01.03.2010 | A
Koren zanikal pisanje medijev o sporu

Slovenska nogometna reprezentanca bo v sredo ob 20.45 v Mariboru igrala prvo pripravljalno tekmo za letošnje svetovno prvenstvo. Tekmec bo Katar. Priprave na Ptuju pa so nekoliko zmotila namigovanja o nezadovoljstvu igralcev z nagradami, ki jim jih je za uspehe določil izvršni odbor NZS. V igri naj bi bil celo bojkot sredine tekme.

Kapetan slovenske vrste Robert Koren je danes pred mediji na Ptuju zanikal namige o bojkotu tekme s Katarjem, a hkrati priznal, da določeni nesporazumi glede višine nagrad še obstajajo. Toda to naj bi po pogovorih s predsednikom Nogometne zveze Slovenije Ivanom Simičem tudi rešili.

"Uvrstili smo se na SP 2010 v Južnoafriško republiko, kar je eden največjih uspehov slovenskega nogometa. Z velikim veseljem smo se spet zbrali. Zato so neresnične vesti v določenih medijih v zvezi z bojkotom katere koli tekme državne reprezentance do nas žaljive in ponižujoče. V preteklosti smo namreč pokazali, kaj nam pomeni igranje v dresu z državnim grbom. Do nastale situacije na relaciji s predsednikom je prišlo zaradi nespoštovanja že sklenjenih dogovorov. Igralci ne bomo dovolili, da nas kdorkoli poskuša razdružiti z navijači in vso Slovenijo. S tem smo tako končali to temo. Zdaj se bomo posvetili pripravam na tekmo s Katarjem, ki je uvod v priprave na SP 2010," je za spletno stran NZS povedal Koren.

Sicer pa igralcem po sklepih seje IO NZS z 18. februarja za uvrstitev na SP 2010 pripada 2,85 milijona evrov, kar je 50 odstotkov (po SP 2010 bo delež za tovrstne uspehe 40-odstoten) nagrade, ki jo je NZS dobila za preboj na mundial. Z NZS so v zvezi s tem pred trenutki poslali le skopo uradno izjavo: "Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije sporoča, da je danes dopoldan na korespondenčni seji ugodil vsem zahtevam igralcev."

Kot kaže, je torej spor rešen, čeprav igralci naj ne bi bili preveč zadovoljni že s tem, ko je predsednik NZS po že omenjeni seji IO 18. februarja razkril višino nagrad, pri čemer naj bi jih motile predvsem razkrite podrobnosti o delitvi finančnih sredstev iz sponzorskih pogodb. Določene pripombe naj bi letele tudi na pravilnik o nagrajevanju, ki bo začel veljati po SP 2010, kjer bo Slovenija v JAR igrala v skupini z Alžirijo, Anglijo in ZDA.

Po tem pravilniku naj bi vsi igralci skupaj za zmago v kvalifikacijah v bodoče dobili največ 60.000 evrov bruto, za neodločen izid pa 25.000, na prijateljskih tekmah pa za zmago 25.000, za neodločen izid pa 10.000 evrov. Iz naslova sponzorskih pogodb, ki jih je NZS sklenil ali jih še bo od uvrstitve na SP, torej od 19. novembra 2009 do konca SP 11. julija 2010, pa po pogodbah, sklenjenih za pol leta, igralcem pripada 50 odstotkov zneska pogodbe, po enoletnih pogodbah 35 odstotkov, po 30-mesečnih pa 20 odstotkov pogodbe. Pri trženju podob igralcev v pogodbah naj bi po omenjenem pravilniku nogometašem pripadalo 60 odstotkov zneska pogodbe.

Tekst: STA
Foto: Drago Wernig - TAKA

SORODNE NOVICE

 • 02.10.2023 | A
  Kek izbral za tekmi s Finsko in Severno Irsko
  Slovenski selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci v Nacionalnem nogometnem centru Brdo predstavil seznam vpoklicanih reprezentantov za kvalifikacijski tekmi s Finsko in Severno Irsko, ki bosta 14. in 17. oktobra.
 • 26.09.2023 | A
  Šporar in Šeško natančna v evropskih tekmovanjih
  V preteklem tednu so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Z zadetkoma v evropskih pokalih sta bila zanesljiva Benjamin Šeško in Andraž Šporar, z asistenco pa se je izkazal Adam Gnezda Čerin.
 • 19.09.2023 | A
  Celar dvakrat natančen v pokalu
  Po opravljenih reprezentačnih aktivnostih so bili slovenski reprezentanti pretekli konec tedna znova na delu v svojih klubih. Tokrat se je z dvema zadetkoma v pokalu izkazal Žan Celar, asistenco pa sta zabeležila Adam Gnezda Čerin ter Žan Karničnik.
 • 10.09.2023 | A
  Štirje zadetki za novo zmago
  Reprezentanca Slovenije je v San Marinu dobila tudi drugo septembrsko preizkušnjo. V domači mreži so končali štiri žoge, slovensko izbrano vrsto so do zmage popeljali Žan Vipotnik, Jan Mlakar, Sandi Lovrić in Žan Karničnik.
 • 10.09.2023 | A
  Danes s San Marinom po nove točke
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v drevi ob 20.45 igrala svojo šesto tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Cilji v gosteh proti San Marinu so jasni. Vse razen nove zmage Slovenije, ta bi bila njena četrta v skupini H, bi bila senzacija. Tri točke so jasen cilj tudi slovenskega tabora.
 • 08.09.2023 | A
  V prodaji vstopnice za tekmi s Finsko in Kazahstanom
  Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji so se prevesile v drugo polovico, slovensko nogometno reprezentanco pa čakata še dve domači preizkušnji. 14. oktobra ob 18:00 v Ljubljani gostujejo Finci, 20. novembra pa v Stožice prihaja še reprezentanca Kazahstana. Vstopnice so že v prodaji.
 • 08.09.2023 | A
  Odmevi po zmagi nad Severno Irsko
  Slovenska nogometna reprezentanca je osredotočenost že usmerila proti nedeljski kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo 2024 proti San Marinu. Tja bo šla s pozitivnimi mislimi po pomembni četrtkovi zmagi proti Severni Irski (4:2) in v nesporni vlogi favorita.
 • 07.09.2023 | A
  Slovenci pred več kot 12 tisoč gledalci napolnili mrežo Severne Irske
  Izbrana vrsta Slovenije je v Stožicah pred več kot 12 tisoč gledalci dobila še tretjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. Slovenci so na krilih Benjamin Šeška, Andraža Šporarja, Petra Stojanovića, Jana Oblaka in ostalih s 4:2 premagala Severno Irsko.
 • 07.09.2023 | A
  Slovenija danes proti Severni Irski
  Slovensko nogometno reprezentanco danes v Stožicah čaka obračun kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Severni Irski. Slovenija v precej strnjeni skupini H cilja na nove tri točke v boju za dve mesti, ki vodita na turnir v Nemčiji.
 • 07.09.2023 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Severno Irsko
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo v četrtek, 7. septembra 2023, ob 20.45 v Stožicah pomerila s Severno Irsko. Ker bo na osrednjem slovenskem stadionu prisotno veliko število gledalcev, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.

DELI NA