19.02.2019 | Futsal AA
Bogato in uspešno 2018. napoveduje pomembno 2019.

Leto 2018 je bilo za slovenski futsal prelomno in tudi odmevno. Predvsem pa bogato z mejniki in dosežki, vse to pa je velika obveza in odgovornost za naprej.

Futsal štirikrat napolnil Stožice

Uvod v leto je bil fantastičen z 10. evropskim futsal prvenstvom članov, ki so bili med 30.1. in 10.2. v Ljubljani. Portugalci so slavili naslov, Slovenija pa je prišla do četrtfinala. Ob organizacijskem uspehu velja izpostaviti tudi štirikrat zapored polno dvorano Stožice. Slovenija je dokazala, da ima rada futsal, vse tekme slovenske izbrane vrste pa so bile izredno dobro obiskane. Pika na i pa je bil tudi rezultat članov, ki so potrdili, da sodijo v ožji evropski vrh.

Reprezentanca v lov na SP 2020

„Leto 2018 je bilo leto pomembnih mejnikov za slovenski futsal. Dobili smo dve novi reprezentanci, U-19 ter žensko futsal reprezentanco, kar je izjemen dosežek in obenem naložba za prihodnost. Slovenija je v začetku leta gostila evropsko prvenstvo in se več kot odlično izkazala v vlogi gostiteljice ter postregla z zavidljivim rezultatom A reprezentance. Futsal klub Dobovec je Slovenijo odlično zastopal v UEFA Champions league, obe klubski ligi pa ostajata razgibani ter zanimivi za gledalce, prezreti pa ne gre tudi dobrega dela z mladimi v obliki izbirnih treningov za selekciji U15 in U17 pod okriljem trenerskega odbora KMN NZS. Preteklo leto bo po mojem mnenju ravno zaradi vsega navedenega ostalo v slovensko futsal zgodovino zapisano z zlatimi črkami,“ je uvodoma povedala Samantha Lovše, predsednica KMN pri NZS, ki se je ozrla v leto 2019: „V letu 2019 bi zagotovo izpostavila boj za uvrstitev A reprezentance na svetovno prvenstvo 2020 v Litvi preko glavnega dela kvalifikacij, ki nas čaka letos, čakajo nas tudi kvalifikacije reprezentance U-19 za uvrstitev na prvo Evropsko mladinsko prvenstvo pod okriljem UEFA, in sicer na turnirju, ki ga bomo gostili doma. Še poseben poudarek pa v prihodnje po mojem mnenju potrebujemo pri spodbujanju zdravega delovanja klubov ter posrednem zagotavljanju dobrih pogojev za njihovo delovanje. Klubi so namreč tista primarna celica, tako glede dela z mladimi kot tudi »oblikovanja« vsakega posameznega futsal igralca in igralke, in tega se moramo zavedati.“

Z načrtnim delom v U19

Leto 2018 je dala tudi novi reprezentančni selekciji. Z načrtnim delom je začela vrsta do 19 let in ženska članska reprezentanca. Reprezentanca do 19 let, za selektorja je bil potrjen Andrej Dobovičnik, je odigrala 14 tekem, opravljena je bila selekcija, igralci pa so začeli z načrtnim delom in pripravami na skorajšnje kvalifikacije za Euro 2019. „Minulo leto je bilo zelo pomembno. Vsi, ki imajo radi futsal, smo doživeli domače evropsko prvenstvo, ki je potekalo v Ljubljani. Nogometna zveza Slovenije je organizacijsko izvrstno opravila vlogo organizatorja. Vesel pa sem, da so na terenu rezultate in mesto v Evropi potrdili tudi igralci. To je bilo zelo pomembno. Poleg tega smo v letu 2018 začeli načrtno delati z reprezentanco do 19 let. V ozadju smo začeli načrtno pripravljati nove stvari in igralce, ki verjamem, da bodo letos marca že prišli do izraza,“ je nekaj misli, s katerimi se je na leto 2018 ozrl Andrej Dobovičnik, selektor članov in reprezentance do 19 let.

