01.03.2010 | A
Koren zanikal pisanje medijev o sporu

Slovenska nogometna reprezentanca bo v sredo ob 20.45 v Mariboru igrala prvo pripravljalno tekmo za letošnje svetovno prvenstvo. Tekmec bo Katar. Priprave na Ptuju pa so nekoliko zmotila namigovanja o nezadovoljstvu igralcev z nagradami, ki jim jih je za uspehe določil izvršni odbor NZS. V igri naj bi bil celo bojkot sredine tekme.

Kapetan slovenske vrste Robert Koren je danes pred mediji na Ptuju zanikal namige o bojkotu tekme s Katarjem, a hkrati priznal, da določeni nesporazumi glede višine nagrad še obstajajo. Toda to naj bi po pogovorih s predsednikom Nogometne zveze Slovenije Ivanom Simičem tudi rešili.

"Uvrstili smo se na SP 2010 v Južnoafriško republiko, kar je eden največjih uspehov slovenskega nogometa. Z velikim veseljem smo se spet zbrali. Zato so neresnične vesti v določenih medijih v zvezi z bojkotom katere koli tekme državne reprezentance do nas žaljive in ponižujoče. V preteklosti smo namreč pokazali, kaj nam pomeni igranje v dresu z državnim grbom. Do nastale situacije na relaciji s predsednikom je prišlo zaradi nespoštovanja že sklenjenih dogovorov. Igralci ne bomo dovolili, da nas kdorkoli poskuša razdružiti z navijači in vso Slovenijo. S tem smo tako končali to temo. Zdaj se bomo posvetili pripravam na tekmo s Katarjem, ki je uvod v priprave na SP 2010," je za spletno stran NZS povedal Koren.

Sicer pa igralcem po sklepih seje IO NZS z 18. februarja za uvrstitev na SP 2010 pripada 2,85 milijona evrov, kar je 50 odstotkov (po SP 2010 bo delež za tovrstne uspehe 40-odstoten) nagrade, ki jo je NZS dobila za preboj na mundial. Z NZS so v zvezi s tem pred trenutki poslali le skopo uradno izjavo: "Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije sporoča, da je danes dopoldan na korespondenčni seji ugodil vsem zahtevam igralcev."

Kot kaže, je torej spor rešen, čeprav igralci naj ne bi bili preveč zadovoljni že s tem, ko je predsednik NZS po že omenjeni seji IO 18. februarja razkril višino nagrad, pri čemer naj bi jih motile predvsem razkrite podrobnosti o delitvi finančnih sredstev iz sponzorskih pogodb. Določene pripombe naj bi letele tudi na pravilnik o nagrajevanju, ki bo začel veljati po SP 2010, kjer bo Slovenija v JAR igrala v skupini z Alžirijo, Anglijo in ZDA.

Po tem pravilniku naj bi vsi igralci skupaj za zmago v kvalifikacijah v bodoče dobili največ 60.000 evrov bruto, za neodločen izid pa 25.000, na prijateljskih tekmah pa za zmago 25.000, za neodločen izid pa 10.000 evrov. Iz naslova sponzorskih pogodb, ki jih je NZS sklenil ali jih še bo od uvrstitve na SP, torej od 19. novembra 2009 do konca SP 11. julija 2010, pa po pogodbah, sklenjenih za pol leta, igralcem pripada 50 odstotkov zneska pogodbe, po enoletnih pogodbah 35 odstotkov, po 30-mesečnih pa 20 odstotkov pogodbe. Pri trženju podob igralcev v pogodbah naj bi po omenjenem pravilniku nogometašem pripadalo 60 odstotkov zneska pogodbe.

