10.06.2010 | A
Alžirci v (skoraj) polni postavi

Čeprav bi na srečanju Slovenije in Alžirije na klopi afriškega nasprotnika morala ostati Chaouchi in Belhadj, bosta nogometaša ob posredovanju Mednarodne nogometne zveze (FIFA), ki je igralca pomilostila, v nedeljo nared. Pričakovana poteza je le še podžgala slovensko izbrano vrsto in dvoboj počasi dobiva tekmovalni naboj.

Najboljši alžirski vratar Faouzi Chaouchi in tudi sicer močno orožje prvih nasprotnikov Slovenije na 19. mundialu si je na polfinalni tekmi afriškega prvenstva prislužil počitek dveh tekem, saj je fizično (udarec z glavo) napadel sodnika. Drugi v tej zgodbi, Nadir Belhadj je z enakim prekrškom iz 28. januarja letos dobil prepoved srečanja s Slovenijo, a je FIFA v tabor Puščavskih lisic vnesla optimizem. Nogometaša bosta v nedeljo nared za boj s slovenskimi fanti in bržkone bosta tudi pričela srečanje.

V slovenskem taboru zaradi novice ni prišlo do večjega preplaha, nasprotno. Popolni Alžirci sedaj predstavljajo še večji motiv, igralci pa vse stavijo na to, da so boljši kot ekipa in to naj bi bilo glavno orožje Kekovih varovancev, ki pa se z nasprotnikom do danes še niso pretirano ukvarjali. »Šteje naša igra,« vedno poudarja glavni trener. To, kdo bo stal nasproti izbrani enajsterici ni ključnega pomena. Ko fantje enkrat razvijejo svojo igro ni pomembno v kakšne drese so oblečeni njihovi nasprotniki in nenazadnje – vsak je premagljiv.

Nista pa to edina nogometaša, ki bosta dobila priložnost, da zaigrata še na uvodni tekmi. Pomilostitev sta ob alžirskem dvojcu dočakala še Emmanuel Eboue (Slonokoščena obala) in Aurelien Chedjou (Kamerun). Sicer bi omenjena četverica zaradi rdečih kartonov morala počivati, a so na zasedanju v Johannesburgu odločili, da glede na to, da so samo Afričani priredili tekmovanje na celinski ravni, kazni umaknejo. Tako je FIFA oprostila vse, ki so bili kaznovani na afriškem prvenstvu.

Alžirci bodo proti Sloveniji in na svetovnem prvenstvu kljub vsemu pogrešali Yazida Mansourija, saj se je selektor Rabah Saadane presenetljivo odločil, da na njegove usluge med svetovnim prvenstvom ne bo računal. Mansouri naj bi bil preslabo pripravljen, v medijih pa se že pojavljajo govorice, da je zdaj že nekdanji kapetan sam želel zapustiti izbrano vrsto.

Bodo pa uvodno tekmo SP preskočila novozelandski čuvaj mreže Glen Moss in zvezni igralec Severne Koreje Kim Yong-jun. Prav tako pa na prvem srečanju ne bo selektorja Hondurasa Reinalda Rueda.

Tekst: Andreja Potočnik

SORODNE NOVICE

 • 09.06.2023 | A
  Vsaka tekma Slovenije kot praznik
  Slovenska nogometna reprezentanca nadaljuje s pripravami v Nacionalnem nogometnem centru Brdo. Fantje so po sredinem zboru opravili dva treninga v skoraj kompletni zasedbi, že danes pa bosta na sporedu nova dva. Vzdušje v reprezentančni bazi je odlično, k čemur sta nedvomno pripomogla tudi odličen začetek kvalifikacij in velika pričakovanja pred naslednjimi obračuni.
 • 08.06.2023 | A
  Reprezentanca pričela s pripravami
  Slovenska nogometna reprezentanca se je v sredo zbrala na Brdu pri Kranju, kjer je pričela s pripravami na prihajajoči kvalifikacijski tekmi s Finsko in Dansko.
 • 07.06.2023 | A
  Kek izbral za Finsko in Dansko
  Slovenski selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci predstavil seznam vpoklicanih reprezentantov za kvalifikacijski tekmi s Finsko in Dansko.
 • 06.06.2023 | A
  Reprezentanti opravili še zadnje klubske obveznosti pred nadaljevanjem kvalifikacij
  Slovenski reprezentanti so opravili še zadnje klubske obveznosti pred junijskima kvalifikacijskima tekmama. Za nekatere je bilo prvenstvo končano že pred tednom dni, pretekli vikend pa je klubsko sezono končalo še ducat reprezentantov. Tiskovna konferenca, na kateri bo selektor Matjaž Kek objavil seznam za prihodnji dve srečanji, bo v torek, 7. junija ob 14. uri s spletnim prenosom na strani NZS.
 • 30.05.2023 | A
  Reprezentanti pred zborom v strelski in podajalski formi
  Medtem ko je za osmerico klubska sezona že konačana, se je preostala četa reprezentantov pretekli konec tedna izkazala s štirimi zadetki in dvema ključnima podajama. Celar je sezono končal kot tretji strelec švicarksega prvenstva, Šeško se je na predzadnji tekmi prvenstva dokazal s podajo in zadetkom.
 • 23.05.2023 | A
  Za tekmo z Dansko na voljo le še 2.000 vstopnic
  Nogometna vročica ne popušča tudi po zaključku klubske sezone, saj se v ospredje vrača slovenska nogometna reprezentanca, ki jo čakata izjemno pomembni tekmi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka se bodo 16. junija v Helsinkih pomerili s Finsko, 19. junija ob 20.45 pa bodo v Stožicah gostili še Dansko.
 • 22.05.2023 | A
  Šeško avstrijski prvak, strelsko razpoložena trojica
  Minuli konec tedna so svoje klubske obveznosti opravljali tudi slovenski reprezentanti. Benjamin Šeško je z Red Bullom slavil že svoj tretji zaporedni naslov, strelsko pa so se zadnje dni izkazali tudi Balkovec, Gorenc Stankovič in Vombergar, ki je zadel dvakrat. Zajc do nove asistence.
 • 15.05.2023 | A
  Šeško ponovno zanesljiv
  Pretekli konec tedna so svoje klube ponovno zastopali slovenski reprezentanti. Medtem ko se je za slovensko četverico v Grčiji prvenstvo že zaključilo, sta Benjamin Šeško in Timi Max Elšnik oba merila v polno, Andres Vombergar pa se je tokrat izkazal z asistenco.
 • 09.05.2023 | A
  Celar stopnjuje svojo strelsko formoič in Horvat slavila v pokalu
  V zadnjih dneh so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. V švicarskem prvenstvu se je znova izkazal Žan Celar, ki je dosegel že svoj 15. prvenstveni zadetek. V vlogi podajalcev pa sta se tokrat izkazal Sandi Lovrić in Luka Zahović.
 • 01.05.2023 | A
  Gorenc Stankovič in Horvat slavila v pokalu
  V preteklem koncu tedna so svoje klubske obveznosti ponovno opravljali člani slovenske A reprezentance. Dvojica je merila v polno, Gorenc Stankovič in Horvat pa sta se svojim Sturmom veselila pokalne lovorike.

DELI NA