06.09.2012 | U21
Mlada reprezentanca še v igri za EP

Slovenska reprezentanca do 21 let, ki je tokrat premierno nastopila v belomodri kombinaciji dresov, je z 2:1 slavila na zadnji tekmi kvalifikacij za nastop na EP prihodnje leto. Za Slovenijo sta zadela Berič in Lazarevič iz bele točke, gol za Švede je dosegel Johansson. Slovenija se je tako znova povzpela na 1. mesto skupine 2. 

Slovenija : Švedska 2:1 (1:0)

Strelci: Berič (44'), Lazarevič (82'/11m); Johansson (61') 
Sodnik: Felix Zwayer (Nemčija) 

Slovenija: Džafić, Krajnc, Jović, Kampl, Rep, Lazarevič, Jelenič, Trajkovski, Delamea-Mlinar, Mevlja, Berić.
Selektor: Tomaž Kavčič.

Švedska: Johnson, Albornoz, Jansson, Pettersson, Demir, Hamad, Hijemark, J. Johansson, Jönsson, Ajdarevic, Celik.
Selektor: Hakan Ericson.

Slovenija, ki je tokrat nastopila brez Jana Oblaka, slednji se je priključil članski reprezentanci in Harisa Vučkića, ki ima težave s prepono, je že uvodoma pritisnila na vrata Švedov. Robert Berič se je do tretje minute dvakrat znašel v kazenskem prostoru, a do zaključnega strela ni prišel. Gostitelji so nadaljevali z ofenzivo pred nasprotnikovim golom. V 5. minuti je z razdalje poizkusil Miha Mevlja in Sloveniji priboril prvi kot na tekmi. Tudi oster predložek kapetana Rajka Repa na prvo vratnico ni prinesel želenega vodstva Slovenije. 

Igra se je nato malce umirila, popolnoma brez dela ni bil niti čuvaj domače mreže Elvis Džafić, za katerega je bila to prva tekma v kvalifikacijah. V 25. minuti je bil v glavni vlogi znova Berič, a tudi asistenca Dejana Trajkovskega še ni bila zrela za vodstvo. Varovanci selektorja Tomaža Kavčiča so v drugo pritisnili ob koncu prvega polčasa. Izjemno preigravanje Kevina Kampla in oddaja žoge do Eneja Jeleniča je nakazala, da je Slovenija lačna zadetka. 

Ko se je že zdelo, da bo ob polčasu ostalo začetnih 0:0 je sprva Lazarević z močnim strelom z roba kazenskega prostora ogrozil švedska vrata, priboril Sloveniji četrti kot na srečanju, ta pa je prinesel vodstvo. Za fantastičen zaključek prvega dela igre je tudi na povratnem srečanju poskrbel Berič. Ta je na domačem stadionu z levico iz neposredne bližine matiral švedskega čuvaja mreže in se po številu zadetkov izenačil z Lazarevičem. Nasprotnik je imel še pred iztekom polčasa priložnost za izenačenje, a se na srečo Slovenije ni izšlo. 

Nasprotnik je ob premoru nabral moči in bil v nadaljevanju precej nevarnejši. Džafić je vzdrževal prednost Slovenije do 61. minute, ko je po gneči v kazenskem prostoru v tretjem poizkusu Švedov klonil pred Johanssonom. Domačine je vnovič prebudil rezervist Matej Podlogar, do strela je prišel tudi Boban Jovič, novo vodstvo Slovenije pa je prišlo v 81. minuti, ko je po igri z roko sodnik pokazal na strel z bele točke. Lazarevič je bil suveren in z odliko opravil odgovorno nalogo. Sledil je padec koncentracije in nekaj nevarnih strelov gostov, junak današnjega dvoboja Elvis Džafič pa novega presenečenja ni dovolil. 

Zmaga je Slovenijo vrnila na prvo mesto skupine, kar je najlepše slovo glavnine reprezentantov, ki se poslavlja od mlade izbrane vrste. Sedaj pride na vrsto mučno čakanje, po zadnjem krogu, ki bo odigran v ponedeljek, pa bo jasno, ali Slovenija nadaljuje pot v dodatne kvalifikacije. To bi si glede na vse, kar jo je pestilo skozi kvalifikacijski cikel, tudi zaslužila. 

Tekst: AP
Foto: NZS/arhiv 

SORODNE NOVICE

  • 22.03.2024 | U21
    Slovenija v Prekmurju visoko ugnala Bosno in Hercegovino
    Slovenska mlada reprezentanca je proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine prišla do druge domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Za Slovenijo so zadeli Cipot, Zeljković in Pišek.
  • 21.03.2024 | U21
    Aćimović in Cipot verjameta v novo zmago mlade reprezentance
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo s petkovo tekmo proti Bosni in Hercegovini v Murski Soboti odprla drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.03.2024 | U21
    Aćimović predstavil seznam nogometašev za tekmo z BiH
    Reprezentanca Slovenije do 21 let drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo odpira z domačo tekmo proti Bosni in Hercegovini. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam nogometašev za tekmo, ki bo v soboški Fazaneriji odigrana 22. marca.
  • 17.11.2023 | U21
    Mladi Slovenci v Carigradu remizirali s Turki
    Pripravljalni obračun mladih reprezentanc Turčije in Slovenije se je v Carigradu končal z izidom 1:1. Slovenci so po kotu v 66. minuti povedli z golom Adriana Zeljkovića, devet minut pred koncem rednega dela tekme pa je izenačil Metehan Altunbaş.
  • 16.11.2023 | U21
    Pozitivno serijo podaljšati tudi v obračunu s Turčijo
    Mlada reprezentanca Slovenije bo novembrski termin izkoristila za pripravljalni obračun s Turčijo. V slovenskem taboru verjamejo, da bodo nadaljevali s pozitivno serijo rezultatov.
  • 14.11.2023 | U21
    Tudi v pripravljalnem dvoboju s Turki po zmago
    V ponedeljek je priprave pričela tudi mlada reprezentanca Slovenije, ki bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno tekmo s Turčijo. Petkov dvoboj v Carigradu bo odigran ob 17:45 po slovenskem času.
  • 07.11.2023 | U21
    Po uspešnem oktobru s Turčijo
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno preizkušnjo. Mladi Slovenci se bodo pod taktirko selektorja Milenka Aćimovića v Carigradu pomerili s turško izbrano vrsto do 21 let.
  • 17.10.2023 | U21
    Sešlarjev zadetek dovolj za nove tri točke
    Slovenska mlada reprezentanca je proti avstrijskim vrstnikom prišla do prve domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Pod edini zadetek na tekmi se je podpisal Sešlar.
  • 16.10.2023 | U21
    V Fazaneriji s severnimi sosedi
    Soboška Fazanerija bo v torkovem večeru gostila sosedski obračun mladih Slovencev in Avstrijcev, ki se bodo na prekmurski ravnici pomerili za točke v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.10.2023 | U21
    Na Cipru do visoke zmage
    Mlada reprezentanca Slovenije se z gostovanja na Cipru vrača s tremi točkami in visoko zmago. Že v prvem polčasu tretje tekme kvalifikacij je dvakrat zadel Tio Cipot, zmago pa je četrt ure pred koncem obračuna potrdil David Flakus Bosilj.

DELI NA