29.12.2015 | U19
Letnik 98 na evropskem prvenstvu, generacija 97 v elitnem krogu kvalifikacij

Leto 2015 je bilo izjemno uspešno tudi za varovance Igorja Benedejčiča, ki je generacijo 1998 popeljal na evropsko prvenstvo v Bolgarijo, leto starejše fante pa v elitni krog kvalifikacij.

U18: Bogatejši za nove izkušnje

Slovenska kadetska reprezentanca je spomladi letos spisala eno izmed najlepših zgodb slovenskega nogometa v letu 2015 z uvrstitvijo med 16 najboljših ekip stare celine, ki so se med 6. in 22. majem pomerile na U17 Evropskem prvenstvu v Bolgariji.

Žreb skupin v bolgarskem Pomorju je določil, da bo Slovenija igrala v izjemno težki Skupini 2 skupaj s Češko, Belgijo in Nemčijo. Medtem ko sta se Češka in Belgija na prvenstvo uvrstili neposredno kot zmagovalki svojih skupin v prvem krogu kvalifikacij, pa se je Nemčija zaradi visokega koeficienta kvalifikacijam pridružila v elitnem krogu in se suvereno prebila na zaključni turnir z zmago na domačem turnirju. Na U17 Evropskem prvenstvu v Bolgariji je prvič sodelovalo 16 ekip, ki so se poleg naslova evropskih prvakov potegovale tudi za šest mest na FIFA U17 svetovnem prvenstvu.

Slovenska kadetska reprezentanca si bo evropsko prvenstvo U17 zapomnila po treh minimalnih porazih, ki pa so se med sabo močno razlikovali. Varovanci selektorja Igorja Benedejčiča so opazno stopnjevali svoje igre vse do zadnjega obračuna z Belgijo, kjer so se predstavili v najboljši luči in nesrečno izgubili v zadnji sekundi srečanja.

Slovenija je turnir začela s tekmo proti izbrani vrsti Češke in se skozi celotno tekmo enakovredno kosala z igralci nasprotne ekipe, čeprav je bilo med slovenskimi igralci zaznati nekaj zakrčenosti in treme zaradi prvenca na evropskih tekmovanjih najvišje ravni. Zmago za Čehe je v 44. minuti iz prostega strela dosegel Ondrej Lingr.  

Tri dni kasneje, 8. maja 2015, je Slovenijo čakal najtežji nasprotnik v skupini in ena izmed najboljših evropskih ekip tudi v tej starostni kategoriji - Nemčija. Kljub pogumnemu začetku tekme je moral vratar Rok Vodišek žogo iz svoje mreže pobrati že v 8. minuti tekme. Slovenci so si kmalu zatem priigrali možnost za izenačenje, a je svoja vrata odlično branil Constantin Fromman. Na drugi strani je nemškim napadalcem sive lase povzročal tudi odlični Vodišek, kljub dobremu odporu pa Slovencem ni uspelo izenačiti in treh točk so se tako veselili Nemci.

V zadnji tekmi skupinskega dela tekmovanja se je Slovenija pomerila z Belgijo, zmaga s tremi goli razlike pa bi slovenske fante še uvrstila med četrtfinaliste.  Obe ekipi sta pomembno tekmo začeli, prvi pa so si priložnost za gol priigrali Slovenci, ki so tudi v nadaljevanju prvega polčasa kar nekajkrat streljali proti belgijskemu golu, a žal neuspešno. V drugem polčasu so slovenski igralci še bolj prevzeli nadzor nad igro, zapretili pred belgijskimi vrati, a so se gola in uvrstitve v četrtfinale v zadnji sekundi igre po hitrem protinapadu veselili Belgijci.

Slovenska reprezentanca do U17 let se je na tekmovanju predstavila z všečno igro, igralci pa so si pridobili neprecenljive izkušnje za prihodnost.

Igor Benedejčič je po prvenstvu ponovno poudaril, da je bila to prava preizkušnja za fante, ki so bili doslej brez izkušenj z velikih tekmovanj : »Imeli smo nekaj težav na sredini igrišča. Razočarani smo, da smo vse tri tekme izgubili z minimalnim rezultatom 1:0, še posebej zaradi poznega belgijskega gola. Vendar pa moram čestitati igralcem za njihovo igro. Prepričan sem, da jih bo ta izkušnja naredila še močnejše in bo pomembno doprinesla k njihovemu razvoju«.

