24.02.2024 | Ženska A
Kljub dobri igri brez finala v Španiji

Ženska članska reprezentanca je kljub podjetni igri, številnim dobrim priložnostim, izgubila polfinale pokala Pinatara. Finska je v Španiji z 1:0 premagala Slovenijo. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v torek, 27. 2., pomerile za končno 3. mesto s Filipini, v finalu pa bosta igrali Finska in Škotska, ki je v prvem polfinalu z 2:0 porazila Filipine.

Pinatar Cup:

polfinale, 24.2.

Filipini – Škotska 0:2


Slovenija – Finska 0:1 (0:1)
0:1 Rantala (18.)



Medsebojne tekme:
Slovenija – Finska 0:1 24.2. 2024 prijateljska tekma
Finska – Slovenija 4:1 25. 8. 2010 KV za SP 2011
Slovenija – Finska 0:3 24. 10. 2009 KV za SP 2011

Slovenija WA:
Kaja Eržen (ACF Fiorentina ITA), Luana Zajmi (ALG Spor TUR), Zara Kramžar (AS Roma ITA), Sara Gradišek (Bologna FC ITA), Zala Kuštrin (Bologna FC ITA), Melania Pasar (Budapest Honved FC MAD), Lara Prašnikar (Eintracht Frankfurt NEM), Sara Agrež (FC Köln NEM), Korina Lara Janež (FC Leipzig), Dominika Čonč (FC Levante Las Planas ŠPA), Nina Kajzba (Napoli FC ITA), Lana Golob (OH Leuven Women), Manja Rogan (Panathinaikos A.O. GRČ), Kaja Korošec (Paris F.C. FRA), Anja Eferl (Albacete ŠPA), Zala Meršnik (Sporting Club de Huelva ŠPA), Naja Poje Mihelič (U.S. Sassuolo Calcio ITA), Iva Kocijan (ŽNK Mura), Špela Kolbl (ŽNK Mura), Izabela Križaj (ŽNK Olimpija Ljubljana), Sara Makovec (ŽNK Olimpija Ljubljana).

Številke v korist Slovenije

Naša reprezentanca te dni izkorišča za dobre priprave pred skorajšnjim začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo drugo leto v Švici. Na prvi tekmi je Slovenija navdušila z igro, si priigrala številne priložnosti, a je bila finska vratarka vsakič na mestu. Da je Slovenija dominirala, potrjuje tudi statistika: 12 strelov Slovenije, trije streli Finske. V okvir gola je Slovenija udarila kar osemkrat, Finska enkrat samkrat, naša reprezentanca si je priigrala 10 kotov, Finska enega.

Slovenija je tekmo začela v postavi Zala Meršnik, Lana Golob, Sara Agrež, Sara Gradišek, Kaja Korošec, Mateja Zver, Dominika Čomč, Lara Prašnikar, Zala Kuštrin, Špela Kolbl, Kaja Eržen.

Številne priložnosti, gol Finske

Visoko pokrivanje in agresivnost sta očitno presenetili Finsko, tudi 27. reprezentanco s Fifine lestvice, ki ni našla odgovora na tako igro Slovenije. Naša reprezentanca si je v prvem polčasu zahvaljujoč podjetni igri ustvarila številne priložnosti: prva je dlani finske vratarke ogrela Lara Prašnikar, v nadaljevanju še Dominika Čonč (tekla je 16. minuta). V 27. minuti je dobro merila Špela Kolbl, v 31. Kaja Korošec od daleč. V 33. minuti je bila spet pri strelu Špela Kolbl, a je veselje naših igralk preprečila finska obramba, ki je žogo z golove črte izbila v polje. Finska je imela eno samcato priložnost, to je tudi izkoristila v 18. minuti (zmagoviti gol je dosegla Jutta Rantala, sicer napadalka angleške ekipe Leicester City), in zelo razpoloženo vratarko Millo-Maj Majasaari, ki je zbrala na tekmi kar osem obramb.

Pred začetkom 2. polčasa sta v igro vstopili Zara Kramžar in Korina Lara Janež, v garderobi sta ostali Dominika Čonč in Zala Kuštrin. Prvih 20 minut 2. polčasa so imele naše igralke še dovolj moči, da so narekovale tempo in si ustvarjale priložnosti. V 54. minuti je ob čelni črti preigravala Lara Prašnikar, ki je poslala predložek pred finski gol, po odbiti žogi je poizkusila z glavo Korina Lara Janež, a je prejela udarec v glavo. V 65. minuti je prodrla Kaja Korošec, a je njen polvisoki strel finska vratarka ukrotila.

Finska mreža se je zatresla dvakrat, a je bila Špela Kolbl tako v 58. kot v 75. minuti vsakič v prepovedanem položaju. V nadaljevanju je selektor segel še po dveh menjavah: namesto Mateje Zver je v 76. minuti v igro vstopila Sara Makovec, v 85. minuti pa še debitantka v članski reprezentanci Naja Poje Mihelič, ki je v igri nadomestila Špelo Kolbl.

