Domžalčani napadajo najuspešnejši norveški klub

Domžalčani se po četrtkovem slavju v Helsinkih vračajo v Skandinavijo, tokrat še severneje, v norveški Trondheim. Rosenborg je tekmec, ki ga spremljevalcem evropskega nogometa ni potrebno posebej izpostavljati, saj gre za rednega udeleženca skupinskih delov tekmovanj pod okriljem UEFA.

Šestindvajsetkratni državni prvak je daleč najtrofejnejši klub Norveške, o moči zasedbe iz Trondheima pa veliko pove podatek, da so črno-beli odigrali že 275 tekem pod okriljem Evropske nogometne zveze. Klub ima v statistiko vpisanih kar 152 tekem v UEFA Ligi prvakov, do leta 2007 pa je bil redni udeleženec skupinskega dela tega tekmovanja. V zadnjem desetletju je Rosenborg jesen večkrat preživel v UEFA Evropski ligi, nazadnje pred dvema letoma, ko je v kvalifikacijah dvakrat premagal ekipo Maribora.

Moštvo vodi nekdanji norveški in danski selektor Age Hareide, 67-letnik pa je bil državni prvak tako na Norveškem, pa tudi na Danskem in Švedskem. Prekaljeni strokovnjak za razliko od preteklosti, ko so dres Rosenborga nosili tudi številni afriški nogometaši, ne razpolaga s pretirano pisanim kadrom. Glavnino ekipe sestavljajo Norvežani, ob nekaj Švedih, Islandcu in Dancu pa izstopata zgolj Bosanec Besim Šerbečić in Črnogorec Dino Islamović. Na Švedskem rojeni reprezentant Črne gore se je Rosenborgu pridružil lani, 190 centmetrov visoki napadalec pa je na 38 tekmah dosegel 15 zadetkov.

Čeprav Rosenborg že od leta 2018, ko je bil državni in pokalni prvak, ni osvojil lovorike, Dejan Djuranović o tekmecu govori z izbranimi besedami: "Lahko pričakujemo renomiranega nasprotnika z ogromno izkušnjami. Gre za najuspešnejši norveški klub, organizirano in agresivno ekipo, ki si želi igrati, daleč od stereotipa o preskoku igre. Igrajo moderen nogomet, imajo trenerja z izkušnjami iz najvišjega nivoju. Potrebno bo odigrati pogumno in po najboljših močeh, moramo se jim zoperstaviti. Moramo zadržati posest žoge, da lahko povzročamo težave nasprotniku. Biti moramo striktni in agresivni, predvsem v obrambi, tako kot na Finskem. Nasprotniku moramo dovoliti čimmanj. Recept je enostaven, vratar mora biti na nivoju, mrežo moramo ohraniti nedotaknjeno, na drugi strani pa moramo izkoristiti svoje priložnosti in računati na najboljši izplen."

"Čaka nas težka tekma, na Norveško odhajamo z željo, da odigramo po najboljših močeh. Rosenborg je zagotovo favorit dvoboja, vendar je to morda za nas še bolje. Na Norveškem želimo pokazati, kaj znamo in dobro odigramo. Nasprotnika smo dobro analizirali, igrata se dve tekmi in vse je mogoče. Najprej želimo iztržiti dober rezultat v Trondheimu, nato pa bomo poskušali še doma. Vsi moramo dati vse od sebe, drugega načina ni," pred prvo tekmo tretjega kroga kvalifikacij pravi Arnel Jakupović, ki je na Finskem potrdil domžalsko napredovanje.

Za razliko od gostovanja v Helsinkih, ko so Domžalčani igrali na umetni travnati podlagi, se stadion Lerkendal ponaša s hibridnim igriščem, podobnim kot Ljudski vrt in Stožice. Dvoboj v Trondheimu se bo sicer pričel ob 19. uri, za red na zelenici pa bodo skrbeli ukrajinski delivci pravice. Vlogo glavnega sodnika bo opravljal Sergej Bojko. 

Kakšno bo domžalsko izhodišče pred torkovim povratnim obračunom v Ljubljani? Rumeni bi se v primeru napredovanja pomerili s francoskim Rennesom.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 11.05.2024 | Prva liga Telemach
    Remi med Domžalami in Radomljami
    Nogometaši Domžal in Kalcerja Radomelj so se v 35. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 09.05.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Radomlje
    Domžale po porazu na Obali nimajo več prave motivacije, na drugi strani pa Radomlje krvavo potrebujejo točke. Kako se bo razpletel občinski derbi?
  • 04.05.2024 | Prva liga Telemach
    Koprčani do točk proti Domžalam
    Nogometaši Kopra so v 34. krogu Prve lige Telemach premagali Domžale s 3:1 (2:0).
  • 03.05.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Koper - Domžale
    Domžalčani so po Celju načrte prekrižali še Mariboru. Bodo uspeh nadgradili na Obali?
  • 27.04.2024 | Prva liga Telemach
    Točka Domžal proti Mariboru
    Nogometaši Domžal in Maribora so se v 33. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (0:1).
  • 25.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Maribor
    Domžale so prejšnji konec tedna zaustavile celjski nalet. Lahko presenetijo še Maribor?
  • 21.04.2024 | Prva liga Telemach
    Domžalčani presenetili v Celju
    Nogometaši Domžal so v 32. krogu Prve lige Telemach v gosteh premagale Celje s 3:2 (0:1).
  • 19.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Domžale
    Celjsko odštevanje se je začelo, grofje so na pragu drugega naslova državnih prvakov. Nedeljski tekmeci Celjanov bodo nogometaši Domžal, ki so med tednom prišli do pomembnih točk.
  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pomembne točke Domžal proti Kopru
    Nogometaši Domžal so v zaostali tekmi 25. kroga Prve lige Telemach premagali Koper z 1:0 (0:0).
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Koper
    Marca je dvoboj Domžal in Kopra odneslo močno deževje, ki je razmočilo zelenico ob Kamniški Bistrici. Kdo bo dobil zaostali obračun?

DELI NA