U19: Napredovali brez prejetega zadetka

Podobno kot kadetska reprezentanca je tudi mladinska izbrana vrsta odlično opravila svojo nalogo v uvodnem krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvu 2016 in se uvrstila v naslednjo fazo tekmovanja. Slovenski reprezentanti do 19 let so namreč osvojili prvo mesto v skupini 1, kjer so sodelovale tudi selekcije Irske, Škotske in Latvije.

Selektor Igor Benedejčič je za kvalifikacije nekoliko pomladil zasedbo, saj so na Irsko odpotovali tudi predstavniki letnika 1998, ki so še maja letos sodelovali na evropskem prvenstvu do 17 let. V slovenskem taboru so bili tudi iz tega razloga nekoliko previdni pred prvimi tekmami, saj je na takšnih turnirjih zelo pomembna uigranost igralske zasedbe.

Skrbi pa so bile povsem odveč, kar je dokazala že prva tekma z gostitelji v Galwayju. Izjemno pomemben obračun so zaznamovale neugodne vremenske razmere, saj je močan veter močno  vplival na igro. To velja predvsem za prvi polčas dvoboja, ko so Irci pritiskali proti slovenskim vratom tudi s pomočjo narave. Slovenska obramba je kljub neugodnemu položaju ohranila mirno kri in si zares oddahnila v 32. minuti, ko je šolski protinapad Slovenije kronal nogometaš italijanskega Lazia Mika Mario Rokavec. Naši fantje so po vodilnem zadetku zaigrali še bolj organizirano in kontrolirali potek dogodkov na zelenici. Obe reprezentanci sta si v nadaljevanju obračuna vseeno pripravili še nekaj ugodnih situacij za spremembo rezultata, vendar je na koncu ostalo pri minimalni zmagi Slovenije.

Uvodne tri točke so poskrbele za dodatno sproščenost in dvig motivacije pred tekmo s Škotsko, ki je veljala za favorita kvalifikacijske skupine 1. Ker so Škoti na prvi tekmi zanesljivo ugnali Latvice, je bilo bolj ali manj jasno, da se bo zmagovalec dvoboja močno približal napredovanju v elitni krog kvalifikacij. Obe reprezentanci sta v obračun krenili previdno. V prvem delu je vseeno imela več od igre izbrana vrsta Škotske, ki pa ni imela pravih rešitev za razpoloženega Roka Vodiška. Slovenski vratar je imel manj dela v drugem polčasu, ko je pobudo prevzela četa Igorja Benedejčiča. Selektor je z zadovoljstvom pospremil predvsem 73. minuto tekme, saj je Sven Šoštarič Karič po predložku iz kota odlično zaposlil Dominika Ivkiča, ki je v kapetanskem slogu poskrbel za vodstvo. Škoti so kmalu zatem doživeli nov šok, saj so zaradi izključitve ostali zgolj z desetimi možmi v polju. Naša reprezentanca bi v sami končnici tekme lahko še povišala prednost, a se z zamujenimi priložnostmi ni bilo več smisla obremenjevati, saj je druga zmaga na turnirju napovedovala uspeh, ki je dobil potrditev v večernih urah, ko je Irska premagala Latvijo. To je pomenilo, da se je slovenska reprezentanca že pred zadnjo tekmo turnirja uvrstila v elitni krog kvalifikacij kot prvouvrščena v kvalifikacijski skupini 1.

Zadnja tekma med Slovenijo in Latvijo tako ni imela več pravega tekmovalnega naboja, čeprav so bili slovenski nasprotniki željni odmevnega skalpa. Razmerja moči na zelenici so krepko govorila v prid Slovenije, ki je odigrala še eno odlično tekmo, a na koncu z osvojeno točko plačala davek slabe realizacije ustvarjenih priložnosti. Igor Benedejčič je zadnjih devetdeset minut turnirja izkoristil tudi za preizkus posameznih igralcev, ki so na prvih dveh tekmah imeli manjšo minutažo. Selektor je na ta način pridobil številne koristne informacije za naslednje izzive, saj so vsi nogometaši odlično izkoristili svojo priložnost.

Vsi deležniki so si tako za opravljeno delo zaslužili najvišjo oceno. Pod črto pa je potrebno izpostaviti še en zelo zanimiv podatek, da je slovenska reprezentanca zaključila uvodni del kvalifikacij brez enega samega prejetega zadetka, kar je uspelo le še izbranima vrstama Anglije in Portugalske.

»V reprezentanci spoštujemo določene zadeve, tako imenovana pravila igre, in očitno nam to uspeva. Vedno je dobrodošlo, če ne prejmeš zadetka,« je trdnost slovenske obrambe pospremil selektor Benedejčič in v šali dodal, da bi lahko bila Slovenija po drugi strani uspešnejša pri doseganju zadetkov.

