07.06.2023 | A
Kek izbral za Finsko in Dansko

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na Brdu pri Kranju predstavil seznam igralcev, na katere bo računal na prihodnjih dveh kvalifikacijskih tekmah za nastop na evropskem prvenstvu 2024 proti Finski in Danski. Na seznamu so tudi vratar Aljaž Ivačič, branilec Erik Janža in napadalec Jan Mlakar.

Slovenci so se že danes zbrali na Brdu pri Kranju, med temi pričakovano ni vratarja in kapetana Jana Oblaka zaradi poškodbe, tako da bo Kek na tekmah izbiral med Vidom Belcem, Matevžem Vidovškom in Ivačičem. Ni niti Andresa Vombergarja, namesto njega je vpoklic dobil Mlakar.

"Izziv je ogromen. Čakata nas ekipi, najvišje rangirani v skupini in po logiki tako tudi favoritinji. Ampak igra se za to, da se to ruši. Na seznamu ni Oblaka, ki mu želim čim prejšnje okrevanje. Tako bomo brez pomembnega člana ekipe, vendar imajo vsi poklicani popolno zaupanje. Prepričan sem, da bo vsak od nas dal vse, kar je v tem trenutku sposoben, in verjamem, da bo to dovolj za nove pozitivne rezultate," je dejal Kek.

"Ivačiča so po dogovoru prej spustili iz kluba tudi zaradi časovne razlike, imamo pa kar nekaj napadalcev v dobri formi. Janža pa bi bil že prej zraven, a ga zaradi poškodbe reber ni bilo, zdaj pa je popolnoma zasluženo tukaj glede na njegove igre na Poljskem," je o novincih in povratnikih v ekipo povedal selektor, ni pa razkril, kdo bo kapetan namesto Oblaka.

V napadu so nekaj skrbi povzročile zdravstvene težave Benjamina Šeška. "Poškodba je takšna, da je treba biti pazljiv. Je hematom, o katerem moramo razmišljati. Naša zdravniška služba bo naredila vse, da Benija pripravi. Ko vidiš njegovo željo, ga moraš kar malo ustavljati. Kaže sicer dobro za obe tekmi, je pa treba biti pazljiv. Ta teden bo verjetno vadil po prilagojenem programu," je pojasnil Kek.

Danska je trenutno 19. na lestvici Mednarodne nogometne zveze, Finska 56., Slovenija pa 59. Slednja se z Dansko ni merila od leta 2008, ko je na prijateljski tekmi izgubila z 1:2, pred tem pa je izgubila tudi preostale tri dvoboje - brez doseženega gola. S Finci pa so se Slovenci merili dvakrat, in sicer 2013 na prijateljski tekmi (0:2) in 1999 prav tako na prijateljskem obračunu (1:1).

Razprodana tekma s Finsko, ki je po Kekovih besedah zelo motivirana in premalo cenjena glede na kakovost in izide, bo 16. junija ob 18. uri v Helsinkih. "Finska Igra dober, lep, agresiven, hiter nogomet. Tehnično in taktično je ekipa, ki je pripravljena na najvišji ravni," je med drugim ob prvem tekmecu povedal Kek.

Z Dansko, za katero je na voljo le še 500 vstopnic, pa se bo Slovenija merila 19. junija ob 20.45 v Stožicah. Po dveh krogih v skupini H vodi prav slovenska vrsta, ki ima šest točk po zmagah proti Kazahstanu in San Marinu, po tri točke imajo Danska, Severna Irska, Kazahstan in Finska, San Marino pa je še brez točk.

Seznam vpoklicanih reprezentantov:


Tekst: MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 03.10.2023 | A
  Finska razprodana, na voljo le še vstopnice za Kazahstan
  Pred slovensko nogometno reprezentanco prihajajo ključne tekme v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka bodo naslednjo tekmo odigrali 14. oktobra proti Finski v nabito polnih Stožicah. Enajst dni pred tekmo so namreč pošle še zadnje vstopnice za kvalifikacijski obračun z neposrednim konkurentom za prvi dve mesti v skupini.
 • 03.10.2023 | A
  Oblak v klubu 400, med strelci tokrat trojica
  Slovenski reprezentanti so pretekli konec dela znova opravljali svoje klubske dolžnosti. Medtem ko so se med strelce vpisali Šeško, Celar in Verbič, je kapetan slovenske izbrane vrste Jan Oblak za svoj klub vpisal 400. nastop.
 • 02.10.2023 | A
  Kek izbral za tekmi s Finsko in Severno Irsko
  Slovenski selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci v Nacionalnem nogometnem centru Brdo predstavil seznam vpoklicanih reprezentantov za kvalifikacijski tekmi s Finsko in Severno Irsko, ki bosta 14. in 17. oktobra.
 • 26.09.2023 | A
  Šporar in Šeško natančna v evropskih tekmovanjih
  V preteklem tednu so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Z zadetkoma v evropskih pokalih sta bila zanesljiva Benjamin Šeško in Andraž Šporar, z asistenco pa se je izkazal Adam Gnezda Čerin.
 • 19.09.2023 | A
  Celar dvakrat natančen v pokalu
  Po opravljenih reprezentačnih aktivnostih so bili slovenski reprezentanti pretekli konec tedna znova na delu v svojih klubih. Tokrat se je z dvema zadetkoma v pokalu izkazal Žan Celar, asistenco pa sta zabeležila Adam Gnezda Čerin ter Žan Karničnik.
 • 10.09.2023 | A
  Štirje zadetki za novo zmago
  Reprezentanca Slovenije je v San Marinu dobila tudi drugo septembrsko preizkušnjo. V domači mreži so končali štiri žoge, slovensko izbrano vrsto so do zmage popeljali Žan Vipotnik, Jan Mlakar, Sandi Lovrić in Žan Karničnik.
 • 10.09.2023 | A
  Danes s San Marinom po nove točke
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v drevi ob 20.45 igrala svojo šesto tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Cilji v gosteh proti San Marinu so jasni. Vse razen nove zmage Slovenije, ta bi bila njena četrta v skupini H, bi bila senzacija. Tri točke so jasen cilj tudi slovenskega tabora.
 • 08.09.2023 | A
  V prodaji vstopnice za tekmi s Finsko in Kazahstanom
  Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji so se prevesile v drugo polovico, slovensko nogometno reprezentanco pa čakata še dve domači preizkušnji. 14. oktobra ob 18:00 v Ljubljani gostujejo Finci, 20. novembra pa v Stožice prihaja še reprezentanca Kazahstana. Vstopnice so že v prodaji.
 • 08.09.2023 | A
  Odmevi po zmagi nad Severno Irsko
  Slovenska nogometna reprezentanca je osredotočenost že usmerila proti nedeljski kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo 2024 proti San Marinu. Tja bo šla s pozitivnimi mislimi po pomembni četrtkovi zmagi proti Severni Irski (4:2) in v nesporni vlogi favorita.
 • 07.09.2023 | A
  Slovenci pred več kot 12 tisoč gledalci napolnili mrežo Severne Irske
  Izbrana vrsta Slovenije je v Stožicah pred več kot 12 tisoč gledalci dobila še tretjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. Slovenci so na krilih Benjamin Šeška, Andraža Šporarja, Petra Stojanovića, Jana Oblaka in ostalih s 4:2 premagala Severno Irsko.

DELI NA