26.02.2016 | NZS
Gianni Infantino je novi predsednik Fife

Dosedanji generalni sekretar Evropske nogometne zveze (Uefa), Švicar Gianni Infantino, je novi predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa). Na izrednem kongresu v Zürichu je tako nasledil dolgoletnega prvega moža Fife Seppa Blatterja.

Petinštiridesetletni Infantino je za zmago potreboval dva kroga. V prvem so mu delegati, teh je bilo 207, namenili 88 glasov, njegovemu glavnemu tekmecu, predsedniku azijske zveze, bahrajnskemu šejku Salmanu Bin Ibrahimu Al Khalifi, pa 85. V prvem krogu sta kandidirala še jordanski princ Ali, ki je dobil 27 glasov, ter Francoz Jerome Champagne, ki jih je dobil sedem. Južnoafričan Tokyo Sexwale je tik pred volitvami odstopil od kandidature.

V drugem krogu, ki je o predsedniku odločal prvič po letu 1974, pa je Infantino, ki ga je podprla tudi Nogometna zveza Slovenije, dobil 115 glasov (potreboval jih je 104), šejk Salman pa 88. Ali je prejel štiri glasove, Champagne pa nobenega.

"Dragi prijatelji, ne morem opisati svojih čustev v tem trenutku. Šel sem skozi izjemno potovanje, ki me je povezalo z veliko izjemnimi ljudmi, ljudmi, ki dihajo in živijo nogomet. Vrnili bomo ugled in spoštovanje Fife. Svet nam bo ploskal za to, kar bomo naredili v prihodnje. To bomo storili skupaj, tega ne bom naredil sam," je takoj po izvolitvi povedal Infantino, ki je rojen v Brigu, sosednji vasici Vispa, Blatterjevega rojstnega kraja.

"Zahvalil bi se tudi protikandidatom, to je bilo športno tekmovanje in znak demokracije v Fifi. Želim si biti predsednik vseh vas, 209 nacionalnih zvez. Želim delati skupaj z vsemi vami, da začnemo novo obdobje v Fifi, v katerem bomo nogomet spet postavili v ospredje. Ta je šel skozi žalostne čase, ampak teh je konec. Implementirati moramo sprejete reforme, biti transparentni, pridobiti spoštovanje sveta. Ganjen sem, hvala vsem," je še povedal Infantino, po izobrazbi odvetnik, sicer pa mož in oče štirih otrok.

Ta je postal predsedniški kandidat po suspenzu prvega moža Evropske nogometne zveze Michela Platinija, v njegovi kampanji pa je najbolj odmeval predlog, da bi razširil svetovno prvenstvo z 32 na 40 reprezentanc. Pravi tudi, da zagovarja organizacijo SP dveh ali več držav. V primeru zmage bi rad vsaka štiri leta vsaki državi članici dal pet milijonov dolarjev in 40 milijonov vsaki od šestih konfederacij. Je tudi eden od ustvarjalcev Uefinega finančnega fair-playa.

Še pred volitvami predsednika so Fifine članice potrdile že zgoraj omenjene reforme, s katerimi želijo končati obdobje korupcijskih afer, ki so v zadnjih mesecih pretresale Fifo. Reforme je potrdilo 179 članic, 22 jih je bilo proti, šest pa se je vzdržalo glasovanja.

Reformni paket je bil oblikovan z namenom, da omeji avtoriteto glavnih mož Fife. Pod reforme se je podpisal odbor pod vodstvom Francoisa Carrarda. Ta je bil generalni direktor Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) med letoma 1989 in 2003. Uspešno je vodil skupino, ki je pripravila reforme Moka po korupcijskem škandalu leta 1999 v povezavi s podkupovanjem za pridobitev organizacije olimpijskih iger leta 2002 v Salt Lake Cityju.

Predsedniško mesto, mandat predsednika in drugih vodstvenih struktur bo po novem omejen na 12 let, bo po novem funkcija kot v korporacijah, kjer imajo predsednika uprave, ki skrbi za strateške usmeritve, a nima tako velike menedžerske moči. Izvršni odbor se bo po novem imenoval svet in bo imel bolj vlogo uprave z direktorji, kot je v navadi v korporacijah. Generalni sekretar bo zdaj izvršni direktor krovne nogometne organizacije. V reformnem paketu so še številni ukrepi, s katerimi želijo izboljšati finančno transparentnost.

