17.11.2023 | U21
Mladi Slovenci v Carigradu remizirali s Turki

Pripravljalni obračun mladih reprezentanc Turčije in Slovenije se je v Carigradu končal z izidom 1:1. Slovenci so po kotu v 66. minuti povedli z golom Adriana Zeljkovića, devet minut pred koncem rednega dela tekme pa je izenačil Metehan Altunbaş. 

MEDNARODNA PRIPRAVLJALNA TEKMA

TURČIJA U21 - SLOVENIJA U21 1:1 (0:0)

Strelec: Altunbaş (81'); Zeljković (66').
Turčija U21: Bilgin, Karapo, Konak, Çanak, Elmaz, Yardimci, Potur, Bayram, Karataş, Gürlük, Saatçi. Selektor: Levent Sürme.
Slovenija U21: Leban, Ilenič (85' Ajhmajer), Zeljković (76' Lorber), Jevšenak (64' Ostrc), Begić (46' Perc), Cipot (64' Brest), Sešlar (64' Pišek), Ratnik (85' Rantuša Lampreht), Strajnar (46' Zulić), Kuzmić, Gradišar (64' Jovanović). Selektor: Milenko Aćimović.
Rumeni kartoni: Saatçi, Konak, Çanak, Bayram; Cipot, Jevšenak, Jovanović, Ilenič, Brest.
Rdeči karton: /.

Slovenci so prvič zapretili ob koncu 14. minute, ko je po odličnem predložku Tjaša Begića z glavo sprožil Nejc Gradišar, po strelu v levi kot pa se je izkazal vratar Emre Bilgin in žogo preusmeril v kot. Turki so zapretili iz prostega strela, ki ga je v 30. minuti izvedel Bartug Elmaz, z 18 metrov in nekoliko z desne pa je zatresel le zunanji del slovenske mreže.

V 32. minuti sta po medsebojnem petelinjenju porumenela Tio Cipot in Serdar Saatçi, ki je z odrivanjem člana Spezie pričel prerivanje med večjim številom nogometašev. V 36. minuti si je rumeni karton po ostrem prekršku nad Cipotom prislužil Yunus Emre Konak, tik pred polčasom pa je pri Sloveniji porumenel še Žan Jevšenak. Dobro minuto prej so bili Turki blizu zadetku, po predložku z desne strani igrišča pa je Erencan Yardimci z glavo streljal preko vrat Žana Luka Lebana.

Selektor Milenko Aćimović je pred nadaljevanjem tekme v igro poslal Anela Zulića in Nicka Perca, do prvega udarca pa so prišli Turki. Yunus Emre Konak je v 56. minuti z 22 metrov streljal preko gola Slovenije. V 65. minuti so priložnost za igro dobili še Sandro Jovanović, Jošt Pišek, Enrik Ostrc in Marko Brest.

Prav Brestu se je manj kot dve minuti po vstopu v igro ponudila priložnost za zadetek, a je soočenje po podaji Jošta Piška dobil domači vratar Emre Bilgin, ki pa je nato klonil po kotu Slovencev. Jošt Pišek je poslal predložek pred vrata, ob bližnji vratnici je Marko Brest z glavo podaljšal žogo, Adrian Zeljković pa je z neposredne bližine zadel z glavo.

Gostitelji dvoboja so bili prvič po zadetku nevarni v 74. minuti, ko je Demir Ege Tiknaz poskušal z desne strani igrišča, Žan Luk Leban pa se ni pustil presenetiti. Dve minuti zatem je v igro vstopil še Marcel Lorber, Turki pa so v 81. minuti prišli do izenačenja. Žan Luk Leban je najprej odbil udarec z razdalje, na pravem mestu pa se je znašel Metehan Altunbaş in odbito žogo pospravil v slovensko mrežo.

