03.06.2021 | U21
Mlada reprezentanca ugnala Severno Makedonijo

Nova generacija reprezentance do 21 let je pred jesenskim pričetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023 dobila prijateljski obračun s Severno Makedonijo. Slovenci so z učinkovito igro trikrat zatresli mrežo tekmecev, v Krškem so bili že v prvem polčasu uspešni Aljoša Matko, Nik Prelec in Tamar Svetlin.

MEDNARODNA PRIJATELJSKA TEKMA

SLOVENIJA U21 - SEVERNA MAKEDONIJA U21 : (3:0)

Strelci: Aljoša Matko (2'), Nik Prelec (7'), Tamar Svetlin (44')
Rdeči karton: Ilievski (76'/Makedonija)
Slovenija: Turk, Trontelj (46' Pečnik), Stojinović (88' Burin), Markuš (88' Rorič), Koderman (46' Pavlović), Prelec (65' Flakus Bosilj), Svetlin (88' Kurež), Ostrc (65' Maher), Španring, Casar (65' Begić), Matko (88' Cipot). Selektor: Milenko Aćimović.
Severna Makedonija: Denkovski, Mladenovski, Antovski, Gjurkovski, Aleksovski, Vosha, Elezi, Fazlagikj, Gjorgjievski, Maksimov, Grozdanovski. Drugi polčas: Serafimov, Iseni, Ilievski, Bozinovski, Ferati, Ramadani, Stankovski, Berisha, Grozdanovski, Angjelkovski, Dimoski, Jankulov, Trajkoski, Spahiu. Selektor: Blagoja Milevski.

Mladi Slovenci so hitro načeli mrežo Severne Makedonije. Vratar David Denkovski je v drugi minuti krenil v prazno, po podaji Nika Prelca pa je Aljoša Matko z natančnim udarcem zadel z leve strani kazenskega prostora. Matko je bil nevaren tudi v šesti minuti, ko pa je po hitri akciji izslil kot. Severni Makedonci so izbili predložek, a ne za dolgo, saj je končala pri Benjaminu Markuš. Vezist Domžal je poslal predložek z desne strani igrišča, Severni Makedonci so v osrčju kazenskega prostora pozabili na Nika Prelca, ki je spretno zadel s sedmih metrov.

Nasprotnik v prvem polčasu ni bil pretirano nevaren za vrata Martina Turka, ki je ostal brez posredovanja. Še najnevarnejša je bila akcija v 14. minuti, ko pa je Vid Koderman blokiral strel Arbija Voshe z desne strani kazenskega prostora. Slovenija je po daljšem obdobju brez resnejših poskusov tik pred odmorom zadela še tretjič. Tekla je 44. minuta, ko je Tamar Svetlin sprejel žogo pred kazenskim prostorom in neubranljivo sprožil z 18 metrov. Diagonalni strel je končal v zgornjem levem kotu vratarja Davida Denkovskega.

Severni Makedonci so v drugi polčasu zakorakali z novo enajsterico, ki je za nekaj časa prevzela posest, a si ni pripravila priložnosti. V slovenskem taboru sta pred pričetkom drugega polčasa v igro vstopila Mihael Pavlović in Gašper Pečnik. Martin Turk je moral posredovati v 63. minuti, ko je prosti strel Luke Trajkoskega preusmeril mimo vrat, po kotu pa je poskušal Besir Iseni in ob tem poškodoval tudi Mihaela Pavlovića. 

V 73. minuti je Jakup Berisha izkoristil podajo v prostor, že izigral Martina Turka, a je slabo zaključil akcijo in Slovenci so razčistili nevarnost. Slovenci so odgovorili še v isti minuti, Rok Maher, ki je v igro vstopil v paketu z Davidom Flakus Bosiljem in Tjašem Begićem, je z 20 metrov streljal mimo vrat. V 76. minuti, po prekršku na sredini igrišča, je zavrela kri v obeh taborih, pod predčasno prho pa je moral Mario Ilievski.

Izid se v zaključnih minutah ni več spremenil, podjetnejši so bili Slovenci, a nobena od akcij ni ogrozila gola nasprotne ekipe.

