22.05.2009 | Tekmovanja mladih
Maribor napredoval v finale slovenskega mladinskega pokala


V polfinalu slovenskega mladinskega pokala NZS je bil Maribor rezultatsko prepričljivo boljši od Mure 05. Končni rezultat je odraz neprepoznavne igre mladih »murašev« v prvih petindvajsetih minutah, ko so storili celo vrsto napak pri oddaji žoge, kar je povzročilo da so gostje prihajali v lepe priložnosti za doseganje zadetkov.

V nadaljevanju srečanja so imeli črno-beli več od igre, pripravili so si tudi nekaj priložnosti, v zaključku srečanja po enem od nasprotnih napadov pa prejeli še tretji zadetek, s čimer je bilo srečanje dokončno odločeno. V celoti gledano so gostje iz Maribora zasluženo napredovali v finale pokala, za kar si zaslužijo športne čestitke.


Trener mladincev Mure 05 Nenad Dolgov je srečanje odigral s postavo Gačevski, Kous, G. Pavel, Rogač, Janža, U. Pavel (63. min. S. Pavel), Maruško (71. min. Zadravec), Krajnc, Bohar, Tompa (46. min. Pejnovič), Feguš.

Mariborčani pod vodstvom Zvonka Breberja so nastopili v postavi: Poljanec, Srnec, Potočnik, Filipović, Grašič, Rešek, Spahić (65. min. Dimc), Kavčič (74. min. Mušič), Wagner (87. min. Hutinski), Bračko, Sprečo.

Uvodne minute so minile v zmedeni igri črno-belih, ki so se očitno ustrašili priložnosti, da bi zaigrali v finalu pokala in so med sabo kar tekmovali kdo bo pripravil gostom iz Maribora večjo priložnost.
Taka igra je v 10. minuti pripeljala tudi do prve resnejše priložnosti za vijoličaste. Takrat je v gneči na levi strani kazenskega prostora po napaki domačega branilca Spahić prišel do žoge in krenil sam proti vratom, črno-beli branilec ga je poskušal zaustaviti, a je to storil na nedovoljen način, tako da je sodnik Gornjak pokazal na najstrožjo kazen. Žogo si je na enajstih metrih namestil kapetan gostov Grašič, žogo je udaril v desni spodnji kot, Filip Gačevski, ki postaja pravi specialist za branjenje enajstmetrovk, je strel uspel ubraniti in preprečiti vodstvo gostov.
V 14. minuti so Mariborčani poskušali kar trikrat zatresti domačo mrežo, vedno se je na pravem mestu znašel Janža, ki je žoge z gol črte izbil v polje.
V 16. minuti so »muraši« poskušal žogo izpred svojih vrat izbiti v polje, to so storili slabo, saj je prišla točno na noge Armenda Spreča, kateremu s petih metrov ni bilo težko premagati nemočnega Gačevskega, strel za 0:1 je končal v desnem spodnjem kotu.
Prosti strel vijoličastih z dvaindvajsetih metrov je zletel čez domača vrata.
V 24. minuti je po preigravanju Spahića na desni strani na prvi vratnici do žoge prišel Anej Wagner, ki je žogo s šestih metrov poslal v daljši kot Gačevskega za 0:2.
Drugi zadetek Maribora je pripomogel, da so se »muraši« otresli začetne nervoze in so prevzeli pobudo na igrišču. Prvi resnejši strel je bil delo Maruška, ki je s tridesetih metrov poskušal presenetiti Poljanca, ki pa je bil na mestu in je polvisoko žogo ubranil. Po enem od proti napadov, je po posredovanju Gačevskega na robu kazenskega prostora, do odbite žoge na osemnajstih metrih prišel Kavčič, kateri je poskušal zatresti domačo mrežo z lobom, to je storil slabo, tako da je ta zletela daleč mimo vrat.
V 40. minuti so črno-beli dolgo kombinirali na robu kazenskega prostora, žogo so gostje izbili do Krajnca, ki je z dvaindvajsetih metrov streljal močno, žoga je zletela tik nad levim zgornjim kotom Poljanca.
V zadnji minuti prvega polčasa so vijoličasti izvedli akcijo po levi strani, do strela je na trinajstih metrih prišel Spahić, ki je usnje udaril tik ob desni vratnici domačih vrat.


