08.02.2009 | A
Kek proti Belgijcem po gol več
V Ljubljani so se na letalo proti Bruslju vkrcali le trije reprezentantje - Jasmin Handanovič, Zlatko Dedič in Aleš Mejač - medtem ko so se, ali se bodo, ostali reprezentanci pridružili v reprezentančnem hotelu v Genku. Ob pristanku na bruseljskem letališču sta svoje reprezentančne kolege pričakala Birsa in Jokič, medtem ko sta bila prva v hotelu Novakovič in Brečko. Kmalu po prihodu v Genk sta se fantom pridružila tudi Ljubijankič in Šuler, ki sta se z avtom pripeljala iz Genta, med večerjo pa je v NH Hotel Genk prišel še Radosavljevič. Ostali fantje bodo na tak način kapljali vse do torka, ko se bo Kekovi četi kot zadnji pridružil debitant Maroh.

Reprezentanca bo jutri prvič tudi trenirala skupaj, do tekme z Belgijo pa bodo skupaj opravili dva treninga: "Glede na to, da se bomo v celoti zbrali šele jutri, oziroma, da čakamo igralce, ki so imeli danes obveznosti, je predviden trening jutri v popoldanskih urah in tisti običajni trening pred tekmo v torek na stadionu. Kakšnih večjih aktivnosti v tako kratkem času nimamo planiranih, videti pa je potrebno v kakšnem stanju so nogometaši, ki so še danes igrali tekme," je po večerji povedal selektor Kek, ki ta trenutek, za razliko od večine lanskih reprezentančnih akcij, nima težav s poškodbami igralcev: "Zaenkrat ugotavljamo, da kakšnih opaznih poškodb ni, seveda so določeni igralci prejeli kakšne udarce, ampak to je normalno."

Bo pa imel Kek velike težave že čez nekaj več kot mesec dni, ko bo v Mariboru gostovala Češka. Takrat zaradi kartonov ne bodo smeli igrati Ilič, Brečko in Šuler. Kek bo nekatere taktične različice preizkusil proti Belgiji, ki je zadnji test pred Čehi: "O imenih na mestih, kjer bomo zaradi kartonov najtanjši na tekmi s Češko, danes še ne bom govoril, saj so to stvari, ki se tičejo stanja v ekipi, le-to pa bo vidno šele po prvem treningu. Če ne bo nič presenetljivega, bosta centralna branilca tudi na tej tekmi Morec in Cesar. Gre namreč za to, da bomo nekatere stvari poskusili odigrati tako, kot si zamišljam proti Čehom."

Belgija velja za pravo preizkušnjo pred nadaljavanjem kvalifikacij, na takšnih tekmah pa je v prvem planu predvsem odpravljanje napak s prejšnjih tekem: "Tekma z Belgijo je res tekma, ki v tem trenutku morda nima toliko rezultatske prioritete, je pa vedno potrebno poskusiti odigrati na pozitiven rezultat, obenem pa obdržati slog igre, ki je naletel na pozitiven odziv javnosti - napadalno, z željo dati gol več kot nasprotnik. Veliko stvari moramo sicer popraviti med branjenjem, to pa je tudi namen takšnih tekem kot je ta. Včasih ti to uspe, drugič spet ne. Videli bomo v kakšnem stanju je Stevanovič po tekmi z Ajaxom, seveda pa me zanima, kaj bo pokazal Maroh, sploh glede na to, da bo 48 ur pred tekmo z Belgijo odigral prvenstveno tekmo s klubom."

Med januarskim prestopnim rokom je precej nogometašev zamenjalo delodajalce, kar selektorju Keku vsekakor odpira določene možnosti za naprej. Tako se je v reprezentanco že vrnil Dalibor Stevanovič, blizu pa sta po daljših poškodbah tudi Dare Vršič in Goran Šukalo: "Vesel sem, saj so igralci pokazali voljo in željo, da se zadeve v klubih popravijo in to bi v teoriji moralo pomeniti nove možnosti za reprezentanco. Tudi sami fantje se zavedajo, kaj pomeni tekmovalni ritem in kako pomembno je, da so v normalnem procesu. Ravno zaradi tega sem vesel, da se vrača v tak ritem Vršič, da je začel igrati tudi že skoraj pozabljeni Šukalo in da je s Stevanovičem že mnogo bolje, saj ima v svojem klubu že primerno minutažo. Do marca je sicer še veliko časa in stvari se lahko hitro obrnejo. Sam od fantov zahtevam le profesionalen odnos, kakršnega bi pričakovali v državni reprezentanci in na ta račun nimam pripomb. Zavedati se moramo, da je pozitiven rezultat vedno splet dogodkov na igrišču, več ali manj tudi sreče, ampak najpomembneje je, da imajo fantje te stvari v glavi dobro razčiščene. Verjamem, da bodo proti Belgijcem pokazali vse, kar znajo, kaj pa to pomeni, bomo videli po koncu tekme. Ne obremenjujem se ne z rezultatom, še manj pa s svetovnim ali evropskim prvenstvom, kot se morda kdo, ampak mi je najpomembenje da je viden napredek iz treninga v trening in iz tekme v tekmo in v tem trenutku sem s tem zadovoljen."

