31.12.2022 | Sodniki
Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen

Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.

Slavko Vinčić je s sonarodnjakoma Tomažem Klančnikom in Andražem Kovačičem imel premierni nastop v Dohi v torek 22. novembra na dvoboju v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo, ki je bil odigran na stadionu Lusail Iconic s kapaciteto 88.966 gledalcev, ki je 18. decembra gostil tudi finalno tekmo med Argentino in Francijo.

Teden dni kasneje po uvodnem nastopu so 29. novembra Vinčić, Klančnik in Kovačič na 36 tekmi SP delili pravico na otoškem dvoboju v bitki za Združeno kraljestvo in sicer spopad v skupini B med Walesom in Anglijo, ki je bil odigran na stadionu Ahmad Bin Ali, kjer domuje katarski prvak Al Rayyan v Dohi (40.000 sedežev). Na tem objektu so bili vsi trije skupaj tudi že 13. junija, ko jim je FIFA zaupala sojenje na zaključni tekmi play-off dvoboja medcelinskih kvalifikacij med Avstralijo in Perujem. Za konec pustolovščine v arabskem svetu pa sta Vinčić in Klančnik bila še na tekmi osmine finala 5. decembra med Brazilijo in Južno Korejo, kjer je Slavko Vinčić deloval kot 4. sodnik med rezervnima klopema, Tomaž Klančnik pa kot rezervni pomočnik sodnika v sodniški ekipi, ki jo je vodil 40-letni Francoz Clement Turpin.

1. Čestitke za sojenje na svetovnem prvenstvu v Katarju. Kako je bilo in kako ste zadovoljni s sojenjem?

Hvala lepa na čestitkah. Smo ponosni in zadovoljni kako smo zastopali Slovenijo, Nogometno zvezo Slovenije in Zvezo nogometnih sodnikov Slovenije na svetovnem prvenstvu 2022 v Katarju. Domov smo se vrnili z dvignjeno glavo. Cilj je bil odsoditi dve tekmi in to smo dosegli. Kar nekaj sodniških ekip je ostalo na eni tekmi ali pa je sploh ni dobilo. Že sama uvrstitev med 11 sodniških ekip iz Evrope pomeni veliko priznanje za mene, Tomaža in Andraža in nenazadnje za slovensko sojenje. V Doho smo prispeli 12 dni pred pričetkom prvenstva, opravili kratke priprave, fizična testiranja in dobili zadnje napotke. S sodniškega vidika gledano je bila organizacija na zelo visokem nivoju, od igrišč za treninge, hotela in vse potrebne logistike. 

2. V vaši ekipi sta bila še pomočnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, ki vas na tekmah v tujini venomer spremljata zadnjih nekaj let. Kako pomembno je, da so sodniške ekipe standardizirane?

Vrsto let smo že skupaj na vseh tekmah pod okriljem UEFE in FIFE. Sodniške ekipe so, če je le mogoče standardizirane zaradi boljšega sodelovanja na sami tekmi. Sodniki se morajo med seboj dobro poznati, da bi sodelovanje lahko bilo uspešno. Veliko časa preživimo skupaj, od potovanj, tekem, turnirjev in seminarjev. Samo v Katarju smo skupaj preživeli 30 dni, tako da sta Tomaž in Andraž moja druga družina. Zelo pomembno je, da je med nami pozitivna energija, da čutimo eden drugega. Ne samo med tekmo, ampak tudi izven igrišča. Poznamo se zelo dobro, kako kdo reagira in deluje v določenih situacijah. Smo različne osebnosti, a skupaj tvorimo celoto. Danes lahko rečem da smo zelo ponosni na svojo sodniško kariero. Imam veliko srečo, da sta moja pomočnika in brez njiju vse kar je doseženo ne bi bilo mogoče.

3. Sodili ste tudi svetovnim prvakom Argentincem, ki pa so prav na tekmi s Savdsko Arabijo izgubili? Kako gledate danes na to tekmo?

Na obe odsojeni tekmi bo ostal res lep spomin. Najprej je pomembno, da po nobeni tekmi nismo bili »tema«, kar je sodnikova želja pred vsako tekmo. Prvo tekmo Argentina - Savdska Arabija smo sodili kasnejšim svetovnim prvakom pred približno 88.000 navijači obeh reprezentanc na Lusail stadionu, največjem na tem svetovnem prvenstvu. Vzdušje je bilo res izjemno, rezultatsko negotova tekma do konca in vsaj za večino nogometnih navijačev eno največjih presenečenj v zgodovini svetovnih prvenstev. Druga tekma britanski derbi med Anglijo in Wales-om, pa je bil dvoboj ki vedno nosi dodatni naboj in posebne emocije.