Izjavi po tekmi:

Saša Kolman, selektor:
„Punce so pokazale danes zares vrhunsko predstavo. Rezultat je spet tak, kot je. Vnovič smo imeli en kup priložnost, spet nismo dali gola. To je naša kronična težava. Skušali pa bomo to odpraviti do kvalifikacij. Sicer pa sem izredno ponosen na punce, ki so igrale proti zares odlični reprezentanci, tudi udeleženki evropskega prvenstva. Mi smo bili tisti, ki smo diktirali tempo, nismo jim pustili igrati, dokazali smo si, da sodimo višje, da ta reprezentanca lahko naredi v prihodnje več. Punce so dobro reagirale: pred tekmo sem jasno povedal, da me zanima vsebina, ne toliko rezultat. Kljub temu smo razočarani, ker greš na vsaki tekmi po zmago. Danes smo si jo spet zaslužili. A vse, kar smo delali med tednom, so punce proti Finski do potankosti udejanile na igrišču. Finke so imele izredno srečo, ker so odnesle živo glavo.“

Kaja Korošec:
„Sebi in strokovnemu štabu smo dokazale, da zmoremo in da lahko igramo. Da damo lahko žogo na tla in pridemo skozi igro do priložnosti. Zato sem ponosna na vse soigralke. Prejele smo ta nesrečen gol, ki ga je Finska dosegla iz ene same priložnosti. Delati bo treba še na tem, da gol dosežemo in ga ne prejmemo. Za nami je dober teden treningov, iz treninga v trening je boljše, hočemo igrati. Ta tekma s Finsko to potrjuje. Na naslednjih tekmah pa si želim, da pokažemo, da znamo tudi zabiti gol in pridemo do zmag.“

Tekst: D.P.
Foto: 
NZS/ Sergio Lopez

SORODNE NOVICE

  • 30.04.2024 | Ženska A
    Mateja Zver zadela za zmago
    V minulem tednu je nase opozorila Mateja Zver, ki je dosegla zmagoviti gol za zmago proti graškemu Sturmu. V Serie A je Sassuolo po vstopu Naje Poje Mihelič prišel do preobrata in točke v Firencah, v turški ligi peta zaporedna zmaga za ALG Spor Luane Zajmi.
  • 23.04.2024 | Ženska A
    Lara Prašnikar zadela, Sara Agrež podala
    V turški ligi je Luana Zajmi s soigralkami vknjižila 4. zaporedno zmago, Anja Eferl pa je vnovič začela tekmo v svoji ekipi, s katero igra v 3. španski ligi. Pred Kajo Korošec derbi s PSG-jem, Dominika Čonč s soigralkami gosti Barcelono.
  • 19.04.2024 | Ženska A
    Nova zmaga za Matejo Zver
    Državna prvenstva gredo h koncu, v pomembnih vlogah tudi naše legionarke. Kar nekaj naših reprezentantk pa ogreva po poškodbi, zato tudi tokrat niso igrale Zara Kramžar, Adrijana Mori in Nina Predanič.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    Iz Skopja s prepričljivo zmago
    Ženska članska reprezentanca se iz Severne Makedonije vrača s visoko zmago (0:5). Po dveh tekmah kvalifikacij za EP 2025 je Slovenija na vrhu lestvice skupine v Ligi C. V 180 minutah so naše igralke dosegle sedem golov, prejele niso nobenega.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    V Skopju proti Severni Makedoniji
    V Skopju se danes ob 15. uri nadaljujejo kvalifikacije za evropsko prvenstvo članic. Naša ženska nogometna reprezentanca gostuje pri Severni Makedoniji in lovi 2. zmago. Tekmo bo prenašal tudi Sportklub.
  • 08.04.2024 | Ženska A
    Z jasnim ciljem na prvo gostovanje
    „Pogledali smo si njihove dobre in slabe plati. Mi se moramo osredočiti nase ter igrati našo igro, kot smo to delali dosedaj. Cilj je isti, kot je bil pred dnevi proti Moldaviji. Želimo zmagati,“ je jasen v napovedi selektor Saša Kolman.
  • 07.04.2024 | Ženska A
    V Skopju nadaljevati začeto v Ljubljani
    Ženska nogometna reprezentanca bo v torek, 9.4., gostovala v Skopju, kjer se bo na 2. tekmi kvalifikacij za EP 2025 pomerila s Severno Makedonijo.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Kvalifikacije začele z zmago
    Ženska članska reprezentanca je z domačo zmago proti Moldaviji (2:0) začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025. Za prve tri točke sta zadeli Lara Prašnikar in Zala Kuštrin.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Slovenija proti Moldaviji začenja kvalifikacije za EP
    Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v Ljubljani v Športnem parku Šiška uvodoma pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. (Slovenija) in 120. (Moldavija) reprezentance na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 04.04.2024 | Ženska A
    S hitrim golom bi si olajšale delo
    Jutri ob 16.30 bo ženska članska reprezentanca odigrala uvodno tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. in 120. države na uradni Fifini jakostni lestvici.

DELI NA