SORODNE NOVICE

 • 03.01.2022 | A
  Jan Oblak znova slovenski nogometaš leta
  Vratar madridskega Atletica Jan Oblak je najboljši slovenski nogometaš v letu 2021 po izboru časnika Ekipa SN. Oblaku je laskavi naslov najboljšega v državi pripadel že šesto leto. V zadnjih sedmih letih je njegovo kraljevino v letu 2019 prekinil le Josip Iličić.
 • 01.01.2022 | A
  Matjaž Kek: Nisem človek, ki bi se obrnil in odšel
  Selektor članske izbrane vrste Matjaž Kek bo z analizo potegnil črto pod leto 2021, mnoge odkrite odgovore je ponudil že v tem intervjuju. V njem tudi o premagovanju ovir, ki se pojavljajo v reprezentanci, ter načrtih za prihodnost. V selektorski vlogi.
 • 21.12.2021 | A
  Slovenija v Katar, nova moč v strokovnem štabu
  Slovenska nogometna reprezentanca, ki se ji v vlogi pomočnika selektorja Matjaža Keka pridružuje Boštjan Cesar, bo pred začetkom junijskih tekem UEFA Lige narodov odigrala dve pripravljalni tekmi v Katarju. Nasprotnika Slovenija bosta Katar in evropska velesila, Belgija.
 • 17.12.2021 | A
  Ligo narodov začenjamo proti Švedski
  Dan po žrebu skupin Uefa lige narodov 2022/23 je postal znan tudi razpored tekmovanja. Ta bo zelo zgoščen, saj bodo nogometaši v prvi polovici junija odigrali kar štiri tekme, preostali dva pa konec septembra.
 • 16.12.2021 | A
  Slovenija v skupini B4 s Skandinavci in Srbijo
  Slovenska nogomenta reprezentanca je na današnjem žrebu izvedela imena tekmecev v novi sezoni UEFA Lige narodov. Slovenija, ki v ediciji 2022/23 nastopa v ligi B, bo nastopila v skupini 4, kjer se bo za napredovanje v ligo A potegovala s Švedsko, Norveško in Srbijo.
 • 16.12.2021 | A
  Žreb lige narodov: Slovenija v četrtem bobnu
  Na sedežu Uefe v Nyonu bo drevi ob 18. uri potekal žreb nove sezone UEFA Lige narodov. Slovenija bo prvič nastopila v ligi B, potem ko so Kekovi varovanci v prejšnji sezoni Lige narodov osvojili prvo mesto s štirimi zmagami in dvema neodločenima rezultatoma, kar je bil tudi najboljši rezultat vseh reprezentanc lige C.
 • 03.12.2021 | A
  NZS podaljšala pogodbo z Matjažem Kekom
  Slovensko nogometno reprezentanco bo tudi v naslednjem ciklu UEFA Ligi narodov in kvalifikacijah za UEFA evropsko prvenstvo 2024 vodil Matjaž Kek v skladu z dogovorom in usmeritvami, ki so bile skupno zastavljene že tedaj, ko se je Kek vrnil na selektorsko klop članske reprezentance.
 • 29.11.2021 | A
  Oblaku novo priznanje, Zahović zabil dvakrat
  Jan Oblak je danes prejel novo priznanje za uspešne predstave v dresu Atletica. Še petič v zadnjih šestih letih je v njegove roke romala nagrada zamora, ki jo v Španiji podelujejo najboljšemu vratarju. Luka Zahović se je na Poljskem izkazal z dvema zadetkoma, veselil se je tudi Žan Karničnik.
 • 14.11.2021 | A
  Za konec kvalifikacij premagali Ciper
  Reprezentanca Slovenije je kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2022 sklenila z zmago. Slovenci so kljub težavam, na ogrevanju pred tekmo sta odpadla še Andraž Šporar in Miha Mevlja, z goloma Mihe Zajca in Adama Gnezde Čerina premagali Ciper.
 • 13.11.2021 | A
  Z zmago zaključiti cikel
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo ob 15. uri v Stožicah igrala še zadnjo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022. Izbranci Matjaža Keka možnosti za SP nimajo več, si pa želijo z zmago končati ta cikel.

DELI NA