17.06.2023 | A
Finska pozabljena, proti Danski z dvanajstimi igralci

Slovenska nogometna reprezentanca je v petek v Helsinkih izgubila tretjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Finski z 0:2. Čeprav so v slovenskem taboru videli nekaj dobrih stvari ob porazu, jih v ponedeljek čaka Danska, prvi favorit skupine H, in posledično nov težak izziv.

Slovenija je na Finskem imela več posesti, več strelov, vendar je tekmo začela mlačno, kar so domačini unovčili za vodstvo. Kot je povedal selektor Matjaž Kek, so k porazu botrovale predvsem napake, manjkalo pa je, kot že velikokrat, tudi odločnosti.

Na vprašanje, ali se je poznala tudi odsotnost kapetana in prvega vratarja Jana Oblaka, pa je odvrnil: "Mislim, da se bo zdaj videlo, če je ta odsotnost toliko pomembna. Zdaj je treba dvigniti glave, pričakati polne Stožice in iti v borbo z Danci. Zdaj, ko ni Jasmina Kurtića, Oblaka, se bo pokazalo, če imamo kakega 'fajterja' znotraj, nekoga, ki bo dvignil glas."

Poudaril pa je, da je prepričan, da se fantje tega zavedajo. "So pa stvari, s katerimi sem zadovoljen. Slovenija je kombinatorna, ima priložnosti, je nevarna za gol, tudi proti Fincem, ki težko prejemajo gole," je dodal in pripomnil: "No, mogoče pa sem jaz to narobe videl."

Petar Stojanović se je strinjal s povedanim, izpostavil pa je uvodnih 20, 25 slabih minut. "Mislim, da so nas zelo dobro analizirali, pustili so nam prostor za igranje, ampak dokler nismo spustili žoge, ni šlo. Ko pa smo jo, saj imamo veliko kakovosti, smo imeli dve 'smrtni' priložnosti. Če bi ju izkoristili, bi se tekma po moje obrnila na našo stran. Toda preveč je bilo kar tako pustiti tistih 20 minut. To je preveč, to ni prijateljska tekma, temveč borba za EP."

Kljub temu pa, pravi Stojanović, še ni konec. "To je bila šele tretja tekma. Čaka nas sicer nova težka tekma, ampak pred domačimi navijači, in če to dobimo, je še vedno vse v naših rokah," je poudaril.

Jure Balkovec je menil, da bi se lahko kosali s Finci, a da zato poraz še bolj boli. "Toda tako kot nismo po prvih dveh tekmah delali evforije, tudi zdaj ni treba dati glav dol in vsega opustiti. V ponedeljek gremo proti Danski z navijači in mislim, da nam lahko uspe."

Tudi selektor je igralcem povedal, da ni vsega konec, da naj pozabijo tekmo in se osredotočijo na Dansko. "Imamo še sedem krogov, najprej v ponedeljek Danska. Finci so z navijači dobili 12. igralca, tega si želimo tudi mi v ponedeljek. Toda moramo tudi sami pokazati na igrišču, da si zaslužimo podporo. Favorit je Danska, toda če jo je Kazahstan premagal doma, zakaj je ne bi mi," je še dejal Balkovec.

Danska je trenutno 19. na lestvici Mednarodne nogometne zveze, Slovenija pa 59. Slednja se z Dansko ni merila od leta 2008, ko je na prijateljski tekmi izgubila z 1:2, pred tem pa je izgubila tudi preostale tri dvoboje - brez doseženega gola.

So pa Danci, ki imajo za razliko od Fincev precej več mednarodno uveljavljenih igralcev, svojo tretjo tekmo v petek igrali doma s Severno Irsko in jo premagali z golom Jonasa Winda. Tako imajo v skupini H, po pričakovanem slavju Kazahstana v San Marinu (3:0), Danska, Finska, Kazahstan in Slovenija po šest točk, Severna Irska je pri treh, San Marino pa je brez točk. Na EP vodita prvi dve mesti v skupini.

Seznam Danske:

Kasper Schmeichel (Nice), Frederik Roennow (Union Berlin), Mads Hermansen (Broendby); Simon Kjaer (Milan), Andreas Christensen (Barcelona), Jens Stryger Larsen (Trabzonspor), Joakim Maehle (Atalanta), Mathias Joergensen (Brentford), Joachim Andersen (Crystal Palace), Rasmus Kristensen (Leeds United), Victor Nelsson (Galatasaray), Alexander Bah (Benfica); Christian Eriksen (Manchester United), Pierre-Emile Hoejbjerg (Tottenham), Mathias Jensen (Brentford), Mikkel Damsgaard (Brentford), Philip Billing (Bournemouth), Morten Hjulmand (Lecce); Yussuf Poulsen (Leipzig), Martin Braithwaite (Espanyol), Andreas Skov Olsen (Club Brugge), Jonas Wind (Wolfsburg), Jesper Lindstroem (Eintracht Frankfurt), Mohamed Daramy (Koebenhavn), Rasmus Hoejlund (Atalanta).


Tekst: STA, MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 23.04.2024 | A
    Šeško in Žugelj znova med strelci
    Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.

DELI NA