20.09.2010 | NZS
Izjava za javnost predsednika NZS

Spoštovani!

SPINS je na tiskovni konferenci, katero je imel v četrtek, 16.09.2010, navedel nekaj neresnic v zvezi z delovanjem NZS, na katere smo na NZS ustrezno odgovorili. Ob tem je potrebno poudariti, da so vsi igralci članske A reprezentance NZS (reprezentanti), SPINS-u podpisali pooblastila, da ji zastopa v vseh pogovorih, pogajanjih oziroma podobnih dejanjih nasproti NZS, kar pomeni, da so SPINS in njegovi predstavniki, na navedeni tiskovni konferenci govoril v imenu reprezentantov, ki so jim podpisali pooblastila.

V zvezi s tem sem kot predsednik NZS, v nedeljo, 19.09.2010, prejel s strani predsednika SPINSA g. Dejana Stefanovića SMS z naslednjo vsebino:

»Ivan, ne laži več javnosti, dobro veš, da so reprezentanti podpisali civilno-pravno pooblastilo, da sam določaš višino premij in da gre predvsem za pravice in ne za denar. Veš tudi, da ne moreš prodajati podobe igralcev brez njihovega soglasja, katerega pa nimaš. Če ne nehaš, bomo začeli lobirati za tvojo zamenjavo ter organizirati proteste zoper tvojo samovoljo in laži! Lp Dejan«

Navedeni SMS lepo kaže, kakšno pot so za dosego svojega cilja, seveda preko svojega pooblaščenca,  izbrali reprezentanti. Tisto, kar je pozitivno v tem SMS sporočilu je dejstvo, da je predsednik SPINS-a končno priznal, da reprezentantov ne more zastopati kot svoje člane, saj le-ti, kot smo na NZS že zadnjič navedli v naši izjavi, po veljavnem statutu SPINS-a sploh ne morejo biti člani SPINS-a, če igrajo v tujini več kot tri leta, temveč kot civilno-pravni pooblaščenec. Ob tem se mi osebno zastavlja vprašanje, kaj to v tem primeru sploh pomeni in kako je s plačilom za tovrstno zastopanje, oziroma ali znesek 110.000,00 EUR, katerega so reprezentanti odstopili SPINS-u, predstavlja plačilo za napade na predsednika NZS.

Dejstvo je, da v skladu s statutom NZS, kot predsednik NZS sam določam višino premij igralcem, kar je bila želja reprezentantov, toda dejstvo je tudi, da sem takoj, ko sem zaradi te določbe, s strani reprezentantov doživel izsiljevanje za višje premije, izvršnemu odboru NZS predlagal sprejem pravilnika, po katerem lahko povečam premije največ za 50 %, višje povečanje pa mora odobriti izvršni odbor NZS. Ob prvi naslednji spremembi statuta NZS bom predlagal črtanje te določbe, tako da bo po spremembi statuta o premijah igralcev odločal izključno izvršni odbor NZS.

Glede prodaje podobe igralcev bi le poudaril, da ni trženja podobe igralcev brez slovenske reprezentance, slovenskega dresa in grba NZS. Brez teh treh zadev podoba reprezentanta ne pomeni popolnoma nič in tudi nihče brez tega ne bo podpisal pogodbe. V skladu z veljavnim pravilnikom NZS reprezentantom od trženje podobe pripada 40 %. Vsak naj oceni sam, ali je to dovolj, sploh ob dejstvu, da brez NZS, brez dresa slovenske reprezentance in brez grba NZS, ni trženja podobe reprezentanta.

Glede začetka lobiranja za mojo zamenjavo pa reprezentantom, SPINSU in njegovemu predsedniku predlagam, da naj s tem čim prej začnejo, saj bi mi v tem trenutku zamenjava pomenila veliko olajšanje, pa še protesti ne bi bili potrebni.

Na podlagi navedenega naj si vsakdo ustvari svojo mišljenje ali gre v teh zadevah, ki trajajo že od lanskega septembra, za denar ali ne.

V pričakovanju zamenjave, lep pozdrav reprezentantom in SPINS-u.