„Tudi leto 2019 je zelo pomembno za naš futsal! Kot sem dejal, marca gostimo v Podčetrtku kvalifikacije za prihajajoče Euro za ekipe do 19 let. To so sploh prve kvalifikacije v tej starostni kategoriji. Pomembno bo, kako in kam se bomo uvrstili. Zaželjen je dober rezultat, saj bi se tako tudi pri mlajših selekcijah dobro pozicionirali v Evropi. Predvsem pa si želim, da zraste cela ekipa, ne le 6-7 posameznikov. Napredek pri igralcih je očiten. Sam sem z njimi leto in pol, vidi pa se enormna sprememba. Precej rezerv pa je ostalo še na področju fizične pripravljenosti,“ je selektor uvodoma pogledal v leto 2019 skozi prizmo vrste do 19 let. „V letu 2019 nas čakajo kvalifikacije za svetovno prvenstvo članov. Na sporedu bodo oktobra. Glede na status in mesto na Uefini lestvici, bi morali prek prve ovire. Imeli smo težave z zbori, a sem velik optimist, tako dolgo sem že selektor, da te fante poznam in vem, da bomo prišli na kvalifikacije pripravljeni. Povsem zaupam tem fantom in se ne bojim 1. kroga kvalifikacij,“ je poudaril selektor Andrej Dobovičnik, ki izbrano člansko vrsto vodi od jeseni 2005, s čimer je absolutni rekorder po stažu med selektorji v Sloveniji, ki so kadarkoli vodili reprezentance v ekipnih športih.

Prvič finalna serija v TV prenosu

Z lanskoletnim finalom med Dobovcem in Litijo smo dobili tako kakovosten končni obračun, ki je primerljiv z najboljšimi ligami v Evropi. Da je bil finale, ki se je odločal šele na peti tekmi, kvaliteten, so potrdili številni strokovnjaki. Predvsem pa gledalci, ki so v petih tekmah napolnili dvorani v Litiji in Rogaški Slatini, končalo se je z uspehom Dobovca, 3:2 v zmagah. To je bil finale, kjer je igralo kar 10 reprezentantov, ki so branili barve Slovenije na zadnjem evropskem prvenstvu v Ljubljani! Litija jih je premogla šest (Alen Fetić, Denis Totoškovič, Gašper Vrhovec, Teo Turk, Anže Širok, Vid Sever), Dobovec pa štiri (Rok Mordej, Kristjan Čujec, Damir Puškar, Žiga Čeh). Prvič v zgodovini 1. SFL je bil finale na sporedu ene od televizij v neposrednem prenosu. Vsa dejanja sklepnega dela je prenašal Šport TV, kot strokovni komentator pa se je vnovič izkazal Dušan Razboršek.

Slovenski prvak navdušil

Po zmagi v lanskoletnem državnem prvenstvu si je Dobovec Pivovarna Kozel priigral mesto v ligi prvakov, kjer je navdušil. Na koncu je zasedel izvrstno 5. do 8. v Evropi, za nameček pa je slovenski predstavnik še zgledno organiziral enega od turnirjev glavnega dela futsal lige prvakov .V Podčetrtku je slovenski prvak v konkurenci finalistov ruskega prvenstva in madžarskega podprvaka zasedel 2. mesto in napredoval v elitni del. V Litvi, ki je gostila turnir elitnega dela, so naši prvaki sprva nespretno priznali premoč aktualnemu evropskemu klubskemu prvaku Inter Movistaru, potem pa porazili litovskega in belgijskega predstavnika. „Vedeli smo, kaj nas čaka v Litvi. A smo prišli do našega cilja, ki smo si ga zadali. V najboljši možni luči smo hoteli zastopati slovenski futsal. To nam je uspelo, za nameček smo prišli do šestih velikih, poudarjam velikih, točk. Ob tem mi je še toliko bolj žal za tisto uvodno tekmo proti Interju, kjer smo bili očitno še pod vtisom vsega dogajanja. A kot sem že rekel: čestitam celotni ekipi od prvega do zadnjega igralca, kapa dol vsem! Vsi so pravi „frajerji“ na parketu, kjer so pustili zadnje atome moči, nagrada pa je prišla v obliki šestih točk!“ je bil navdušen Kujtim Morina, trener Dobovca Pivovarne Kozel (septembra so osvojili tudi superpokal), ki se v novi sezoni 1. SFL bori za vnovičen preboj na evropsko sceno.

