23.04.2020 | Ženska tekmovanja
Članice za evropski naslov leta 2022

Izvršni odbor Evropske nogometne zveze UEFA je danes potrdil, da bo žensko evropsko prvenstvo na sporedu v Angliji leta 2022, potekalo bo med 6. in 31. julijem. Anglija bi morala tekmovanje po prvotnem scenariju gostiti leta 2021.

„Ko smo morali sprejeti nujno odločitev o preložitvi evropskega članskega prvenstva, smo vedno imeli v mislih tudi odločitev glede evropskega prvenstva članic. Vse možnosti smo natančno preučili, v ospredju pa je bila naša predanost rasti ženskega nogometa. S preložitvijo evropskega prvenstva članic na leto 2022 zagotavljamo, da bo evropsko prvenstvo osrednji in glavni nogometni turnir v tem poletju, s čimer si bo zagotovil pozornost, ki si jo zasluži,“ je o tej potezi in odločitvi povedal Aleksander Čeferin, predsednik Uefe.

"Glavno vprašanje, ki smo ga imeli skupaj z angleško nogometno zvezo, je bilo: kaj je najboljše za ženski nogomet? Ker so bile olimpijske igre prestavljene na leto 2021, je premik evropskega prvenstva članic na leto 2022 najboljša poteza v interesu turnirja, igralk, navijačev, parterjev ženskega nogometa in vseh ostalih vključenih dejavnikov,“ je ob tem dejala Nadine Kessler, ki je pri Uefi zadolžena za ženski nogomet.

Selitev tekmovanja na leto 2022 omogoča nadaljnjo promocijo in aktivacijo partnerjev, kar bi bilo v letu 2021 zaradi članskega evropskega prvenstva težje.

Uefa bo nadaljevala dialog z gostiteljem, angleško nogometno zvezo, z jasno željo, da v optimalni formi pričakajo evropsko prvenstvo 2022. Predsednik Uefe Aleksander Čeferin se je ob tej priložnosti zahvalil angleški nogometni zvezi in lokalnemu organizacijskemu odboru. 

Kdo na Euro 2022

V kvalifikacijah sodeluje 47 reprezentanc, ki so razdeljene v devet skupin – dve skupini s šestimi ekipami (v A in B) in sedem skupin s petimi ekipami. Na evropsko prvenstvo se neposredno uvrsti devet prvakinj skupin in po tri najboljše drugouvrščene zasedbe. Šesterica preostalih drugouvrščenih gre v dodatne kvalifikacije. Leta 2017 so na domačem evropskem prvenstvu prvakinje postale Nizozemke.

Slovenija uspešno igra v kvalifikacijah za Euro 2022. V skupini A z devetimi točkami zaseda 3. mesto, prav toliko točk, a dve tekmi manj, ima Rusija na 2. mestu. V vodstvu so aktualne evropske prvakinje Nizozemke. Naše igralke bodo s kvalifikacijami nadaljevale septembra, ko najprej doma gostijo Turčijo. Že zdaj pa je jasno, da sta bili na oktober prestavljeni tekmi proti Rusiji in Estoniji, z obema ekipama bi se morali izbrana vrsta selektorja Boruta Jarca pomeriti aprila.

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

 • 29.05.2020 | Ženska tekmovanja
  IO sprejel zaključek o 1. SŽNL
  Prva slovenska ženska nogometna liga je bila zaradi negotovih razmer v času epidemije COVID-19 zaključena sredi maja, prvakinje pa v sezoni 2019/20 niso bili razglašene. Po odločitvi izvršnega odbora NZS bodo Slovenijo v evropski sezoni 2020/21 predstavljale nogometašice ŽNK Pomurje Beltinci.
 • 20.05.2020 | Ženska tekmovanja
  Licenciranje 1. SŽNL: V prvem licenciranju sedem licenc
  Komisija Nogometne zveze Slovenije za licenciranje nogometnih klubov je danes objavila tudi rezultate licenčnega postopka za klube 1. Slovenske ženske nogometne lige za sezono 2020/21. Sedem klubov uspešnih že na prvi stopnji, trije tudi z licenco za evropska tekmovanja.
 • 12.02.2020 | Ženska tekmovanja
  Pika na i Zimski ženski ligi
  Nogometna zveza Slovenije je v sodelovanju s klubi organizirala turnirje Zimske ženske lige za starostni kategoriji U13 in U15. Ekipe so bile regionalno razdeljene na vzhod/zahod, za vsako posamezno kategorijo sta bila na sporedu po dva turnirja, Tekmovanje se je začelo v kategoriji DU15 v Novi Gorici in v Mariboru, sklenilo pa v kategoriji DU13 v Radljah ob Dravi in Cerkljah.
 • 06.02.2020 | Ženska tekmovanja
  V Apačah in Dobravljah pika na i sezoni DU15
  Nogometna zveza Slovenije tudi letos v sodelovanju s klubi organizira turnirje Zimske ženske lige za starostni kategoriji U13 in U15. Minuli vikend se je sklenilo tekmovanje v kategoriji U15. Turnirja sta gostila ŽNK Pomurje Beltinci in ND Primorje.
 • 01.02.2020 | Ženska tekmovanja
  U11 na Prevaljah in v Velesovem
  V tem vikendu sta organizatorja turnirjev U15 ŽNK Pomurje Beltinci in ND Primorje. Minuli vikend pa so bila dekleta na Prevaljah in v Velesovem, v prvem planu pa tekme dekliških ekip U11.
 • 22.01.2020 | Ženska tekmovanja
  Uspešno v Dobravljah in Celju
  V kategoriji U13 sta uvodni zmagi na turnirjih pripadli ekipama ŽNK Radomlje in ŽNK MB Tabor.
 • 14.01.2020 | Ženska tekmovanja
  Uspešen začetek v Mariboru in Novi Gorici
  Ekipe so regionalno razdeljene na vzhod/zahod, za vsako posamezno kategorijo sta na sporedu po dva turnirja, uvodni tekmovanji sta bili v Novi Gorici in v Mariboru.
 • 11.01.2020 | Ženska tekmovanja
  V Novi Gorici in Mariboru začetek Zimske ženske lige
  Ekipe so regionalno razdeljene na vzhod/zahod, za vsako posamezno kategorijo sta na sporedu po dva turnirja, tekmovanje se začenja danes, sklene pa februarja. Uvodna turnirja DU15 sta v Novi Gorici in v Mariboru.
 • 17.06.2019 | Ženska tekmovanja
  Po turnirju deklic U11 in seminarju v Dravogradu
  V skupini 1 so nastopili ŽNK Savinja Picerija Oliva, NK Fužinar, ŽNK Goričko Stanjevci 1, ŽNK Radomlje Rumene, ŽNK Vrhnika in DNK Trbovlje, v skupini 2 so se merili ŽNK Savinja Peskokop Kepa, ŽNK Radomlje Rdeče, ŽNK Goričko Stanjevci 2, ŽNK Goričko Stanjevci 3, ŽNK Maribor in NŠ NK Radlje.

DELI NA