06.06.2010 | A
Afriki naproti

Slovenska nogometna reprezentanca je po pripravah na Južnem Tirolskem in dvema prijateljskima obračunoma v nedeljo malce pred 18. uro preko Frankfurta odpotovala svetovnemu prvenstvu naproti. Pred odhodom s slovenskih tal je Kekovim izbrancem prišlo zaželeti srečo dobrih sto navijačev, vse dobro pa je triindvajseterici in spremljevalni ekipi zaželel tudi predsednik Türk.

Na dolgo pot proti tretjemu velikemu prvenstvu, kot je poudaril Ivan Simič, je krenila celotna ekipa, tudi Zlatan Ljubijankič, ki so ga s petkove tekme proti Novi Zelandiji ob padcu v kazenskem prostoru odnesli z igrišča.

»Rad bi vam zaželel srečno pot in veliko uspeha na tekmovanju,« je ob sprejemu na Brdu pri Kranju nogometaše nagovoril predsednik države Danilo Türk, ki je v dar dobil žogo Jabulani s podpisi glavnih akterjev pri ponovnem preboju med 32 najboljših nogometnih reprezentanc na svetu. Da je odhod res nekaj velikega, kar bo krojilo naslednji mesec dni in družilo ljudi iz vseh okolij, se je pokazalo tudi na letališču Jožeta Pučnika, kjer je reprezentante pričakalo dobrih sto navijačev, ki so zbirali še zadnje podpise svojih idolov ter hiteli želeti srečo igralcem, ki so Sloveniji znova priigrali nastop na mundialu.

»Moji občutki pred odhodom so optimistični. Ta ekipa je pokazala homogenost, dobro igro in verjamem, da bodo v Afriki pokazali vse, kar znajo,« je zadnjo novinarsko konferenco na slovenskih tleh začel Simič. »Glede na to, da smo se v zadnjih desetih letih trikrat uvrstili na veliko tekmovanje, delamo dobro. To je to fenomen nad fenomeni.«

»Fantje so v zadnjem letu naredili velik preskok, ki pa ni posledica nekega slučaja, temveč trdega dela, motivacije in prepričanja v lastno sposobnost, trme in dokazovanja tistim, ki so jih morda že prečrtali,« je svoje varovance pohvalil selektor Matjaž Kek, ki je v zadnjem letu iz relativno anonimne reprezentance iz fantov iztisnil njihov maksimum in Slovenijo znova vrnil na nogometni zemljevid sveta, a vendar bil bolj previden, kot njegovi predhodniki: »Pričakujem, da bodo fantje dali na igrišču največ, kar bodo v danem trenutku sposobni. V tem primeru bo prišel tudi rezultat. Pokazati moramo tisto, kar zmoremo.«

»Čudežev ni za pričakovati. Ne obljubljamo ničesar, naredili pa bomo vse, da bo Slovenija ponosna na nas,« so bile obljube, ki jih je selektor dal sedmi sili in ki jim fantje z želenim prebojem v drugi krog tudi prikimavajo. »Želimo priti v drugi krog, kar pričakuje tudi javnost. Veseli, da smo spodbudili tudi navijače, ki verjamejo in zaupajo v to. Kot nič kolikokrat doslej bomo pustili srce na igrišču,« je besede glavnega trenerja potrdil tudi kapetan.

»Pričakujemo, da bomo tudi v Afriki tako rasli in stopnjevali formo kot v kvalifikacijah,« je s sklepno mislijo zaključil zadnje sproščeno druženje in se z optimizmom zazrt v prihodnost Aleksander Radosavljevič. Ekipa bo na jug Afrike priletela v ponedeljek deset minut pred deveto zjutraj, kjer se bo nastanila v baznem taboru Hyde Park School, nato pa bo šlo zares. Že čez 24 ur bodo fantje preizkusili afriško travo, prvi preizkus pa Kekove verovance čaka v nedeljo ob 13.30 uri na znamenitem stadionu Petera Mokabae v Polokwaneju. Za začetek čaka Slovence dvoboj z afriškim predstavnikom, nogometaši Alžirije.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig
- TAKA

SORODNE NOVICE

 • 01.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.
 • 21.11.2023 | A
  Kek po preboju na evropsko prvenstvo: Slovenija je spet dihala kot eno
  Po zadnji kvalifikacijski tekmi za nogometno evropsko prvenstvo 2024, na kateri je Slovenija danes v Stožicah premagala Kazahstan in se uvrstila na Euro 2024, je selektor Matjaž Kek poudaril, da morajo biti v ospredju nogometaši, ki so si res zaslužili ta velik dosežek.
 • 21.11.2023 | A
  Hvala, navijači - slavje se nadaljuje na Kongresnem trgu
  Nogometna reprezentanca Slovenije je z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo 2024 poskrbela za novo evforijo med navijači, primerljivo s tistimi ob prebojih na velika tekmovanja v preteklosti. Reprezentanti so se v družbi navijačev veselili že po tekmi, slavje pa se ob 16. uri nadaljuje na Kongresnem trgu.
 • 21.11.2023 | A
  Navijaj ponosno za Slovenijo
  Naša srca so družno utripala za reprezentante Slovenije, ki se je v odločilnem obračunu s Kazahstanom uvrstila na evropsko prvenstvo 2024.

DELI NA