02.04.2018 | U17
Intervju: Agron Šalja

Slovenska kadetska reprezentanca se je pretekli teden uvrstila na evropsko prvenstvo do 17 let, ki bo med 4. in 20. majem potekalo v Angliji. Ob izjemnem uspehu smo se pogovarjali s selektorjem Agronom Šaljo.

Za slovensko reprezentanco do 17 let je izjemno uspešen kvalifikacijski cikel. V prvem krogu kvalifikacij si je Slovenija zagotovila napredovanje iz skupine s Francijo, Belorusijo in Kazahstanom, v elitnem krogu pa je bila boljša od Izraela, Madžarske in Romunije. Kako ste doživljali kvalifikacijske tekme?

»Oba dela kvalifikacij sta potekala zelo dobro. Imeli smo kvalitetne priprave in treninge, tudi zdravstveno stanje igralcev je bilo v obeh terminih zelo dobro. Težav s poškodbami praktično nismo imeli, razen na Madžarskem, kjer nismo mogli računati na enega igralca. V prvem krogu kvalifikacij smo imeli le nekaj logističnih težav, vendar so se fantje na slednje odzvali kot pravi profesionalci in odigrali zelo dobre tekme. Pred zadnjo tekmo uvodnega kroga kvalifikacij s Francijo smo si že zagotovili napredovanje, tako da smo dvoboj vzeli kot nagrado in pripravo za Elitni krog kvalifikacij

Priprava na elitni del kvalifikacij je bila očitno več kot uspešna. Kako je bilo na Madžarskem?

»V elitnem krogu kvalifikacij vedno nastopajo kakovostnejše reprezentance. Pred turnirjem so nas nekoliko skrbele vremenske razmere, vendar smo v Nacionalnem nogometnem centru Brdo zelo dobro trenirali, saj nam je Nogometna zveza Slovenije omogočila odlične pogoje za delo. V obeh kvalifikacijskih skupinah smo uvodne tekme odigrali z domačini, ki so vselej v določeni prednosti. Obe tekmi smo bili psihološko na visokem nivoju, čeprav smo proti Madžarom prejeli nesrečen zadetek v zadnji minuti. Kljub temu smo odlično odigrali drugo tekmo z Izraelom, ki je bila ključna za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Fantje so pokazali močan karakter, veliko željo po uspehu, veliko vero vase in Izrael premagali več kot zasluženo, razlika pa bi lahko bila še večja.«

Prav Izrael, ki je bil v očeh mnogih tudi favorit skupine, si je poleg vas izboril uvrstitev na evropsko prvenstvo. Za kakšno reprezentanco gre?

»Izrael je resna reprezentanca z nekaterimi izredno individualno sposobnimi igralci. Oni delujejo kot močno uigrana ekipa, vidi se, da imajo veliko reprezentančnih akcij in so neprestano skupaj. Izraelci so pred elitnim delom kvalifikacij recimo premagali Italijo, se odlično borili z Nemčijo in prvi del kvalifikacij končali z vsemi točkami na računu. Resnično gre za zares dobro reprezentanco, po drugi strani pa smo vseeno mi tisti, ki smo pokazali največ in kar so nam tudi drugi priznavali. Pokazali smo, da imamo dobro ekipo, tako da smo tudi iz mojega vidika zasluženo osvojili prvo mesto

Kako so se z razvojem dogodkom spopadali fantje?

»Skupaj smo bili praktično dva tedna. Vse je bilo podrejeno uspehu, čeprav se nismo želeli postavljati v vlogo favorita. Veliko je bilo tudi psihološke priprave, saj si nismo želeli naložiti prevelikega bremena, ki bi lahko vse skupaj potem odpeljalo v napačno smer. Nismo želeli pregoreti v preveliki želji. Zelo dobra stvar je bila zagotovo tudi ta, da so štirje reprezentanti iz te generacije sodelovali že v Elitnem krogu kvalifikacij preteklo leto v Bosni in Hercegovine, kjer so pridobili prepotrebne izkušnje. Ti fantje so seveda sedaj tudi nosilci te generacije, lanske izkušnje pa so koristile tudi meni kot selektorju. Lani smo imeli težave s poškodbami in psihološkim pritiskom, medtem ko smo bili letos predvsem psihološko precej močnejši. Po zadnji tekmi, ko smo se uvrstili na evropsko prvenstvo, je breme padlo z ramen. Fantje so bili zelo veseli, poleg tega pa se je podpora čutila tudi na tribunah, saj si je naše tekme na Madžarskem ogledalo tudi nekaj slovenskih navijačev, med katerimi je bilo seveda precej staršev igralcev.«

Se fantje že zavedajo veličine uspeha, ki so ga dosegli?

