UEFA seminar na temo družbene odgovornosti

Vrhunske nogometne predstave na velikem odru so ponos in blišč našega športa. V ozadju pa stoji množica navdušencev najbolj popularne športne panoge na svetu. In to niso le pripadniki naše športne zvrsti ampak del velike družine. Zato ostajamo veliki in nepremagljivi, saj ima vsak mesto v nogometni družini ne glede na spol, vero, raso, spolno ali politično pripadnost. To je bilo veliko sporočilo UEFE na seminarju na temo vključenosti v nogometno igro, ki ji v Sloveniji dodajamo tudi slogan »Z nogometom izboljšujemo življenje«.

Največje zvezde nogometa s ponosom stopijo na igrišče z zavestjo, da jih opazuje množica ljudi iz nogometne družine. Ko ugasnejo velike luči pa z nič manj zanosa na svoj trenutek čakajo tudi športniki, ki na prvi pogled ne dajejo videz nogometašev. Ste vedeli, da so nogometna pravila in način igre prilagodili športniki posebnih potreb, invalidi amputiranci, slepi in slabovidni ter celo ljudje na invalidskih vozičkih, ki imajo svoje svetovno prvenstvo?

Predstavniki Nogometne zveze Slovenije in ostalih članic evropske nogometne družine so se v začetku avgusta udeležili seminarja UEFE in Nizozemske nogometne zveze v KNVB nacionalnem nogometnem centru. V tem času je potekalo tudi svetovno prvenstvo ekip Celebralne paralize 7 proti 7, kjer smo bili priča dobremu in kakovostnemu nogometu. 44 članic UEFE je poslalo svoje predstavnike na seminar, ki je postregel s pomembnimi spoznanji. Nekatere članice so v tej vsebini zelo dobro organizirane in posvečajo veliko pozornost vključenosti vseh socialnih skupin v nogomet s posebnim oddelkom, zaposlenimi in programom. Spet druge so se s to tematiko redkokdaj srečale. Seminar je tako nudil tudi izjemno priložnost za učenje, prenose znanj in deljenje izkušenj, kar je bila tudi največja vrednost tega seminarja.

Družbena odgovornost vseh nas, ki za svojo uspešnost izkoriščamo njen potencial je, da smo dolžni družbo oblikovati in jo negovati. Zato je prav, da v prihodnje temu področju dodamo novo dimenzijo in še večjo pozornost. UEFA nas je naučila, da je dobronamernost in nekaj posameznih akcij pogosto premalo, saj se ob primerni strategiji vselej lahko naredi še več. Nogomet je namreč veliko večja družina, kot se včasih zavedamo tudi sami. Domov se tako vračamo s spoznanjem, da imamo veliko rezerv in lahko marsikaj postorimo tudi na tem področju, da bo naš slogan » Z nogometom izboljšujemo življenje« dobil še bolj plemenit pomen.

Tekst: RK
Foto: UEFA

SORODNE NOVICE

 • 20.07.2022 | Družbena odgovornost
  NZS krepi sodelovanje z Zvezo društev slepih in slabovidnih
  Nogometna zveza Slovenije že vrsto let izvaja številne družbeno-odgovorne dejavnosti, s katerimi želi deprivilegiranim osebam izboljšati življenje. Krovna nogometna organizacija je na podlagi zelo uspešnega sodelovanja z Rdečim križem Slovenije in Specialno olimpijado Slovenije in Društvom za zdravje srca in ožilja začela vzpostavljati tesen odnos tudi z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije.
 • 18.10.2021 | Družbena odgovornost
  NZS gostila finale nogometne lige SOS 2021
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo je pretekli teden potekal tradicionalni Finale nogometne lige Specialne olimpiade Slovenije, ki se ga je udeležilo več kot 100 nogometašev iz celotne Slovenije.
 • 03.10.2021 | Družbena odgovornost
  Foto utrinki: V Stožicah smeh, veselje, nogomet in dobrodelnost
  Petkov večer na stadionu Stožice je minil v duhu nogometa in dobrodelnosti. Nogometna zveza Slovenije je skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije in Fundacijo Miroslava Cerarja soorganizirala dobrodelni večer »Botrstvo v športu«, na kateri so s pomočjo donacij zbirali sredstva za štipendije mladih športnikov iz socialno ogroženih okolij.
 • 13.03.2021 | Družbena odgovornost
  Nogometne legende Slovenije in Hrvaške na pomoč prizadetim v potresu
  Potres, ki je konec minulega leta prizadel območje v siško-moslavaški županiji, z epicentrom blizu Petrinje, je združil Slovenijo in Hrvaško. V soboto bodo na pomoč prizadetim priskočile tudi nogometne legende obeh držav.
 • 06.02.2020 | Družbena odgovornost
  Europa Donna Slovenija in NZS z donacijo Onkološkemu inštitutu Ljubljana
  Združenje Europa Donna Slovenija je s simbolično predajo čeka za 20.000 evrov generalni direktorici Onkološkemu inštitutu Ljubljana Zlati Štiblar Kisić zaključila akcijo zbiranja sredstev za nakup naprave DXA.
 • 29.09.2019 | Družbena odgovornost
  Bodimo srčni junaki
  Nogometna zveza Slovenije tudi letos podpira Svetovni dan srca pod geslom “Bodimo srčni junaki.” Vsak srčni utrip je dragocen, skrbno ga varujmo. Vsak dan živimo v dobro zdravja našega srca in za zdrava srca naših najbližjih ter vseh, ki jim lahko pomagamo.
 • 23.09.2019 | Družbena odgovornost
  Na Brdu zbrali skoraj 9000 evrov za pediatrično kliniko
  Na Brdu pri Kranju sta revizijska družba PwC in Nogometna zveza Slovenije (NZS) izpeljali drugi dobrodelni poslovni nogometni turnir Nogomet za boljši svet. Udeleženci so skupno zbrali 8880 evrov, ki so jih podarili Pediatrični kliniki UKC Ljubljana.
 • 08.04.2019 | Družbena odgovornost
  Tudi letos za šport brez dopinga
  Nogometna zveza Slovenije se bo tudi letos pridružila svetovni kampanji »Play True Day«, ki jo pri nas poznamo kot Dan čistega športa. Gre za aktivnosti, ki so namenjene promociji boja proti dopingu in širitvi ideje o čistem športu. 
 • 29.09.2018 | Družbena odgovornost
  Svetovni dan srca 2018: Moje srce, tvoje srce!
  Letos bomo svetovni dan srca obeležili že devetnajstič tudi v Sloveniji.
 • 01.09.2018 | Družbena odgovornost
  Legende v Biljah navduševale za dober namen
  Bilje so se danes spremenilo v stičišče nogometa in dobrodelnosti. Tokrat so na pomoč organizatorjem tradicionalne ekshibicijske tekme priskočili legende evropskega nogometa, ki so za dober namen pokazali, da na zelenicah zmorejo še marsikatero vrhunsko potezo.

DELI NA