Milenko Aćimović, selektor reprezentance: "Nova generacija se je zbrala prvič, šestnajst fantov je novih. Vesel sem zaradi zmage, dobre igre in pravega karakterja. Moramo se še uigrati, odpraviti še kakšno malenkost. Potrebujemo še nekaj časa, vendar so fantje po štirih dneh priprav izgledali dobro. Zmaga je dobra popotnica za naprej. Predstava veliko pomeni v smislu samozavesti za celotno ekipo. Dobil sem veliko odgovorov, večino fantov sem spoznal ob zboru reprezentance. Takšna tekma je dobrodošla pred pričetkom jesenskih kvalifikacij. Po analizi smo vedeli smo, da nas čaka zelo zahteven nasprotnik. Severni Makedonci so nazadnje s 5:1 premagali Bolgare in remizirali s Slovaki. Zmaga je zaslužena, ekipa je garala in odigrala dobro tekmo. Fantje se zdaj vračajo v klube, septembra pa pričenjamo kvalifikacije."

Dušan Stojinović, kapetan in branilec reprezentance: "Težka tekma za obe ekipi. Vreme ni bilo ravno po godu, vročina je vplivala na tempo igre. K sreči smo hitro zadeli, kmalu zatem pa tudi podvojili vodstvo. Prvi polčas smo zaključili s prekrasnim tretjim golom, ki nas je ohranil v lepi prednosti. Uspeli smo jo zadržali tudi v drugem polčasu. Bližajo se kvalifikacije, ekipa pa je v nekaj dneh opravila dobre priprave. Tekmo smo odigrali na visokem nivoju, nam pa še precej manjka in lahko smo še veliko boljši."

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 22.03.2024 | U21
    Slovenija v Prekmurju visoko ugnala Bosno in Hercegovino
    Slovenska mlada reprezentanca je proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine prišla do druge domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Za Slovenijo so zadeli Cipot, Zeljković in Pišek.
  • 21.03.2024 | U21
    Aćimović in Cipot verjameta v novo zmago mlade reprezentance
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo s petkovo tekmo proti Bosni in Hercegovini v Murski Soboti odprla drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.03.2024 | U21
    Aćimović predstavil seznam nogometašev za tekmo z BiH
    Reprezentanca Slovenije do 21 let drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo odpira z domačo tekmo proti Bosni in Hercegovini. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam nogometašev za tekmo, ki bo v soboški Fazaneriji odigrana 22. marca.
  • 17.11.2023 | U21
    Mladi Slovenci v Carigradu remizirali s Turki
    Pripravljalni obračun mladih reprezentanc Turčije in Slovenije se je v Carigradu končal z izidom 1:1. Slovenci so po kotu v 66. minuti povedli z golom Adriana Zeljkovića, devet minut pred koncem rednega dela tekme pa je izenačil Metehan Altunbaş.
  • 16.11.2023 | U21
    Pozitivno serijo podaljšati tudi v obračunu s Turčijo
    Mlada reprezentanca Slovenije bo novembrski termin izkoristila za pripravljalni obračun s Turčijo. V slovenskem taboru verjamejo, da bodo nadaljevali s pozitivno serijo rezultatov.
  • 14.11.2023 | U21
    Tudi v pripravljalnem dvoboju s Turki po zmago
    V ponedeljek je priprave pričela tudi mlada reprezentanca Slovenije, ki bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno tekmo s Turčijo. Petkov dvoboj v Carigradu bo odigran ob 17:45 po slovenskem času.
  • 07.11.2023 | U21
    Po uspešnem oktobru s Turčijo
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno preizkušnjo. Mladi Slovenci se bodo pod taktirko selektorja Milenka Aćimovića v Carigradu pomerili s turško izbrano vrsto do 21 let.
  • 17.10.2023 | U21
    Sešlarjev zadetek dovolj za nove tri točke
    Slovenska mlada reprezentanca je proti avstrijskim vrstnikom prišla do prve domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Pod edini zadetek na tekmi se je podpisal Sešlar.
  • 16.10.2023 | U21
    V Fazaneriji s severnimi sosedi
    Soboška Fazanerija bo v torkovem večeru gostila sosedski obračun mladih Slovencev in Avstrijcev, ki se bodo na prekmurski ravnici pomerili za točke v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.10.2023 | U21
    Na Cipru do visoke zmage
    Mlada reprezentanca Slovenije se z gostovanja na Cipru vrača s tremi točkami in visoko zmago. Že v prvem polčasu tretje tekme kvalifikacij je dvakrat zadel Tio Cipot, zmago pa je četrt ure pred koncem obračuna potrdil David Flakus Bosilj.

DELI NA