»Mislim, da še ne povsem. Takoj po zadnji tekmi so novinarji že želeli delati intervjuje s posameznimi igralci. Kapetan je bil presenečen, saj doslej še niso bili vajeni različnih medijskih aktivnosti. Naša naloga je, da pripravimo fante na te zadeve oziroma jih morda celo nekoliko zaščitimo. Za evropsko prvenstvo jih bo potrebno psihološko pripraviti, saj oni morajo razmišljati o treningu, o tekmah, ne pa se obremenjevati z drugimi stvarmi. Potrebno se je prepustiti nogometnemu toku. Vedno je potrebno pokazati maksimalni odnos. Fantje so po letih še vedno v razvojnem procesu, tako da jih bo treba nekoliko zaščititi od zunanjih faktorjev, ki lahko potencialno negativno vplivajo na njih.«

Se v kadetski reprezentanci skriva tudi material, ki bi lahko bil nekoč primeren za člansko reprezentanco?

»Rekel bi, da v naši reprezentanci nekateri igralci nedvomno kažejo velik potencial. Vseeno pa gre še za fante, ki so v fazi razvoja. Zelo pomembno bo, kako bodo delali naprej, v kakšnih sredinah bodo igrali in kako se bodo razvijali. Nedvomno imajo nogometni talent in še bolj pomembno je to, da kažejo pravi karakter, ki je prepotreben, da se talentiran fant razvije v vrhunskega igralca, ki bo lahko v prihodnosti igral tudi za A – reprezentanco. Fantje že sedaj pridobivajo neprecenljive izkušnje. Zavedati se moramo, da imajo v svojih nogah že lepo število mednarodnih tekem, ki so na višjem nivoju, kot so tekmovanja, v katerih tekmujejo. V tej generaciji igra večina reprezentantov že mladinske lige, kar je dobrodošlo, saj so tako kvalitetni, da lahko igrajo z leto ali dvema starejšimi igralci, kar se pozna tudi pri njihovem napredku

Evropsko prvenstvo je praktično že pred vrati. Kako se boste pripravili na ta veliki dogodek?

»Najprej nas čaka žreb, si pa seveda želim, da bomo imeli dobre priprave. Upam, da bomo lahko do evropskega prvenstva odigrali še kakšno prijateljsko tekmo in preživeli nekaj časa skupaj. Prvenstvo je že čez en mesec, po drugi strani pa je lahko to tudi kar dolga doba, če ne bomo skupaj. Akcija s prijateljsko tekmo bi bila sigurno dobrodošla.«

Kakšne pa so želje za četrtkov žreb?

»Po pavšalni analizi bi rekel, da letos ni tako izrazitega favorita, kot je bila lani Anglija. Želim si skupino, ki bi nam omogočila možnosti za napredovanje. Želim si napredovanja in hočem, da gremo s takšnimi ambicijami tudi na evropsko prvenstvo. Res je, da smo z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo veliko dosegli, vseeno pa ne želim, da gremo tja samo na izlet. Upam, da tudi tam nekaj naredimo. V London se želimo odpraviti z določenimi ambicijami, videli pa bomo, kaj nam bodo tekme prinesle. V vsakem primeru, nam ni potrebno čutiti nobenega pritiska.«

Slovenska reprezentanca do 17 let:

Reprezentanti:

Abel Marc (Bilje), Matevž Matko (Bravo), Domen Gril (Bravo), Jošt Urbančič (Domžale), Tamar Svetlin (Domžale), Ivan Makovec (Domžale), Žiga Repas (Domžale), Matija Burin (Olimpija), Martin Pečar (Olimpija), Gašper Koritnik (Krško), Mark Španring (Krško), Mirko Mutavčič (Maribor), Alen Jurca (Maribor), Rok Frešer (Maribor), Rok Maher (Maribor), Renato Simič (Fiorentina), Nino Kukovec (Fiorentina), Anže Pucihar (Pescara), Nik Prelec (Sampdoria), Omar Kocar (Dinamo Zagreb).

