20.09.2010 | NZS
Izjava za javnost predsednika NZS

Spoštovani!

SPINS je na tiskovni konferenci, katero je imel v četrtek, 16.09.2010, navedel nekaj neresnic v zvezi z delovanjem NZS, na katere smo na NZS ustrezno odgovorili. Ob tem je potrebno poudariti, da so vsi igralci članske A reprezentance NZS (reprezentanti), SPINS-u podpisali pooblastila, da ji zastopa v vseh pogovorih, pogajanjih oziroma podobnih dejanjih nasproti NZS, kar pomeni, da so SPINS in njegovi predstavniki, na navedeni tiskovni konferenci govoril v imenu reprezentantov, ki so jim podpisali pooblastila.

V zvezi s tem sem kot predsednik NZS, v nedeljo, 19.09.2010, prejel s strani predsednika SPINSA g. Dejana Stefanovića SMS z naslednjo vsebino:

»Ivan, ne laži več javnosti, dobro veš, da so reprezentanti podpisali civilno-pravno pooblastilo, da sam določaš višino premij in da gre predvsem za pravice in ne za denar. Veš tudi, da ne moreš prodajati podobe igralcev brez njihovega soglasja, katerega pa nimaš. Če ne nehaš, bomo začeli lobirati za tvojo zamenjavo ter organizirati proteste zoper tvojo samovoljo in laži! Lp Dejan«

Navedeni SMS lepo kaže, kakšno pot so za dosego svojega cilja, seveda preko svojega pooblaščenca,  izbrali reprezentanti. Tisto, kar je pozitivno v tem SMS sporočilu je dejstvo, da je predsednik SPINS-a končno priznal, da reprezentantov ne more zastopati kot svoje člane, saj le-ti, kot smo na NZS že zadnjič navedli v naši izjavi, po veljavnem statutu SPINS-a sploh ne morejo biti člani SPINS-a, če igrajo v tujini več kot tri leta, temveč kot civilno-pravni pooblaščenec. Ob tem se mi osebno zastavlja vprašanje, kaj to v tem primeru sploh pomeni in kako je s plačilom za tovrstno zastopanje, oziroma ali znesek 110.000,00 EUR, katerega so reprezentanti odstopili SPINS-u, predstavlja plačilo za napade na predsednika NZS.

Dejstvo je, da v skladu s statutom NZS, kot predsednik NZS sam določam višino premij igralcem, kar je bila želja reprezentantov, toda dejstvo je tudi, da sem takoj, ko sem zaradi te določbe, s strani reprezentantov doživel izsiljevanje za višje premije, izvršnemu odboru NZS predlagal sprejem pravilnika, po katerem lahko povečam premije največ za 50 %, višje povečanje pa mora odobriti izvršni odbor NZS. Ob prvi naslednji spremembi statuta NZS bom predlagal črtanje te določbe, tako da bo po spremembi statuta o premijah igralcev odločal izključno izvršni odbor NZS.

Glede prodaje podobe igralcev bi le poudaril, da ni trženja podobe igralcev brez slovenske reprezentance, slovenskega dresa in grba NZS. Brez teh treh zadev podoba reprezentanta ne pomeni popolnoma nič in tudi nihče brez tega ne bo podpisal pogodbe. V skladu z veljavnim pravilnikom NZS reprezentantom od trženje podobe pripada 40 %. Vsak naj oceni sam, ali je to dovolj, sploh ob dejstvu, da brez NZS, brez dresa slovenske reprezentance in brez grba NZS, ni trženja podobe reprezentanta.

Glede začetka lobiranja za mojo zamenjavo pa reprezentantom, SPINSU in njegovemu predsedniku predlagam, da naj s tem čim prej začnejo, saj bi mi v tem trenutku zamenjava pomenila veliko olajšanje, pa še protesti ne bi bili potrebni.