V zadnji vrsti Slovenije sta od 85. minute igrala še Nejc Ajhmajer in Rene Rantuša Lampreht, Slovenci pa so nato še dvakrat sprožili proti golu Turčije. Jošt Pišek je ob koncu 88. minute meril mimo desne vratnice, le nekaj sekund kasneje pa je Sandro Jovanović nastreljal turški blok. V 90. minuti, po kotu domačih, je dobro posredoval Žan Luk Leban, domači pa drugem kotu v nizu niso bili nevarni. Tik pred zadnjim sodniškim žvižgom je še enkrat sprožil Jošt Pišek, ki pa je z roba kazenskega prostora meril mimo vrat Turčije.

"To je bila vse prej kot prijateljska tekma, odigrali smo pravo tekmo, ki je bila blizu kvalifikacijski preizkušnji. Pristop naših fantov je bil pravi, neodločen rezultat je zaslužen, nam je pa lahko malce žal, da smo gol prejeli ob koncu tekme. Fantom nimam kaj zameriti, znova so dali največ od sebe in odigrali še eno dobro tekmo. Veselim se novih tekem v prihodnjem letu," je po srečanju v Carigradu dejal selektor Milenko Aćimović.

Danes sta bili v skupini H, del katere je tudi Slovenija, odigrani dve kvalifikacijski tekmi. Reprezentanca BiH je slavila na Cipru, Avstrija pa je bila z goloma Paula-Friedricha Kollerja boljša od Francije.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 22.03.2024 | U21
    Slovenija v Prekmurju visoko ugnala Bosno in Hercegovino
    Slovenska mlada reprezentanca je proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine prišla do druge domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Za Slovenijo so zadeli Cipot, Zeljković in Pišek.
  • 21.03.2024 | U21
    Aćimović in Cipot verjameta v novo zmago mlade reprezentance
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo s petkovo tekmo proti Bosni in Hercegovini v Murski Soboti odprla drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.03.2024 | U21
    Aćimović predstavil seznam nogometašev za tekmo z BiH
    Reprezentanca Slovenije do 21 let drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo odpira z domačo tekmo proti Bosni in Hercegovini. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam nogometašev za tekmo, ki bo v soboški Fazaneriji odigrana 22. marca.
  • 16.11.2023 | U21
    Pozitivno serijo podaljšati tudi v obračunu s Turčijo
    Mlada reprezentanca Slovenije bo novembrski termin izkoristila za pripravljalni obračun s Turčijo. V slovenskem taboru verjamejo, da bodo nadaljevali s pozitivno serijo rezultatov.
  • 14.11.2023 | U21
    Tudi v pripravljalnem dvoboju s Turki po zmago
    V ponedeljek je priprave pričela tudi mlada reprezentanca Slovenije, ki bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno tekmo s Turčijo. Petkov dvoboj v Carigradu bo odigran ob 17:45 po slovenskem času.
  • 07.11.2023 | U21
    Po uspešnem oktobru s Turčijo
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno preizkušnjo. Mladi Slovenci se bodo pod taktirko selektorja Milenka Aćimovića v Carigradu pomerili s turško izbrano vrsto do 21 let.
  • 17.10.2023 | U21
    Sešlarjev zadetek dovolj za nove tri točke
    Slovenska mlada reprezentanca je proti avstrijskim vrstnikom prišla do prve domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Pod edini zadetek na tekmi se je podpisal Sešlar.
  • 16.10.2023 | U21
    V Fazaneriji s severnimi sosedi
    Soboška Fazanerija bo v torkovem večeru gostila sosedski obračun mladih Slovencev in Avstrijcev, ki se bodo na prekmurski ravnici pomerili za točke v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.10.2023 | U21
    Na Cipru do visoke zmage
    Mlada reprezentanca Slovenije se z gostovanja na Cipru vrača s tremi točkami in visoko zmago. Že v prvem polčasu tretje tekme kvalifikacij je dvakrat zadel Tio Cipot, zmago pa je četrt ure pred koncem obračuna potrdil David Flakus Bosilj.

DELI NA