03.03.2020 | NZS
Čeferin na kongresu Uefe poudaril pomen enotnosti

Predsednik evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je na letnem kongresu krovne organizacije danes v Amsterdamu poudaril pomen enotnosti evropskega nogometa. Pri tem je ocenil, da je ključno ohranjati dušo nogometa pred dobičkom.

"V evropskem nogometu vlada velika stopnja enotnosti," je dejal Čeferin na novinarski konferenci po kongresu. Na dogodku pa je v nagovoru predstavnikom 55 nacionalnih zvez izpostavil poslovne in razvojne dosežke v zadnjem obdobju ter ocenil, da je ključ za nadaljnji uspeh ohranjanje "namena pred dobičkom".

"Ko namen pred dobičkom postane dobiček pred namenom, potem moramo sprožiti alarm. Nogomet ni posel kot ostali posli. Ima zgodovino, tradicijo in strukturo, ki jo je treba spoštovati," je še dejal 52-letni slovenski odvetnik, ki Uefo vodi od leta 2016.

Po kongresu ni želel govoriti o podrobnostih napredka pri pogajanju o formatu evropskih lig po letu 2024. "Prezgodaj je, da bi o tem govorili javno. Nismo še tako daleč," je povedal. V nagovoru na kongresu pa je ponovil stališče, da zaprtje evropskih lig ne pride v poštev. "Načela solidarnosti, napredovanja in nazadovanja ter odprtih lig niso predmet pogajanj," je dejal.

Na kongresu so predstavniki 55 članic zveze potrdili finančno poročilo za preteklo poslovno letu in prihodnji finančni načrt. V poslovnem letu 2018/19 je krovna evropska nogometna organizacija zabeležila skoraj 3,9 milijarde prihodkov, kar je tretjino več kot leto prej.

Prihodki od prodaje medijskih pravic predstavljajo 3,3 milijarde, od ostalih pravic pa je Uefa ustvarila okoli 400 milijonov evrov prihodkov.

Med sodelujoča moštva in reprezentance v tekmovanjih pod okriljem Uefe je krovna organizacija razdelila 3,1 milijarde evrov, neposredni prispevki nacionalnim zvezam pa so znašali okoli 47 milijonov evrov.

Tekst: STA, MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 30.06.2020 | NZS
  Več kot pol milijona za infrastrukturo
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na včerajšnji seji potrdil razpis za financiranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2020. NZS bo financirala infrastrukturne projekte v skupni višini 550.000 EUR.
 • 30.06.2020 | NZS
  Izvršni odbor sprejel sestavo članskih lig
  Pred skupščinsko sejo se je v ponedeljek na svoji seji sestal tudi izvršni odbor NZS. Ta je odločal tudi o sestavi lig v članskih kategorijah.
 • 29.06.2020 | NZS
  NZS bo povečala vložek v klubski in mladinski nogomet
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je na redni letni skupščini na Brdu pri Kranju potrdila poročilo o delu za leto 2019 in načrte za 2020. Za letošnje leto NZS predvideva 13.975.158 evrov prihodkov, kar je slab milijon manj kot leta 2019.
 • 29.06.2020 | NZS
  Na Brdu pri Kranju redna letna skupščina NZS
  Nogometna družina se bo prvič po koncu epidemije danes sestala na rednem letnem zasedanju najvišjega organa NZS, Skupščine NZS. Na seji, ki je praviloma vsako leto na sporedu aprila, bo Skupščina odločala o letnem programu dela za 2020, ter prislujnila finančnemu poročilu za leto 2019.
 • 17.06.2020 | NZS
  Finale UEFA evropskega prvenstva do 21 let v Sloveniji
  Izvršni odbor Uefe je na današnjem prvem delu svojega zasedanja sprejel nekaj pomembnih odločitev o nadaljevanju nogometne sezone, ki je bila sredi marca prekinjena zaradi pandemije COVID-19. Izvršni odbor je zaradi prilagoditev koledarja odločil, da bo UEFA evropsko prvenstvo do 21 let odigrano v novem formatu. Slovenski del bodo gostili Maribor, Celje in Ljubljana.
 • 05.06.2020 | NZS
  Pogodbena razmerja med igralci in klubi ter poletni prestopni rok 2020
  S sklepom Izvršnega odbora NZS je bila tekmovalna sezona 2019/2020 podaljšana do 31. julija 2020. Na podlagi FIFA priporočil imajo klubi in igralci možnost, da ob soglasju obeh strank podaljšajo iztekajoče se pogodbe do zaključka aktualne sezone, t.j. do 31. julija.
 • 05.06.2020 | NZS
  Nogomet in podjetništvo: anketa za igralce
  Nogometna zveza Slovenije si v okviru projekta SPORT – ENT prizadeva za uspešno in učinkovito vključevanje športnikov v poslovno okolje po koncu športnih karier. Za lažjo pripravo smernic za karierno usposabljane športnikov vse vrhunske nogometaše naprošamo, da izpolnijo kratko anketo.
 • 18.05.2020 | NZS
  Navodila in priporočila za izvajanje nogometnih treningov
  Z današnjim dnem je v veljavo stopil odlok vlade RS o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti, ki pod določenimi pogoji omogoča izvajanje procesa športne vadbe športnikom. V primeru, da se bodo nogometni klubi kljub zaključku tekmovanj v letošnji sezoni odločili za izvajanje nogometnih aktivnosti morajo spoštovati priporočila NZS in NIJZ glede varovanja pred okužbo z virusom COVID-19.
 • 18.05.2020 | NZS
  In memoriam: Marko Elsner
  Po hudi bolezni se je zjutraj v 61. letu poslovil legendarni slovenski nogometaš, nekdanji slovenski in jugoslovanski državni reprezentant, Marko Elsner.
 • 16.05.2020 | NZS
  NZS odprla fotografsko razstavo ob stoletnici
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je danes v ljubljanskem Tivoliju odprla fotografsko razstavo ob stoletnici krovne nogometne organizacije, ki bo na ogled do 15. avgusta. Kraj razstave je simboličen, saj so nedaleč stran pred več kot stoletjem prvi slovenski nogometaši igrali prve mednarodne tekme.

DELI NA