Premiera članic

Slovenija je v minulem letu dobila tudi žensko člansko reprezentanco, ki je prvi uradni zbor opravila marca 2018, prvo uradno tekmo je odigrala 14. maja, prvo zmago so varovanke selektorja Dejana Krambergerja vknjižile 15. maja (3:4 proti Slovaški). 25. avgusta sta sledili prva domača tekma (Slovenija – Srbija v Laškem) in tudi prva zmaga (2:1). V septembrskih kvalifikacijah je slovenska reprezentanca vknjižila tri poraze. Članice so odigrale devet tekem v minulem koledarskem letu.

„Leto 2018 je zagotovo pomemben mejnik v ne le v zgodovini ženskega futsala temveč gledano v celoti tako za futsal kot za celotno NZS. Pridružili smo se namreč tistim (redkim) državam, ki se lahko pohvalijo s člansko moško in žensko reprezentanco tako v nogometu kot tudi v futsalu. Po drugi strani pa so z reprezentanco dekleta dobila nov nivo tekmovanja, kar vsekakor prispeva k popularizaciji tega športa. Prav tako je reprezentanca dekletom tudi najlepša nagrada za trud, ki so ga vložile vse od ustanovitve futsal lige. Ob tem je potrebno poudariti, da so dekleta to nagrado prevzele resno in odgovorno, kar se je odrazilo tudi pri njihovem pristopu na treningih. Bile so željne napredovanja in dokazovanja. Posledično smo prišli tudi do uspešnih rezultatov na prvih prijateljskih tekmah in tudi prve zgodovinske zmage za Slovenijo na drugi tekmi proti Slovaškem, na kar smo lahko vsi skupaj ponosni,“ se je na zgodovinsko leto 2018 ozrl selektor Dejan Kramberger.

„Želim si, da se v našo futsal družino pridruži še kak nov klub, tako sem novega kluba iz Vrhnike v letošnji sezoni zelo vesel. Z večjim številom klubov bi se dvignila konkurenca med klubi in tudi število kandidatk bi se povečalo.  V minulem letu smo dobili jedro reprezentance, imamo nekaj zelo kvalitetnih posameznic, cilj prihodnjih zborov pa je temu jedru priključiti še kakšno novo igralko, s katero bi še dvignili kvaliteto reprezentance,“ pa se v leto 2019 ozira selektor.

Projekt, ki daje rezultate

Nogometna zveza Slovenije, skupaj s trenerskim odborom KMN, tudi v letu 2019 nadaljuje z načrtnim delom v mlajših selekcijah, podobne akcije NZS Futsal center pa so potekale tudi v letu 2018. V starostni kategoriji U15 projekt vodi Dušan Razboršek, U17 Tadej Levstek.

„Z videnim pri obeh selekcijah smo zelo zadovoljni, veseli pa odzivnost vabljenih igralcev. Prišli so in oddelali svoje. Taki treningi so primerni za igralce v teh starostnih kategorijah. Na NZS center, z željo, da igralci nadaljujejo s takimi treningi tudi v klubih, smo povabili tudi trenerje klubov, a je bil odziv bolj klaveren. Dejstvo je, da igralci v kategoriji U15 potrebujejo predvsem delo na področju tehnike. Nekaj je bilo zamujeno, a pri tej kategoriji se da še marsikaj narediti. Zato sem fantom povedal, da naj izkoristijo vsak prost trenutek, doma, v dnevni sobi in naj naredijo nekaj za sebe! Pri U17 so že prisotni določeni taktični elementi. Lahko pa rečem, da sta obe selekciji pokazali več kot lani. To je dokaz, da sistem dela daje rezultate. Tudi trenerji v klubih delajo več z mladimi, bi pa človek želel vedno več,“ je januarja letos povedal Dušan Razboršek.