Mag. Ivan Simič
Predsednik NZS

SORODNE NOVICE

 • 30.11.2023 | NZS
  Po 41. seji IO NZS
  Na Brdu pri Kranju se je na 41. seji sestal Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije. Na prvi seji po uvrstitvi na Evropsko prvenstvo 2024, so člani obravnavali selektorsko piramido ženske in dekliških reprezentanc, mlajših moških reprezentanc in futsal reprezentanc, spremembe pravilnika o registraciji in statusu igralcev, ter spremembe pravilnika o licenciranju nogometnih klubov in finančni vzdržnosti.
 • 28.11.2023 | NZS
  Usposabljanje trenerjev pod okriljem NZS
  Vsak zadetek več, vsak meter, vsak delček sekunde prednosti pri odzivu na dani položaj oziroma vsak napredek, ki pomaga, da si boljši od tekmeca, ima temelje v strokovnem gradivu in znanju, v dojemanju znanstvenih uvidov in ob enem sposobnosti prenašanja tega znanja tistim, ki jim je namenjeno, na vseh nivojih, v vseh sredinah. 
 • 12.10.2023 | NZS
  Sofinanciranje klubov za vzgojo reprezentantov
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na torkovem izvršnem odboru sprejel pomembno spremembo v povezavi s sofinanciranjem klubov z reprezentanti v tekmovalni sezoni 2023/24. Poleg višje vsote razpoložljivih sredstev bodo le-ta zdaj na voljo tudi slovenskim klubom, kateri so vzgojili reprezentante, ki sedaj igrajo v tujini.
 • 11.10.2023 | NZS
  Komisija za pritožbe NZS odločila o pritožbi NK Rogaška
  Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije je sprejela končno odločitev v primeru pritožbe NK Rogaška zoper prvostopenjsko odločitev o registraciji tekme Prve lige Telemach med Koprom in Rogaško v korist FC Koper s 3:0 potem, ko gostujoči klub ni izpolnjeval pogoja doma vzgojenih igralcev. Pritožba Rogaške je bila zavrnjena kot neutemeljena.
 • 10.10.2023 | NZS
  39. seja Izvršnega odbora NZS: Pomoč klubom po poplavah v središču pozornosti
  Danes je na sedežu Nogometne zveze Slovenije na Brdu pri Kranju potekala 39. seja Izvršnega odbora NZS za mandatno obdobje 2020-2024. Med ključnimi točkami dnevnega reda je bila pomoč klubom zaradi škode na nogometni infrastrukturi ob avgustovskih poplavah. Izvršni odbor NZS je izrazil globoko sočutje vsem klubom, ki so bili prizadeti zaradi naravne nesreče in se zavezal k aktivnemu pristopu pri iskanju rešitev za obnovo infrastrukture. Poleg tega je bilo na seji obravnavanih še več drugih pomembnih točk, med drugim finančne spodbude klubom, katerih igralci sodelujejo v aktivnostih slovenskih nogometnih reprezentanc, predlog o ukinjanju pravila gola v gosteh v tekmovanjih pod okriljem NZS ter črpanje UEFA HatTrick sredstev za infrastrukturo.
 • 16.09.2023 | NZS
  V Stožicah na dobrodelni nogometni tekmi zbrali 3,5 milijona evrov za žrtve poplav
  Nogometni zvezdniki na čelu s predsednikom Evropske nogometne zveze Uefe Aleksandrom Čeferinom, ki je bil pobudnik akcije, so v Stožicah igrali dobrodelno tekmo za žrtve avgustovskih poplav v Sloveniji. Na razprodanem stadionu je po enajstmetrovkah slavila modra ekipa s 5:4. Skupno so na tekmi zbrali nekaj več kot 3,5 milijona evrov.
 • 14.09.2023 | NZS
  Delovna skupina podala poročilo o preučitvi razmer v ženski reprezentanci
  Delovna skupina, ki je bila zadolžena za preučitev razmer v ženski reprezentanci, pod vodstvom predsednice Maje Berger Levičar, je vodstvu Nogometne zveze Slovenije poslala obsežno poročilo o razmerah v ženski reprezentanci ter v zvezi s podanimi ugotovitvami podala priporočila.
 • 01.09.2023 | NZS
  Vodja tekmovanj sprejel odločitev o tekmi 6. kroga PLT
  Vodja tekmovanj NZS je v skladu s tekmovalnim pravilnikom Nogometne zveze Slovenije sprejel odločitev, da se tekma 6. kroga Prve lige Telemach med FC Koprom in NK Rogaška registrira z rezultatom 3:0 za domačine, saj ekipa NK Rogaška ni zadostila pravilu doma vzgojenih igralcev in je na tekmo prijavila le sedem nogometašev, ki izpolnjujejo pogoj, ki je v veljavi od začetka letošnje sezone.
 • 30.08.2023 | NZS
  Čeferin zvezdnike nogometa povabil na dobrodelno tekmo v Ljubljano
  Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin se je odločil za akcijo pomoči žrtvam avgustovskih poplav v Sloveniji. V petek, 15. septembra, ob 20. uri bo stadion v Stožicah na njegovo pobudo gostil dobrodelno tekmo s svetovnimi zvezdniki nogometa.
 • 25.08.2023 | NZS
  V prodaji vstopnice za žensko A, U21 in futsal A reprezentanco
  V pestrem nogometnem septembru bodo aktivne številne slovenske reprezentančne selekcije. Slovenska A-reprezentanca nadaljuje s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2024, medtem ko ženska A-reprezentanca pričenja s tekmovanjem v Uefini ligi narodov. Nov cikel čaka tudi slovensko reprezentanco do 21 let, ki odpira kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025, futsal A reprezentanco pa čakajo tekme v elitnem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2024.

DELI NA