24.07.2023 | Tekmovanja mladih
EON NextGen liga - priložnost za nove generacije

Nogometna zveza Slovenije je spremenila sistem tekmovanja v mladinskem klubskem nogometu, v sezono 2023/2024 pa prvič vstopamo s samostojnim tekmovanjem v mladinski ligi.

Liga, ki že vrsto let brusi talente za članski nogomet, bo imela od letošnje sezone tudi strateškega razvojnega partnerja. Mlade nogometaše, ki bodo v prihodnosti Slovenijo predstavljali tudi v reprezentančnem dresu, so podprli pri enem vodilnih telekomunikacijskih operaterjev, Telemachu.

Nogometna zveza Slovenije in Telemach Slovenija z EON NEXTGEN LIGO nadgrajujeta sodelovanje, ki že nekaj let traja v članskem nogometu. Pri Telemachu, ki je velik podpornik slovenskega športa, z novim partnerstvom uresničujejo željo, da bi resneje in neposredno podprli tudi mlajše športnike, ki so naša prihodnost. Temu primerno je tudi ime novega tekmovanja – EON NEXTGEN LIGA.

»Nadgrajujemo partnerstvo z United Group in Telemachom, ki sta prepoznala zanimivost mladinske lige. Gre za ligo, ki je z letošnjo sezono samostojno tekmovanje. Od nje se nadejamo veliko in lahko z njo zasledujemo več ciljev. Tekme, ki jih bo prenašal Sportklub, se bodo igrale na osrednjih igriščih, prav tako bo to tudi dobra motivacija za kadetske nogometaše,« je optimističen Radenko Mijatović. Predsednik Nogometne zveze Slovenije je prepričan, da bodo mladi nogometaši s tem dobili še kakovostnejše tekmovanje.

»S Telemachom in United Medio, ki je kupila medijske pravice za prenose tekem prve lige, se je slovenska liga v zadnjih dveh sezonah dvignila še na višjo raven. Skupina United Group, katere del sta Telemach in United Media, je zato z veseljem podprla idejo za to inovativno tekmovanje, saj tudi sama vseskozi narekuje trende na svojem področju v celotni naši regiji. Upam, bo čim več mladih izkoristilo to odskočno desko za preboj v člansko konkurenco,« pa dodaja izvršna direktorica za produktno strategijo v skupini United Group Ditka Maučec.

»Že ko smo pred dvema letoma postali generalni sponzor prve slovenske lige, smo pri Telemachu začeli razmišljati, kaj bi v sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije še lahko ponudili slovenskemu nogometu. Z EON NEXTGEN LIGO dobivamo točno to, kar smo si želeli. Telemach namreč ne podpira zgolj najvišje ravni v slovenskem športu, ampak tudi mlade, saj se ne osredotočamo le na sedanjost, zelo pomembna za nas je tudi prihodnost. Mi želimo biti vedno v igri,« pravi Adrian Ježina, predsednik poslovodstva Telemach Slovenija, telekomunikacijskega podjetja, ki je znano tudi kot velik podpornik slovenskega športa in po številnih športnih sponzorstvih.

Matjaž Kek, selektor članske reprezentance, je ob predstavitvi tekmovanja poudaril, da je potrebno tudi mladim nogometašem zagotoviti kakovostne razmere za delo in razvoj: »Ideja in temelj sta dobra, verjamem, da s tem dobivamo kakovostnejšo pot iz kadetskih in mladinskih lig v članski nogomet. Upam, da bodo klubi in igralci to izkoristili in bomo imeli nekaj od tega vsi v slovenskem nogometu.«

»Na igrišču bo največja sprememba, da bodo lahko na tekmah igrali štirje leto starejši igralci. Več bo moškega nogometa, zato bodo lahko lažje napredovali tudi mlajši nogometaši. Veliko boljša bo medijska izpostavljenost, tudi klubi pa morajo izkoristiti nove priložnosti iz tega naslova. S to spremembo vidimo nekaj pozitivnih stvari, vsi pa smo veseli, da začenjamo EON NEXTGEN LIGO in pozitivno gledamo v ta projekt,« pravi Miran Pavlin, direktor reprezentanc, ki je pohvalil tudi sodelovanje klubov pri oblikovanju novega tekmovanja.

»Sprememba pravil je pomembna, da se mladim nogometašem omogoči še dodatna pot za preboj v članski nogomet in se jih zadrži z možnostjo igranja profesionalnega nogometa. Končni cilj tega je iztržiti največ za slovenski nogomet, da bomo imeli čim več potencialnih kandidatov za mlado in člansko reprezentanco. Verjamem, da s tem dobivamo tudi veliko močnih tekem v mladinskem tekmovanju,« meni Anton Žlogar, ki bo kot selektor nogometašev za mladinsko reprezentanco črpal tudi iz EON NEXTGEN LIGE.