Vrhunec aktualne sezone NZS Center futsal bosta predstavljala dva dogodka: selekciji U15 Vzhod in Zahod se bosta pomerili med sabo, U17 pa bo opravila dvodnevne priprave in odigrala mednarodno tekmo. Pomembno vlogo pri razvoju panoge imajo klubi, ki s svojimi mlajšimi selekcijami kalijo mlade igralce.

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

 • 25.10.2020 | Futsal AA
  Fetiću slovenski derbi, točka za Lovrenčiča
  Sredi novembra, točneje 14.11., s tekmovanjem, državnim prvenstvom, v Avstriji začne Irnes Škorič, ki bo v torek dobil tekmece v kvalifikacijah za ligo prvakov. Škorič je član avstrijskega moštva Allstars Wiener Neustadt.
 • 15.10.2020 | Futsal AA
  Generalka proti Bosni in Hercegovini
  Ti dve tekmi bosta zadnji test pred skorajšnjim začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2022. Slovenija bo uvodno tekmo odigrala 8. decembra doma, tekmec pa boljša ekipa iz para Švica/Nemčija, ki ju čakajo predkvalifikacije, ki bodo med 2.11. in 11.11.
 • 11.10.2020 | Futsal AA
  Začela Fetić in Bizjak, 2. gol Osredkarja
  Vse več je slovenskih reprezentantov, ki se merijo na tujem. Za Igorjem Osredkarjem je v dresu Makarske 2. krog hrvaške lige. Osredkar je prispeval gol (tisti peti po vrsti za zmago ekipe v Osijeku), 2:5 je bilo.
 • 05.10.2020 | Futsal AA
  Osredkar sezono začel z zadetkom in zmago
  Prihodnji teden bosta s tekmami v italijanski ligi začela Dejan Bizjak (Signor Pestito CMB Matera) in Alen Fetić (AcquaeSapone Unigross). V nadaljevanju meseca sezono v Italiji začeli tudi Tjaž Lovrenčič, Nejc Hozjan, Nejc Kovačič in Žan Koren.
 • 21.09.2020 | Futsal AA
  Z optimizmom zrejo v prihodnost
  „Moram spet pohvaliti ekipo, ki izpolnjuje prvotni plan: to je agresivna obramba in napad v pravem trenutku. Zelo smo neugodni za ekipe, ki si podajajo žogo. Moram reči, da fantje prav uživajo igrati na tak način. Čestitke še enkrat,“ je po uspešnem vikendu in pripravah povedal selektor Tomislav Horvat, njegova zasedba pa je dvakrat porazila Srbijo.
 • 20.09.2020 | Futsal AA
  Še v drugo porazili Srbijo
  Slovenija je danes odigrala 263. uradno tekmo – izkupiček pa tak: 117 zmag, 41 remijev in 101 poraz. Dosegla je 815 golov in jih prejela 668. Igor Osredkar je rekorder po številu nastopov (158) in zadetkov (78) v dresu Slovenije.
 • 19.09.2020 | Futsal AA
  Prepričljivo boljši od Srbije
  Slovenska futsal reprezentanca je v prijateljski tekmi v Laškem navdušila z igro in s 4:0 porazila Srbijo. Ekipi se bosta pomerili vnovič jutri, tekma bo v Laškem, a zaprta za javnost.
 • 18.09.2020 | Futsal AA
  Selektor Horvat zbral igralce v Laškem
  Na četrtkovem treningu je vse zbrane uvodoma pozdravil Vlado Močnik, član izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije in tehnični koordinator futsal reprezentanc.
 • 15.09.2020 | Futsal AA
  "Slovenija premore zelo dobre igralce!"
  Prvi zbor je tu. Članska futsal reprezentanca se bo zbrala v Laškem, kjer bo novi selektor Tomislav Horvat svoje varovance pričakal v četrtek, 17.9.. V soboto in nedeljo, 19.9. in 20.9., sta na sporedu tekmi s Srbijo.
 • 10.09.2020 | Futsal AA
  Tušar zabija na Češkem
  Na Hrvaškem, kjer nadaljuje kapetan reprezentance Igor Osredkar, bodo prvi krog domače lige odigrali v prvih dneh oktobra. Še teden dni kasneje bodo začeli v Italiji.

DELI NA