01.03.2010 | A
Koren zanikal pisanje medijev o sporu

Slovenska nogometna reprezentanca bo v sredo ob 20.45 v Mariboru igrala prvo pripravljalno tekmo za letošnje svetovno prvenstvo. Tekmec bo Katar. Priprave na Ptuju pa so nekoliko zmotila namigovanja o nezadovoljstvu igralcev z nagradami, ki jim jih je za uspehe določil izvršni odbor NZS. V igri naj bi bil celo bojkot sredine tekme.

Kapetan slovenske vrste Robert Koren je danes pred mediji na Ptuju zanikal namige o bojkotu tekme s Katarjem, a hkrati priznal, da določeni nesporazumi glede višine nagrad še obstajajo. Toda to naj bi po pogovorih s predsednikom Nogometne zveze Slovenije Ivanom Simičem tudi rešili.

"Uvrstili smo se na SP 2010 v Južnoafriško republiko, kar je eden največjih uspehov slovenskega nogometa. Z velikim veseljem smo se spet zbrali. Zato so neresnične vesti v določenih medijih v zvezi z bojkotom katere koli tekme državne reprezentance do nas žaljive in ponižujoče. V preteklosti smo namreč pokazali, kaj nam pomeni igranje v dresu z državnim grbom. Do nastale situacije na relaciji s predsednikom je prišlo zaradi nespoštovanja že sklenjenih dogovorov. Igralci ne bomo dovolili, da nas kdorkoli poskuša razdružiti z navijači in vso Slovenijo. S tem smo tako končali to temo. Zdaj se bomo posvetili pripravam na tekmo s Katarjem, ki je uvod v priprave na SP 2010," je za spletno stran NZS povedal Koren.

Sicer pa igralcem po sklepih seje IO NZS z 18. februarja za uvrstitev na SP 2010 pripada 2,85 milijona evrov, kar je 50 odstotkov (po SP 2010 bo delež za tovrstne uspehe 40-odstoten) nagrade, ki jo je NZS dobila za preboj na mundial. Z NZS so v zvezi s tem pred trenutki poslali le skopo uradno izjavo: "Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije sporoča, da je danes dopoldan na korespondenčni seji ugodil vsem zahtevam igralcev."

Kot kaže, je torej spor rešen, čeprav igralci naj ne bi bili preveč zadovoljni že s tem, ko je predsednik NZS po že omenjeni seji IO 18. februarja razkril višino nagrad, pri čemer naj bi jih motile predvsem razkrite podrobnosti o delitvi finančnih sredstev iz sponzorskih pogodb. Določene pripombe naj bi letele tudi na pravilnik o nagrajevanju, ki bo začel veljati po SP 2010, kjer bo Slovenija v JAR igrala v skupini z Alžirijo, Anglijo in ZDA.

Po tem pravilniku naj bi vsi igralci skupaj za zmago v kvalifikacijah v bodoče dobili največ 60.000 evrov bruto, za neodločen izid pa 25.000, na prijateljskih tekmah pa za zmago 25.000, za neodločen izid pa 10.000 evrov. Iz naslova sponzorskih pogodb, ki jih je NZS sklenil ali jih še bo od uvrstitve na SP, torej od 19. novembra 2009 do konca SP 11. julija 2010, pa po pogodbah, sklenjenih za pol leta, igralcem pripada 50 odstotkov zneska pogodbe, po enoletnih pogodbah 35 odstotkov, po 30-mesečnih pa 20 odstotkov pogodbe. Pri trženju podob igralcev v pogodbah naj bi po omenjenem pravilniku nogometašem pripadalo 60 odstotkov zneska pogodbe.

Tekst: STA
Foto: Drago Wernig - TAKA

SORODNE NOVICE

 • 20.06.2024 | A
  Navijaška mrzlica v Münchnu narašča
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v Münchnu v četrtek igrala drugo tekmo evropskega prvenstva, ko se bo pomerila s Srbijo. V bavarski prestolnici je bilo dan pred pričakovanim romanjem tisočih slovenskih nogometnih navdušencev na tekmo, ki bi lahko odločala o napredovanju v izločilne boje tekmovanja, zaznati vse več slovenskih barv.
 • 19.06.2024 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v četrtek ob 15. uri v Münchnu igrala drugo tekmo na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Tekmec bo Srbija. Slovenci se zavedajo, da jim zmaga praktično že prinaša izločilne boje, tako da so misli usmerjene tudi v tri točke, a z zavedanjem, da bo na drugi strani kakovosten tekmec.
 • 19.06.2024 | A
  Novinarska konferenca pred tekmo s Srbijo
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v četrtek ob 15. uri v Münchnu igrala drugo tekmo na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Tekmec bo Srbija. Slovenci se zavedajo, da jim zmaga praktično že prinaša izločilne boje, tako da so misli usmerjene tudi v tri točke, a z zavedanjem, da bo na drugi strani kakovosten tekmec.
 • 19.06.2024 | A
  Informacije pred drugo tekmo reprezentance na evropskem prvenstvu
  Pred četrtkovo tekmo naše reprezentance v Münchnu smo za vse navijače, ki si boste tekmo ogledali v Nemčiji, pripravili nekaj ključnih informacij. Oblecite se v belo.
 • 18.06.2024 | A
  Gnezda Čerin in Gorenc Stanković pred tekmo s Srbijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je v svoji bazi v Wuppertalu opravila še en trening pred sredinim odhodom v München, kjer jo v četrtek ob 15. uri čaka obračun s Srbijo na evropskem prvenstvu. V slovenskem taboru si želijo zmage, saj bi jih ta zelo približala izločilnim bojem.
 • 17.06.2024 | A
  Čeferin obiskal trening slovenske reprezentance
  Slovenska nogometna reprezentanca se je po nedeljski točki na svoji uvodni tekmi evropskega prvenstva proti Danski (1:1) takoj vrnila v bazo v Wuppertal. Tam jo je danes obiskal predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin. Razumljivo so bili po pomembni točki vsi dobre volje, Čeferin pa je doslej zadovoljen z EP.
 • 16.06.2024 | A
  Kek: Debel led je prebit
  Slovenski nogometaši so na uvodni tekmi evropskega prvenstva proti Danski pokazali dobro predstavo in bili povsem enakovreden tekmec. Slovenski selektor Matjaž Kek je na novinarski konferenci po tekmi nogometašem čestital za dobro odigrano tekmo, a vseeno vidi prostor za napredek. Pohvalil je tudi navijače.
 • 16.06.2024 | A
  Iz Stuttgarta z veliko točko
  Slovenska nogometna reprezentanca je na svoji uvodni tekmi evropskega prvenstva v Stuttgartu igrala neodločeno 1:1 (0:1) z Dansko.
 • 15.06.2024 | A
  Kek: Favoriti so zato, da se jih premaga
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo ob 18. uri v Stuttgartu začela nastope na svojem drugem evropskem prvenstvu v zgodovini. Tokrat se bo za uvod pomerila z Dansko. Matjaž Kek je pred obračunom poudaril, da bodo poskusili priti do ugodnega izida proti izjemno kakovostnemu tekmecu.
 • 15.06.2024 | A
  Informacije pred tekmo reprezentance v Stuttgartu
  Za vse navijače, ki boste v Stuttgartu podpirali nogometno reprezentanco Slovenije, smo pripravili nekaj ključnih informacij pred jutrišnjo tekmo. Oblecite se v belo!

DELI NA