06.06.2010 | A
Afriki naproti

Slovenska nogometna reprezentanca je po pripravah na Južnem Tirolskem in dvema prijateljskima obračunoma v nedeljo malce pred 18. uro preko Frankfurta odpotovala svetovnemu prvenstvu naproti. Pred odhodom s slovenskih tal je Kekovim izbrancem prišlo zaželeti srečo dobrih sto navijačev, vse dobro pa je triindvajseterici in spremljevalni ekipi zaželel tudi predsednik Türk.

Na dolgo pot proti tretjemu velikemu prvenstvu, kot je poudaril Ivan Simič, je krenila celotna ekipa, tudi Zlatan Ljubijankič, ki so ga s petkove tekme proti Novi Zelandiji ob padcu v kazenskem prostoru odnesli z igrišča.

»Rad bi vam zaželel srečno pot in veliko uspeha na tekmovanju,« je ob sprejemu na Brdu pri Kranju nogometaše nagovoril predsednik države Danilo Türk, ki je v dar dobil žogo Jabulani s podpisi glavnih akterjev pri ponovnem preboju med 32 najboljših nogometnih reprezentanc na svetu. Da je odhod res nekaj velikega, kar bo krojilo naslednji mesec dni in družilo ljudi iz vseh okolij, se je pokazalo tudi na letališču Jožeta Pučnika, kjer je reprezentante pričakalo dobrih sto navijačev, ki so zbirali še zadnje podpise svojih idolov ter hiteli želeti srečo igralcem, ki so Sloveniji znova priigrali nastop na mundialu.

»Moji občutki pred odhodom so optimistični. Ta ekipa je pokazala homogenost, dobro igro in verjamem, da bodo v Afriki pokazali vse, kar znajo,« je zadnjo novinarsko konferenco na slovenskih tleh začel Simič. »Glede na to, da smo se v zadnjih desetih letih trikrat uvrstili na veliko tekmovanje, delamo dobro. To je to fenomen nad fenomeni.«

»Fantje so v zadnjem letu naredili velik preskok, ki pa ni posledica nekega slučaja, temveč trdega dela, motivacije in prepričanja v lastno sposobnost, trme in dokazovanja tistim, ki so jih morda že prečrtali,« je svoje varovance pohvalil selektor Matjaž Kek, ki je v zadnjem letu iz relativno anonimne reprezentance iz fantov iztisnil njihov maksimum in Slovenijo znova vrnil na nogometni zemljevid sveta, a vendar bil bolj previden, kot njegovi predhodniki: »Pričakujem, da bodo fantje dali na igrišču največ, kar bodo v danem trenutku sposobni. V tem primeru bo prišel tudi rezultat. Pokazati moramo tisto, kar zmoremo.«

»Čudežev ni za pričakovati. Ne obljubljamo ničesar, naredili pa bomo vse, da bo Slovenija ponosna na nas,« so bile obljube, ki jih je selektor dal sedmi sili in ki jim fantje z želenim prebojem v drugi krog tudi prikimavajo. »Želimo priti v drugi krog, kar pričakuje tudi javnost. Veseli, da smo spodbudili tudi navijače, ki verjamejo in zaupajo v to. Kot nič kolikokrat doslej bomo pustili srce na igrišču,« je besede glavnega trenerja potrdil tudi kapetan.

»Pričakujemo, da bomo tudi v Afriki tako rasli in stopnjevali formo kot v kvalifikacijah,« je s sklepno mislijo zaključil zadnje sproščeno druženje in se z optimizmom zazrt v prihodnost Aleksander Radosavljevič. Ekipa bo na jug Afrike priletela v ponedeljek deset minut pred deveto zjutraj, kjer se bo nastanila v baznem taboru Hyde Park School, nato pa bo šlo zares. Že čez 24 ur bodo fantje preizkusili afriško travo, prvi preizkus pa Kekove verovance čaka v nedeljo ob 13.30 uri na znamenitem stadionu Petera Mokabae v Polokwaneju. Za začetek čaka Slovence dvoboj z afriškim predstavnikom, nogometaši Alžirije.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig
- TAKA

