21.09.2022 | U19
Izničili dva gola zaostanka in osvojili točko

Mladinska reprezentanca Slovenije je kvalifikacijski turnir za evropsko prvenstvo 2023 odprla z remijem. Severna Irska je z goloma Patricka Kellyja dobili prvi polčas, po zadetku kapetana Srđana Kuzmića pa je v 90. minuti za točko Slovencev zadel Jaka Čuber Potočnik.

KVALIFIKACIJSKI TURNIR ZA EVROPSKO PRVENSTVO U19 2023 - PRVA TEKMA

SEVERNA IRSKA U19 - SLOVENIJA U19 2:2 (2:0)

Strelci: Kelly (33', 39'); Kuzmić (76'), Čuber Potočnik (90').
Rumeni kartoni: Spencer, McConville, Lindsay, Kelly; Kljun, Ristić, Kuzmić.
Rdeči kartoni: /.
Severna Irska U19: Clarke, Spencer, McConville, Forbes, Carson, Kelly (93' Sloan), Lindsay (88' Wightman), Kirk, Scannell, Robinson, Marshall (80' Glenfield). Selektor: Gerrad Lyttle.
Slovenija U19: Dermastija, S. Kuzmić, Klašnja, Trdin, Milić, Ilenič (71' Krupić), Kljun (88' Zulić), Lorber (71' Turudija), Selan, Černe (79' A. Ristić), Kasalo (46' Čuber Potočnik). Selektor: Anton Žlogar.

V nizozemskem Assnu so prvi zapretili Slovenci, a je bil Josh Clarke na mestu po udarcu Toma Kljuna. Ruari McConville je na drugi strani v 11. minuti meril mimo gola, v 22. minuti pa so bili znova nevarni naši fantje. Znova je poskušal Tom Kljun, a je Josh Clarke zaustavil tudi drugi udarec člana Tabora. V 28. minuti je prvič posredoval tudi Nejc Dermastija, ki je zaustavil strel Patricka Kellyja. Minuto zatem je Josh Clarke ukrotil poskus Nika Kasala, Nejc Dermastija pa je bil na mestu po udarcu Calluma Marshalla.

Slovenska mreža se je tresla v 33. minuti, ko so Severni Irci izvedli kot, po njem pa je bil uspešen Patrick Kelly. Po golu je bil vnovič nevaren Tom Kljun, Nejc Dermastija pa je odbil strel Jasona Lindsayja. Ljubljančan v golu Slovenije je drugič klonil v 39. minuti, ko je po podaji Matthewa Carsona še drugič zadel Patrick Kelly in postavil izid polčasa, čeprav je tik pred odmorom neuspešno poskušal še Nino Milić.

Seletor Anton Žlogar je pred drugim polčasom v igro poslal Jako Čubra Potočnika, do prve priložnosti pa so prišli Severni Irci. Patrick Kelly je bil v 50. minuti blizu tretjega gola, a mu je veselje preprečil okvir vrat. Na drugi strani je nato kar trikrat zapored sprožil Mitja Ilenič, dva udarca sta končala v bloku, eden pa je zgrešil gol. V 55. minuti je obramba tekmeca odbila strel Marcela Lorberja, Nejc Klašnja pa je dvakrat udaril mimo vrat. V 65. minuti je bil premalo natančen tudi Nino Milić, Slovenci pa so zaostanek znižali v 76. minuti. V polno je meril kapetan Srđan Kuzmić, dve minuti zatem je bil premalo natančen še Jaka Čuber Potočnik. 

Končnica je postregla z nekaj rumeni kartoni in menjavami na obeh straneh igrišča, Slovenci pa so po znižanju severnoirske prednosti lovili še izenačujoči zadetek. Dosegli so ga v 90. minuti tekme, ko je Michael Forbes s preskrškom zaustavil Aleksa Ristića, prosti strel pa je uspešno izvedel Jaka Čuber Potočnik in zadel za točko Slovenije. Četa selektorja Antona Žlogarja je imela v 94. minuti tekme še zadnji udarec, a je poskus Luke Turudije zgrešil severnoirski gol.

"Mislim, da je končni rezultat lepa nagrada za fante, saj menim, da si poraza nocoj nismo zaslužili. Razmerje strelov je bilo 18:7 v našo korist, že v prvem polčasu smo imeli pri začetnem izidu veliko situacij za zadetek, nakar smo prejeli dva dokaj naivna gola iz kota, čeprav smo vedeli, da so Severni Irci dobri v prekinitvah. Med polčasom smo skušali fante dvigniti, verjetli so v to, da lahko obrnejo tekmo. Škoda le, da smo tako pozno dosegli zadetek za znižanje na 2:1, smo pa glede na potek dogajanja na koncu zadovoljni s točko. Pohvaliti moram igralce, ki so vstopili v igro, saj so dodali tempo in dodano vrednost. Kvalifikacije so naporne, po točki pa smo misli usmerili proti sobotni tekmi z Moldavijo, ki jo moramo dobiti. Gre za kvalifikacije, šteje vsaka tekma, šteje vsaka točka, na koncu pa zasluženo nismo izgubili in smo živi za nadaljevanje kvalifikacij," je po srečanju dejal Anton Žlogar.