Strokovno vodstvo:

Agron Šalja (selektor), Aleš Arnol (trener), Miha Obrez (trener vratarjev), Marko Hanc (zdravnik), Leon Sapač (fizioterapevt), Žan Rant Roos (fizioterapevt), Iztok Frajman (tehnični vodja), Dušan Balažič (ekonom).

Tekst: MKo
Foto: NZS

SORODNE NOVICE

 • 26.02.2024 | U17
  Sledi še zadnja preizkušnja pred začetkom elitnega kroga
  Slovenska reprezentanca do 17 let bo konec marca pod vodstvom Muamerja Vugdalića nastopila v elitnem krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Pred tem se bo v sklopu priprav dvakrat pomerila z reprezentanco Srbije. Obe tekmi bosta odigrani v začetku marca v Stari Pazovi.
 • 08.02.2024 | U17
  Slovenija na drugi tekmi remizirala z BiH
  Kadetska reprezentanca Slovenije je v Zenici odigrala še drugo pripravljalno tekmo z vrstniki iz Bosne in Hercegovine. Izbranci Muamerja Vugdalića so tokrat iztržili remi.
 • 06.02.2024 | U17
  Slovenski kadeti dobili prvega od dveh obračunov z BiH
  Kadetska reprezentanca Slovenije je v Zenici dobili prvo od dveh pripravljalnih tekem z vrstniki Bosne in Hercegovine. Izbranci novega selektorja Muamerja Vugdalića so slavili z 0:3.
 • 30.01.2024 | U17
  Kadeti z novim selektorjem dvakrat proti Bosni in Hercegovini
  Slovenska reprezentanca do 17 let, ki jo z novim letom vodi Muamer Vugdalić, se bo v februarju dvakrat pomerila z reprezentanco Bosne in Hercegovine. Obe srečanji bosta na sporedu v trening centru Nogometne zveze Bosne in Hercegovine v Zenici. 
 • 07.12.2023 | U17
  Tudi kadeti s Španijo in Avstrijo
  Kadetska reprezentanca Slovenije se bo v elitnem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 v skupini 7 pomerila s Španijo, Norveško in Avstrijo.
 • 01.12.2023 | U17
  Kadeti klonili tudi v drugo
  Kadetska reprezentanca Slovenije je v madžarskem Telkiju odigrala še drugo pripravljalno tekmo z Madžarsko. Gostitelji dvoboja so slavili z izidom 1:0.
 • 28.11.2023 | U17
  Prvi sosedski obračun dobili Madžari
  Kadetska reprezentanca Slovenije je v madžarskem Telkiju odigrala prvo od dveh pripravljalnih tekem z Madžarsko. Gostitelji dvoboja so slavili z izidom 2:0.
 • 27.10.2023 | U17
  Slovenija v zadnji minuti do uvrstitve v elitni krog
  Kadetska reprezentanca Slovenije je odigrala še zadnje kvalifikacijsko srečanje na tunirju za uvrstitev na Evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Aleksandra Radosavljevića so se na tretji tekmi pomerili s Srbijo in proti gostiteljem iztržili remi (2:2). Za Slovenijo je v prvem polčasu izenačil Pejičić, globoko v sodniškem dodatku pa še Šunta.
 • 24.10.2023 | U17
  Slovenija do zmage proti Azerbajdžanu
  Kadetska reprezentanca Slovenije je odigrala drugo kvalifikacijsko srečanje na tunirju za uvrstitev na Evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Aleksandra Radosavljevića so bili s 3:0 boljši od Azerbajdžana. Za Slovenijo so zadeli Aćimović, Pejičić in Hočevar.
 • 21.10.2023 | U17
  Slovenija na uvodnem obračunu vknjižila remi
  Kadetska reprezentanca Slovenije je odigrala prvo kvalifikacijsko srečanje na tunirju za uvrstitev na Evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Aleksandra Radosavljevića so se z Luksemburgom razšli z neodločenim izidom 1:1. Za Slovenijo je pred koncem obračuna zadel Durmiši.

DELI NA