Tekst: STA
Foto: FIFA

SORODNE NOVICE

  • 19.04.2024 | NZS
    Skupaj za večjo varnost na športnih prireditvah
    Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in generalni sekretar NZS Martin Koželj sta se sestala z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem in njegovimi najožjimi sodelavci, skupaj pa so pregledali dosedanje aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti na športnih prireditvah in pri zaostritvi zakonodaje za odpravo huliganstva v športu in se pogovorili o možnih nadaljnjih ukrepih.
  • 15.04.2024 | NZS
    Po 46. seji IO NZS: Objavljen razpis za sofinanciranje nogometne infrastrukture
    Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 46. seji, ki je bila na Brdu pri Kranju, sprejel še razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2024 (SIPN-2024), v katerem bo za sofinanciranje infrastrukture v letu 2024 na voljo 350.000 EUR.
  • 21.03.2024 | NZS
    Po 45. seji IO NZS
    Na Brdu pri Kranju se je v torek na svoji 45. seji sestal Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije. Obravnavali so 16 točk dnevnega reda, ter sprejeli sklep o zasedanju redne letne Skupščine NZS, ki bo 24. aprila 2024.
  • 20.03.2024 | NZS
    Zagotovite si svoj dres slovenske reprezentance
    Nogometna zveza Slovenije z veseljem naznanja začetek večletnega partnerstva z MatchWornShirt, podjetjem, ki je po vsem svetu prepoznan kot vodilni v panogi edinstvenih športnih spominkov. V partnerstvu z več kot 300 ekipami se MatchWornShirt osredotoča na nošene in podpisane nogometne drese ter ponuja bogat izbor zbirateljskih predmetov iz košarke, hokeja in mnogih drugih športov.
  • 20.03.2024 | NZS
    Komisija za pritožbe odločila v primeru NK Maribor
    Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije je na svoji seji dne 14. marca 2024 obravnavala pritožbo NK Maribor Branik zoper sklep disciplinskega sodnika NZS št. 6021/24 z dne 26. februarja 2024. Pritožba je bila vložena zaradi kazni, izrečenih NK Maribor Branik za nešportno in neprimerno vedenje njegovih navijačev ter za spodbujanje narodnostne in etične nestrpnosti in drugega nasilja med tekmo.
  • 05.03.2024 | NZS
    Posvet NZS o varnosti na stadionih
    Nogomet, igra moči, strasti in čustev, se ne odvija samo na zelenici, temveč tudi na tribunah, kjer navijači izražajo svojo podporo in ljubezen do igre. Vendar pa se včasih ta strast prelije v nasilje, kot se je nedavno zgodilo v Fazaneriji. Incident na dogodku na tekmi med Muro in Mariborom je bil povod, da je NZS ponovno organizirala posvet na temo varnosti na nogometnih tekmah. Posvet, katerega se udelžijo predstavniki klubov in vseh deležnikov, ki skrbijo za varnost na tekmah, se je tudi letos odvil na Brdu pri Kranju.
  • 29.02.2024 | NZS
    Konstruktiven sestanek za večjo varnost na športnih prireditvah
    Predstavniki Nogometne zveze Slovenije so se s strokovnjaki iz Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in Olimpijskega komiteja Slovenije sestali na delovnem sestanku in razpravljali o dodatnih ukrepih in rešitvah za večjo varnost na športnih prireditvah.
  • 26.02.2024 | NZS
    Disciplinski sodnik NZS odločil o odgovornosti NK Maribor
    Disciplinski sodnik NZS, ki je neodvisen in avtonomen organ NZS, je v zvezi z dogodkom na tekmi med Muro in Mariborom v 21. krogu Prve lige Telemach izdal sklep o odgovornosti NK Maribor, pri čemer sklepa o odgovornosti domačega kluba pri organizaciji tekme zaradi ugotavljanja dodatnih okoliščin še ni izdal.
  • 22.02.2024 | NZS
    NZS z državo in OKS o ostrejših ukrepih na športnih prireditvah
    Predsednik Nogometne zveze Slovenije, Radenko Mijatović, se je udeležil posveta z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem, ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom in predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije, Franjom Bobincem. Po posvetu so pristojni napovedali sprejem ostrejših ukrepov za varnost na športnih prireditvah, povod za le-te pa so bili nedeljski izgredi v Murski Soboti.
  • 19.02.2024 | NZS
    Disciplinski sodnik uvedel disciplinski postopek
    Za uvedbo disciplinskega postopka je pristojen disciplinski sodnik NZS, ki je samostojen in neodvisen organ, vezan na disciplinske predpise NZS. Disciplinski sodnik je že prejel poročila uradnih oseb (delegat, sodniki in vodja varnosti) in je uvedel disciplinski postopek, v skladu z običajnim postopkom pa bo oba kluba pozval k posredovanju izjav v povezavi s sinočnjim dogodkom.

DELI NA