V 46. minuti je akcijo na desni strani začel Kous, ki je z diagonalno podajo našel Boharja, ta je udaril proti vratom s štirinajstih metrov iz prve, Poljanec je bil na mestu in je strel ubranil. Za Maribor je na desni strani v hiter nasprotni napad pobegnil Spahić, ki je lepo zaposlil Spreča, z desetih metrov je streljal v daljši kot Gačevskega, žoga je končala ob zunanjem delu vratnice v gol avtu.
V 55. minuti je po levi strani prodiral U. Pavel, pred strelom ga je brez žoge podrl vratar Poljanec, sodnik tokrat ni piskal ničesar. Po globinski žogi na desno stran je pred Mariborskega vratarja prišel Feguš, ki je z osmih metrov streljal močno, a preblizu Poljanca, tako da je ta strel uspel odbiti v polje.
V 70. minuti je prosti strel Grašiča s petindvajsetih metrov oplazil živi zid in se odbil čez domača vrata.
V 84. minuti je po levi strani prodrl Janža, predložek v kazenski prostor je na vrata udaril Feguš, vendar je Poljanec bil še enkrat dobro postavljen, tako da je strel ubranil. Kazen je sledila v naslednji minuti, ko je Srnec po proti napadu po desni strani poslal oster predložek pred domača vrata, kjer je žogo s petih metrov v mrežo zabil Gregor Mušič za 0:3.
V naslednjem napadu je do odbite žoge po prostem strelu na šestnajstih metrih prišel Pejnovič, ki je udaril na vrata iz prve, Poljanec se še enkrat več ni dal presenetiti.
V 88. minuti je imel lepo priložnost za častni zadetek črno-belih Feguš, ki je žogo iz prostega strela z osemnajstih metrov poslal tik ob desnem stičišču vratnice in prečke.


Tekst in foto: Darko Hidič

SORODNE NOVICE

  • 24.07.2023 | Tekmovanja mladih
    EON NextGen liga - priložnost za nove generacije
    Nogometna zveza Slovenije je spremenila sistem tekmovanja v mladinskem klubskem nogometu, v sezono 2023/2024 pa prvič vstopamo s samostojnim tekmovanjem v mladinski ligi.
  • 29.05.2020 | Tekmovanja mladih
    Izvršni odbor odločil o sestavi mladinskih lig
    Izvršni odbor je na današnji 48. seji sprejel sklep o sestavi mladinskih lig v organizaciji NZS v tekmovalnem letu 2020/21, potem ko je letošnjo sezono prekinila epidemija COVID-19. Zmagovalcev v mladniskih kategorijah za sezono 2019/20 se ne razglasi, slovenski nogomet v UEFA mladinski ligi pa bo predstavljala ŠD NK Olimpija, ki je bila prva na skupni lestvici 1.SML/SKL ob zaključku prvenstva.
  • 02.03.2020 | Tekmovanja mladih
    Znani pari Mladinskega pokala NZS in kvalifikacij za UEFA Pokal regij
    Prvi ponedeljek v mesecu marcu je v prostorih Nogometne zveze Slovenije minil tudi v znamenju žreba parov Mladinskega pokala NZS in kvalifikacijskega tekmovanja za UEFA Pokal regij.
  • 16.04.2019 | Tekmovanja mladih
    Remi Slovencev in Severnih Makedoncev
    V Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju sta popoldne moči merili reprezentanci Slovenije in Severne Makedonije do 14 let. Tako kot marca, ko sta se v Stožicah srečali članski izbrani vrsti, obračun ni ponudil zmagovalca.
  • 02.10.2017 | Tekmovanja mladih
    Tudi letos U11 za dekleta
    Tudi v novi sezoni bomo lahko spremljali tekmovanje deklet v kategoriji U11, prvi turnirji pa so že za nami, sodeluje 12 ekip. Ekipe so razdeljene v tri igralne skupine.
  • 25.06.2017 | Tekmovanja mladih
    Intervju s prvakom: Milan Žurman
    Ljudski vrt je v sezoni 2016/17 spominjal na pravo zbiralnico lovorik. Po sanjski pomladi, ko so točko oddali zgolj Rudarju, so se lahko v Mariboru veselili še šestega naslova kadetskega državnega prvaka. Kaj je po osvojeni lovoriki dejal mariborski strateg Milan Žurman?
  • 24.06.2017 | Tekmovanja mladih
    Intervju s prvakom: Miha Žnidaršič
    Ponujamo vam nov intervju s prvakom. Miha Žnidaršič je bil spomladi del strokovnega štaba kranjskega Triglava, v taboru katerega so se po zadnjem krogu mladinskega prvenstva veselili naslova državnega prvaka.
  • 07.06.2017 | Tekmovanja mladih
    Maribor najboljši tudi v konkurenci U15
    Po članskem, mladinskem in kadetskem prvaku smo dobili še končno odločitev v tekmovanju za nogometaše do 15 let. Naslova se veselijo upi Maribora, ki pa so morali za slavje malce tudi trepetati, saj je povratni dvoboj z Domžalčani postregel s pravcato dramo, ki pa je pripadla Štajercem.
  • 03.06.2017 | Tekmovanja mladih
    Maribor v povratni obračun s prednostjo
    Včeraj je bila odigrana prva finalna tekma državnega prvenstva za nogometaše do 15 let, ki so v Rogozi dobili Mariborčani. Vijoličasti so bili s 3:0 boljši od Domžal in si pred povratno tekmo zagotovili zajetno prednost.
  • 02.06.2017 | Tekmovanja mladih
    Domžale in Maribor v lov na novo lovoriko
    V članski konkurenci smo nad tekmovalnimi boji za sezono 2016/17 že spustili zastor, v fantovski konkurenci pa, vsaj kar se tiče tekmovanj na državnem nivoju, čakamo le še na eno končno odločitev. V prihodnjem tednu bomo namreč dobili še državnega prvaka v konkurenci do 15 let.

DELI NA