Na podlagi navedenega naj si vsakdo ustvari svojo mišljenje ali gre v teh zadevah, ki trajajo že od lanskega septembra, za denar ali ne.

V pričakovanju zamenjave, lep pozdrav reprezentantom in SPINS-u.

Mag. Ivan Simič
Predsednik NZS

SORODNE NOVICE

 • 18.05.2020 | NZS
  Navodila in priporočila za izvajanje nogometnih treningov
  Z današnjim dnem je v veljavo stopil odlok vlade RS o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti, ki pod določenimi pogoji omogoča izvajanje procesa športne vadbe športnikom. V primeru, da se bodo nogometni klubi kljub zaključku tekmovanj v letošnji sezoni odločili za izvajanje nogometnih aktivnosti morajo spoštovati priporočila NZS in NIJZ glede varovanja pred okužbo z virusom COVID-19.
 • 18.05.2020 | NZS
  In memoriam: Marko Elsner
  Po hudi bolezni se je zjutraj v 61. letu poslovil legendarni slovenski nogometaš, nekdanji slovenski in jugoslovanski državni reprezentant, Marko Elsner.
 • 16.05.2020 | NZS
  NZS odprla fotografsko razstavo ob stoletnici
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je danes v ljubljanskem Tivoliju odprla fotografsko razstavo ob stoletnici krovne nogometne organizacije, ki bo na ogled do 15. avgusta. Kraj razstave je simboličen, saj so nedaleč stran pred več kot stoletjem prvi slovenski nogometaši igrali prve mednarodne tekme.
 • 15.05.2020 | NZS
  Umrl je Vinko Donko
  V 87. letu starosti je preminil Vinko Donko, ki je bil eden od najvidnejših predstavnikov nogometa v Mariboru in njegovi okolici.
 • 14.05.2020 | NZS
  Mijatović: Ključno je, da se prvenstvo konča na igrišču
  Potem ko je vlada v sredo odločila, da bodo s 23. majem lahko znova potekala tudi tekmovanja na državni ravni, je postalo tudi jasno, da se bo v začetku junija nadaljevalo tudi nogometno državno prvenstvo. Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović je zadovoljen, da se bo nogomet kmalu vrnil.
 • 11.05.2020 | NZS
  Izvršni odbor sprejel sklep o nadaljevanju sezone
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na korespondenčni seji sprejel odločitev, da se do konca izpelje sezona v Prvi ligi Telekom Slovenije in Pokalu Slovenije, če bodo razmere v državi to dopuščale. Obenem je sklep IO, da se zaključi tekmovanje v 2. SNL in 1. SŽNL.
 • 07.05.2020 | NZS
  Korak naprej v prizadevanjih NZS
  Nogometna zveza Slovenije nadaljuje aktivnosti, ki vodijo do ponovnega zagona treningov nogometa in varnega udejstvovanja v prvoligaškem tekmovanju, zato je odlok Vlade RS, da se registrirani športniki lahko vrnejo na igrišča korak naprej v prizadevanjih vrnitve k treningom in tekmovanjem.
 • 05.05.2020 | NZS
  Čas je za sprostitve na področju kolektivnega športa
  Ob najavljenem sproščanju ukrepov za individualne športe in zaradi velikega medijskega in javnega zanimanja za ekipne športe in nogomet, objavljamo spodnjo naslednjo Nogometne zveze Slovenije.
 • 01.05.2020 | NZS
  Odziv NZS na omilitev ukrepov v boju proti COVID-19
  Na sredine omilitve ukrepov v boju proti širjenju epidemije koronavirusa na področju športa podajamo naslednjo izjavo Nogometne zveze Slovenije.
 • 29.04.2020 | NZS
  Fotografska razstava 100 let NZS
  Nogometna zveza Slovenije ob stoletnici delovanja pripravlja fotografsko razstavo, ki si jo bo moč ogledati med 15. majem in 15. avgustom na Jakopičevem sprehajališču v ljubljanskem parku Tivoli.

DELI NA