Tekst: STA
Foto: Drago Wernig - TAKA

SORODNE NOVICE

 • 11.04.2022 | A
  Uspešna nedelja, med strelci kar peterica reprezentantov
  Za nami je strelsko uspešna nedelja, saj se je gola razveselila kar peterica slovenskih reprezentantov. Festival zadetkov je pričel Benjamin Šeško, nadaljevali pa so ga Sandi Lovrić, Jon Gorenc Stankovič, Adam Gnezda Čerin in Miha Zajc, ki je zadel na carigrajskem derbiju.
 • 29.03.2022 | A
  Z gostitelji svetovnega prvenstva brez zadetkov
  Slovenska izbrana vrsta je tudi na drugi marčevski prijateljski tekmi iztržila remi. Dvoboj z reprezentanco Katarja, ki bo konec leta gostila svetovno prvenstvo, se je končal z začetnim rezultatom.
 • 28.03.2022 | A
  Kek in Stojanović pričakujeta težjo tekmo kot proti Hrvaški
  Slovenska članska reprezentanca je v Dohi opravila še zadnje aktivnosti pred jutrišnjo pripravljalno tekmo z domačo reprezentanco. Selektor Matjaž Kek in Petar Stojanović sta se v popoldanskih urah pred uradnim treningom udeležila še novinarske konference, kjer sta se strinjala, da bodo Slovenci morali pokazati pravi obraz.
 • 26.03.2022 | A
  Slovenci remizirali s Hrvaško
  Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi v Dohi igrala 1:1 (0:1) proti Hrvaški. Za Hrvate je zadel Andrej Kramarić v 39., za Slovence pa Jaka Bijol v 92. minuti. Izbrance Matjaža Keka v Katarju čaka še ena tekma, in sicer v torek, ko se bodo pomerili z domačo izbrano vrsto.
 • 25.03.2022 | A
  Črnigoj: Moramo biti stoodstotni
  Slovensko nogometno reprezentanco čaka v soboto v Dohi prijateljska tekma proti Hrvaški. Izbranci Matjaža Keka bodo imeli priložnost, da pokažejo sadove krajših priprav v Katarju in se svetovnim podprvakom vsaj spodobno upirajo, bolje kot jim je to uspevalo v Splitu na zadnji medsebojni tekmi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo.
 • 24.03.2022 | A
  Slovenija v popolni zasedbi
  Slovenska nogometna reprezentanca, ki je v Dohi na pripravah in kjer bo odigrala prijateljski tekmi s Hrvaško v soboto ob 15.00 in s Katarjem v torek ob 18.30, bo danes prvič trenirala v polni postavi. Kot zadnji se je reprezentanci pridružil Petar Stojanović, ki je zaradi predhodnih zdravstvenih težav prispel z rahlo zamudo.
 • 23.03.2022 | A
  Gnezda Čerin: Smo motivirani
  Slovenska nogometna reprezentanca je v torek opravila še drugi trening, tokrat z dvaindvajsetimi reprezentanti, ki so do treninga prispeli v Doho. Kekovi izbranci se v Katarju pripravljajo na sobotno pripravljalno tekmo s Hrvaško in torkovo s Katarjem. Pred bojem s Hrvaško je želja zmagati.
 • 21.03.2022 | A
  Z zborom v Dohi pričetek katarskih priprav
  Prvi del slovenske članske izbrane vrste na čelu s selektorjem Matjažem Kekom je sinoči pripotoval v Doho, kjer Slovenijo čakata dve pripravljalni tekmi. V soboto najprej s Hrvaško, v torek pa še s Katarjem.
 • 16.03.2022 | A
  Kek predstavil potnike v Katar
  Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je predstavil seznam vpoklicanih igralcev za prijateljski tekmi s Hrvaško in Katarjem, ki bosta 26. in 29 marca v Dohi.
 • 14.02.2022 | A
  Kurtić v polno tudi v pokalu, do gola tudi Lovrić, Črnigoj in Zahović
  Jasmin Kurtić je s 14 goli najboljši strelec grškega prvenstva, med tednom pa je v polno meril tudi v pokalnem tekmovanju. Zadetka so se razveselili tudi Sandi Lovrić, Domen Črnigoj in Luka Zahović.

DELI NA