15.05.2010 | A
Slovenska nogometna reprezentanca in društvo YHD


Aleksander Radosavljevič in Mirnes Šišič sta dve uri opravljala delo asistenta uporabnikoma in članoma društva YHD.

Društvo YHD se zavzema za enakopravne možnosti in odgovornosti hendikepiranih ljudi na vseh področjih družabnega življenja, upoštevanja pravic hendikepiranih kot človekovih pravic in in zgolj socialnih, spremembo zakonodaje in politike iz tega področja, razvoj teorije hendikepa ter emancipacijo in samo-determinacijo. Pogoj za neodvisno življenje hendikepiranih je osebna asistenca, ki jim omogoča obvladovanje vsakodnevnih aktivnosti in ravno v tem sta se preizkusila Aleksander Radosavljevič in Mirnes Šišič.

Rade, kot ga kličejo prijatelji, se je ponedeljkovega dopoldneva odpravil v Hajdino, kjer ga je pričakal gospod Branko Šenkis. Branko se je leta 2004 hudo poškodoval v prometni nesreči in je od tedaj prikovan na invalidski voziček. V želji po bolj neodvisnem življenju se je odločil in prosim za pomoč asistenta. Ker je nekaj začetnih mesecev preživel tudi v domu upokojencev, se zaveda, kakšno je življenje, ko si vedno odvisen od drugih. Prisotnost asistenke pomeni, da še vedno lahko sam sprejema odločitve, ki se zdravim zdijo povsem naravne – kdaj in kaj bo jedel, kam bo šel itd.
Aleksander je tako z Brankotom, ki ima na voljo invalidom prilagojeno vozilo, odpravil na Ptuj, kjer sta obiskala zdravnika in lekarno. Rade mu je nudil pomoč pri vstopanju in izstopanju iz vozila ter prečkanju ovir in se na lastne oči prepričal, da lahko stvari, ki se njemu zdijo povsem enostavne, invalidom povzročijo veliko težav.

Poglej si video

Mirnes Šišič pa se je v Ljubljani spoznal z gospo Katarino Modic. Katarina je v 27. letu starosti zbolela za boleznijo, ki je povzročila njeno invalidnost in slepoto. Živi skupaj z desetletnim sinom Kevinom, ki ji je v veliko pomoč, kljub vsemu pa brez asistenta ne bi zmogla samostojnega življenja. Ker je Kevin tudi član Otroške nogometne šole Ljubljana, se je Mirnes udeležil treninga na OŠ Dravlje in mladim nogometašem z veseljem odgovarjal na vsa zastavljena vprašanja, podpisal lepo število avtogramov, podelil nagradi za fair-play in na koncu pokazal še nekaj žonglerskega znanja.
Katarina in njen sin veliko časa preživita tudi na Bločicah v Cerknici, kjer je mali Kevin ustvaril maketo živalskega vrta. Tako zaradi službenih obveznosti, kot zaradi Kevinovega šolanja, še ne moreta stalno živeti na Bločicah, si pa to v prihodnosti vsekakor želita. Tudi Katarina si trenutnega življenja brez asistenta ne predstavlja več.

Izkušnja je bila tako za oba nogometaša kot tudi uporabnika polna novih spoznanj in še en mozaik v razumevanju invalidov in njihovih potreb.

Fotoutrinki:

 

 

 


 

Tekst in foto: NZS/LS

 

 

SORODNE NOVICE

 • 05.07.2022 | A
  Balkovec zamenjal delodajalca
  Jure Balkovec je naslednji reprezentant Slovenije, ki je poletje izkoristil za zamenjavo kluba. Bočni branilec ostaja v Turčiji, iz Karagümrüka pa se je preselil v Alanyaspor, član katerega je tudi Miha Mevlja.
 • 03.07.2022 | A
  Gnezda Čerin postal član Panathinaikosa
  Slovenski nogometni reprezentant Adam Gnezda Čerin bo v prihodnjih štirih sezonah igral za grški Panathinaikos, je klub objavil na uradni spletni strani. Dvaindvajsetletni vezist je bil do nedavno član nemškega Nürnberga, od avgusta 2020 pa je kot posojeni nogometaš igral za hrvaško Rijeko.
 • 27.06.2022 | A
  Belec se vrača na Ciper
  Reprezentančni vratar Slovenije Vid Belec bo kariero nadaljeval na Cipru. Dvaintridesetletnik se je vrnil v APOEL, s katerim je sklenil triletno pogodbo.
 • 13.06.2022 | A
  Odziv NZS po junijski reprezentančni akciji
  Slovenska nogometna reprezentanca je sinoči v Stožicah remizirala s Srbijo, po boljšem uvodu so gostje prvi polčas dobili z 0:2, v drugem delu pa so prerojeni Slovenci premoč kronali z zadetkoma Adama Gnezde Čerina in Benjamina Šeška. Reprezentanco je, kot že pred tem v Oslu zaradi okužbe selektorja Matjaža Keka s koronavirusom, vodil pomočnik selektorja Boštjan Cesar.
 • 12.06.2022 | A
  Z odlično igro v drugem polčasu do nove točke
  Slovenci so po točki v Oslu remizirali še s Srbi. Gostje so ob polčasu vodili z dvema goloma prednosti, po odmoru pa so Slovenci zaigrali kot prerojeni ter z goloma Adama Gnezde Čerina in Benjamina Šeška remizirali z udeleženci letošnjega svetovnega prvenstva.
 • 12.06.2022 | A
  Slovenija danes v Stožicah s Srbijo
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 igrala še četrto tekmo v ligi B lige narodov. Naši fantje se bodo pomerili s Srbijo v Stožicah, kjer bodo skušali popraviti vtis iz Beograda. V Stožicah se obeta lepa navijaška kulisa, saj je dan pred tekmo pošlo precej več kot 10.000 vstopnic.
 • 11.06.2022 | A
  S pravim pristopom popraviti vtis iz Beograda
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo ob 20.45 v Stožicah igrala še četrto tekmo v ligi B lige narodov. Potem ko je uvodoma doma izgubila proti Švedski ter z gostovanj v Srbiji in na Norveškem prinesla točko, jo zdaj spet čaka srbska vrsta. Ta je prvo medsebojno tekmo dobila s 4:1.
 • 09.06.2022 | A
  Slovenija z igralcem manj do zgodovinske točke
  Slovenska nogometna reprezentanca je po porazih s Švedsko doma in Srbijo v gosteh v ligi B lige narodov tokrat v Oslu igrala 0:0 proti Norveški. Naslednja tekma Slovence, ki jih v odsotnosti Matjaža Keka vodi Boštjan Cesar, čaka v nedeljo v Stožicah proti Srbiji.
 • 09.06.2022 | A
  Slovenija danes na Norveškem
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Oslu igrala tretjo tekmo lige B lige narodov. Tekmo proti Norveški bo vodil Boštjan Cesar, ki je zamenjal Matjaža Keka, potem ko je ta zaradi okužbe z novim koronavirusom ostal v domovini.
 • 08.06.2022 | A
  Kek zbolel, na Norveško pod taktirko Cesarja
  Slovenska nogometna reprezentanca bo popoldne odpotovala v Oslo, kjer jo v četrtek ob 20.45 čaka tretja tekma lige B lige narodov. Tam ne bo selektorja Matjaža Keka, ki je pozitiven na novi koronavirus. Kek ima nekaj blažjih simptomov, zamenjal ga bo pomočnik in nekdanji kapetan reprezentance Boštjan Cesar.

DELI NA