so v Stožicah igrali dobrodelno tekmo za žrtve avgustovskih poplav v Sloveniji. Na razprodanem stadionu je po enajstmetrovkah slavila modra ekipa s 5:4. Skupno so na tekmi zbrali nekaj več kot 3,5 milijona evrov.
 • 14.09.2023 | NZS
  Delovna skupina podala poročilo o preučitvi razmer v ženski reprezentanci
  Delovna skupina, ki je bila zadolžena za preučitev razmer v ženski reprezentanci, pod vodstvom predsednice Maje Berger Levičar, je vodstvu Nogometne zveze Slovenije poslala obsežno poročilo o razmerah v ženski reprezentanci ter v zvezi s podanimi ugotovitvami podala priporočila.
 • 01.09.2023 | NZS
  Vodja tekmovanj sprejel odločitev o tekmi 6. kroga PLT
  Vodja tekmovanj NZS je v skladu s tekmovalnim pravilnikom Nogometne zveze Slovenije sprejel odločitev, da se tekma 6. kroga Prve lige Telemach med FC Koprom in NK Rogaška registrira z rezultatom 3:0 za domačine, saj ekipa NK Rogaška ni zadostila pravilu doma vzgojenih igralcev in je na tekmo prijavila le sedem nogometašev, ki izpolnjujejo pogoj, ki je v veljavi od začetka letošnje sezone.
 • 30.08.2023 | NZS
  Čeferin zvezdnike nogometa povabil na dobrodelno tekmo v Ljubljano
  Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin se je odločil za akcijo pomoči žrtvam avgustovskih poplav v Sloveniji. V petek, 15. septembra, ob 20. uri bo stadion v Stožicah na njegovo pobudo gostil dobrodelno tekmo s svetovnimi zvezdniki nogometa.

DELI NA