Selektor se je strinjal, da je povratek po rezultatskem zaostanku tudi dobra moralna spodbuda: "Strinjam se, to je dobra spodbuda. Nocoj smo bili kaznovani za dve napaki, pri izidu 2:0 smo imeli še nekaj sreče, potrebno je biti pošten, saj so Severni Irci zadeli vratnico. Mislim pa, da je osvojitev točke glede na prikazano igro in priigrane priložnosti zaslužena. Glede na potek smo zadovoljni, glede na prikazano pa nam manjkata dve točki." 

Slovenski mladinci se bodo v soboto, ob 15. uri, pomerili z Moldavci, ki so danes izgubili z gostitelji turnirja Nizozemci. 

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 21.03.2023 | U19
  Mladinska reprezentanca elitni krog začenja proti Belgiji
  Slovenska mladinska reprezentanca je včeraj odpotovala v Nemčijo, natančneje v Bremen, kjer bo v naslednjih dneh tekmovala v elitnem krogu kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 19 let.
 • 13.03.2023 | U19
  Žlogar izbral nogometaše za elitni krog kvalifikacijskega turnirja
  Nogometna pomlad prinaša tekmovalne izzive tudi za mladinsko izbrano vrsto Slovenije. Četa Antona Žlogarja bo preboj na Uefa evropsko prvenstvo do 19 let napadala v Nemčiji, selektor pa je danes razkril seznam nogometašev, na katere bo računal na turnirju. 
 • 15.02.2023 | U19
  Slovenska mladinska reprezentanca ugnala vrstnike s Kitajske
  Slovenska izbrana vrsta do 19 let je na prijateljskem turnirju na Hrvaškem slavila še drugič. Z minimalno zmago je bila boljša od reprezentance Kitajske.
 • 12.02.2023 | U19
  Slovenska mladinska reprezentanca po preobratu ugnala Latvijo
  Slovenska reprezentanca do 19 let je v Umagu odigrala prvo izmed dveh prijateljskih tekem na Hrvaškem.
 • 02.02.2023 | U19
  Žlogar izbral potnike za prijateljski turnir na Hrvaškem
  Slovenska reprezentanca do 19 let, ki se je pred kratkim uvrstila v elitni krog kvalifikacij za evropsko prvenstvo, bo med 9. in 15. februarjem na Hrvaškem sodelovala na prijateljskem turnirju.
 • 08.12.2022 | U19
  Mladincem skupina treh evropskih prvakov
  Mladinska reprezentanca Slovenije je v prvem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023 ostala neporažena, žreb elitnega dela kvalifikacij pa jo je uvrstil v izjemno kakovostno skupino s tremi bivšimi evropskimi prvaki.
 • 17.11.2022 | U19
  Mladinska reprezentanca tudi v drugo boljša od Romunije
  Slovenska reprezentanca do 19 let je v Čatežu odigrala prijateljsko tekmo z Romuni in ponovno slavila.
 • 15.11.2022 | U19
  Slovenska mladinska reprezentanca zanesljivo ugnala Romunijo
  Slovenska reprezentanca do 19 let je v Čatežu odigrala prvo izmed dveh prijateljskih tekem proti Romuniji.
 • 07.11.2022 | U19
  Žlogar izbral nogometaše za prijateljska obračuna z Romunijo
  Slovenska reprezentanca do 19 let, ki se je pred kratkim uvrstila v elitni krog kvalifikacij za evropsko prvenstvo, se bo sredi novembra na dveh prijateljskih obračunih pomerila z izbrano vrsto Romunije. Selektor Anton Žlogar je v ta namen objavil seznam nogometašev, katerim bo dal priložnost na prihajajočih obračunih z Romunijo, ki se je tako kot Slovenija uvrstila v naslednji krog kvalifikacij za evropsko prvenstvo.
 • 27.09.2022 | U19
  Z novo točko v elitni krog kvalifikacij
  Mladinska reprezentanca je z neodločenim rezultatom na tekmi z Nizozemsko potrdila uvrstitev v elitni krog kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023. Obračun z gostitelji ni ponudil zadetkov, Slovenci pa so v zahtevni skupini na Nizozemskem osvojili pet točk in prvo mesto.

DELI NA