22.11.2023 | A
Mijatović: Verjel sem v to generacijo

Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.

"Seveda se nam pred dvema letoma nekatere stvari niso izšle po naših željah, ampak šlo je za mlado ekipo in že takrat sem dejal, da je taki mladi ekipi potrebno dati čas, da se z njimi dela kontinuirano in da bodo rezultati prišli," je o dozorevanju slovenske izbrane vrste povedal Mijatović.

Ob tem razume, da navijači nimajo vedno potrpljenja, ko reprezentanca doživlja proces menjave generacij in iskanje svojega potenciala. "Ampak na koncu se je izkazalo, da je to edina prava pot in da se edino na tak način Slovenija uvršča na velika tekmovanja," je zadovoljen prvi mož krovne zveze.

Da je reprezentanca pod vodstvom selektorja Matjaža Keka našla svojo identiteto in pokazala zmagovalni značaj, je v torek dejal tudi član zlate slovenske generacije nogometašev Ermin Šiljak. Tista generacija je edina doslej okusila igranje na evropskem prvenstvu, ko se je na turnir stare celine uvrstila leta 2000.

Mijatović je bil podobnega mnenja. "Tista ekipa, ki je orala ledino, uvrstila se je na evropsko in svetovno prvenstvo, ko to nihče ni pričakoval, je to dosegla zaradi tega, ker je imela ta pozitiven karakter, ker so držali skupaj. Ta ekipa jim je zelo podobna," je dejal.

Obdobje kvalifikacij je sicer prvi mož NZS doživljal z veliko mero emocij in tudi stresa. "Želeli smo si te uvrstitve, vedeli smo, da imamo to kvaliteto, pa vendar je to treba pokazati na igrišču. Imeli smo zelo dobre reprezentance za nasprotnike, recimo Finsko, ki je do tekme z nami bila v najboljšem položaju v naši skupini, po tisti tekmi pa so se ji podrli vsi načrti."

Čeprav je močno verjel v uspeh, pa je po njegovem mnenju bil največji test ravno v oktobrskem ciklu kvalifikacij, ko se je Slovenija doma najprej pomerila s Severno Irsko in nato še s Finsko. "Vedel sem, da če teh dveh tekem ne zmagamo, bo pot do evropskega prvenstva zelo težko oziroma skoraj nemogoča."

Predsedniku NZS je naposled odleglo na ponedeljkovi tekmi proti neugodnemu Kazahstanu, ko je v 86. minuti za 2:1 zadel Benjamin Verbič in dokončno potrdil pot Slovenije na turnir stare celine. Zanj je to predstavljalo tudi najlepše darilo za rojstni dan, saj je prejšnji četrtek praznoval okroglih 60 let.

"Že ko sem videl razpored kvalifikacij, sem si želel, da bi praznovanje obletnice sovpadalo z našo uvrstitvijo. Pa že takrat sem dejal, da je vseeno, ali bo to v petek (op. p. proti Danski) ali v ponedeljek. Želje so se mi izpolnile."

Izbrana vrsta je takoj po odmevni zmagi tudi napovedala, da se v Nemčijo ne bo šla zgolj "pokazat", ampak iskat rezultat. V to verjame tudi prvi mož zveze, ki je prepričan, da je selektor Kek z mislimi že na pripravah.

Selektorju se je sicer ob uvrstitvi na EP tudi avtomatsko podaljšal sedanji mandat, ta je bil po pogodbi predviden do konca kvalifikacij oziroma do EP, če se Slovenija nanj uvrsti.

Prvo uradno dejanje, ki čaka Slovenijo v sklopu turnirja, je žreb skupinskega dela, ki bo 2. decembra ob 18. uri v Hamburgu. "Priprave za evropsko prvenstvo se bodo začele tako rekoč takoj po žrebu, ko bomo izvedeli, kdo so naši tekmeci," je pogled v prihodnost usmeril predsednik NZS.

Ob tem je napovedal, da je NZS že v pogovorih s potencialnimi tekmeci prijateljskih tekem, ki bodo potekale v sklopu priprav. Med drugim pogovori potekajo s Portugalsko, s katero bi Slovenija morala igrati prijateljsko tekmo ob praznovanju 100. obletnice NZS leta 2020, a je ta odpadla zaradi pandemije novega koronavirusa, je še povedal Mijatović.

Tekst: STA, MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 30.04.2024 | A
    Pred Eurom v dobri strelski formi
    V preteklem tednu so se v svojih klubih znova dokazovali slovenski reprezentanti. Poleg Šeška in Žuglja, ki sta bila v aprilu v odlični strelski formi, so se med strelce vpisali še Balkovec, Celar in Vipotnik.
  • 23.04.2024 | A
    Šeško in Žugelj znova med strelci
    Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.

DELI NA