11.06.2010 | A
1 dan: Za začetek delitev točk

Prvi dan težko pričakovanega mundiala je postregel z dvema obračunoma. Najprej sta se na Soccer Cityu pomerila gostiteljica 19. SP in Mehika, štiri ure in pol zatem so si na Green Pointu iz oči v oči zrli Urugvajci in Francozi. Zmagovalcev prvi dan nismo dobili.

Prva od 64 srečanj sta se zaključila brez slavja, saj tako v Johannesburgu kot tudi v Cape Townu zmagovalcev nismo dobili. Najlepšo priložnost prve tekme, ki se je sicer končala s po golom na vsaki strani (1:1), so zamudili Južnoafričani ob koncu prvega polčasa, čeprav so večji del igre ob hitrih Mehičanih branili svoja vrata. Ob koncu tekme so gostitelji zadeli tudi vratnico. Sicer so prvi povedli Mehičani, a je glavni sodnik ob dvignjeni zastavici razveljavil prvi gol prvenstva. Kljub terenski premoči in vsaj za prestavo hitrejši igri, gostje svoje igre niso uspeli kronati z zmago. Po razveljavljenem golu je zadonelo po stadionu, ko je Siphiwe Tshabala ob protinapadu žogo mojstrsko poslal v gol, Mehičani pa so izenačili v 79. minuti preko Rafaela Marqueza.

Kljub premoči francoske izbrane vrste tudi na drugem srečanju nismo dobili zmagovalca, za razliko od prvega srečanja, kjer sta padla dva gola, pa je tu mreža ostala nedotaknjena. Se je pa zato v statistiko vpisal Nicolas Lodeiro, ki je v drugem polčasu dvakrat porumenel in zelenico zapustil še pred zadnjim sodniškim piskom. Boj nekdanjih svetovnih prvakov, Urugvajcev iz leta 1930 in 1950 ter Francozov iz leta 1998, ni postregla s pretirano atraktivno igro, čeprav so bili slednji malenkost bolj nevarni. Priložnosti je bilo skupaj za prste ene roke, vuvuzele pa so parale ušesa še tako zagretim navijačem. V prvem polčasu je edini strel, ki je ogrožal Llorisa sprožil Diego Forlan, v drugem delu pa je urugvajska četa, kljub osvežitvam Francozov s klopi, zdržala pritisk in iztržila delitev točk.

Prvi dan je za nami in nogometni navdušenci bodo sedaj lažje zadihali. Čeprav so se vse štiri ekipe uvodnega dne razšle brez zmagovalcev si že jutri obetamo prve zmagovalce. V nadaljevanju sledijo po tri tekme na dan, najbolj razburljiva pa bo v soboto zagotovo zadnja od treh tekem, ko se bodo pomerili naši neposredni nasprotniki v skupini C.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: FIFA.com

 

 

SORODNE NOVICE

  • 30.08.2024 | A
    Kek predstavil seznam za Avstrijo in Kazahstan
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na Brdu pri Kranju predstavil seznam igralcev, na katere bo računal na uvodnih dveh tekmah nove izvedbe lige narodov. Večjih presenečenj ni na seznamu.
  • 26.08.2024 | A
    Šporar v sodniškem dodatku zadel za zmago, med strelci tudi Horvat
    Med slovenskimi reprezentanti sta se minuli konec tedna strelsko izkazala Adraž Šporar, ki je Panathinaikosu prinesel zmago v izdihljajih tekme ter Tomi Horvat, ki je Sturmu pomagal do tretje zaporedne zmage v novi sezoni.
  • 21.08.2024 | A
    Šeško sezono začel v svojem slogu, Balkovec in Vipotnik zadela že v drugem krogu
    Minuli konec tedna so tudi uradno novo klubsko sezono začeli vsi slovenski reprezentanti. Benjamin Šeško se je med strelce vpisal že pred začetkom prvenstva, natančna pa sta bila tudi Jure Balkovec in Žan Vipotnik.
  • 19.08.2024 | A
    Vid Belec zaključil reprezentančno kariero
    Vid Belec se po dobrem desetletju reprezentančne kariere poslavlja od dresa izbrane vrste Slovenije. Štiriintridesetletnik je v golu članske reprezentance Slovenije odigral 21 tekem.
  • 13.08.2024 | A
    Vanja Drkušić novi nogometaš Zenita
    Slovenski nogometni reprezentant Vanja Drkušić je postal član Zenita iz Sankt Peterburga, je ruski klub sporočil na svoji spletni strani. Drkušić, ki se je odlično izkazal v slovenski izbrani vrsti na evropskem prvenstvu v Nemčiji, je z Zenitom podpisal petletno pogodbo.
  • 03.08.2024 | A
    Žan Vipotnik na Otok
    Slovenski nogometni reprezentant Žan Vipotnik bo kariero nadaljeval pri valižanski ekipi Swansea City, ki igra v drugem kakovostnem razredu angleškega nogometa. Vipotnik je bil doslej član Bordeauxa, a je zaradi bankrota kluba postal prost igralec.
  • 30.07.2024 | A
    V prodaji vstopnice za tekmi z Avstrijo in Kazahstanom
    Slovenska nogometna reprezentanca se po uspešnem Evropskem prvenstvu 2024 podaja proti novim izzivom. Varovanci Matjaža Keka bodo septembra pričeli z nastopanjem v Uefa Ligi narodov, kjer jo čaka zahtevna skupina B3 z Avstrijo, Norveško in Kazahstanom.
  • 19.07.2024 | A
    Žan Celar novi član angleškega drugoligaša QPR
    Petindvajsetletni napadalec Žan Celar, ki je za slovensko nogometno reprezentanco odigral 13 tekem, se je iz Lugana preselil v London, k ekipi Queens Park Rangers. Ta igra v angleški drugi ligi in je že potrdila prestop.
  • 02.07.2024 | A
    Dobrodošli doma!
    Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljek v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, so se po zgodovinskem dosežku danes na Kongresnem trgu v Ljubljani navijačem zahvalili za vso podporo med EP. Nogometaši so ob zahvalah poudarili tudi željo po čimprejšnjem vnovičnem takšnem sprejemu.
  • 02.07.2024 | A
    Pozdravite slovenske junake na Kongresnem trgu
    Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljkovi tekmi osmine finala UEFA evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, se bodo po zgodovinskem dosežku danes ob 18. uri svojim privržencem za podporo zahvalili na Kongresnem trgu v Ljubljani.

DELI NA