SORODNE NOVICE

 • 04.06.2021 | A
  Slovenci v mrežo Gibraltarja pospravili šest žog
  Reprezentanca Slovenije je v Kopru dobila drugo junijsko prijateljsko tekmo. V mreži Gibraltarja je končalo šest žog, dvakrat sta bila uspešna Andraž Šporar in Josip Iličić, prvega zadetka v dresu z državnim grbom pa sta se razveselila Jan Mlakar in Jon Gorenc Stankovič.
 • 03.06.2021 | A
  Tudi z mislijo na jesenske preizkušnje
  Slovenska nogometna reprezentanca bo po torkovem remiju v Skopju proti Severni Makedoniji v petek ob 20.45 v Kopru igrala še eno prijateljsko tekmo. Tekmec bo Gibraltar, selektor Matjaž Kek pa bo najverjetneje dal priložnost kar nekaj tistim, ki je doslej niso dobili.
 • 01.06.2021 | A
  Iz Skopja z neodločenim rezultatom
  Reprezentanca Slovenije je na prijateljski tekmi s Severno Makedonijo, udeleženko letošnjega evropskega prvenstva, iztržila neodločen rezultat. V Skopju smo videli dva različna polčasa Slovencev, spodbudnemu prvemu polčasu je sledilo skromnejše nadaljevanje, poraz pa je globoko v sodniškem dodatku preprečil Domen Črnigoj.
 • 01.06.2021 | A
  Danes s Severnimi Makedonci
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 18. uri v Skopju igrala prijateljsko tekmo s Severno Makedonijo. Ta bo ob petkovi tekmi v Kopru proti Gibraltarju služila kot priprava na jesensko nadaljevanje kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022.
 • 31.05.2021 | A
  V Skopju tudi po nove rešitve
  Člansko izbrano vrsto v torek, ob 18. uri, čaka prva od dveh junijskih pripravljalnih tekem. Slovenci se bodo v Skopju pomerili s Severno Makedonijo, ki se pripravlja na krstni nastop na evropskem prvenstvu. Selektor Matjaž Kek bo dvoboj izkoristil za iskanje novih rešitev.
 • 29.05.2021 | A
  Izbrana vrsta odšteva do tekme v Skopju
  Članska reprezentanca Slovenije nadaljuje priprave na junijski tekmi s Severno Makedonijo in Gibraltarjem. Selektor Matjaž Kek bo prijateljski tekmi izkoristil tudi za preizkus novih obrazov, ki jih v razširjenem kadru 26 nogometašev ne manjka.
 • 27.05.2021 | A
  Začela se je predprodaja vstopnic za tekmo z Gibraltarjem
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 4. junija ob 20.45 v Kopru odigrala prijateljsko tekmo z izbrano vrsto Gibraltarja. Člani navijaške skupnosti Biti kot eno si lahko vstopnice že zagotovijo v predprodaji, ki traja do 30. maja do 23.59.
 • 27.05.2021 | A
  Kek: Tekmi s Severno Makedonijo in Gibraltarjem za vpogled v širši kader
  Slovenska nogometna reprezentanca se je zbrala na Bledu, kjer je začela priprave na prijateljski tekmi s Severno Makedonijo in Gibraltarjem 1. in 4. junija. V tej reprezentančni akciji je kar nekaj novih imen, kot je na Gorenjskem pojasnil selektor Matjaž Kek, si želi ti tekmi izkoristiti za vpogled v kakovost tega širšega kadra.
 • 19.05.2021 | A
  Slovenija z udeležencem Eura 2020, Kek objavil seznam
  Slovenska članska reprezentanca bo v junijskem reprezentančnem terminu odigrala dve pripravljalni tekmi, ki bodo selektorju Keku služili kot priprava na nadaljevanje kvalifikacij za SP 2022. Slovenci bodo najprej gostovali v Severni Makedoniji pri udeleženki evropskega prvenstva, nekaj dni kasneje pa v Koper prihaja še Gibraltar. Selektor Matjaž Kek je danes že objavil seznam igralcev za junijski tekmi.
 • 17.05.2021 | A
  Bajrić slovaški prvak, Belec se vrača med italijanske prvoligaše
  Sezona se bliža h koncu, med reprezentanti pa smo dobili še enega državnega prvaka. Kenan Bajrić je s Slovanom znova osvojil slovaško prvenstvo, Vid Belec pa je že v začetku tedna potrdil povratek med italijanske prvoligaše.

DELI NA

0