Priložnost za izboljšanje učinkovitosti ponuja elitni krog kvalifikacij, kjer bodo poleg slovenske izbrane vrste sodelovale še spoštovanja vredne selekcije Španije, Portugalske, Češke, Švice, Belgije, Francije, Nizozemske, Izraela, Poljske, Hrvaške, Avstrije, Anglije, Srbije, Ukrajine, Škotske, Črne gore, Romunije, Turčije, Švedske, Grčije, Danske, Slovaške, Italije, Bolgarije, Severne Irske, Gruzije in Rusije.

Elitni krog kvalifikacij bo potekal po ustaljeni praksi sedmih kvalifikacijskih turnirjev, ki bodo dali sedem udeležencev evropskega prvenstva 2016. Prvenstvo bo med 11. in 24. julijem gostila Nemčija, ki je na zaključni turnir osmerice neposredno uvrščena kot gostiteljica.

Slovenski mladinci, ki so žreb skupin elitnega kroga kvalifikacij pričakali v drugem kakovostnem bobnu, si bodo udeležbo med elitno osmerico stare celine skušali priigrati v konkurenci Portugalske, Švedske in Rusije.

Tekst: Tina Turkl in Matic Kodrič za Naš nogomet, december 2015
Foto: Arhiv NZS

SORODNE NOVICE

  • 26.03.2024 | U19
    Mladinci so se od elitnega kroga poslovili z zmago
    Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala še zadnje srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili s Kosovom in se od kvalifikacij poslovili z zmago z 1:0 in končim drugim mestom v skupini 1.
  • 23.03.2024 | U19
    Po remiju s Španijo poraz proti Avstriji
    Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala drugo srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili z Avstriji in izgubili z 2:0.
  • 20.03.2024 | U19
    Mladinci po vodstvu remizirali s Španijo
    Mladinska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024 začela z neodločenim izidom. Varovanci Miša Brečka so na uvodni tekmi v Lendavi z zadetkom Mačka remizirali s Španijo.
  • 19.03.2024 | U19
    Mladinci za uvod gostijo Španijo
    Slovenska mladinska reprezentanca se je v nedeljo zbrala v Moravskih Toplicah, kjer bo nastanjena v času v elitnega kroga kvalifikacij za UEFA evropsko prvenstvo do 19 let. Vse tekme slovenske mladinske reprezentance bodo v prenosu na Sportklubu.
  • 11.03.2024 | U19
    Novi selektor predstavil seznam za preboj na Euro
    Slovenska reprezentanca do 19 let bo med 20. in 26. marcem gostila elitni krog kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 19 let, ki bo letos potekalo na Severnem Irskem. Novi selektor slovenske izbrane vrste do 19 let Mišo Brečko je objavil seznam nogometašev, ki se bodo na kvalifikacijskem turnirju, ki bo potekal v Lendavi ob Avstriji, Španiji in Kosovu borili za uvrstitev na zaključni turnir.
  • 11.03.2024 | U19
    Mišo Brečko imenovan za selektorja mladinske izbrane vrste
    Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je po predlogu predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića za novega selektorja izbral Miša Brečka. Slednji je že vodil mlajše reprezentance Slovenije, z izbrano vrsto do 17 let je lansko leto nastopil tudi na evropskem prvenstvu.
  • 07.12.2023 | U19
    Mladinci skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom
    Mladinska reprezentanca Slovenije je v prvem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 ostala neporažena, žreb elitnega dela kvalifikacij, ki je danes potekal v Nyonu, pa jo je uvrstil v skupino 1 skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom.
  • 21.11.2023 | U19
    Z golom Mačka v elitni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo
    Mladinska reprezentanca Slovenije je po dveh remijih dobila zadnjo tekmo prvega dela kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 in se s petimi točkami prebili v elitni del tekmovanja. Slovenci so z golom Lucasa Mačka ugnali gostitelje turnirja Albance.
  • 18.11.2023 | U19
    Slovenija remizirala tudi z Irsko
    Slovenska mladinska izbrana vrsta se je na drugem kvalifikacijskem srečanju za uvrstitev na evropsko prvenstvo z reprezentanco Irske razšla brez zadetkov. Zadnja in odločilna tekma bo na sporedu v torek proti Albaniji.
  • 16.11.2023 | U19
    Žlogar: Čestitke fantom, čaka nas še dolga pot
    Slovenska mladinska reprezentanca sej je na uvodnem srečanju prvega dela kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo pomerila z Belgijo. Za Slovenijo je edini zadetek na srečanju je dosegel Čuber Potočnik. 

DELI NA