15.05.2010 | A
Slovenska nogometna reprezentanca in društvo YHD


Aleksander Radosavljevič in Mirnes Šišič sta dve uri opravljala delo asistenta uporabnikoma in članoma društva YHD.

Društvo YHD se zavzema za enakopravne možnosti in odgovornosti hendikepiranih ljudi na vseh področjih družabnega življenja, upoštevanja pravic hendikepiranih kot človekovih pravic in in zgolj socialnih, spremembo zakonodaje in politike iz tega področja, razvoj teorije hendikepa ter emancipacijo in samo-determinacijo. Pogoj za neodvisno življenje hendikepiranih je osebna asistenca, ki jim omogoča obvladovanje vsakodnevnih aktivnosti in ravno v tem sta se preizkusila Aleksander Radosavljevič in Mirnes Šišič.

Rade, kot ga kličejo prijatelji, se je ponedeljkovega dopoldneva odpravil v Hajdino, kjer ga je pričakal gospod Branko Šenkis. Branko se je leta 2004 hudo poškodoval v prometni nesreči in je od tedaj prikovan na invalidski voziček. V želji po bolj neodvisnem življenju se je odločil in prosim za pomoč asistenta. Ker je nekaj začetnih mesecev preživel tudi v domu upokojencev, se zaveda, kakšno je življenje, ko si vedno odvisen od drugih. Prisotnost asistenke pomeni, da še vedno lahko sam sprejema odločitve, ki se zdravim zdijo povsem naravne – kdaj in kaj bo jedel, kam bo šel itd.
Aleksander je tako z Brankotom, ki ima na voljo invalidom prilagojeno vozilo, odpravil na Ptuj, kjer sta obiskala zdravnika in lekarno. Rade mu je nudil pomoč pri vstopanju in izstopanju iz vozila ter prečkanju ovir in se na lastne oči prepričal, da lahko stvari, ki se njemu zdijo povsem enostavne, invalidom povzročijo veliko težav.

Poglej si video

Mirnes Šišič pa se je v Ljubljani spoznal z gospo Katarino Modic. Katarina je v 27. letu starosti zbolela za boleznijo, ki je povzročila njeno invalidnost in slepoto. Živi skupaj z desetletnim sinom Kevinom, ki ji je v veliko pomoč, kljub vsemu pa brez asistenta ne bi zmogla samostojnega življenja. Ker je Kevin tudi član Otroške nogometne šole Ljubljana, se je Mirnes udeležil treninga na OŠ Dravlje in mladim nogometašem z veseljem odgovarjal na vsa zastavljena vprašanja, podpisal lepo število avtogramov, podelil nagradi za fair-play in na koncu pokazal še nekaj žonglerskega znanja.
Katarina in njen sin veliko časa preživita tudi na Bločicah v Cerknici, kjer je mali Kevin ustvaril maketo živalskega vrta. Tako zaradi službenih obveznosti, kot zaradi Kevinovega šolanja, še ne moreta stalno živeti na Bločicah, si pa to v prihodnosti vsekakor želita. Tudi Katarina si trenutnega življenja brez asistenta ne predstavlja več.

Izkušnja je bila tako za oba nogometaša kot tudi uporabnika polna novih spoznanj in še en mozaik v razumevanju invalidov in njihovih potreb.

Fotoutrinki:

 

 

 


 

Tekst in foto: NZS/LS

 

 

SORODNE NOVICE

 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Odmevi po žrebu
  Slovenska delegacija na čelu s selektorjem Matjažem Kekom in predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem je v Hamburgu žreb skupin za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji ocenila za težak. Kot pa je poudaril selektor, tekmece poznajo in bodo na EP šli tekmovat, ne zgolj sodelovat.
 • 04.12.2023 | A
  V skupini C z Dansko, Srbijo in Anglijo
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto potekalo v Nemčiji, v skupini C pomerila proti Danski, Srbiji in Angliji. Tako je določil današnji žreb v hamburški koncertni dvorani.
 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 02.12.2023 | A
  Slovenski nogometaši bodo danes dobili tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.

DELI NA