01.03.2010 | A
Koren zanikal pisanje medijev o sporu

Slovenska nogometna reprezentanca bo v sredo ob 20.45 v Mariboru igrala prvo pripravljalno tekmo za letošnje svetovno prvenstvo. Tekmec bo Katar. Priprave na Ptuju pa so nekoliko zmotila namigovanja o nezadovoljstvu igralcev z nagradami, ki jim jih je za uspehe določil izvršni odbor NZS. V igri naj bi bil celo bojkot sredine tekme.

Kapetan slovenske vrste Robert Koren je danes pred mediji na Ptuju zanikal namige o bojkotu tekme s Katarjem, a hkrati priznal, da določeni nesporazumi glede višine nagrad še obstajajo. Toda to naj bi po pogovorih s predsednikom Nogometne zveze Slovenije Ivanom Simičem tudi rešili.

"Uvrstili smo se na SP 2010 v Južnoafriško republiko, kar je eden največjih uspehov slovenskega nogometa. Z velikim veseljem smo se spet zbrali. Zato so neresnične vesti v določenih medijih v zvezi z bojkotom katere koli tekme državne reprezentance do nas žaljive in ponižujoče. V preteklosti smo namreč pokazali, kaj nam pomeni igranje v dresu z državnim grbom. Do nastale situacije na relaciji s predsednikom je prišlo zaradi nespoštovanja že sklenjenih dogovorov. Igralci ne bomo dovolili, da nas kdorkoli poskuša razdružiti z navijači in vso Slovenijo. S tem smo tako končali to temo. Zdaj se bomo posvetili pripravam na tekmo s Katarjem, ki je uvod v priprave na SP 2010," je za spletno stran NZS povedal Koren.

Sicer pa igralcem po sklepih seje IO NZS z 18. februarja za uvrstitev na SP 2010 pripada 2,85 milijona evrov, kar je 50 odstotkov (po SP 2010 bo delež za tovrstne uspehe 40-odstoten) nagrade, ki jo je NZS dobila za preboj na mundial. Z NZS so v zvezi s tem pred trenutki poslali le skopo uradno izjavo: "Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije sporoča, da je danes dopoldan na korespondenčni seji ugodil vsem zahtevam igralcev."

Kot kaže, je torej spor rešen, čeprav igralci naj ne bi bili preveč zadovoljni že s tem, ko je predsednik NZS po že omenjeni seji IO 18. februarja razkril višino nagrad, pri čemer naj bi jih motile predvsem razkrite podrobnosti o delitvi finančnih sredstev iz sponzorskih pogodb. Določene pripombe naj bi letele tudi na pravilnik o nagrajevanju, ki bo začel veljati po SP 2010, kjer bo Slovenija v JAR igrala v skupini z Alžirijo, Anglijo in ZDA.

Po tem pravilniku naj bi vsi igralci skupaj za zmago v kvalifikacijah v bodoče dobili največ 60.000 evrov bruto, za neodločen izid pa 25.000, na prijateljskih tekmah pa za zmago 25.000, za neodločen izid pa 10.000 evrov. Iz naslova sponzorskih pogodb, ki jih je NZS sklenil ali jih še bo od uvrstitve na SP, torej od 19. novembra 2009 do konca SP 11. julija 2010, pa po pogodbah, sklenjenih za pol leta, igralcem pripada 50 odstotkov zneska pogodbe, po enoletnih pogodbah 35 odstotkov, po 30-mesečnih pa 20 odstotkov pogodbe. Pri trženju podob igralcev v pogodbah naj bi po omenjenem pravilniku nogometašem pripadalo 60 odstotkov zneska pogodbe.

Tekst: STA
Foto: Drago Wernig - TAKA

SORODNE NOVICE

 • 21.05.2024 | A
  Selektor Kek razkril širši seznam igralcev
  Slovenska reprezentanca prihodnji teden pričenja s pripravami pred nastopom Slovenije na drugem evropskem prvenstvu. Selektor Matjaž Kek je danes objavil širši seznam igralcev, ki si bodo na Brdu pri Kranju prizadevali, da se uvrstijo tudi na seznam šestindvajseterice.
 • 21.05.2024 | A
  Šeško klubsko sezono zaključil v svojem slogu, prvenstvo končala še sedmerica reprezentantov
  V pričakovanju evropskega prvenstva je osem slovenskih reprezentantov že zaključilo svoje klubske obveznosti. Strelsko se je znova izkazal Benjamin Šeško, v vlogi asistentov pa sta bila tokrat Žan Celar in Tomi Horvat.
 • 13.05.2024 | A
  Šeškovemu strelskemu pohodu ni videti konca
  En mesec pred prvim srečanjem Slovenije na evropskem prvenstvu Benjamin Šeško stopnjuje svojo strelsko formo v Bundesligi, kjer je dosegel že svoj šesti zaporedni zadetek. Med strelce se je znova vpisal tudi Žan Vipotnik. Stojanović do nove asistence.
 • 07.05.2024 | A
  Šeško nadaljuje z odlično strelsko formo
  Minuli konec tedna so bili slovenski reprezentanti znova na delu v klubskih tekmovanjih. Benjamin Šeško je v Bundesligi dosegel svoj peti zaporedni in skupno dvanajsti zadetek, v francoski Ligue 2 pa se je z novo asistenco izkazal Žan Vipotnik.
 • 30.04.2024 | A
  Pred Eurom v dobri strelski formi
  V preteklem tednu so se v svojih klubih znova dokazovali slovenski reprezentanti. Poleg Šeška in Žuglja, ki sta bila v aprilu v odlični strelski formi, so se med strelce vpisali še Balkovec, Celar in Vipotnik.
 • 23.04.2024 | A
  Šeško in Žugelj znova med strelci
  Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
 • 18.04.2024 | A
  Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
  Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
 • 16.04.2024 | A
  Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
  Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
 • 16.04.2024 | A
  Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
  Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
 • 09.04.2024 | A
  Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
  Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.

DELI NA