4. Na svetovnem prvenstvu je bilo pokazanih rekordno malo rdečih kartonov. Kje tiči razlog za to?

Ne poznam statistike, če drži je verjetno eden od razlogov, da se trenerji in igralci zavedajo kaj izključitev pomeni za igralca in posledično vpliva na ekipo tako na sami tekmi kot kasneje v nadaljevanju turnirja. V skupinskem delu SP so tri tekme, igralec bo kaznovan s prepovedjo nastopa na najmanj eni, mogoče pa celo do konca turnirja v odvisnosti od vzroka in teže storjenega dejanja za izključitev. Drugi razlog je lahko, da se nogometaši zavedajo da sodniki zadnja leta veliko pozornost posvečamo zaščiti igralcev in pa da vse morebitne dogodke za izključitev dodatno še preglejujejo video sodniki.

5. Na tekmah SP je bilo v veljavi tudi polavtomatsko dosojanje prepovedanega položaja. Je to dobra rešitev za nogomet?

UEFA je predhodno polavtomatiziran sistem že implementirala v Ligi prvakov, tako da za evropske sodnike sam sistem ni bil neznanka. Menim, da je sistem dober in pravičen, čeprav včasih milimetri odločijo ali je zadetek regularen ali ne in je konsistenten pri odločitvah za vse ekipe. Omogoča VAR sodnikom, da določijo ali gre za prepovedan položaj hitreje in natančneje, saj se pri risanju črt porabi več časa. Sistem kot takšen je zelo drag in pride v poštev le za res elitna tekmovanja, kjer je tudi infrastruktura primerna.

6. Poznani ste po svoji dobrodelnosti, kjer ste iz mednarodnih tekem že večkrat za dober namen podarili različne sodniške artikle za licitacijo pri zbiranju finančnih sredstev za ranljive skupine. Obveščeni smo, da ste se tudi tokrat osebno zavzeli za nov velik družbeno odgovoren projekt. Nam lahko poveste kaj več?

Gre za družbeno odgovorni projekt, kjer bomo spomladi izpeljali akcijo zbiranja sredstev za dečka Urbana preko društva Palčica Pomagalčica. Na licitaciji bomo zbirali sredstva za pomoč fantu, ki potrebuje sredstva za financiranje genske terapije. Na licitaciji bodo trije sodniški dresi in žoga s svetovnega prvenstva s podpisi slovenske sodniške ekipe. 

7. V sodniške arhive ste zapisani kot drugi Slovenec, ki je upravljal s piščalko na največjem reprezentančnem turnirju. Kako uspeva Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije, da na 20.273 km2 kot meri površina dežele na sončni strani Alp proizvaja tolikšno število vrhunskih arbitrov?

Že vrsto let imamo vrhunski izobraževalni sistem, ki je popolnoma enak kot ga ima UEFA. Imamo visoko usposobljene mentorje in in zelo dobre kontrolorje sojenja, ki prenašajo svoje znanje na mlade sodnike od samega začetka njihove poti. Največja zasluga za tako uspešno sistemsko in kvalitetno delo gre vsekakor častnemu predsedniku ZNSS in članu sodniške komisije pri UEFA-i g. Šajn Vladu. Slovensko sojenje ima z njim veliko prednost in privilegij, saj smo sodniki vedno na tekočem, ko gre za spremembe pravil nogometne igre in njihovo tolmačenje. Smernice, ki jih dobivamo slovenski sodniki na seminarjih so popolnoma enaki kot jih dobijo UEFA sodniki.Nazadnje mu gre velika zahvala za zelo uspešno implementacijo sistema VAR v slovenski nogomet.  

8. Kako ste zadovoljni s preteklim letom in kakšne ambicije imate za naprej?

Zadnji dve leti sta bili res zelo uspešni, uresničitev sodniških sanj. Po letu 2021 in uvrstitvi na evropsko prvenstvo, kjer smo sodili četrtfinalno tekmo med Belgijo in Italijo, smo v letu 2022 s finalom Evropske lige in svetovnim prvenstvom 2022 v Katarju dočakali dosedanji vrhunec kariere. Želja je vsekakor uvrstitev na evropsko prvenstvo v Nemčiji leta 2024. Vsekakor pa ostati v formi, se izogniti poškodbam in z enako pripravljenostjo uspešno zaključiti še teh par let.

Tekst: NZS/ŽD

Foto: FIFA- os. arhiv Slavko Vinčić

SORODNE NOVICE

 • 13.05.2024 | Sodniki
  Slavko Vinčić na Wembley za finale lige prvakov
  Član elitne kategorije enaintridesetih sodnikov Uefa od leta 2019, ki prihaja iz drugega največjega mesta v Sloveniji bo po sojenju na Euru 2020, SP 2022, polfinalu zaključnega turnirja Lige narodov in finala lige Europa 18. maja 2022 v Sevilli med Eintracht Frankfurt in Glasgow Rangers, trinajst dni pred začetkom evropskega prvenstva v Nemčiji, vodil še finale Lige prvakov in največjo tekmo v svoji sodniški karieri.
 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).

DELI NA