Tekme EON NEXTGEN LIGE bo moč spremljati tudi v neposrednih prenosih na Sportklubu. Prvič že v petek, ko se bosta ob 18. uri pomerili mladinski ekipi Domžal in Celja. »Na Sportklubu lahko že zdaj spremljate veliko slovenskega nogometa, z velikim zadovoljstvom smo sprejeli novo ligo z mladimi talenti. To smo storili z namenom, da so mladi nogometaši vidni in imajo dodatno spodbudo. S tem se bodo navadili življenja pod žarometi, verjamem pa, bodo imeli dodatno motivacijo, da ostanejo doma,« je dejal Marko Simeunović, direktor televizije Sportklub.

Kot je na predstavitvi lige poudaril tudi Matjaž Kek, so temelji postavljeni, nadgradnja pa se začenja že s prvimi tekmami.Tekst: PDo/NZS
Foto: MAl/NZS

SORODNE NOVICE

 • 29.05.2020 | Tekmovanja mladih
  Izvršni odbor odločil o sestavi mladinskih lig
  Izvršni odbor je na današnji 48. seji sprejel sklep o sestavi mladinskih lig v organizaciji NZS v tekmovalnem letu 2020/21, potem ko je letošnjo sezono prekinila epidemija COVID-19. Zmagovalcev v mladniskih kategorijah za sezono 2019/20 se ne razglasi, slovenski nogomet v UEFA mladinski ligi pa bo predstavljala ŠD NK Olimpija, ki je bila prva na skupni lestvici 1.SML/SKL ob zaključku prvenstva.
 • 02.03.2020 | Tekmovanja mladih
  Znani pari Mladinskega pokala NZS in kvalifikacij za UEFA Pokal regij
  Prvi ponedeljek v mesecu marcu je v prostorih Nogometne zveze Slovenije minil tudi v znamenju žreba parov Mladinskega pokala NZS in kvalifikacijskega tekmovanja za UEFA Pokal regij.
 • 16.04.2019 | Tekmovanja mladih
  Remi Slovencev in Severnih Makedoncev
  V Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju sta popoldne moči merili reprezentanci Slovenije in Severne Makedonije do 14 let. Tako kot marca, ko sta se v Stožicah srečali članski izbrani vrsti, obračun ni ponudil zmagovalca.
 • 02.10.2017 | Tekmovanja mladih
  Tudi letos U11 za dekleta
  Tudi v novi sezoni bomo lahko spremljali tekmovanje deklet v kategoriji U11, prvi turnirji pa so že za nami, sodeluje 12 ekip. Ekipe so razdeljene v tri igralne skupine.
 • 25.06.2017 | Tekmovanja mladih
  Intervju s prvakom: Milan Žurman
  Ljudski vrt je v sezoni 2016/17 spominjal na pravo zbiralnico lovorik. Po sanjski pomladi, ko so točko oddali zgolj Rudarju, so se lahko v Mariboru veselili še šestega naslova kadetskega državnega prvaka. Kaj je po osvojeni lovoriki dejal mariborski strateg Milan Žurman?
 • 24.06.2017 | Tekmovanja mladih
  Intervju s prvakom: Miha Žnidaršič
  Ponujamo vam nov intervju s prvakom. Miha Žnidaršič je bil spomladi del strokovnega štaba kranjskega Triglava, v taboru katerega so se po zadnjem krogu mladinskega prvenstva veselili naslova državnega prvaka.
 • 07.06.2017 | Tekmovanja mladih
  Maribor najboljši tudi v konkurenci U15
  Po članskem, mladinskem in kadetskem prvaku smo dobili še končno odločitev v tekmovanju za nogometaše do 15 let. Naslova se veselijo upi Maribora, ki pa so morali za slavje malce tudi trepetati, saj je povratni dvoboj z Domžalčani postregel s pravcato dramo, ki pa je pripadla Štajercem.
 • 03.06.2017 | Tekmovanja mladih
  Maribor v povratni obračun s prednostjo
  Včeraj je bila odigrana prva finalna tekma državnega prvenstva za nogometaše do 15 let, ki so v Rogozi dobili Mariborčani. Vijoličasti so bili s 3:0 boljši od Domžal in si pred povratno tekmo zagotovili zajetno prednost.
 • 02.06.2017 | Tekmovanja mladih
  Domžale in Maribor v lov na novo lovoriko
  V članski konkurenci smo nad tekmovalnimi boji za sezono 2016/17 že spustili zastor, v fantovski konkurenci pa, vsaj kar se tiče tekmovanj na državnem nivoju, čakamo le še na eno končno odločitev. V prihodnjem tednu bomo namreč dobili še državnega prvaka v konkurenci do 15 let.

DELI NA